Κεφτεδάκια σολομού με πατάτα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 10
Υλικά
  • 500 γραμ. φιλέτο σολομού
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ½ κούπα άνιθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 αβγό
  • 100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το φιλέτο του σολομού σε μία λαδόκολλα, το τυλίγουμε καλά και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά.
  3. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ.
  4. Αφήνουμε τον σολομό να κρυώσει 5 λεπτά, αφαιρούμε την πέτσα και τον θρυμματίζουμε με τα χέρια μας μέσα στο μπωλ με τον πουρέ πατάτας.
  5. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, τον άνιθο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
  6. Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί πολύ καλά.
  7. Σπάζουμε μέσα σε ένα μικρότερο μπωλ το αβγό και το χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  8. Αδειάζουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα βαθύ πιάτο.
  9. Σχηματίζουμε με τα χέρια μας μπαλάκια από το μείγμα, μεγέθους περίπου όσο ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, τα πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας για να πλατύνουν λίγο και βουτάμε το καθένα πρώτα στο αβγό (να καλύπτεται τελείως) και μετά από τη φρυγανιά (επίσης να καλύπτεται τελείως).
  10. Τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι με το καυτό λάδι ένα ένα τα κεφτεδάκια (δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) και τα τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  11. Όταν έχουν τηγανιστεί καλά από κάθε πλευρά (θα έχει σχηματιστεί μία χρυσή κρούστα), τα τοποθετούμε σε επιφάνεια που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
  12. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές και σως μουσταρδομαγιονέζα (βλ. σημειώσεις).
Σημειώσεις
- ετοιμάζουμε τημ πανεύκολη σως, ανακατεύοντας ίσες ποσότητες μουστάρδας και μαγιονέζας
- αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε τα κεφτεφάκια, αντί να τα τηγανίσουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε πρώτα αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί χρυσή κρούστα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2022/09/salmon-potato-patties.html