Ζαχαροπλαστείο, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Σεκέρ Παρέ (παραδοσιακό ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό)

16 Φεβρουαρίου 2021

Μερακλίδικα το πάμε σήμερα, γιατί τέτοια διάθεση έχουμε. Βασικά η διάθεση έχει απίστευτες διακυμάνσεις, όχι φυσικά μόνο όσον αφορά την όρεξη για φαγητό ή γλυκό, αλλά γενικότερα… ξέρεις. Γιατί μη μου πεις ότι εσύ όλο αυτό το περνάς έτσι απλά, με διάθεση – ευθεία γραμμή, γιατί δεν θα σε πιστέψω. Ή αν τελικά σε πιστέψω, θα σκεφτώ ότι δεν είσαι άνθρωπος κανονικός. Πολλές διακυμάνσεις λοιπόν, αλλά σήμερα είπαμε. Μερακλίδικα. Να γλυκαθούμε με τον παραδοσιακό, ανατολίτικο τρόπο. Σιρόπι. Σιρόπι και άρωμα εσπεριδοειδών. Τι άλλο να θέλεις. Αλήθεια, εσύ τα ξέρεις τα Σεκέρ Παρέ;

seker pare-2

Αν τα ξέρεις, ξέρεις ότι μιλάμε για κάποια από τα πιο φινετσάτα, τα πιο “γλυκά” γλυκά κεράσματα της Ανατολής. Αν πάλι δεν τα ξέρεις, μη μου ανησυχείς καθόλου. Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ. Τα Σεκέρ Παρέ είναι μικρά ζουμερά κεράσματα, που συνοδεύουν τέλεια έναν αντίστοιχα μερακλήδικο ελληνικό καφέ (και καφέ φίλτρου και καπουτσίνο και εσπρέσο, δεν κάνουμε καμία διάκριση), αλλά μπορούν και να ακολουθήσουν ένα νόστιμο παραδοσιακό γεύμα. Αν με ρωτάς, τα βρίσκω απλώς ένα εξαιρετικό γλυκάκι για τις απογευματινές λιγούρες, ξέρεις, τότε που σε πιάνει η όρεξη για κάτι οπωσδήποτε πολύ γλυκό αλλά το θες και ελαφρύ, για να μη σε βαρύνει.

seker pare-3

Τα Σεκέρ Παρέ φτιάχνονται πανεύκολα, τόσο εύκολα όσο εύκολο είναι να φτιάξεις και να ψήσεις τα πιο απλά μπισκότα και στη συνέχεια να τα παντρέψεις με το πιο απλό σιρόπι. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να τα αφήσεις να κρυώσουν για αρκετές ώρες μέσα στο σιρόπι τους, να ρουφήξουν με την ησυχία τους όσο από αυτό θέλουν για να μπορέσεις στο τέλος να τα απολαύσεις όπως σου και τους αξίζει. Το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα τους και η ελαφρώς “ψιχουλιαστή” υφή τους οφείλονται στο σιμιγδάλι, που προστίθεται στη συνταγή και τους δίνει αυτό το κάτι λίγο διαφορετικό. Το διακριτικό άρωμα του λεμονιού είναι αυτό που, κατά τη γνώμη μου, τους ταιριάζει καλύτερα, αλλά θα τα βρεις σε διάφορες συνταγές αρωματισμένα και με βανίλια.

seker pare-4

Αφού κρυώσουν καλά και απορροφήσουν, όπως είπαμε, όσο σιρόπι επιθυμούν, καλό είναι να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Όχι μόνο θα κρατήσουν για περισσότερο, αλλά θα δεις ότι, όσο περνούν οι μέρες, θα γίνονται ακόμα πιο ζουμερά, ακόμα πιο αρωματικά, ακόμα πιο λαχταριστά. Και για να σου πω και αυτό που ξέρω ότι από την αρχή περιμένεις, ναι, μπορείς να τα συνοδεύσεις εξαιρετικά με μία μπάλα παγωτό. Μόνο που θα μου κάνεις τη χάρη, και το παγωτό θα είναι καϊμάκι, ή καλύτερα ακόμα ντουντουρμάς, αν είσαι τυχερός και μπορείς να τον βρεις.

seker pare-5

Εμείς αυτή τη φορά μπορεί να τα απολαύσαμε χωρίς παγωτό, αλλά τα τιμήσαμε δεόντως, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο. Ειδικά ο μικρός μας πρόσφερε για άλλη μια φορά απλόχερα στιγμές απίστευτου γέλιου, όταν δοκίμασε, ξαναδοκίμασε, και επέστρεφε συνέχεια ανοίγοντας το στόμα και ζητώντας “κι άλλο μπικοτάκι”… Οι μεγαλύτεροι δε της παρέας κατέβαλαν προσπάθειες να τσιμπάνε ένα τη φορά, αν και όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία.

seker pare-6

Αν θέλεις λοιπόν να δοκιμάσεις ένα γλυκάκι με άρωμα Ανατολής, αλλά τα πολύ βαριά σιροπιαστά δεν είναι για σένα, τα Σεκέρ Παρέ είναι μια ιδανική επιλογή. Και το να τα φτιάξεις (είδες πόσο εύκολα) και να τα απολαύσεις, βοηθήσει έστω και λίγο στη βελτίωση της τυχόν πεσμένης σου διάθεσης, να μου το πεις, γιατί θα με κάνεις πολύ πολύ χαρούμενη!

seker pare-8

Σεκέρ Παρέ (παραδοσιακό ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 15

Υλικά
  • 100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 15 αμύγδαλα λευκά
  • για το σιρόπι
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε καλά στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το ξύσμα λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπωλ το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το baking powder, ρίχνουμε το μείγμα στα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Η υφή πρέπει να μας θυμίζει ζύμη μπισκότων.
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει αρκετά.
  5. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλάκια μεγέθους μεγάλου καρυδιού, τα πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας για να γίνουν λίγο επίπεδα και τα τοποθετούμε αραιά (γιατί απλώνουν με το ψήσιμο) σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Τοποθετούμε στο κέντρο από κάθε μπισκότο ένα αμύγδαλο και το πιέζουμε ελαφρά να μπει λίγο μέσα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.
  8. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και ανάβουμε το μάτι στο δυνατό.
  9. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά σταματάμε να ανακατεύουμε.
  10. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε να βράζει για 2 λεπτά και στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε.
  11. Μόλις ψηθούν τα μπισκότα, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ και πλατύ σκεύος και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
  12. Τα αφήνουμε έτσι για αρκετές ώρες, μέχρι να απορροφήσουν όσο περισσότερο σιρόπι μπορούν, φροντίζοντας να τα γυρίσουμε πλευρά στο ενδιάμεσο.
  13. Διατηρούνται στο ψυγείο σε σκεύος καλά κλειστό, για μία εβδομάδα.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply