Tips & How To

15 + 1 tips για πιο εύκολα γιορτινά μαγειρέματα, χωρίς άγχος

4 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, γιορτές, τραπέζια, φαγητά, γλυκά, κόσμος, καλέσματα, μαγειρέματα… Αλήθεια, ανήκετε στους ανθρώπους που οι λέξεις αυτές τους φέρνουν χαρά και ανυπομονησία, ή σε εκείνους που και μόνο στο άκουσμά τους κουράζονται, βαριούνται, αγχώνονται και βαριανασαίνουν;

Στο σπίτι που μεγάλωσα, οι μέρες των Χριστουγέννων ήταν πάντα μεγάλη υπόθεση. Με την καλή έννοια. Με την πιο
καλή που μπορεί να φανταστεί κανείς. Με τραπέζια (πληθυντικός), κόσμο μαζεμένο, με μυρωδιές και γεύσεις γιορτινές, με πολύ πολύ χαρά και ακόμα περισσότερη αγάπη. Κι όλα αυτά τα προσέφερε πάντα απλόχερα μια καταπληκτική οικοδέσποινα.
Μια οικοδέσποινα που κατάφερνε πάντα να προσφέρει τα καλύτερα στους καλεσμένους της, και κυρίως, χωρίς άγχος, χωρίς πίεση, πάντα με χαμόγελο, και πάντα με την καλύτερη διάθεση, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην είχε πάρει άδεια από τη δουλειά της πιο πριν, και είχε και δύο πιτσιρίκια να τρέχουν μέσα στα πόδια της (που έμαθαν όμως αργότερα πόσο ωραίο είναι να τη βοηθάνε στην κουζίνα…)
Επειδή όμως ξέρω πολύ καλά ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί και πολλές που στην προοπτική και μόνο των γιορτινών καλεσμάτων εύχονται να μπορούσε ο χρόνος να προχωρήσει σε fast forward και να έρθει κατευθείαν ο Γενάρης, σκέφτηκα, πριν να προχωρήσω στο προφανές, τις φετινές δηλαδή προτάσεις μου για το γιορτινό τραπέζι, να ξεκινήσω με το να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά αυτής της καταπληκτικής οικοδέσποινας, της πλέον γνωστής στους αναγνώστες αυτού εδώ του blog Ερατούλας, για να είναι αυτές οι γιορτές οι πιο ευχάριστες, χαλαρές και ξεκούραστες που θα περάσετε!
Καθίσαμε λοιπόν μαζί, και καταγράψαμε όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τα φετινά σας Χριστούγεννα πιο χαλαρά, πιο ήρεμα, για να μπορέσετε κι εσείς να απολαύσετε τις γιορτινές σας προετοιμασίες!
Ξεκινάμε λοιπόν…

#1

Πάνω από όλα οι λίστες. Λίστα με το μενού, λίστα με τα ψώνια, λίστα με τους καλεσμένους, λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Από σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα λοιπόν, η λίστα είναι το ευαγγέλιό σας. Καταλήξτε στο μενού, καταγράψτε τα ψώνια που πρέπει να γίνουν (βλ. παρακάτω), και προσπαθήστε να μείνετε πιστοί σε αυτό για να μην
πελαγώσετε.

#2

Η επιλογή του μενού που θα προσφέρετε καλό είναι να γίνει πολύ προσεκτικά, και πάνω από όλα με βάση το διαθέσιμο χρόνο σας. Προσπαθήστε να επιλέξετε πιάτα που μπορούν να ετοιμαστούν εκ των προτέρων, και ξεκινήστε με την προετοιμασία τους αρκετές μέρες νωρίτερα.
Πίτες και τάρτες σαν αυτή την πιπερόπιτα (κλασική επιλογή κάθε χρόνο), μπορούν να προετοιμαστούν από πολύ νωρίτερα και να σας περιμένουν στον καταψύκτη. Κλασικά σουφλέ όπως το αγαπημένο μου σουφλέ σπανάκι, θέλουν ελάχιστη προσπάθεια και μπορούν να ετοιμαστούν καναδυό μέρες πριν και να ψηθούν εκείνη την ημέρα.
Η πιπερόπιτα

 

Σουφλέ σπανάκι

#3

Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, βολεύει πολύ να έχετε πάντα μία παραδοσιακή πήλινη γάστρα. Αποτελεί ιδανική λύση για ένα γιορτινό τραπέζι, αφού μπορείτε να βάλετε το κρέας με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά του από το προηγούμενο βράδυ, μαγειρεύει εξαιρετικά, χωρίς κανένα κίνδυνο να παραψηθεί το φαγητό, και είναι πολύ ευπαρουσίαστη. Σας έχω μιλήσει εκτενώς για το πόσο την αγαπώ σε αυτή την παλαιότερη ανάρτηση, επιμένω στην χρησιμότητά της, και πιστεύω ακράδαντα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μας λύνει τα χέρια (τα βάζω όλα μέσα, κλείνω το καπάκι, μαγειρεύει μόνη της, σερβίρω στο ίδιο σκεύος που μαγείρεψα, ε, τι άλλο θέλετε πια!).
Η ωδή στη γάστρα

#4

 Φροντίστε όλο αυτό το διάστημα να έχετε μπόλικο χώρο στον καταψύκτη σας (για αυτά που θα προετοιμάσετε ντε!), και κάντε προσευχές εκείνες τις μέρες να κάνει πολύ κρύο, για να μπορείτε να βγάζετε φαγητά και στο μπαλκόνι, το μεγάλο ψυγείο, όπως το ονομάζει η Ερατούλα. Μη γελάτε καθόλου, έχουμε κάνει Χριστούγεννα με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι πιο χαμηλή από αυτή της συντήρησης του ψυγείου. Νομίζω ότι αυτά είναι πάντα τα
πιο ήρεμα Χριστούγεννά της…

#5

Το να σας πούμε ότι δεν χρειάζεται να βγάλετε 1.000.000 πιάτα για δέκα καλεσμένους στο γιορτινό τραπέζι μπορεί να μοιάζει λογικό, αλλά δεν θα το κάνουμε, γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει. Βλέπετε η Ερατώ είναι της λογικής “αν δεν περισσέψει σημαίνει ότι δεν έφτασε” και πάντα φτιάχνει φαγητά που μπορούν να ταΐσουν ένα λόχο.  Και επειδή το μήλο δεν μπορεί να πέσει πολύ μακριά από τη μηλιά, επιτρέψτε μου να συμφωνώ μαζί της.

#6

Τα παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα πιάτα αποτελούν συνήθως μια πιο οικονομική λύση, καθώς βασίζονται σε υλικά της εποχής. Η οικονομική συγκυρία που διανύουμε, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία να επιστρέψουμε σε τέτοιες γεύσεις, και να βάλουμε στο τραπέζι μας πιάτα όπως παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες και νόστιμο χοιρινό,
δίνοντάς τους τη δική μας ξεχωριστή πινελιά.
Λαχανοντολμάδες (χωρίς αβγολέμονο)

#7

Τρεις λέξεις έχω να σας πω:
Ταψάκια. Μιας. Χρήσης. Αν τα έχετε χρησιμοποιήσει στην προετοιμασία ενός μεγάλου τραπεζιού, τότε ξέρετε τι εννοώ. Αν όχι, είναι καιρός να το μάθετε. Για σκεφτείτε να έχετε ψήσει ένα ταψί πατάτες, και αντί να το τρίβετε με τα συρματάκια για να καθαρίσουν τα λίπη του, εσείς απλά το πετάτε. Καλό, ε;

#8

Ποτά, αναψυκτικά και οτιδήποτε έχει μεγάλη ημερομηνία λήξης ή δε χρειάζεται ψυγείο μπορεί να αγοραστεί και από τώρα ακόμα. Έτσι έχουμε το χρόνο να τσεκάρουμε τιμές, να πετύχουμε τυχόν προσφορές, να αποφύγουμε τις μεγάλες ουρές του σούπερ μάρκετ την τελευταία στιγμή, και να ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να ξεχάσουμε κάτι. Στο σημείο αυτό, και κρυφά από τη μαμά μου αναφέρω ότι για τα αναγκαστικά ψώνια της τελευταίας στιγμής (τυριά, αλλαντικά, κλπ), θα τη βρείτε κάθε χρόνο στις 24 Δεκεμβρίου στις 8.00 το πρωί να περιμένει έξω από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, για να αποφύγει το μπούγιο και τον συνακόλουθο εκνευρισμό που προκαλείται στις ώρες που ψωνίζουν οι κανονικοί άνθρωποι.

#9

Αγαπημένη για μένα στιγμή σε ένα γιορτινό τραπέζι είναι η στιγμή που, μετά το κυρίως γεύμα και πριν το γλυκό, βγαίνει η πιατέλα με τα τυριά, για να συνοδεύσει το τελευταίο ποτήρι κρασί. Ξέρω ότι για πολλούς μπορεί κάτι τέτοιο να φαίνεται περιττό έξοδο, αλλά με τις κατάλληλες επιλογές μπορεί τα φαινόμενα να απατούν. Δεν είναι ανάγκη να προσφέρετε ροκφόρ ή μπρί ή άλλο πανάκριβο γαλλικό ή άλλο εισαγόμενο τυρί. Τα ελληνικά τυριά είναι αγαπημένα σε όλους, προσφέρουν άπειρες επιλογές, και είναι πολύ πιο προσιτά. Επιπλέον, σκεφτείτε ότι τα τυριά που θα περισσέψουν μπορείτε πολύ εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε σε επόμενά σας μαγειρέματα (ένα σουφλέ ή ένα gratin για παράδειγμα), και έτσι τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Τρία διαφορετικά τυριά είναι αρκετά – ένα μαλακό, ένα σκληρό και ένα πιο πικάντικο, μαζί με μια ξινούτσικη μαρμελάδα ή chutney, και μερικά ξερά φρούτα στην πιατέλα, είναι ό,τι πρέπει.

#10

Τα φαγητά που θα φτιάξουμε, όσο απλά και εύκολα είναι, έναν κόπο θα τον έχουν. Ας μην αναλώσουμε λοιπόν τον πολύτιμο χρόνο μας σε δύσκολα και μπελαλίδικα γλυκά, αλλά ας προτιμήσουμε εύκολες και γρήγορες λύσεις, με εύκολες και ελαφριές γεύσεις που αρέσουν σε όλους. Κλασικό παράδειγμα στα γιορτινά μας τραπέζια, η σοκολατένια μους που σας έδειξα πέρυσι. Αν πάλι δεν έχουμε καθόλου χρόνο, μπορούμε να ζητήσουμε από τους καλεσμένους μας (έστω αυτούς που έχουμε θάρρος) να μας φέρουν εκείνοι το γλυκό. Άλλωστε τέτοιες μέρες κανείς δεν έρχεται με άδεια χέρια (χμμμ, ιδέα για του χρόνου, να γράψω για το savoir vivre του καλεσμένου…).

#11

Αυτές τις μέρες που έχουμε να κάνουμε τόσα πολλά, εξοικονομούμε χρόνο και δυνάμεις χρησιμοποιώντας, όταν μας δίνεται η δυνατότητα, υλικά για τα οποία κάποιος άλλος έχει κάνει από πριν την προετοιμασία για εμάς. Δεν είναι ανάγκη να δείξουμε τώρα στην πεθερά/θεία/ξαδέρφη/γειτόνισσα τις ικανότητές μας στο βράσιμο και ξεφλούδισμα των κάστανων, ας πάρουμε έτοιμα στο πακετάκι. Κι επίσης, τα έτοιμα φύλλα σπανακιού και λοιπόν σαλατικών αποτελούν εξαιρετικές λύσεις για πολυάσχολες νοικοκυρές.

#12

Αφήστε τη δική σας περιποίηση στους ειδικούς και δείτε το σαν ευκαιρία για να χαλαρώσετε λιγάκι. Μαλλιά και μανικιούρ μπορούν να γίνουν την προηγούμενη, κάντε τα δώρο στον εαυτό σας, τα αξίζετε. Αν τα αφήσετε να τα κάνετε μόνη τη μέρα του τραπεζιού, το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρετε, ή να προσθέσετε ένα επιπλέον καθήκον στη λίστα σας, γεγονός που θα σας αγχώσει. Άλλωστε, δεν έχει κανένα νόημα να είναι όλα τέλεια στο τραπέζι και εσείς μες στην ταλαιπώρια.

