Tips & How To, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Πάρτυ

Χριστουγεννιάτικος μπουφές με finger food

17 Δεκεμβρίου 2021

Μπαίνοντας στο τελευταίο σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα, δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι πως μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όλα αυτά τα σαββατοκύριακα, τα τελευταία πριν τα Χριστούγεννα, ήταν πάντα γεμάτα εξόδους, βόλτες, παρέες, τραπέζια, φαγητά και ποτά. Και ακόμα και για όσους δεν ήταν ποτέ πολύ του έξω (θα έβαζα και τον εαυτό μου κάποιες φορές), αυτές οι μέρες πριν τις γιορτές ήταν πάντα μέρες που το σπίτι γέμιζε με κόσμο, είτε για καφέ, είτε για φαγητό, είτε ακόμα και για μια βραδιά χριστουγεννιάτικης ταινίας. Αυτές οι τελευταίες ήταν πάντα οι αγαπημένες μου, αυτές που θα συνοδεύονταν πάντα από ένα τραπέζι γεμάτο μικρές νοστιμιές, γεμάτο μικρές μπουκιές εορταστικού finger food.

christmas finger food buffet-2

Αυτή την χαρά θέλω πάρα πολύ να επαναφέρω φέτος, μεταξύ λίγων και καλών, αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα, χωρίς τα μεγάλα τραπέζια, τα πολλά φαγητά, τα μενού με ορεκτικά, κυρίως, συνοδευτικά και επιδόρπια. Όχι ότι στο σπίτι μου δεν θα τα κάνω κι αυτά, λατρεύω το τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων, με όλη την προετοιμασία του, και θα το κάνω και φέτος. Όμως δεν αγαπώ τίποτα περισσότερο από τις πιατέλες με τα τυριά, τα αλλαντικά, τα μικρά μεζεδάκια, και όλα αυτά που απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, λίγη καλή οργάνωση στα ψώνια, και διάθεση να ευχαριστήσεις πρώτα τα μάτια, και μετά τον ουρανίσκο των καλεσμένων.

Και όσοι έχουν φάει στο σπίτι μου έστω και μία φορά, ξέρουν ότι αυτό δεν θα τους λείψει. Σκέφτηκα λοιπόν ότι λείπει μία τέτοια πρόταση από τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μου, και αυτό έπρεπε άμεσα να αλλάξει. Και κάπως έτσι, σου παρουσιάζω τρεις “περίπου” συνταγές, και αρκετές ιδέες για πιατέλες με μεζεδάκια, τυριά και αλλαντικά, μαζί με τα συνοδευτικά τους, που νομίζω ότι θα σου αρέσουν. Εσύ βγάλε από τα ντουλάπια δίσκους, πιατέλες, αλλά και όλα σου τα όμορφα ξυλα κοπής, και τα υπόλοιπα άστα σε μένα…

christmas finger food buffet-3

Πιατέλα με τυριά και αλλαντικά εισαγωγής

Προσωπικά, όσο κι αν λατρεύω τα ελληνικά τυριά, όσο κι αν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ξένα, τα Χριστούγεννα δεν μπορώ να αντισταθώ στην όψη και στη γεύση κάποιων τυριών εισαγωγής, και ειδικά αυτά που έρχονται από τη Μ. Βρετανία. Έτσι ποτέ δεν λείπει τέτοιες μέρες από το ψυγείο η μεγάλη μου αδυναμία, το παλαιωμένο cheddar, αλλά και ένα από τα αγαπημένα μου μπλε τυριά, το stilton. Μαζί με αυτά μου αρέσει να προσφέρω ένα ισπανικό jamon, και ένα ιταλικό prosciuto η μία bresaola, θεωρώ ότι κάνουν την τέλεια μπουκίτσα μαζί με το cheddar. Η πιατέλα συμπληρώνεται με το chutney που δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μου, αλλά και μία μαρμελάδα καραμελωμένου κρεμμυδιού και κάποια φρέσκα φρούτα (αχλάδι, το τέλειο ταίρι για το stilton), κρακεράκια, αλλά και τα μπαστουνάκια παρμεζάνας, για τα οποία θα βρεις τη συνταγή στο τέλος της ανάρτησης.

christmas finger food buffet-5

Ελληνικά αγαπημένα τυριά

Δεν μπορώ να φανταστώ εορταστικό τραπέζι χωρίς ένα καπνιστό τυρί, συνήθως Μετσόβου, αλλά και το αγαπημένο μου χειροποίητο μαλακό κατσικίσιο τυράκι. Και τα δυο ταιριάζουν ιδανικά με ένα αρωματικό θυμαρίσιο μέλι, αλλά και μικρά τραγανά παξιμαδάκια χαρουπιού, που αναδεικνύουν τη γεύση των τυριών.

christmas finger food buffet-7

Ψητό τυρί μπρι με μαρμελάδα cranberries και κάσιους

Πιθανόν να το έχεις δει ως πρόταση σε πολλά αμερικανικά food blogs, εγώ το δοκίμασα πρώτη φορά σχετικά πρόσφατα, καιτο λάτρεψα. Και αν φοβάσαι την κακόφημη μυρωδιά του μπρι, θα σε διαβεβαιώσω ότι όταν ψηθεί δεν μυρίζει καθόλου άσχημα, ίσα ίσα. Επιπλέον, νομίζω ότι είναι το πιο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα, το πια γρήγορο για να γίνει finger food. Σερβίρεται με κρακεράκια της αρεσκείας μας, για λαχταριστές βουτιές στο λιωμένο τυράκι. Σου έχω αναλυτικά τη συνταγή (για το τυρί και τη μαρμελάδα) στο τέλος.

christmas finger food buffet-6

Η θεά παρμεζάνα

Εδώ νομίζω δεν χωράνε πολλά πολλά λόγια. Ένα κομμάτι παρμεζάνα, κομμένο σε χοντρά, ακανόνιστου μεγέθους κομμάτια, είναι το τυρί που θα κλέψει πάντα την παράσταση. Αγαπημένος μου συνδυασμός, τα αποξηραμένα σύκα, και λεπτά ιταλικά κριτσίνια, τυλιγμένα με prosciuto.

christmas finger food buffet-8

Το στεφανάκι με τα antipasti

Είναι αυτό που βλέπεις, δεν έχει κανένα μυστικό, είναι αυτό που θα ομορφύνει το τραπέζι σου. Μοτσαρελίτσες, τοματίνια, ελιές, σαλαμάκι, δίνουν χρώμα και γεύση σε ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι από δενδρολίβανο, που ετοιμάζεται σε δύο λεπτά, και εντυπωσιάζει πάντα. Ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να το στήσουμε, από πιο μικρό μας πιάτο, για δυο άτομα, μέχρι την πιο μεγάλη μας πιατέλα.

christmas finger food buffet-13

Από εκεί και πέρα, διαλέγουμε το αγαπημένο μας κρασί, ή ετοιμάζουμε εύκολα κοκτέιλ, και στολίζουμε το τραπέζι μας με όμορφα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, πολλά από τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας, όπως ένα κεράκι που μπορούμε να διακοσμήσουμε με δενδρολίβανο ή ξυλαρακια κανέλας, που θα δέσουμε γύρω γύρω με σπάγκο, ή ένα βαζάκι που θα γεμίσουμε μέχρι τη μέση με ψεύτικο χιόνι, και το υπόλοιπο με μικρές κόκκινες μπαλίτσες, αλλά και ένα μεγαλύτερο βάζο γεμάτο φωτάκια. Και φυσικά, μιας και ξέρουμε πια καλά ότι Χριστούγεννα χωρίς Happy Teapot δεν γίνονται, ολοκληρώνουμε το στολισμό του τραπεζιού μας με τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά τραπεζιού, ένα runner που θα δώσει χρώμα, όμορφα χάρτινα δεντράκια, στικς για τα τυράκια, ταμπελάκια για τα ποτήρια, αλλά και χαρτοπετσέτες και κονφετί, που θα τα παραγγείλουμε όλα από τη Χαρούμενη Τσαγερίτσα.

christmas finger food buffet-11

Εγω λοιπόν έτσι ονειρεύομαι τα γιορτινά μου βραδιά, γεμάτα όμορφες πιατέλες και στολισμένα τραπέζια, καλή και μικρή παρέα, ευχές και γέλια.
Ευχομαι και τα δικά σου να είναι όπως τα ονειρεύεσαι…

Καλά Χριστούγεννα!

christmas finger food buffet-12

 

Μπαστουνάκια σφολιάτας με παρμεζάνα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 24 μπαστουνάκια

Υλικά
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 150 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει, και απλώνουμε το πρώτο φύλλο σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Ρίχνουμε τη μισή παρμεζάνα πάνω στο φύλλο και την πιέζουμε με τα χέρια μας να κολλήσει επάνω.
  3. Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, κατά πλάτος, και πιέζουμε καλά.
  4. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή τον κόφτη της πίτσας κόβουμε λωρίδες πλάτους 2 εκ.
  5. Πιάνουμε την κάθε λωρίδα προσεκτικά και στριφογυρίζουμε.
  6. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια στο ταψί με λίγη απόσταση το ένα από το άλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο.

Ψημμένο τυρί μπρι με γρήγορη μαρμελάδα cranberries

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Υλικά
  • μία συσκευασία τυρί μπρι 400 γραμ.
  • 250 γραμ. cranberries φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • κάσιους ψιλοκομμένα
  • κρακεράκια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα cranberries και τη ζάχαρη και ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό.
  2. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και περιμένουμε να πάρει βράση.
  3. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να βράζει για περίπου 15 λεπτά.
  4. Ξετυλίγουμε το μπρι από τη συσκευασία του, το τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε το μπρι σε ένα δίσκο ή ένα βαθύ σκεύος, ρίχνουμε από πάνω 3-4 κ.σ. από την μαρμελάδα cranberries που φτιάξαμε, λίγα ψιλοκομμένα κάσιους και γύρω γύρω τοποθετούμε λίγα κρακεράκια της αρεσκείας μας.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με antipasti

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Υλικά
  • μερικά κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • mini μοτσαρέλες
  • τοματίνια
  • ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά
  • ελιές μαύρες
  • σαλάμι αέρος
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα, τοποθετούμε τα κλαράκια του δενδρολίβανου σχηματίζοντας ένα στεφάνι.
  2. Βάζουμε πάνω από το δενδρολίβανο εναλλάξ τις mini μοτσαρέλες, τα τοματίνια, τις ελιές και το σαλάμι διπλωμένο στα τέσσερα.
Σημειώσεις
Οι ποσότητες των υλικών και το μέγεθος του πιάτου/της πιατέλας, εξαρτώνται από το πλήθος που θα σερβίρουμε.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply