Σεκέρ Παρέ (παραδοσιακό ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό)
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 15
Υλικά
  • 100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 15 αμύγδαλα λευκά
  • για το σιρόπι
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε καλά στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το ξύσμα λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπωλ το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το baking powder, ρίχνουμε το μείγμα στα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Η υφή πρέπει να μας θυμίζει ζύμη μπισκότων.
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να σφίξει αρκετά.
  5. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλάκια μεγέθους μεγάλου καρυδιού, τα πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας για να γίνουν λίγο επίπεδα και τα τοποθετούμε αραιά (γιατί απλώνουν με το ψήσιμο) σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Τοποθετούμε στο κέντρο από κάθε μπισκότο ένα αμύγδαλο και το πιέζουμε ελαφρά να μπει λίγο μέσα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά.
  8. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι, και ανάβουμε το μάτι στο δυνατό.
  9. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά σταματάμε να ανακατεύουμε.
  10. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε να βράζει για 2 λεπτά και στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε.
  11. Μόλις ψηθούν τα μπισκότα, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ και πλατύ σκεύος και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
  12. Τα αφήνουμε έτσι για αρκετές ώρες, μέχρι να απορροφήσουν όσο περισσότερο σιρόπι μπορούν, φροντίζοντας να τα γυρίσουμε πλευρά στο ενδιάμεσο.
  13. Διατηρούνται στο ψυγείο σε σκεύος καλά κλειστό, για μία εβδομάδα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/02/seker-pare.html