Ροφήματα/Ποτά, Συνταγές, Χωρίς κατηγορία

Ζεστή σοκολάτα με καραμέλα butterscotch

10 Φεβρουαρίου 2022

Ο χειμώνας είναι ακόμα εδώ, όσο κι αν κάποιες μέρες μας καλοπιάνει με έναν μεγάλο λαμπερό ήλιο, ή μας δίνει ανοιξιάτικες ελπίδες, όταν τα απογεύματα αντιλαμβανόμαστε ότι η μέρα έχει αρχίσει δειλά δειλά να μεγαλώνει. Όταν όμως ο ήλιος δύσει και μαζευτούμε στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα, ένα φλυτζάνι ζεστή σοκολάτα είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε…

Μου αρέσει πολύ η ζεστή σοκολάτα. Πάντα μου άρεσε. Είμαι όμως πολύ απαιτητική, δεν μου κάνει οποιαδήποτε ζεστή σοκολάτα. Σπάνια θα μου αρέσει μία σκόνη για ρόφημα που θα βρω στο σούπερ μάρκετ, οπότε φροντίζω να φτιάχνω πάντα το δικό μου, με τη συνταγή που σου έχω δείξει εδώ. Ακόμα όμως κι όταν βγαίνω έξω (διόρθωση: όταν έβγαινα έξω), είναι πολύ συγκεκριμένα τα μαγαζιά που εμπιστεύομαι ότι θα μου σερβίρουν μία ζεστή σοκολάτα που θα με ικανοποιήσει. Γιατί όταν αυτό που θα γευτώ είναι χλιαρό γάλα με μία υποψία σοκολατένιας γεύσης, αντί για το γαλλικό πηχτό ρόφημα που περιέχει πραγματική κουβερτούρα, θα απογοητευτώ πολύ…

Όταν λοιπόν θέλω να καλοπιάσω τα παιδιά (και τον εαυτό μου φυσικά) στο σπίτι, αφήνω στην άκρη το βαζάκι με τη χειροποίητη σκόνη, και βγάζω από το ντουλάπι την κουβερτούρα. Και όταν θέλω να τους σερβίρω κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο, μου αρέσει να παίζω με τις γεύσεις, να προσθέτω υλικά, μπαχαρικά, αρώματα και να το απολαμβάνουμε όλοι μαζί παρέα. 

Κάπως έτσι προέκυψε και η σημερινή συνταγή. Και αν αναρωτιέσαι για το styling της φωτογράφησης, πρέπει να σου πω ότι εδώ και λίγο καιρό στο σπίτι μου διανύουμε την περίοδο Harry Potter. Και δεν σου κρύβω ότι μου αρέσει πολύ αυτό. Ο μεγάλος μου βιβλιοφάγος, ο 9,5 πλέον ετών Γιώργος, έλαβε ως δώρο τα Χριστούγεννα το πρώτο του βιβλίο, και από τότε μέχρι σήμερα έχει διαβάσει ήδη τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς, και κοντεύει να τελειώσει το πέμπτο. Κάθε φορά που τελειώνει ένα βιβλίο, οργανώνουμε το σαββατοκύριακο βραδιά ταινίας, και βλέπουμε όλοι μαζί την αντίστοιχη ταινία. 

 

Η έμπνευση

Η σημερινή συνταγή για τη ζεστή σοκολάτα με την καραμέλα βουτύρου λοιπόν, είναι εμπνευσμένη από τις ιστορίες του Harry Potter, και πιο συγκεκριμένα, από το αγαπημένο ρόφημα που απολαμβάνουν οι πρωταγωνιστές όταν επισκέπτονται το Χόγκσμιντ, την βουτυρόμπιρα (butterbeer). Μιας και στο σπίτι μας κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον Harry, και όλοι έχουμε μπει σε αυτό το κλίμα οικογενειακώς, σκέφτηκα ότι η ζεστή σοκολάτα μας να έχει μέσα λίγη από τη μαγεία του, και έτσι φτιάξαμε όλοι μαζί και απολαύσαμε αυτό που ονομάσαμε “ζεστή σοκολάτα βουτυρόμπιρα”.

Η καραμέλα

Βασικό συστατικό της, όπως καταλαβαίνεις, είναι η καραμέλα βουτύρου, η αγαπημένη μου butterscotch. Η καραμέλα βουτύρου ετοιμάζεται τόσο εύκολα, που είναι κρίμα να μην βρίσκεται σε μόνιμη βάση σε ένα βαζάκι στο ψυγείο (ή ίσως τώρα που το σκέφτομαι, είναι καλύτερα να μην βρίσκεται, γιατί αμέσως αμέσως σκέφτομαι καμιά δεκαριά τρόπους για να τη φάω…). Με τρία μόνο βασικά υλικά, λίγο ανακάτεμα και λίγη υπομονή για να κρυώσει, είναι τόσο εύκολη, όσο και απολαυστική. 

Με λίγη φαντασία λοιπόν, λίγα και καλά υλικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παραμυθένιο σκηνικό, και να απολαύσουμε μία ¨μαγική” και καραμελένια ζεστή σοκολάτα, και να αποδράσουμε λίγο από την πεζή μας καθημερινότητα ως muggles, παρέα με τα μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά, προσφέροντάς τους μία εμπειρία που θα θυμούνται…

 

Καραμέλα βουτύρου - butterscotch

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 1 βαζάκι

Υλικά
  • για την καραμέλα βουτύρου
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 70 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς.
  3. Όταν αρχίσει να σιγοβράζει, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Μεταφέρουμε την καραμέλα σε ένα μπωλ και την αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει, μπορούμε να τη μεταφέρουμε σε ένα βαζάκι και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.

 

Ζεστή σοκολάτα με καραμέλα butterscotch

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 2 κούπες

Υλικά
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 200 γραμ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. από την καραμέλα βουτύρου
  • για το σερβίρισμα
  • κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • καραμέλα βουτύρου
  • σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, την κουβερτούρα, το κακάο και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
  2. Όταν λιώσει η κουβερτούρα και το ρόφημα ζεσταθεί αρκετά, αλλά δεν έχει βράσει, ρίχνουμε την καραμέλα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε δύο κούπες. Ρίχνουμε από πάνω από μία κουταλιά σαντιγί, λίγη ακόμα καραμέλα, και σταγόνες σοκολάτας.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply