Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Brownie χωρίς αλεύρι, με κρέμα σαντιγί και σάλτσα φράουλας

20 Μαΐου 2022

Το αρχείο μου δείχνει ότι έχω να ανεβάσω συνταγή για brownies από τον Φεβρουάριο του 2020 (τι ήθελα και τα θυμήθηκα τώρα αυτά;), άντε, αν δεχτούμε και αυτή την τούρτα ως συνταγή για brownies, από τον Φεβρουάριο του 2021. Με τη συνειδητοποίηση ότι πέρασε ο Φεβρουάριος του 2022 χωρίς να έχω ποστάρει συνταγή για brownies, ο καταναγκαστικός εαυτός μου νιώθει τώρα περισσότερες τύψεις, και ο ενοχικός εαυτός μου νιώθει τώρα λίγο καλύτερα που επιτέλους καταφέρνει σήμερα, μέσα προς τέλη Μαΐου 2022 να σου παρουσιάσει αυτή τη συνταγή για brownies χωρίς αλεύρι.

Ή αλλιώς, τα brownies για το Χριστινάκι. Το Χριστινάκι που λες, είναι η ανηψιά μου, ένα κορίτσι που λατρεύω. Και επειδή βρισκόμαστε λίγο μακριά, αυτή τη συνταγή ήθελα πολύ να την φτιάξω, να την ανεβάσω και να της τη δείξω, για να μπορεί να τη φτιάχνει με μαμά ή τον μπαμπά της, ή ακόμα και μόνη της σε λίγο καιρό. Και φυσικά να τη φτιάξουμε μαζί την  επόμενη φορά που θα βρεθούμε.

Χωρίς αλεύρι

Άλλη μία συνταγή για brownies λοιπόν. Σοκολατένια φουλ, όπως άλλωστε κάθε brownie που σέβεται τον εαυτό του, με όλα τα υπόλοιπα υλικά που ούτως ή άλλως έχει μέσα ένα brownie, καλή κουβερτούρα, βούτυρο, αβγά, κακάο, βανίλια, αλλά με μία μεγάλη διαφορά. Αυτά είναι brownies χωρίς αλεύρι. Ναι, καλά διάβασες. Χωρίς αλεύρι. Χωρίς κανενός είδους αλεύρι. 

Γίνεται όμως brownie χωρίς αλεύρι; Και βέβαια γίνεται θα σου πω εγώ. Γίνεται ένα πάρα πολύ υγρό και ζουμερό στο κέντρο brownie, με τη χαρακτηριστική κρούστα με αυτά τα υπέροχα σπασίματα που το κάνουν να δείχνει τόσο messy (και όλοι ξέρουμε ότι όσο πιο messy το γλυκό, τόσο πιο λαχταριστό είναι). Το μυστικό είναι στα αβγά, τα οποία, αντί να τα ρίξουμε ολόκληρα στο μείγμα, όπως κάνουμε συνήθως, τα χωρίζουμε σε ασπράδια και κρόκους, χτυπάμε μια γρήγορη μαρέγκα, την ενσωματώνουμε με πολλή φροντίδα και αγάπη στο μείγμα μας, και αυτή θα κάνει μετά όλη τη δουλειά στον φούρνο.

Η σάλτσα φράουλας

Και μιας και είναι Μάιος και όχι Φεβρουάριος, όπως είπαμε παραπάνω, δεν γίνεται παρά να εκμεταλλευτούμε το απόλυτο φρούτο της εποχής, την βασίλισσα φράουλα, που ταιριάζει ιδανικά με τη σοκολάτα. Και από εκεί που εγώ σου μιλάω για brownies χωρίς αλεύρι, εσύ βλέπεις ένα γλυκό ολοκληρωμένο, με την αεράτη σαντιγί και τη λαχταριστή σάλτσα φράουλας, που κι αυτή θα φτιάξεις εσύ με τα χεράκια σου (ναι Χριστινάκι, κι εσύ), όσο το brownie θα ψήνεται στο φούρνο και θα σου σπάει τη μύτη…

Φυσικά μπορείς και να χρησιμοποιήσεις τη μαρμελάδα φράουλα που έχεις στο ντουλάπι, αλλά σου παίρνει μόνο 15 λεπτά να ετοιμάσεις αυτήν την πανεύκολη σάλτσα με τις φράουλες που σίγουρα έχεις στο ψυγείο,  και αν τη δοκιμάσεις μια φορά, μετά θα θες να τη φτιάχνεις συνέχεια (ναι, ναι, για να τη βάλεις πάνω από το παγωτό που έχεις στην κατάψυξη).

 

Ένα brownie χωρίς αλεύρι λοιπόν, που όχι απλώς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα, αλλά νομίζω ότι παίρνει εύκολα τη θέση του ανάμεσα στα 3-4 καλύτερα brownies που έχω φτιάξει ποτέ (και έχω φτιάξει πολλά), και μία σάλτσα φράουλας που θα γίνει μια από αυτές τις συνταγές – εποχιακά στανταράκια, που θα φτιάχνω σίγουρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ελπίζω να σου αρέσουν κι εσένα το ίδιο!

 

Brownie χωρίς αλεύρι, με κρέμα σαντιγί και σάλτσα φράουλας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • 5 αβγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • για τη σαντιγί
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα να λιώσουν, κομμένα σε μικρά κομμάτια, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπωλ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαγέγκα. Στην αρχή τα χτυπάμε μόνα τους, μέχρι να γίνουν σαν αφρός, και στη συνέχεια συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει.
  4. Όταν το μείγμα της σοκολάτας έχει κρυώσει λίγο, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ.
  5. Προσθέτουμε τη βανίλια, το κακάο και το αλάτι, και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  6. Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη, προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα, και την ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα. Σταματάμε το ανακάτεμα αμέσως μόλις αντιληφθούμε ότι η μαρέγκα έχει ενσωματωθεί όλη στο μείγμα.
  7. Βουτυρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο και την πασπαλίζουμε με κακάο.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 40-45 λεπτά.
  9. Για να ετοιμάσουμε την κρέμα σαντιγί, χτυπάμε την (παγωμένη από το ψυγείο) κρέμα γάλακτος στο μίξερ. Μόλις αρχίσει να σφίγγει ελαφρώς, προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι η κρέμα να αποκτήσει την υφή της σαντιγί.
  10. Σερβίρουμε το brownie ζεστό, με την κρύα σαντιγί και σάλτσα φράουλας (βλ. συνταγή παρακάτω).

 

Σάλτσα φράουλας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 1 βάζο

Υλικά
  • 250 γραμ. φράουλες καθαρισμένες
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • χυμός από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια, όσο γίνεται ίσου μεγέθους (αν πχ η φράουλα είναι μεσαίου μεγέθους την κόβουμε στα 2, αν είναι μεγάλη, στα 4).
  2. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά, ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
  4. Αν δεν θέλουμε καθόλου κομμάτια φράουλας στη σάλτσα, όταν την αποσύρουμε από τη φωτιά, αλέθουμε με το ραβδομπλέντερ. Αλλιώς, μπορούμε απλώς να "λιώνουμε" τα κομμάτια της φράουλας με την κουτάλα, όσο βράζει η σάλτσα.
  5. Ρίχνουμε τη σάλτσα σε βαζάκι που κλείνει καλά, και την αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Όταν κρυώσει, τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply