Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με σαγκουίνι και γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο (νηστίσιμο)

23 Μαρτίου 2022

Το νιώθεις κι εσύ ότι επιτέλους ήρθε; Νιώθεις τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, τον ήλιο να σε ζεσταίνει, τη διάθεση κάπως να φτιάχνει; Ναι, δεν είναι ψευδαίσθηση, η άνοιξη είναι πλέον κοντά, πολύ κοντά… Μπορεί ο χειμώνας στα τελειώματά του να μας ταλαιπώρησε αρκετά, αλλά νομίζω ότι πια μπορούμε να πούμε ότι για φέτος τον αφήνουμε πίσω μας. Και να απολαύσουμε μόνο τα καλά που μας αφήνει. Όπως τα αγαπημένα σαγκουίνι, που τα βρίσκουμε ακόμα και μέχρι τον Απρίλιο, και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε στους χυμούς, αλλά και στα γλυκά μας. Όπως για παράδειγμα αυτό το κέικ με σαγκουίνι.

Ή μάλλον, για να το πω καλύτερα, σε αυτό το ανοιξιάτικο, νηστίσιμο κέικ με σαγκουίνι και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Ανοιξιάτικο λόγω του υπέροχου χαρούμενου ροζ χρώματος του γλάσου, του γλάσου που δεν περιέχει ούτε σταγόνα χρώματος ζαχαροπλαστικής, αλλά μόνο τον βαθυκόκκινο γλυκό χυμό από το σαγκουίνι. Και νηστίσιμο γιατί, όπως και να το κάνουμε, είμαστε πια βαθιά μέσα στη Σαρακοστή, και ακόμα κι αν δεν νηστεύουμε, όπως εγώ, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλες τις υπέροχες νηστίσιμες συνταγές που μάθαμε από τις μαμάδες, τις γιαγιάδες και τις θείες μας.

Το κέικ αυτό είναι βασισμένο σε μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για κέικ, από τότε που ήμουν παιδί και περίμενα κάθε χρόνο πώς και πώς τη νηστεία, μόνο και μόνο γιατί η μαμά μου παραδοσιακά το έφτιαχνε μόνο τότε (παρόλο που κανένας στην οικογένεια δε νήστευε ποτέ πέρα από τη Μ. Εβδομάδα). Είναι το κέικ με το χυμό πορτοκαλιού και τις σταφίδες, το οποίο απολαμβάνω εξίσου να “πειράζω” πού και πού λίγο, όπως εκείνη την Άνοιξη που το μετέτρεψα σε μικρά κεκάκια με σταγόνες σοκολάτας και σαντιγί καρύδας (και που, τώρα που τα ξανασκέφτομαι, πολύ θέλω να τα ξαναφτιάξω και τα δύο).

Και το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο; Μη με ρωτάς. Ήταν μια έμπνευση της στιγμής, η οποία αποδείχτηκε ολόσωστη. Καταρχάς δεν ξέρω αν ποτέ στο έχω πει, αλλά με το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο έχω έναν παλιό, μεγάλο έρωτα. Αν ρωτήσεις τον περισσότερο κόσμο ποιο είναι το αγαπημένο του γλυκό κουταλιού, μπορεί να πάρεις πολλές διαφορετικές απαντήσεις, άλλοι θα σου πούνε το κεράσι, το βύσσινο, το συκαλάκι, το περγαμόντο. Πόσοι όμως θα σου πούνε το τριαντάφυλλο; Εγώ. Σίγουρα εγώ. Αν με ρωτήσεις θα σου πω ότι είναι το πιο γλυκό γλυκό, το πιο νόστιμο και αρωματικό, ταιριάζει τέλεια με το γιαούρτι μου, με μία κρέμα, σκέτο μέσα από το βάζο με το κουταλάκι…

Ε τώρα πια ταιριάζει υπέροχα και με τη νέα εκδοχή του αγαπημένου μου νηστίσιμου κέικ, του κέικ με το σαγκουίνι. Το απλώνω πάνω από το ροζ γλάσο, και το σερβίρω μαζί με κάθε κομμάτι, και έτσι ένα απλό νηστίσιμο κέικ μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχα νόστιμο γλύκισμα. Ένα γλύκισμα ροζ, ζουμερό, με το βαθύ άρωμα και την γεύση από το σαγκουίνι. Ένα vegan γλύκισμα, με τα σαγκουίνι, που βρίσκουμε αυτή την εποχή σε αφθονία, αλλά και με απλά υλικά, που βρίσκουμε εύκολα στα ντουλάπια της κουζίνας μας.

Νηστεία ή όχι λοιπόν, vegan ή non-vegan, το κέικ αυτό είναι το κέικ της άνοιξης, ή έστω της αρχής της άνοιξης, μέχρι να βγούνε οι καλές φράουλες. Και για να μην ξεχνάμε και τα βασικά πράγματα που μας ενδιαφέρουν, γίνεται με ένα μπωλ και μια κουτάλα, χωρίς μίξερ και θέλει 5 λεπτά προετοιμασία. Έτσι, μήπως χρειαζόσουν έναν λόγο ακόμα για να με πιστέψεις…

Κέικ με σαγκουίνι και γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 300 ml φρεσκοστυμένο χυμό σαγκουίνι
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
  • 150 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 50 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ξύσμα από σαγκουίνι
  • 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. baking powder
  • για το γλάσο
  • 250 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 30 ml φρεσκοστυμένο χυμό σαγκουίνι
  • 50 γραμ. γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το χυμό σαγκουίνι και το αραβοσιτέλαιο.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη σόδα και το baking powder και ανακατεύουμε.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα.
  4. Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  5. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 40-45 λεπτά.
  6. Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας καλά τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό σαγκουίνι, μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή (ούτε πολύ ρευστό, ούτε πολύ στερεό, να απλώνεται, χωρίς να το απορροφάει το κέικ).
  7. Όταν το κέικ κρυώσει τελείως, απλώνουμε από πάνω το γλάσο, και το στολίζουμε με το γλυκό του κουταλιού και φέτες σαγκουίνι.
  8. Το σερβίρουμε μαζί με το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply