Χοιρινό κότσι με σάλτσα μπλε τυριού και νιόκι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 4
Υλικά
  • 2 κιλά χοιρινό κότσι
  • 350 ml κόκκινο κρασί
  • 6 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκοι από μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 50 γραμ. μπλε τυρί
  • 500 γραμ. νιόκι
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε σε μία πήλινη γάστρα τα κότσια, τα περιχύνουμε με το κρασί, ρίχνουμε μέσα τη δάφνη και το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σκεπάζουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Αν δεν έχουμε γάστρα, τοποθετούμε τα κότσια και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα βαθύ ταψί, το οποίο σκεπάζουμε πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και κλείνουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο.
  3. Τοποθετούμε τη γάστρα στον φούρνο και ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς (χωρίς προθέρμανση) για περίπου 3 ώρες.
  4. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και, χρησιμοποιώντας μία κουτάλα, αφαιρούμε τον ζωμό (αφήνουμε μόνο λίγο στη γάστρα). Θα πρέπει να βγει περίπου 1 λίτρο ζωμός.
  5. Αφήνουμε τη γάστρα χωρίς καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά ακόμα, για να ροδοψηθεί το κρέας.
  6. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
  7. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με έναν αβγοδάρτη για να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι.
  8. Ρίχνουμε λίγο λίγο τον ζωμό που κρατήσαμε από το κρέας, ανακατεύοντας συνεχώς.
  9. Μόλις αρχίσει να βράζει και να πήζει ελαφρώς, αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπλε τυρί σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
  10. Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
  11. Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τους, μαζί με λίγη από τη σάλτσα.
  12. Σερβίρουμε τα κότσια, μαζί με τα νιόκι, και τα συνοδεύουμε με τη σάλτσα τους.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2022/12/blue-cheese-pork-knuckle-and-gnocchi.html