Εντάξει, ας το παραδεχτούμε ότι φέτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, χειμώνα δεν είδαμε, τουλάχιστον όχι τον χειμώνα που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά τον περσινό. Αυτό όμως δεν μας σταματάει από το να αναζητάμε συνταγές ζεστές, comfort, χουχουλιάρικες, να τον νιώθουμε τουλάχιστον μέσα στο σπίτι μας, στο τραπέζι μας. Μια σούπα για παράδειγμα, νομίζω είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Μια μεξικάνικη σούπα όμως;…
Δηλαδή, τι το μεξικάνικο μπορεί να έχει, θα με ρωτήσεις, και δεν θα σε αφήσω ούτε λεπτό παραπάνω με την απορία. Σου αρέσει το μεξικάνικο τσίλι; Εγώ το λατρεύω! Σου το έχω δείξει και στο παρελθόν, ανάμεσα σε πολλές συνταγές μιας μεξικάνικης φιέστας (αχ, πόσο μου έχει λείψει εκείνη η γιορτή…). Ε, λοιπόν, αν σου αρέσει, αν είσαι έστω και λίγο σαν εμένα, αυτή η, διαφορετική για τα δεδομένα μας, σουπίτσα, είναι αυτό που θα τρέξεις να φτιάξεις ακόμα και σήμερα για το μεσημεριανό σου. Μία σούπα με κιμά, κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, σάλτσα ντομάτας, πικάντικη γεύση και αρώματα που σε ταξιδεύουν μακριά, μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με μπόλικο τυρί (κρέμα και cheddar) που λιώνει ηδονικά μέσα στη σούπα, και της δίνει την πιο απίθανη κρεμώδη υφή…
Και το αγαπημένο μου μέρος; Το ότι μπορείς να τη γαρνίρεις με όλα αυτά τα γύρω γύρω που ταιριάζουν πάντα τόσο ιδανικά σε οποιαδήποτε tex-mex συνταγή. Πιπερίτσα γλυκιά, ταμπάσκο καυτερούτσικο, δροσερό γιαουρτάκι και κόλιανδρο (εντάξει ντε, δεν σ’ αρέσει, βάλε μαϊντανό, το ίδιο κάνει!) για τη φρεσκάδα, τραγανά τσιπς τορτίγιας για τη διαφορετική υφή, και μπόλικο ακόμα τριμμένο τυράκι… γιατί έτσι (όχι πραγματικά, πες μου ότι δεν έχω λόγο να στο εξηγήσω το τελευταίο, ναι;)… Από εκεί και πέρα, τα γνωστά. μεγάλο μπωλ, αφήστε με ήσυχη και βάλτε μου την αγαπημένη μου σειρά να τα απολαύσω όλα μαζί…
Επίσης, αυτή η συνταγή είναι άλλη μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το αγαπημένο μου χειροποίητο μεξικάνικο μείγμα μπαχαρικών, που τόσο, μα τόσο λατρεύω. Πραγματικά πανεύκολο, πικάντικο και καυτερό όσο ο καθένας θέλει να το φτιάξει, και χρησιμοποιείται σε πολλές περισσότερες συνταγές από όσες περίμενα… Για ξαναθυμηθείτε το, και ανοίξτε τα ντουλάπια να ανακατέψετε όμορφες και εξωτικές μυρωδιές… Κι όπως έχουμε ξαναπεί, όποιο από τα υλικά δεν σας αρέσει, προσαρμόζετε ανάλογα τις αναλογίες, όπως και σε όποιο μείγμα μπαχαρικών ετοιμάζετε μόνοι σας.
Δεν ξέρω αν θα μας κάνει τη στραβή ο Μάρτης-γδάρτης και θα μας φέρει το χειμώνα που δεν μας έφεραν οι προηγούμενοι μήνες, ξέρω μόνο ότι τη μεξικάνικη σούπα μου θα την ξαναφτιάξω σίγουρα, γιατί, ακόμα και τώρα που τη βλέπω τη λιγουρεύομαι…. Εσύ;
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 6
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 2 σκελ. σκόρδο τριμμένο
- 2 κ.γ. taco seasoning (μείγμα μεξικάνικων μπαχαρικών)*
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 200 γραμ. φασόλια κόκκινα (κονσέρβας)
- 200 γραμ καλαμπόκι
- 250 γραμ. χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 λίτρο ζωμό βοδινού
- 100 γραμ. τυρί κρέμα
- 150 γραμ. τυρί cheddar τριμμένο
- για το σερβίρισμα
- πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κυβάκια
- τυρί cheddar τριμμένο
- ταμπάσκο
- γιαούρτι στραγγιστό
- φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- τσιπς τορτίγιας
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σωτάρουμε τον κιμά, μέχρι να καβουρδιστεί καλά (να αλλάξει χρώμα).
- Στο μεταξύ τρίβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά στο multi.
- Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και την πιπεριά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να σωταριστούν.
- Προσθέτουμε και το τριμμένο σκόρδο και το σωτάρουμε για λίγο, προσέχοντας να μην καεί.
- Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι, τον χυμό και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τον ζωμό βοδινού, και, μόλις πάρει ξανά μία βράση, χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το cheddar.
- Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή η σούπα.
- Προσθέτουμε σε κάθε πιάτο όποιο από τα συνοδευτικά μας αρέσει.
Σημείωση: το μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικα φαγητά (taco seasoning) είναι αυτό, αν δεν διαθέτουμε κάποιο από τα υλικά δεν πειράζει, καλό είναι όμως να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε chilli, κύμινο και πάπρικα, και να προσθέσουμε αλάτι αναλόγως.
Προσαρμογή συνταγής από εδώ.
3 Comments
Αγαπώ οποιαδήποτε συνταγή παραπέμπει σε Mexico.
Είναι αυτός ο συνδυασμός υφών, χρωμάτων και γεύσεων που με ενθουσιάζει.
Σουπίτσες δεν έχουμε φάει πολλές φέτος είναι η αλήθεια. Είναι και αυτός ο καιρός που δεν είναι τόσο κρύος όσο θα “έπρεπε”.
Η σούπα φανταστική. Ακριβώς του γούστου μου 🙂
Σε φιλώ
Η σουπα αυτή είναι για μεγάλα κρύα η αλήθεια είναι.. αλλα δεν έχει σημασία. Αν και εσείς πάνω είδατε αυτές τις μέρες λίγο κρύο οπότε μάλλον θα την ξανάφτιαξες 😉
Τα τυρί κρέμα και το τσένταρ από πάνω νομίζω είναι η χαριστική βολή!!! Τέλειο.
Φιλιά πολλά
τι ωραια !!! οντως οτι πρεπει για χειμωνα !! ενδιαφερον υλικα σιγουρα θα τη δοκιμαζα