Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Κροκέτες με καπνιστό ζαμπόν

25 Νοεμβρίου 2022

Να ‘μαι και πάλι εδώ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο ίδιο θέμα. Μεζεδάκια, finger food, μικρές μπουκίτσες, όπως θέλεις πες το. Αλλά θα επιμείνω για μία ακόμη εβδομάδα, αυτή είναι η αγαπημένη μου κατηγορία συνταγών. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές, τόσο περισσότερο ψάχνουμε, εκτός από τις συνταγές για γαλοπούλα και χοιρινό, και τέτοιες συνταγές. Κροκέτες με καπνιστό ζαμπόν έχουμε σήμερα λοιπόν, ξέρεις, από αυτά τα μεζεδάκια που τα κυνηγάνε όλοι σε ένα τραπέζι, έναν μπουφέ, ένα πάρτυ.

Η έμπνευση

Η αλήθεια είναι ότι η έμπνευση για αυτή τη συνταγή έχει έρθει από το πιο πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό (πρόσφατο, αν και έχουν περάσει ήδη 6 μήνες). Συγκεκριμένα έρχεται από την Ισπανία, και τις αγαπημένες μου croquetas de jamon, τις οποίες επί μία εβδομάδα έτρωγα καθημερινά, όπως και τις patatas bravas, που σου είχα δείξει όταν είχα επιστρέψει από εκείνο το ταξίδι. Πρόκειται για μικρές τηγανητές βομβίτσες από μπεσαμέλ, γεμάτες jamon iberico, άκρως λαχταριστές και εθιστικές.

Η δική μας εκδοχή

Βέβαια, όταν η συνταγή μεταφέρεται από την Ισπανία στην Ελλάδα, το jamon αυτόματα μετατρέπεται σε καπνιστό ζαμπόν, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε μεγάλη ποικιλία και σε διάφορες τιμές, γιατί το εισαγώμενο jamon, όσο νόστιμο είναι, είναι και άλλο τόσο πανάκριβο. Και ακόμα κι αν δεν τσιγκουνευτείς να το αγοράσεις, είμαι σίγουρη ότι θα προτιμήσεις να το απολαύσεις σκέτο, ή ανάμεσα σε τυριά και άλλα αλλαντικά, σίγουρα όμως χωρίς να το μαγειρέψεις. Εγώ πάντως σίγουρα έτσι θα σκεφτώ.

Η συνταγή

Η εκτέλεση της συνταγής, αν και λίγο μπελαλίδικη, όπως οποιαδήποτε αντίστοιχη συνταγή για κροκέτες, δεν έχει κάποια μεγάλη δυσκολία. Γίνεται όμως σε στάδια, τα οποία ενδιάμεσα έχουν χρόνους αναμονής, τους οποίους θα πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν αποφασίσεις να τη δοκιμάσεις. Το να φτιάξεις μία σφιχτή μπεσαμέλ, αν ακολουθήσεις τις αναλογίες σωστά, είναι πολύ εύκολο, το ίδιο και να σχηματίσεις τις κροκέτες, αν φυσικά έχεις αφήσει το μείγμα να κρυώσει αρκετά και πάλι, σύμφωνα με τις οδηγίες. Από εκεί και πέρα, το πανάρισμα είναι μία διαδικασία που δεν έχει πολλά περιθώρια λάθους, ε, και το τηγάνισμα είναι πάντα τηγάνισμα, και όπως έχω ξαναπεί, το μόνο που δεν θέλει, είναι να το φοβάσαι. 

Ταιριάζουν εξίσου υπέροχα με κρασί ή μπίρα και, εννοείται πως, κανείς δεν μπορεί να αρκεστεί σε μία κροκέτα, γεγονός που θα πρέπει να λάβεις υπόψη όταν αποφασίσεις να τις σερβίρεις. Μην αφήσεις την παρέα σου παραπονεμένη λοιπόν, βγάλε τη μεγάλη πιατέλα (χριστουγεννιάτικη ή όχι), βάλε το μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και ετοίμασε μια μεγάλη δόση από αυτές τις λαχταριστές μπουκίτσες.

Κροκέτες με καπνιστό ζαμπόν

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 30 κροκέτες

Υλικά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 60 γραμ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 150 γραμ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • για το πανάρισμα
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • για το τηγάνισμα
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  2. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ζαμπόν και ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε ζωηρά, για να μην κολλήσει το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  5. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να πήξει (θέλουμε μια αρκετά σφιχτή μπεσαμέλ).
  6. Μόλις πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας ενδιάμεσα, για να μην πιάσει πέτσα.
  7. Όταν κρυώσει εντελώς, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη (θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος) και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερα να ετοιμάζουμε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα).
  8. Όταν το μείγμα έχει κρυώσει και πήξει αρκετά, ώστε να στέκεται, φτάχνουμε τις κροκέτες, χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια για να δώσουμε το σχήμα.
  9. Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ένα δίσκο και τον βάζουμε στην κατάψυξη. Αν θέλουμε, μπορούμε σε αυτό το στάδιο να καταψύξουμε τις κροκέτες και να βγάζουμε να τηγανίζουμε όσες θέλουμε κάθε φορά. Αν θέλουμε να τις τηγανίσουμε αμέσως, μπορούμε να τις αφήσουμε για περίπου 15 λεπτά.
  10. Ετοιμάζουμε το πανάρισμα. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα αβγά (χτυπημένα ελαφρώς) και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
  11. Παράλληλα, βάζουμε το λάδι για το τηγάνισμα να ζεσταθεί καλά.
  12. Βγάζουμε τις κροκέτες από την κατάψυξη, τις αλευρώνουμε, τις περνάμε από το αβγό και στη συνέχεια τις βουτάμε στην τριμμένη φρυγανιά.
  13. Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες. Επειδή το μείγμα είναι ήδη μαγειρεμένο, χρειάζονται πολύ λίγο χρόνο, περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα ίσα να ζεσταθούν μέσα και να αποκτήσουν τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.
  14. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και της αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες. Αν καταλάβουμε ότι το λάδι στο τηγάνι έχει ζεσταθεί υπερβολικά και οι κροκέτες καίγονται αμέσως εξωτερικά, πριν προλάβουν να ζεσταθούν καλά εσωτερικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Σχετικά άρθρα

Χωρίς Σχόλια

Απάντηση