#13

Το πλύσιμο των πιάτων δε χρειάζεται να είναι μια μοναχική διαδικασία, αλλά μια ευκαιρία να συνεχίσουμε τη διασκέδαση του τραπεζιού. Βάλτε μουσική, φορέστε γάντια και ποδιές και πάρτε σειρά. Ένας πλένει, ένας ξεπλένει, ένας σκουπίζει, και το πάρτυ συνεχίζεται! Για το συγκεκριμένο tip υποθέτουμε ότι οι καλεσμένοι αποτελούνται από τη στενή οικογένεια, διαφορετικά, καλό είναι να περιμένουμε να μείνουμε πρώτα μεταξύ μας, για ευνόητους λόγους…

#14

Αν, παρόλα αυτά, δεν μας ακούσετε και φτάσει η τελευταία στιγμή για να οργανωθείτε, με μερικές εύκολες και απλές ιδέες ή shortcuts, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Περιμένετε τη δική μου λύση της τελευταίας στιγμής, την τελευταία στιγμή 😉

#15

Τα περισσεύματα. Όλοι ξέρουμε ότι θα υπάρχουν πολλά. Μην τα φοβάστε. Αποτελούν τη βάση για τα επόμενα γεύματά σας, και όχι μόνο. Κάντε μια καλή διαλογή, δείτε τι μπορεί να μπει στην κατάψυξη (μια μερίδα εορταστικό χοιρινό μια πολυάσχολη μέρα του Γενάρη που δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τίποτα είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη…), τι μπορεί να ανακυκλωθεί (κυκλοφορούν άπειρες ιδέες, δείτε και αυτό το cheesecake…), και τι μπορεί να αποτελέσει τα ένοχα βραδινά σας τσιμπολογήματα τις επόμενες μέρες, μέχρι να έρθει η ώρα για το πιο κλασικό new year’s resolution – να κάνω δίαιτα!

+1

Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι η μέρα είναι γιορτινή και ότι ο σκοπός είναι να την ευχαριστηθούμε παρέα με τους αγαπημένους μας, και όχι να προσθέσουμε ένα επιπλέον άγχος στην ήδη αγχωτική καθημερινότητά μας. Αν δεν μας αρέσει η διαδικασία ή αν νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε, ας το αφήσουμε καλύτερα. Να ξέρετε ότι οι καλεσμένοι πάντα καταλαβαίνουν μια οικοδέσποινα που τους περιποιείται από υποχρέωση και όχι από ευχαρίστηση…
Καλές γιορτές, καλά μαγειρέματα, και εγώ θα είμαι πάντα εδώ να σας λύσω όλες σας τις απορίες και να σας προτείνω εύκολες, γρήγορες και εντυπωσιακές συνταγές!

 

You Might Also Like

42 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 4 Δεκεμβρίου 2014 at 08:48

    Αχ, πότε θα με καλέσεις?
    Μου ήρθε το κέφι για γιορτή με όλα όσα διάβασα στα οποία και συμφωνώ!!!!
    Μπράβο Χρύσα, χαρωπή νοικοκυρούλα!!! Ετσι πρέπει να γίνονται τα τραπέζια και η προετοιμασία τους.

    Σου εύχομαι λοιπόν καλά τραπεζώματα !!!!!!!!!
    Καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:44

      Τι να σε κάνω που είσαι μακριά…. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή βεβαίως!
      Χαίρομαι που σου ήρθε το κέφι, αυτός ήταν ο σκοπός μου! Να το βλέπουμε σαν ευκαιρία για να ξεδώσουμε δημιουργικά!
      Καλά τραπεζώματα και σε εσάς!
      Φιλιά!

  • Reply sundayspoon 4 Δεκεμβρίου 2014 at 09:33

    Χρύσα μου, το πράγμα είναι πολύ απλό! Ετοίμασε εσύ όλα αυτά τα καλούδια κι εγώ θα έρθω να σε βοηθήσω να αδειάσουμε τις πιατέλες… Πολύ μου άρεσαν οι συμβουλές σου!
    Καλές γιορτές να έχουμε λοιπόν!!!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:45

      Και στο πλύσιμο όμως να με βοηθήσεις, ναι;;; Είπαμε, το πάρτυ δε σταματά!
      Καλές γιορτές!

  • Reply kikitchen and the chef 4 Δεκεμβρίου 2014 at 10:23

    Χρυσα σου στελνω ενα φιλι για την υπεροχη αναρτηση σου,ολες οι συμβουλες μια προς μια ειναι ολο σωστες,οι μανουλες παντα εχουν δικαιο,νομος!!!!!!!!!
    φυσικα συμφωνω απολυτα με τη φραση σου "Αν δεν μας αρέσει η διαδικασία ή αν νιώθουμε ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε, ας το αφήσουμε καλύτερα" εχεις τοσο δικαιο και σε αυτο Χρυσα!!!!
    καλημεεεεραααα!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:46

      Το πήρα το φιλί, και στέλνω ένα πίσω!
      Οι μανούλες ξέρουν πάντα και τα πάντα!
      Χαίρομαι που συμφωνούμε Κική!
      Φιλιά!

