Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Δίχρωμο κέικ με κολοκύθα και σοκολάτα

21 Οκτωβρίου 2022

Μήλα και κολοκύθες. Αυτά μονοπωλούν το ενδιαφέρον οποιουδήποτε food blog, οποιουδήποτε foodie προφίλ στο Instagram αυτόν τον καιρό. Ε και όχι άδικα θα πω εγώ. Είναι η εποχή τους, είναι πεντανόστιμα και προσφέρουν απλόχερα πληθώρα συνταγών με τις οποίες μπορείς να τα αξιοποιήσεις. Αφήνω προς το παρόν τα μήλα, αν και έχω τόσες συνταγές στο μυαλό μου με αυτά, που δεν ξέρω από ποια να ξεκινήσω, και θα σου μιλήσω για αυτό το απόλυτα φθινοπωρινό κέικ, το δίχρωμο κέικ με την κολοκύθα και τη σοκολάτα.

Ένα κέικ από αυτά που ξέρω πόσο αγαπάς, γιατί γίνεται χωρίς μίξερ, πανεύκολα και σε ελάχιστα λεπτά. Αρκεί φυσικά να έχεις προνοήσει για δύο πράγματα. Να έχεις έτοιμο τον πουρέ κολοκύθας και να έχεις ήδη φτιάξει (ή προμηθευτεί) το αγαπημένο μου pumpkin spice mix, το μείγμα μπαχαρικών δηλαδή, που περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα αρώματα του φθινοπώρου.

Για τον πουρέ της κολοκύθας σου έχω δώσει κι άλλες φορές οδηγίες (δες εδώ και εδώ) και είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις να φτιάξεις και να έχεις εύκαιρο, γιατί μπορείς να τον αξιοποιήσεις, τόσο σε γλυκιές συνταγές, κολοκυθόπιτες, κέικ, γλυκά ροφήματα, τα πάντα, όσο και σε αλμυρές, όπως σούπες, μακαρονάδες, και πολλές άλλες. Αυτή την εποχή που οι κολοκύθες βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου παντού, όπου κι αν πας να ψωνίσεις, στις λαϊκές, στα μανάβικα, στα σούπερ μάρκετ, μην τις αγνοείς, αγοράζεις μία κολοκύθα, την ψήνεις στο φούρνο, την  λιώνεις στο μπλεντεράκι και έχεις έτοιμο πουρέ που μπορείς να χωρίσεις σε μερίδες, να τον βάλεις στην κατάψυξη, και να τον έχεις πρόχειρο για όποια συνταγή βρεθεί μπροστά σου. 

Όπως το κέικ με κολοκύθα και σοκολάτα. Μα ταιριάζει; θα με ρωτήσεις. Ωωω ναι, θα σου απαντήσω. Ταιριάζει απόλυτα. Και όταν προσθέσεις το άρωμα του πορτοκαλιού και του pumpkin spice, έχεις τη γεύση του φθινοπώρου σε μία φέτα κέικ. Μια βαθιά γεύση, πολύπλοκη γεύση. Μου αρέσουν αυτοί οι συνδυασμοί που δεν είναι προφανείς, αλλά όταν τους δοκιμάσεις καταλαβαίνεις ότι είναι τόσο ταιριαστοί. Και η υφή; Να μην ξεχνάμε την υφή, είναι πάντα τόσο σημαντική σε ένα κέικ. Και αυτό είναι από εκείνα τα κέικ τα ζουμερά, τα βαριά, εκείνα που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να σταθούν και ως παντεσπάνι σε μια τούρτα. Και σε αυτό παίζει ρόλο ο πουρές κολοκύθας, αφού δίνει την απαραίτητη υγρασία στο κέικ.

Και φυσικά, αν θες να γευθείς την εμπειρία ολοκληρωμένη, μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις και ένα γλάσο – γκανάς σοκολάτας, για να το συνοδεύσεις. Με μία υποψία από ξύσμα πορτοκαλιού μέσα, τόσο όσο χρειάζεται να αναδείξει ακόμα περισσότερο τη γεύση του κέικ. Ε, και μετά θα φτιάξεις κι εκείνο το φλυτζάνι του γαλλικού καφέ, και δεν θα ξεχάσεις να βάλεις μέσα στο φίλτρο, μαζί με τον καφέ, και μια τσιμπιά από το μείγμα pumpkin spice σου, θα πάρεις την κουβερτούλα στα πόδια σου, και θα νιώσεις τη θαλπωρή να σε τυλίγει αμέσως…

Μήλα και κολοκύθες λοιπόν, κολοκύθες και μήλα.

Ο Οκτώβρης θα είναι για λίγο ακόμα εδώ, γι’ αυτό θα τα απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε… 

Ίσως ξεκινώντας με αυτό εδώ το απολαυστικό κέικ…


Δίχρωμο κέικ με κολοκύθα και σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 340 γραμ. πουρές κολοκύθας (βλ. συνταγή εδώ)
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 120 ml αραβοσιτέλαιο
  • 2 αβγά
  • χυμό από ένα μέτριο πορτοκάλι
  • 220 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. pumpkin spice mix (βλ. συνταγή εδώ)
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη ζάχαρη, το λάδι, τα αβγά και τον χυμό από το ένα πορτοκάλι.
  2. Σε ένα δεύτερο, μικρότερο μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το pumpkin spice.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ και ρίχνουμε το μισό μείγμα.
  5. Ανακατεύουμε το κακάο με τις 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μισό μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στη φόρμα, πάνω από το υπόλοιπο και περνάμε τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στα δύο μείγματα, ώστε να δημιουργήσουμε εφέ μαρμάρου, χωρίς όμως να τα ανακατέψουμε.
  7. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
  8. Όταν κρυώσει το κέικ, μπορούμε να το σερβίρουμε με γλάσο σοκολάτας (βλ. σημειώσεις)
Σημειώσεις
για την γκανάς σοκολάτας, κόβω σε κομματάκια 200 γραμ. κουβερτούρα, ζεσταίνω 200 ml κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύω καλά, μαζί με το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, μέχρι να έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply