Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Αλμυρά μπισκότα shortbread με παρμεζάνα και μυρωδικά

6 Μαΐου 2022

Ένας λόγος που αγαπώ τον Μάιο είναι αυτά τα πρώτα ζεστά βραδάκια, που η μπαλκονόπορτα μένει ανοιχτή και απολαμβάνω τα πρώτα καλοκαιρινά ποτήρια κρασί στο μπαλκόνι. Δε λέω, καλά είναι και τα χειμωνιάτικα βράδια που χουχουλιάζω στον καναπέ, απέναντι από την τηλεόραση, μετά από μια κουραστική μέρα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό το κάνω κυρίως επειδή δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω. Τώρα όμως που σιγά σιγά ο καιρός θα το επιτρέψει, βρίσκω πολύ καλύτερη την ιδέα να περνάω το βράδυ μου στο μπαλκόνι, παρέα με το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών στις φουντωμένες γλάστρες μου.

Και φυσικά αναφέρομαι στον εαυτό μου και τις δικές μου συνήθειες, γιατί το πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει να κυκλοφορώ τις καθημερινές τα βράδια έξω, σε τραπεζάκια όμορφα στημένα σε πλατείες, πεζοδρόμια και μπαλκόνια (το καλοκαίρι) ή σε ζεστά ξύλινα μπαράκια και μικρά συμπαθητικά καφέ (τον χειμώνα). Και ναι, αν καταλαβαίνεις από το ύφος μου ότι μου έχει λείψει το έξω, δεν θα σε διαψεύσω, μου έχει λείψει πολύ, αλλά δεν σκοπεύω να γκρινιάξω για αυτό, σκοπεύω να φέρω για άλλη μια φορά το έξω μέσα, με τον δικό μου τρόπο φυσικά.

Και όταν λέω με τον δικό μου τρόπο, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε πού το πάω. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, ναι, ένα ποτήρι λευκό κρασί σε ιδανική θερμοκρασία είναι απαραίτητο για να σου δώσει την αίσθηση ότι βγήκες λίγο έξω, αλλά, για να συμπληρωθεί η εικόνα, χρειάζεται οπωσδήποτε και κάτι για να το συνοδεύσεις. Αυτό το “κάτι”, θα μπορούσε να είναι φυσικά ακόμα και ένα σακουλάκι κρακεράκια που θα αγοράσεις συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ, αλλά πώς θα σου φαινόταν να έκανες την ελάχιστη προσπάθεια να φτιάξεις ένα πανεύκολο συνοδευτικό, ένα αλμυρό μπισκότο ας πούμε, που, μαζί ίσως με ένα καλό κομμάτι τυρί και λίγα φρέσκα φρούτα, να σου δώσουν την αίσθηση ότι, όχι απλώς βγήκες έξω, αλλά απόλαυσες το κρασί σου στο καλύτερο μπιστρό της πόλης;

Τα αλμυρά μπισκότα shortbread με την παρμεζάνα και τα φρέσκα μυρωδικά που σου προτείνω έχουν μόνο τρία βασικά υλικά για τη ζύμη, συν τα μυρωδικά που θα διαλέξεις, και φυσικά το αλατοπίπερο που θα χρησιμοποιήσεις. Μόνο αλεύρι, βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα χρειάζεται για να φτιάξεις μια ζύμη βουτυράτη, τυρένια και τραγανή, την οποία θα αρωματίσεις με τα βότανα που σίγουρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα καλύτερά τους μέσα στις γλάστρες σου. Εγώ προτίμησα το δενδρολίβανο και το θυμάρι, που αποτελούν ούτως ή άλλως αγαπημένο μου συνδυασμό, αλλά εσύ μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μεμονωμένα, ή να διαλέξεις τα δικά σου αγαπημένα. Μόνο φρόντισε να είναι φρέσκα, γιατί τα αποξηραμένα δεν θα σου δώσουν το αποτέλεσμα που περιμένεις.

Η διαδικασία είναι απλούστατη, όπως και με όλες τις συνταγές μπισκότων shortbread, χτυπάς ή ζυμώνεις όλα τα υλικά μαζί, αφήνεις λίγο τη ζύμη να κρυώσει, πλάθεις και κόβεις μπισκότα. Ψήνεις για πολύ λίγα λεπτά, και έτοιμα! Επομένως, κάντο αν θες εικόνα. Γυρνάς από τη δουλειά, τελειώνεις με τις άλλες σου υποχρεώσεις, ή το παιχνίδι ή τις βόλτες των παιδιών, ετοιμάζεις στα γρήγορα ένα ζυμαράκι, και, μόλις αυτά κοιμηθούν, εσύ απολαμβάνεις το κρασάκι σου παρέα με τα αλμυρά μπισκότα σου…

Και επιπλέον, τα αλμυρά μπισκότα μπορούν να μπούνε και στο ταπεράκι των παιδιών για το σχολείο την επόμενη μέρα, και έτσι να έχεις λύσει ταυτόχρονα και αυτό το ζητούμενο. Και επειδή θα τους αρέσουν και θα σου τα ξαναζητήσουν, εσύ πολύ εύκολα μπορείς να πεις “καλέ δεν τα έφτιαξα για μένα, για τα παιδιά τα έφτιαξα!”. Όλα εγώ θα σου τα μάθω πια;;;

Αλμυρά μπισκότα shortbread με παρμεζάνα και μυρωδικά

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20 μπισκότα

Υλικά
  • 150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή με μία ώρα να κρυώσει.
  3. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού. Για να μην την αλευρώσουμε, μπορούμε να την ανοίξουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.
  4. Κόβουμε τα μπισκότα με ένα κουπ πατ της αρεσκείας μας. Πριν τα κόψουμε, μπορούμε να "κολλήσουμε" πάνω στο καθένα λίγα από τα μυρωδικά που χρησιμοποιήσαμε σε ολόκληρα κομμάτια.
  5. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν ελαφρώς γύρω γύρω (όταν τα βγάλουμε θα είναι ακόμα λίγο μαλακά, δεν μας πειράζει, θα σκληρύνουν όσο πρέπει όσο θα κρυώνουν).

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply