Κυρίως Πιάτα, Συνταγές, Ψάρι/Θαλασσινά

Κεφτεδάκια σολομού με πατάτα

29 Σεπτεμβρίου 2022

Η σημερινή συνταγή είναι από αυτές που τα έχουν λίγο πολύ όλα. Τα καλά υλικά, την ευκολία στην εκτέλεση, την πολύ καλή γεύση και την ποικιλία στους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τη σερβίρεις. Νομίζω βέβαια ότι αυτό μπορείς να το πεις για κάθε συνταγή που στον τίτλο της έχει τη λέξη “κεφτεδάκια”, αλλά αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, μιας και μιλάμε για ένα ψαροκεφτεδάκι. Έλα λοιπόν να μιλήσουμε σήμερα για κεφτεδάκια σολομού. 

Προσωπικά δεν θα την έβαζα στην κατηγορία συνταγών “κρύβω κάτι υγιεινό μέσα σε κάτι που τους αρέσει για να το φάνε”, πρώτον γιατί δεν μου αρέσει πάντα αυτό το σκεπτικό ως μαμά και δεύτερον, γιατί όσον αφορά τα δικά μου παιδιά, το ψάρι δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο προσπάθειας για να φαγωθεί, το αντίθετο θα έλεγα. Θα σε καταλάβω όμως αν θες να την κατατάξεις σε μία τέτοια κατηγορία, γιατί θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που τα παιδιά μου έχουν τέτοια σχέση με τα ψάρια, χωρίς να έχω προσπαθήσει ποτέ για αυτό (δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα όσπρια ή τα λαχανικά), αναγνωρίζω όμως ότι μπορεί να είμαι και η εξαίρεση, ή τέλος πάντων, όχι η πλειοψηφία. 

Οπότε θα μου πεις, γιατί μπαίνεις στη διαδικασία να φτιάξεις κεφτεδάκια σολομού, ειδικά μάλιστα όταν στο πρώτο μέρος της εκτέλεσης ψήνεις τον σολομό; Γιατί δεν τον σερβίρεις έτσι όπως είναι, με μία σως, μια γαρνιτούρα, κάποιο μυρωδικό, οτιδήποτε; Γιατί κάπου κάπου, θα σου απαντήσω, πρέπει να κάνουμε και το κάτι διαφορετικό, κάτι αλλιώτικο, κι ας έχει και ένα βήμα παραπάνω. Ας μην τρελαθούμε κιόλας, το να τυλίξω σε μια λαδόκολλα ένα φιλέτο σολομού και να το βάλω στον φούρνο για 15 λεπτά και να καθαρίσω δυο πατάτες και να τις βάλω να βράσουν, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά μου δεν είναι και τίποτα, έτσι; 

Και τώρα που σου έχω περιγράψει την αρχή της συνταγής, να συνεχίσω λέγοντας ότι όταν μιλάω για τα υπόλοιπα υλικά μου εννοώ το σκόρδο και τον άνιθο. Γιατί το σκόρδο ταιριάζει τόσο πολύ με τον σολομό, και ο άνιθος (που κι αυτός ταιριάζει πολύ με τον σολομό) χρειάζεται για να ισορροπήσει το σκόρδο. Από εκεί και πέρα, αλατάκι, πιπεράκι, καλό ανακάτεμα-πλάσιμο του κεφτέ, πανάρισμα, τσάκα τσάκα τηγάνισμα, τέλος. Δεν τον λες και πολύ κόπο, έτσι δεν είναι; 

Και με τι θα τα συνοδέψεις; Με ό,τι θέλεις, θα σου πω εγώ. Μπορείς να διαλέξεις τη δική μου πρόταση, που σέρβιρα τα κεφτεδάκια σολομού μου με πατάτες τηγανιτές και μία σως μουσταρδομαγιονέζα του λεπτού, ή να προτιμήσεις έναν πουρέ πατάτας, ή και ένα αρωματικό ρύζι, γιατί όχι; Μπορείς ακόμα να τα σερβίρεις και ως ουζομεζέ, μαζί με άλλα θαλασσινά μεζεδάκια, ή ως ορεκτικό, σε ένα τραπέζι με θαλασσινό μενού. Και φυσικά μπορείς να αντικαταστήσεις τον σολομό με φιλέτο άλλου ψαριού, της αρεσκείας σου, έχοντας βέβαια υπόψη σου ότι ο σολομός έχει αυτή την τόσο χαρακτηριστική γεύση που δεν τη βρίσκεις σε άλλα ψάρια. Και πάλι, άποψή μου, φυσικά.

Αφού λοιπόν σου μίλησα για την ευκολία της, σου ανέλυσα τα υλικά της, προσπάθησα να σου δώσω να καταλάβεις τη γεύση της και σου πρότεινα όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορούσα να σκεφτώ για να τη σερβίρεις, γυρνάω στην πρώτη κουβέντα που σου έγραψα σήμερα και επιμένω: Η σημερινή συνταγή είναι από αυτές που τα έχουν λίγο πολύ όλα. Κεφτεδάκια σολομού λοιπόν για το σαββατοκύριακο που έρχεται και δεν θα το μετανιώσεις, σου το υπόσχομαι.

 

Κεφτεδάκια σολομού με πατάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 500 γραμ. φιλέτο σολομού
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κούπα άνιθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 αβγό
  • 100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το φιλέτο του σολομού σε μία λαδόκολλα, το τυλίγουμε καλά και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
  3. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ.
  4. Αφήνουμε τον σολομό να κρυώσει 5 λεπτά, αφαιρούμε την πέτσα και τον θρυμματίζουμε με τα χέρια μας μέσα στο μπωλ με τον πουρέ πατάτας.
  5. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τον άνιθο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
  6. Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί πολύ καλά.
  7. Σπάζουμε μέσα σε ένα μικρότερο μπωλ το αβγό και το χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  8. Αδειάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα βαθύ πιάτο.
  9. Σχηματίζουμε με τα χέρια μας μπαλάκια από το μείγμα, μεγέθους περίπου όσο ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας για να πλατύνουν λίγο και βουτάμε το καθένα πρώτα στο αβγό (να καλύπτεται τελείως) και μετά από τη φρυγανιά (επίσης να καλύπτεται τελείως).
  10. Τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι με το καυτό λάδι ένα ένα τα κεφτεδάκια (δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) και τα τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  11. Όταν έχουν τηγανιστεί καλά από κάθε πλευρά (θα έχει σχηματιστεί μία χρυσή κρούστα), τα τοποθετούμε σε επιφάνεια που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
  12. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές και σως μουσταρδομαγιονέζα (βλ. σημειώσεις).
Σημειώσεις
- ετοιμάζουμε τημ πανεύκολη σως, ανακατεύοντας ίσες ποσότητες μουστάρδας και μαγιονέζας
- αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα κεφτεφάκια, αντί να τα τηγανίσουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε πρώτα αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί χρυσή κρούστα.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply