Ιδέες για μπουφέ, Πάρτυ, Συνταγές

Μία μεξικάνικη φιέστα, μέρος δεύτερο – Οι συνταγές

2 Απριλίου 2015
mexicanfiestarecipes1
…κι αφού είδατε τι ωραία περάσαμε, τι ωραία φάγαμε και τι ωραία ήπιαμε στη μεξικάνικη φιέστα μας, ήρθε η ώρα να σας δώσω και τις συνταγές που σας έταξα…
Πρώτα από όλα όμως, η μαμά Ερατώ κι εγώ σας ευχαριστούμε ολόψυχα για τις πολύ γλυκιές ευχές για τα γενέθλιά της. Μας συγκινήσατε…
Επιπλέον, αν σας άρεσε η ιδέα μιας τέτοιας θεματικής γιορτής, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να σας δώσω και μερικές συμβουλές για το πώς θα την οργανώσετε.
Καταρχήν, και αυτό δεν ισχύει φυσικά μόνο για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για οποιαδήποτε αντίστοιχη εκδήλωση, το παν είναι η οργάνωση, ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο να διαθέσετε. Ξεκινήστε νωρίς, ψάξτε ιδέες, βρείτε πολλές συνταγές, καταλήξτε σε κάποιες και οργανώστε χρόνο και προμήθειες γύρω από αυτές. Το pinterest είναι φίλος σας, και πάντα βοηθάει σε κάτι τέτοιο. Εμένα τουλάχιστον με βοηθάει πολύ. Ρίξτε μια ματιά αν θέλετε στον δικό μου πίνακα mexican fiesta για να πάρετε κάποιες ακόμα ιδέες.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως, έχω μία συμβουλή να σας δώσω όσον αφορά τις προμήθειες. Πολλά lime, πολλές πολύχρωμες πιπεριές, πολλά κρεμμύδια, πολύ κόλιανδρο, πολλή πάπρικα! Όσα και να πάρετε, μάλλον θα χρειαστείτε περισσότερα.
Αντίστοιχα, θέλετε και βοηθούς που θα στύψουν τα πολλά lime, και θα ψιλοκόψουν μαζί σας πιπεριές, κρεμμύδια, κόλιανδρο… Και που θα σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, γιατί έτσι θα είναι πιο ευχάριστο. Και που θα κρεμάσουν banners και θα κόψουν και θα κολλήσουν τα εκτυπώσιμα, αν θέλετε να το τραβήξετε το θέμα τόσο, όσο το τράβηξα εγώ (αχ, ναι, κάντε το…). Α, και που θα κρατάνε και τον μικρό Γιώργο απασχολημένο όσο εσείς θα μαγειρεύετε, και δεν θα τον αφήνουν να έρχεται κάθε τρεις και λίγο στην κουζίνα να σας τραβάει από την ποδιά για να πιει νερό/βρει το παιχνίδι που έχασε/αρχίσει να βάζει χέρι σε όλες τις πιατέλες (όχι, αυτό ισχύει μόνο για τη δική μου περίπτωση…). Σαν τους δικούς μου βοηθούς δεν θα βρείτε βέβαια, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε τουλάχιστον…
Και μία τελευταία. Μετά τη φιέστα θέλει σιέστα. Μαζέψτε τα πιάτα όπως-όπως, χαλαρώστε, κλείστε τα μάτια και αφήστε τις μαργαρίτες που ήπιατε να σας παρασύρουν στον γλυκό μεσημεριανό ύπνο…
Τρεις συνταγές θα σας δείξω σήμερα.
Οι fajitas (φαχίτας) ήταν κάτι που οπωσδήποτε ήθελα να έχω σε ένα τέτοιο τραπέζι, γιατί μου αρέσει κυρίως το γεγονός ότι είναι πιάτο που ο καθένας θα φτιάξει μόνος το δικό του, όπως του αρέσει. Όταν άρχισα να ψάχνω συνταγές, θυμήθηκα ότι υπάρχει αγαπημένη φίλη food blogger που αγαπάει το μεξικάνικο ακόμα περισσότερο από εμένα. Η Ερμιόνη στο βιβλίο της «Στην κουζίνα των γεύσεων» ανάμεσα σε όλες τις πρωτότυπες και τόσο χρήσιμες ιδέες της έχει συμπεριλάβει συνταγή για fajitas. Δεν χρειάστηκε να ψάξω παραπάνω. Αντί για το μοσχάρι της αρχικής συνταγής, χρησιμοποίησα κοτόπουλο, αλλά κατά τα άλλα δεν άλλαξα τίποτα. Και πολύ καλά έκανα, αφού βγήκαν τέλειες…
Το chilli con carne, κλασική και αγαπημένη μου συνταγή από παλιά. Την πήρα από το τετράδιο συνταγών της μαμάς μου, αφού, αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε, κι όταν μια συνταγή υπάρχει εκεί μέσα, δεν ψάχνω πουθενά αλλού.
Και τέλος, το μεξικάνικο ρύζι, το οποίο μου ζητήσατε πολύ, κι εγώ φυσικά δεν μπορώ να σας αρνηθώ τίποτα…
Οι συνταγές
Fajitas με κοτόπουλο
(συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Ερμιόνης Τυλιπάκη «Στην κουζίνα των γεύσεων»)
 
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο (μονά)
4 πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί)
1 μεγάλο κρεμμύδι
3/4 κούπας ελαιόλαδο
χυμός από 2 limes
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. πάπρικα
3/4 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες. Βάζουμε σε ένα μπωλ το ελαιόλαδο, το χυμό των limes, το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα γυάλινο σκεύος, ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα, ανακατεύουμε να πάει παντού και το σκεπάζουμε. Αφήνουμε το σκεύος στο ψυγείο σκεπασμένο με καπάκι ή μεμβράνη για 2 τουλάχιστον ώρες (εγώ το άφησα όλο το προηγούμενο βράδυ).
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και σωτάρουμε από όλες τις πλευρές. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 15-20 λεπτά. Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε λωρίδες. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, αφού ελέγξουμε ότι έχει μαγειρευτεί καλά μέχρι μέσα, το βάζουμε σε ένα σκεύος και το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο. Ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, σωτάρουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν κι αυτά για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη και ζεστή, μέχρι να σερβίρουμε.
Σερβίρουμε μαζί με τορτίγιας, γιαούρτι ή sour cream, λίγο guacamole και picco de gallo.
Chilli con carne
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χονδροκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο
300 ml ζωμός βοδινού
1/2 κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 κ.γ. τσίλι (ή πιπέρι καγιέν)
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. μαντζουράνα
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά, το τσίλι, την πάπρικα και το κύμινο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις έχει αλλάξει τελείως χρώμα, ρίχνω το ζωμό (ζεστό), το κονκασέ, τον ντοματοπελτέ, τη μαντζουράνα, τη ζάχαρι και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, προσέχοντας να μην απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά τη διάρκεια λίγο νερό. Προσθέτουμε τα φασόλια και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με γιαούρτι ή sour cream και chips nachos.
Μεξικάνικο ρύζι
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)
250 γραμμ. καστανό ρύζι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
600 ml ζωμό λαχανικών
150 γραμ. καλαμπόκι
1/4 κ.γ. τσίλι
1/4 κ.γ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι
2 μικρές ντομάτες ρόμα, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο και προσθέτουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2 λεπτά και ρίχνουμε το κονκασέ, τον ντοματοπελτέ, και τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το καλαμπόκι, το τσίλι και το κύμινο, αλατοπιπερώνουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και το ρύζι να είναι έτοιμο (σπυρωτό). Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σχετικά άρθρα

37 Σχόλια

  • Reply kikitchen and the chef 2 Απριλίου 2015 at 07:01

    καλημερα Χρυσα!!!
    οι συμβουλες σου πολυτιμες και χρησιμες γιατι παντα το ημισυ του παρτυ ειναι η καλη οργανωση!
    Και οι τρεις συνταγες σου ειναι απολυτως του γουστου μου,γεια στα χερια σου χρυσα!!!!!
    φιλια πολλα!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:04

      Έτσι είναι Κική! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Notoula 2 Απριλίου 2015 at 07:33

    Καλημέρα! Ψηφίζω δαγκωτό Μεξικάνικο ρύζι και Fajitas!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:05

      Εντάξει, δικά σου Γιώτα!

  • Reply AgapameAnDolmas 2 Απριλίου 2015 at 08:40

    καλημερα!!! θα ξαναπω ολα ειναι τελεια!! το καλυτερο παρτυ!!! μ αρεσουν ολα!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:06

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ!

  • Reply Amelie 2 Απριλίου 2015 at 09:10

    Ούτε στο μυαλό μου να ήσουνα! Και πάνω που ετοιμαζόμουνα να οργανωθώ για κάτι ανάλογο (ζήλεψα βλέπεις που είδα το όμορφο παρτάκι σας) και…τσουπ, να την η βοηθητική ανάρτηση. Ευχαριστούμε!!!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:07

      Ε, τι βρε, έτσι θα σας άφηνα, χωρίς οδηγίες;;; Οργανώσουν λοιπόν Αμαλία!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 2 Απριλίου 2015 at 09:37

    Ωραίες οι μεξικάνικες φιέστες !!!
    Ευχαριστούμε Χρύσα που μας πήγες βόλτα μέχρι το Μεξικό !!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:08

      Να' σαι καλά Άρη, ήταν και για μένα η καλύτερη βόλτα!

  • Reply Penelope 2 Απριλίου 2015 at 11:54

    Είδα μέρος Β…. αλλά δεν έχω προλάβει να διαβάσω το μέρος Α, εγώ πάλι, Χρύσα μας!
    Πάω…
    Και προκαταβολικά λέω, πως αυτές τις Fajitas με κοτόπουλο, της Ερμιόνης κι' εγώ τις έχω κάνει μέχρι τώρα δύο φορές με ελάχιστες παραλλαγές (καθώς έχουμε και δύσκολους στην παρέα).

    Χαιρετισμούς πολλούς και να περνάτε πάντα όμορφα.

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:10

      Ευτυχώς δεν έχει και μέρος Γ, παραλίγο τριλογία θα γινόταν…
      Μα είναι εγγύηση το κορίτσι μας!
      Ευχαριστούμε!

  • Reply thegreenmixer.com 2 Απριλίου 2015 at 12:27

    Πολύ ωραίες οι συνταγές όλες, πρέπει να σκασατε στο φαγητό!
    Πολύ χρήσιμο αυτο το ρημάδι το Pinterest αλλά λες και σε ρουφάει…., μπαίνω να δω μια συνταγή και ξεχνιέμαι για κανα τριωράκι άνετα. Η μεγαλύτερη βοήθεια μου φαίνεται στην περίπτωση μας είναιη απάσχοληση των μικρών, γιατί χωρίς focus αποσυντονιζόμαστε τελειως…

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:11

      Ω, ναι σκασαμε…
      Αυτό το παθαίνω κι εγώ… αλλά πόσο ωραίο είναι!
      Δεν ξεκινάς χωρίς βοηθό παιδί μου!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 2 Απριλίου 2015 at 13:07

    Αυτό το ρυζάκι το περίμενα πως και πως!!!
    Μα και οι υπόλοιπες λιχουδιές σου, σούπερ δείχνουν Χρύσα μου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:12

      Ε, μα, αφού στο έταξα!
      Ταιριάζουν πολύ ωραία μεταξύ τους Έλενα!

  • Reply Ερμιόνη 2 Απριλίου 2015 at 17:14

    ​Την τελευταία φορά που είχα καλέσει τους φίλους μας, είχα ετοιμάσει μεξικάνικο 🙂
    Και με τις δύο τελευταίες αναρτήσεις σου, με κάνεις να θέλω να το επαναλάβω.​ Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο παρεΐστικο φαγητό από αυτό!
    ​Και οι 3 προτάσεις σου είναι ιδανικές για μια τέτοια χαλαρή περίσταση.
    Βλέπω στο μεταξύ και την ωραιότατη Corona ​να καμαρώνει στις φωτογραφίες και "ψήνομαι" ακόμα περισσότερο να κανονίσω φιέστα!
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και για την αναφορά βρε κορίτσι. Με τιμά που επέλεξες τη συνταγή μου για μια τόσο ξεχωριστή και γλυκιά περίσταση!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:15

      Πραγματικά δεν υπάρχει πιο παρεΐστικο φαγητο!
      Εγώ απορώ γιατί δεν το κάνουμε συχνότερα!
      Η συνταγή σου ήταν εγγύηση, όπως και όλες οι υπόλοιπες που έχω δοκιμάσει, και ταιραξε γαντι στην γιορτή μας!

  • Reply Silena 2 Απριλίου 2015 at 17:37

    Μας ταξίδεψες με τα λαχταριστά μεξικάνικα φαγητά Χρύσα μου!!!! Δείχνουν πεντανόστιμα!!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:16

      Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας ταξιδεψα, αυτός ήταν ο σκοπός μου!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 2 Απριλίου 2015 at 19:29

    τρελαινομαι για fajitas!!! Ζητωωωω !!! Μετα τη νηστεια θα τα δοκιμασουμε!!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:21

      Και πώς να μην τρελαίνεσαι! Είναι και πολύ διασκεδαστικό να να τις τρως!

  • Reply mookies • Mina Limnioudi 2 Απριλίου 2015 at 19:34

    Υπέροχες συνταγές για μια μεξικάνικη φιέστα! Αντάξιες της περίστασης!
    Απολαυστικές όλες οι συνταγές αλλά τις Fajitas με μπόλικο γουακαμόλε που βλέπω πίσω στο μπολάκι θα τα τσάκιζα!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 2 Απριλίου 2015 at 20:22

      Ευχαριστώ πολύ Μίνα μου. οι περισσότεροι εκεί επικεντρώθηκαν, στις fajitas, και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμες!

  • Reply Beauty Follower 2 Απριλίου 2015 at 20:33

    Χμ μου εδωσες ιδέα για πάρτυ-μαγειρεματα χα χα!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2015 at 18:38

      Ξεκίνα να ετοιμάζεις!

  • Reply Χρυσαυγή 2 Απριλίου 2015 at 20:47

    Tωρα μαλιστα!!
    Αυτη την αναρτηση περιμενα. Τις συνταγες!
    Το ρυζι οπως και το τσιλι κον καρνε της μαμας ειναι τα αγαπημενα μου. Πολυ ωραια ολα για μια ακομη φορα. Και τωρα που ειδα και τις συνταγες, μου αρεσουν ακομα περισσοτερο!!!!!
    Και του χρονου λοιπον!!!!!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2015 at 18:39

      Το τσίλι της μαμάς είναι δοκιμασμένο και αγαπημένο. Αν αντέχεις και τα καυτερά, τσίμπησέ το λίγο παραπάνω το τσίλι….

  • Reply Νανά @kouzinista 3 Απριλίου 2015 at 09:28

    Αγαπώ τις μεξικάνικες γεύσεις και πεθαίνω για καυτερά, πικάντικα φαγητά. Αυτό που δεν αντέχω με τίποτα, όμως, είναι ο κόλιανδρος. Ξέρω πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης κουζίνας αλλά όσο κι αν έχω προσπαθήσει να τον συνηθίσω, δεν γίνεται τίποτα. Μάταιος κόπος. Προτιμώ τον κλασικό μαϊντανό.
    Οι επιλογές σου είναι όλες υπέροχες και πεντανόστιμες. Η μαμά σου πρέπει να νιώθει πολύ περήφανη. Η φιέστα ήταν ένα δώρο που θα της μείνει σίγουρα αξέχαστο!

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2015 at 18:41

      Είναι από αυτά τα υλικά λοιπόν που, είτε τα αγαπάς, είτε τα μισείς! Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, και ψάχνω να βρίσκω ευκαιρίες να τον χρησιμοποιώ!
      Ευχαριστώ πολύ Νανά μου!

  • Reply Dimitra Decorasylum 3 Απριλίου 2015 at 13:25

    Λατρεύω τα καυτερά φαγητά! Οι συνταγές φαίνονται αντάξιες της φιέστας που ετοίμασες, ήτοι σούπερ!! Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2015 at 18:41

      Αν λατρεύεις τα καυτερά, είσαι στο στοιχείο σου Δήμητρα!
      Ευχαριστώ πολύ, επίσης καλό ΣΚ!

  • Reply Ειρήνη Ε. 3 Απριλίου 2015 at 18:38

    Με έχεις ξεσηκώσει με τις μεξικάνικες νοστιμιές των δύο τελευταίων σου αναρτήσεων, Χρύσα!! Καθώς η κόρη μου ψηφίζει μεξικάνικο φαγητό και με…τα δύο χέρια, οι συνταγές μπαίνουν στα προσεχώς!!
    Καλό βράδυ.

    • Reply Χρύσα 3 Απριλίου 2015 at 18:44

      Ε τότε δεν μπορείς να της χαλάσεις χατήρι Ειρήνη μου, ξεκίνα να ετοιμάζεις!
      Φιλιά!

  • Reply Αγγελική~CooKika 4 Απριλίου 2015 at 18:58

    Μπράβο Χρύσα! Αγαπημένη κουζίνα η μεξικάνικη…κι εγώ θέλω μέρες τώρα να φτιάξω το chili con carne και μου έδωσες την τέλεια "πάσα".
    Πάντα γιορτές και πάρτι! Καλό βράδυ,φιλιά!

  • Reply Tante Kiki 6 Απριλίου 2015 at 17:42

    Γεια στα χέρια σου Χρύσα!! Με ξεσήκωσες με το ρύζι σου που φαίνεται υπέροχο!!! Λατρεύω την μεξικάνικη κουζίνα!!!
    Τέλειες οι συνταγές και οι fajitas μπαίνουν στα προσεχώς!!
    Και του χρόνου και πάντα χαρές!!

  • Reply CookTasteLive 7 Απριλίου 2015 at 06:31

    Εε τι κόρη είσαι εσύ!! Υπερπαραγωγή για την μανούλα!
    Η μεξικάνικη (ή καλύτερα tex mex βασικά όπως λές και εσύ) είναι από τις αγαπημένες μου κουζίνες.
    Όλα φαίνονται πεντανόστιμα. Ειδικά το ρύζι όμως θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα, έψαχνα πρόσφατα συνταγή για μεξικάνικο ρύζι.
    Χρόνια Πολλά και να χαίρεστε η μία την άλλη!

  • Απάντηση