  • Reply thegreenmixer.com 4 Δεκεμβρίου 2014 at 10:56

    Πολύ ωραίες οι συμβουλές και πολύ χρήσιμες. Καλές γιορτές και καλά τραπεζώματα λοιπόν!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:47

      Καλές γιορτές και καλά τραπεζώματα και σε σένα Τάνια!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 4 Δεκεμβρίου 2014 at 11:17

    Λίστες, λίστες, λίστες!!
    Νομίζω ότι οι λίστες με σώζουν κάθε φορά, όχι μόνο στις γιορτές, όχι μόνο σε τραπεζώματα, αλλά σε κάθε φάση της ζωής μου!
    Εξαιρετικά όλα τα τιπάκια σου Χρύσα μου και πολύ πολύ χρήσιμα, αλλά θα τονίσω και πάλι την σπουδαιότητα της λίστας και του προγραμματισμού που μας εξοικονομεί απίστευτο χρόνο και κόπο!
    Φιλιά, καλές γιορτές να έχουμε!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:48

      Α, να σε βάλω εσένα μαζί με την Ερατούλα, να περάσετε τέλεια με τις χιλιάδες λίστες σας!
      Κάτι έχω πάρει κι εγώ ευτυχώς από προγραμματισμό…!
      Φιλιά και καλές γιορτές!

  • Reply Dimitra Decorasylum 4 Δεκεμβρίου 2014 at 11:48

    Με άγχωσες με το νο 1 αλλά όλα τα υπόλοιπα tips ήταν σούπερ!!! Ειδικά το νο 7!! Ευτυχώς στα μαζώματα με οικογένεια αλλά και σε αυτά με φίλους, έχω βρει 2-3 πιάτα που ξέρω πόσο αρέσουν σε όλους και κάθε χρονιά δεν αγχώνομαι!
    Καλές γιορτές να έχουμε 🙂

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:49

      Αυτό είναι πολύ σπουδαίο που λες Δήμητρα! Κράτα τα 2-3 αγαπημένα, και άσε τους πειραματισμούς για άλλη φορά!
      Καλές γιορτές!

  • Reply Kitchen Stories 4 Δεκεμβρίου 2014 at 12:44

    Ωραία λιστολίστα!

    Πόσους καλεσμένους θα έχεις φέτος; Για βάλε κι εμένα στη λίστα!

    Φιλιά!
    Ζ

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:50

      Σε βάζω Ζαμπία μου, εννοείται! Μπήκες στη λίστα λοιπόν!!!
      Φιλιά!

  • Reply lenia 4 Δεκεμβρίου 2014 at 19:33

    Πολύ ωραία ανάρτηση,Χρύσα μου! Χρήσιμη για κάθε νοικοκυρά!
    Τα φιλιά μου!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:50

      Ευχαριστώ πολύ Λένια, χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια!

  • Reply Ερμιόνη 4 Δεκεμβρίου 2014 at 19:53

    Μπράβο βρε Χρύσα!
    Μου αρέσει που είσαι οργανωτική και που ξεκινάς από τα βασικά για να πας και στα πιο ουσιαστικά, τις χριστουγεννιάτικες προτάσεις σου δηλαδή.
    Να σου πω την αλήθεια μου, η αγαπημένη μου συμβουλή είναι η 7!
    Οτιδήποτε μιας χρήσης απλά λύνει τα χέρια και εξοικονομεί χρόνο.
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:55

      Η οργάνωση είναι στο dna μου, οπότε, είναι μονόδρομος αυτή η σειρά των πραγμάτων για μένα Ερμιόνη μου!
      Το 7 είναι από τα πιο βασικά!
      Φιλάκια!

  • Reply AgapameAnDolmas 4 Δεκεμβρίου 2014 at 19:54

    α μπραβο!!! οργανωμενα πραματα!! χωρις λιστα σε τετοιες περιπτωσεις θα νιγεις σε μια κουταλια νερο!!!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:56

      Κι εσύ της οργάνωσης είσαι μάλλον κοπελιά… Δικιά μου!
      Φιλιά!

  • Reply Ξανθή 4 Δεκεμβρίου 2014 at 20:49

    Ωραίες ιδέες και καλή οργάνωση.
    Επίτρεψέ μου να σημειώσω ότι στα ταψιά μιας χρήσης δεν ψήνουμε, αποθηκεύουμε μόνο κρύα φαγητά.
    Καλές γιορτές

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:58

      Για να πω την αλήθεια, δεν είχα ποτέ θέμα, κι έχω ψήσει αρκετές φορές… Ευχαριστώ πάντως για την επισήμανση Ξανθή, θα το έχω υπόψη μου!
      Καλές γιορτές!

  • Reply Maria Zioga 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:24

    Αχ ναι! Η λίστα αυτή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζομαι για να μου τονώσει το ηθικό. Τελικά γίνεται να κάνεις τραπέζι και να το ευχαριστηθείς χωρίς να αγχωθείς και να θες 3 μέρες να συνέλθεις! Θα την ακολουθήσω πιστά!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 22:00

      Χαίρομαι που βοηθάω Μαράκι! Και βέβαια γίνεται!

  • Reply Ελπίδα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 21:41

    πολυ ωραιες οι ιδεες και οι συμβουλες!! Τις σημειωνω καλου κακου.. Αλλωστε τα τραπεζωματα δεν ειναι μονο για τα Χρστουγεννα!! πολλα φιλια Χρύσα μου!!

    • Reply Χρύσα 4 Δεκεμβρίου 2014 at 22:02

      Και βέβαια δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα! Πάντα υπάρχει μια αφορμή για γιορτή και κάλεσμα οικογένειας και φίλων!
      Φιλάκια Ελπιδάκι!

  • Reply peps 5 Δεκεμβρίου 2014 at 07:37

    Αχ τι μου θυμίζεις!!!
    Λίστες, ψώνια από τις προηγούμενες μέρες, φαγητά στο μπαλκόνι…. αυτά είναι!!
    Και η πιάτελα με τα τυριά must!!!
    Μόνο με σωστή οργάνωση γίνονται τα τραπέζια!!
    ..καιρό έχω να κάνω τραπέζι…χμμμμ

  • Reply Tante Kiki 5 Δεκεμβρίου 2014 at 09:37

    Αααα!! Πολύ ωραία οργάνωση έχεις Χρύσα και μου φαίνεται ότι θα μας στρώσεις κι εμάς να κάνουμε το ίδιο. Έχεις απόλυτο δίκιο… οι λίστες είναι πολύ χρήσιμες αλλά και οι προτάσεις σου για τα πιάτα πολύ ωραίες!!!!
    Φιλιά!

  • Reply Penelope 5 Δεκεμβρίου 2014 at 19:31

    Μιλάμε για τον τέλειο δεκαπεντάλογο!!!

    Με κάλυψες πλήρως Χρύσα μου και καθώς εγώ ξεκινώ την Κυριακή με το πρώτο τραπέζι των εορταστικών ημερών…ήδη έχω εφαρμόσει πολλά από αυτά που γράφεις.

    Καλό ΣΚ εύχομαι.

  • Reply - spoonstories- 5 Δεκεμβρίου 2014 at 22:02

    Καλά τραπεζώματα Χρύσα! Το έχεις και στην οργάνωση και στην υλοποίηση, μένει μόνο να με καλέσεις, χαχα
    Χρήσιμες οι συμβουλές γιατί μειώνουν τον κόπο και το άγχος πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις!Φιλιά!!

  • Reply mia xara 6 Δεκεμβρίου 2014 at 06:56

    Πολύ πρακτικές οι προτάσεις σου, Χρύσα μου! Είσαι έτοιμη για "το μεγάλο φαγοπότι"!!! Εύχομαι να προετοιμάσεις ένα όμορφο, χωρίς άγχος, Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ( εγώ δεν έχω ζήσει αυτή την εμπειρία ακόμα)! Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ

  • Reply mookies 6 Δεκεμβρίου 2014 at 19:48

    Έλα βρε Χρύσα, η τόσο οργανωτική σου ανάρτηση με αποδιοργάνωσε και έφυγα εχθές χωρίς να αφήσω σχόλιο! Έτσι και εγώ, μεγάλωσα σε ένα σπίτι που ήταν πάντα γεμάτο στις γιορτές με κόσμο και μου έχει μείνει σχεδόν σαν συνήθεια. Όσο και επιπλέον κούραση να έχουν οι γιορτινές μέρες, σε αποζημιώνουν. Η οργάνωσή σου βοηθάει αποτελεσματικά!
    Φιλιά

  • Reply Silena 7 Δεκεμβρίου 2014 at 15:46

    Πολύ χρηστική ανάρτηση! Πόσο δίκιο έχεις στο Νο 13 αλλά και το +1 με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!
    Καλό απόγευμα!

  • Reply evi@thehealthycook 9 Δεκεμβρίου 2014 at 16:26

    οι λίστες στο νούμερο 1 έτσι?? χαχαχαχαχα!!!
    καταπληκτική ανάρτηση μικρή μου!!
    καλές γιορτές να έχουμε!

  • Reply Amelie 10 Δεκεμβρίου 2014 at 07:20

    Πάρα-πάρα πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Βρήκα πολλές ιδέες που δεν είχα σκεφτεί, παρόλο που με θεωρώ έμπειρη στο θέμα! να σε ρωτήσω και κάτι, την πιπερόπιτα που την είδα και μου άρεσε πολύ, σε ποια φάση μπορούμε να την καταψύξουμε, όταν είναι εντελώς έτοιμη για ψήσιμο?

    • Reply Χρύσα 11 Δεκεμβρίου 2014 at 11:05

      Ευχαριστώ πολύ Αμαλία μου, και καλώς ήρθες!
      Μπορείς να την καταψύξεις στη φάση που είναι εντελώς έτοιμηη για ψήσιμο, τυλιγμένη καλά, και να τη βγάλεις να ξεπαγώσει πρώτα και μετά στο φούρνο κατευθείαν!

    • Reply ΑΜΑΛΙΑ 16 Δεκεμβρίου 2014 at 07:42

      Ευχαριστώ πολύ! Πώς την τυλίγεις, με αλουμινόχαρτο? Την Κυριακή έκανα το κοτόπουλο σου στη γάστρα και βγήκε καταπληκτικό, όλοι ενθουσιάστηκαν, τέλεια συνταγή την οποία θα καθιερώσω!!!

    • Reply Χρύσα 17 Δεκεμβρίου 2014 at 18:44

      Συνήθως την τυλίγω με μεμβράνη, για να μην περάσει καθόλου υγρασία, όπως είναι, με την ταρτιέρα.
      Πάρα που χάρηκα που σας άρεσε το κοτόπουλο, είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές!

  • Reply Μarion, 11 Δεκεμβρίου 2014 at 09:31

    Παίρνεις άριστα 10!!!
    Εξαιρετική ανάρτηση, χρήσιμη και … πολύ χρήσιμη..χιχι

    Νομίζω περιέλαβες όλα τα αγχωτικά των ημερών που πρέπει να γίνουν. Με λίγη οργάνωση νομίζω όλα γίνονται τέλεια.
    Μπράβο Χρύσα. Οι επισημάνσεις σου βοηθούν πολύ.

    Καλά, γέλασα με την μαμα που πάει έξω απο το σουπερ μαρκετ από το πρωι…χιχι..Βασικά το βρίσκω πολύ καλό, γιατί μετά γίνεται πανικός. Βάλτο κι αυτό στα πρεπει της λίστας 😉

    Φιλιά πολλά

  • Reply Dimitra 11 Δεκεμβρίου 2014 at 10:41

    Αχ αυτή την Ερατούλα θέλω να την υιοθετήσω μαζί με σένα και να μου μαγειρεύετε για πάντα!!! είμαι στη δουλειά τώρα και δεν μελέτησα με προσοχή τις συμβουλές όλες. Θα τις τυπώσω και θα τις κάνω κορνίζα όμως:)
    Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ και υπόσχομαι να μελετήσω άμεσα!!!!

  • Reply Έφη Κουσκουνα 19 Δεκεμβρίου 2017 at 16:44

    Καλησπέρα, συγχαρητηρια κι Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλες. Μήπως θα μπορούσες να με συμβουλέψει εάν τους λαχανοντολμαδες μπορώ να τους έχω έτοιμους τυλιγμένος στη κατσαρόλα, μέσα στο ψυγείο από τη προηγούμενη ημέρα?

    • Reply Χρύσα 20 Δεκεμβρίου 2017 at 22:07

      Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Φυσικά και μπορείτε να τους έχετε έτοιμους στο ψυγείο από την προηγούμενη, μπράβο για τον προγραμματισμό σας!

    Leave a Reply