Κροκέτες με καπνιστό ζαμπόν
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 30 κροκέτες
Υλικά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 60 γραμ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 γραμ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 150 γραμ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • για το πανάρισμα
  • 100 γραμ. αλεύρι
  • 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • για το τηγάνισμα
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να κάψουν και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  2. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ζαμπόν και ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε ζωηρά, για να μην κολλήσει το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  5. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να πήξει (θέλουμε μια αρκετά σφιχτή μπεσαμέλ).
  6. Μόλις πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας ενδιάμεσα, για να μην πιάσει πέτσα.
  7. Όταν κρυώσει εντελώς, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη (θα πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος) και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (καλύτερα να ετοιμάζουμε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα).
  8. Όταν το μείγμα έχει κρυώσει και πήξει αρκετά, ώστε να στέκεται, φτάχνουμε τις κροκέτες, χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια για να δώσουμε το σχήμα.
  9. Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ένα δίσκο και τον βάζουμε στην κατάψυξη. Αν θέλουμε, μπορούμε σε αυτό το στάδιο να καταψύξουμε τις κροκέτες και να βγάζουμε να τηγανίζουμε όσες θέλουμε κάθε φορά. Αν θέλουμε να τις τηγανίσουμε αμέσως, μπορούμε να τις αφήσουμε για περίπου 15 λεπτά.
  10. Ετοιμάζουμε το πανάρισμα. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα αβγά (χτυπημένα ελαφρώς) και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
  11. Παράλληλα, βάζουμε το λάδι για το τηγάνισμα να ζεσταθεί καλά.
  12. Βγάζουμε τις κροκέτες από την κατάψυξη, τις αλευρώνουμε, τις περνάμε από το αβγό και στη συνέχεια τις βουτάμε στην τριμμένη φρυγανιά.
  13. Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες. Επειδή το μείγμα είναι ήδη μαγειρεμένο, χρειάζονται πολύ λίγο χρόνο, περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα ίσα να ζεσταθούν μέσα και να αποκτήσουν τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.
  14. Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και της αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες. Αν καταλάβουμε ότι το λάδι στο τηγάνι έχει ζεσταθεί υπερβολικά και οι κροκέτες καίγονται αμέσως εξωτερικά, πριν προλάβουν να ζεσταθούν καλά εσωτερικά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2022/11/smoked-ham-croquettes.html