Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Νιόκι με κιμά στο φούρνο

3 Μαρτίου 2022

Την ώρα που η άνοιξη (κυριολεκτική ή μεταφορική) φαίνεται ακόμα με το κυάλι, και ακόμα κι αν ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, δεν μπορεί, θα έρθει, η διάθεση είναι βαθιά χειμωνιάτικη, σκοτεινή και κρύα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα χειμωνιάτικα, ζεστά και comfort φαγητά είναι μονόδρομος, ό,τι εποχή κι αν είναι. Το ξέρω ότι μπορεί να επαναλαμβάνομαι μερικές φορές, αλλά όπως έχω ξαναπεί, η σελίδα αυτή ήταν και παραμένει ένα μαγειρικό ημερολόγιο, και ως τέτοιο, δεν μπορεί παρά να ακολουθεί τις μαγειρικές της κουζίνας μου. Και στην κουζίνα μου όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τέτοια φαγητά μαγειρεύονται. 

Ο κιμάς και τα ζυμαρικά άλλωστε, ως υλικά, έχουν πάντα από μία τιμητική θέση στο εβδομαδιαίο μαγειρικό μας πρόγραμμα, ειδικά όταν θέλω, είτε να καλοπιάσω τα παιδιά μου, είτε να αποφύγω τις προστριβές γύρω από το φαγητό. Και όταν θέλω να καλοπιάσω τον εαυτό μου, τότε το μυαλό μου γυρίζει πάντα γύρω από αυτά. Νομίζω άλλωστε ότι, λίγο να με έχει μάθει κανείς, λίγο να έχει περιηγηθεί στις συνταγές αυτής της σελίδας, καταλαβαίνει από τον τρόπο που περιγράφω πάντα μία συνταγή που περιέχει ζυμαρικά, ή κιμά, ή ζυμαρικά και κιμά μαζί, ότι εδώ υπάρχει μία μικρή λατρεία, εδώ βρίσκεται ένα μέρος αγκαλιάς και θαλπωρής.

Τον τελευταίο δε καιρό, μου αρέσει να δοκιμάζω διάφορες συνταγές με νιόκι. Το “διαφορετικό” ζυμαρικό από πατάτα, αυτή η μικρή μπουκίτσα που γεμίζει με λαχταριστή γεύση το στόμα ακόμα και όταν είναι απλώς μαγειρεμένη με λίγο βουτυράκι, συνδυάζεται με πάρα πολλά υλικά, και δίνει κάθε φορά ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δύσκολα αποχωρίζομαι την αγαπημένη μου συνταγή των Gnocchi alla Sorentina, την οποία μαγειρεύω και σερβίρω με κάθε ευκαιρία, εδώ και λίγο καιρό έχω δοκιμάσει πολλές και διαφορετικές συνταγές, είτε κυρίως πιάτων με νιόκι, είτε με τα νιόκι ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος, είτε ακόμα και ως finger food. 

Αυτό που λάτρεψα όμως από την πρώτη μπουκιά, ήταν αυτό το φαγάκι που σου δείχνω σήμερα. Νιόκι με κιμά (μιας και είπαμε, ο συνδυασμός ζυμαρικών με κιμά είναι ο αγαπημένος μου), ο οποίος έχει μαγειρευτεί με καροτάκι, κόκκινο κρασί, δάφνη, κανελα και μοσχοκάρυδο, ενώ έχει εμπλουτιστεί με μοτσαρέλα που λιώνει ηδονικά. Και για να δέσει η γεύση ακόμα περισσότερο, το σύνολο ψήνεται στο φούρνο, με την τριμμένη παρμεζάνα από πάνω να δημιουργεί μία τέλεια κρούστα. Σερβίρεται απαραιτήτως σε βαθύ μπωλ, με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από δίπλα, χαμηλό φωτισμό, και τα επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς να παίζουν συνεχόμενα. 

Μπορεί να μην είναι πρωτότυπο, μπορεί να μην είναι αυτό που περιμένεις να δεις λίγες μέρες πριν τη Σαρακοστή, αλλά με αυτή τη διάθεση, αυτό το μπωλ με τα ψημένα στο φούρνο νιόκι με κιμά είναι ό,τι πιο ταιριαστό, είναι αυτό που εγώ χρειάζομαι….

Νιόκι με κιμά στο φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400ml χυμό ντομάτας
  • 200 ml νερό
  • 3 φύλλα δάφνης
  • ⅛ κ.γ. κανέλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γραμ. νιόκι (ένα πακέτο)
  • 400 γραμ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 100 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα βαθύ σκεύος που χρησιμοποιείται και στο μάτι της κουζίνας και στο φούρνο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
  2. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο και τα σωτάρουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά, μέχρι να αλλάξει εντελώς το χρώμα του. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε ελαφρώς κι αυτόν.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να βράσει για περίπου ένα λεπτό, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, την δάφνη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει μία βράση.
  6. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα του κιμά να σιγοβράζει, για περίπου 20 λεπτά.
  7. Στο μεταξύ, βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στο γκριλ.
  8. Όταν βράσει ο κιμάς, προσθέτουμε τα νιόκι και την τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε.
  9. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα και βάζουμε το σκεύος στον φούρνο.
  10. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι η παρμεζάνα να κάνει μία χρυσαφένια κρούστα από πάνω.
Σημειώσεις
Εάν δεν έχουμε σκεύος που να χρησιμοποιείται και στο μάτι της κουζίνας, και στο φούρνο, μαγειρεύουμε τον κιμά στην κατσαρόλα, και, αφού προσθέσουμε τη μοτσαρέλα και τα νιόκι, μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα και ψήνουμε στο φούρνο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply