Κέικ λεμονιού με αμύγδαλο και crumble
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • 250 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 180 γραμ. βούτρο (τα 120 σε θερμοκρασία δωματίου και τα 60 λιωμένο)
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 125 γραμ. ξινόγαλα ή αριάνι
  • χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
  • 125 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου ή πολύ ψιλά τριμμένο αμύγδαλο
  • 225 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας καλά, μέχρι να ανακατευτούν και να αρωματιστεί η ζάχαρη.
  2. Ετοιμάζουμε το crumble, ανακατεύοντας 90 γραμ. από την αρωματισμένη ζάχαρη, με τα 60 γραμ. λιωμένο βούτυρο και 1 κ.σ. από τον χυμό λεμονιού.
  3. Προσθέτουμε 100 γραμ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία αρκετά σφιχτή ζύμη.
  4. Αφήνουμε το crumble στην άκρη.
  5. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ τα 120 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψει.
  6. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το εκχύλισμα αμυγδάλου, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  7. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το baking powder και τη σόδα.
  8. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το ξινόγαλα με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  9. Συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα με το ξινόγαλα, φροντίζοντας να ξεκινήσουμε και να τελειώσουμε με το αλεύρι.
  10. Βουτυρώνουμε και αλεύρώνουμε καλά μία φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  11. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε ψίχουλα τη ζύμη του crumble και την ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα του κέικ.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 45-50 λεπτά.
  13. Όταν βγει από τον φούρνο και κρυώσει, μπορούμε να ρίξουμε από πάνω άχνη ζάχαρη.
Σημειώσεις
Επειδή είναι ένα αρκετά υγρό κέικ, καλό θα είναι να μην μείνει εκτός ψυγείου για παραπάνω από 3-4 ημέρες.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2022/01/lemon-almond-crumble-cake.html