Δεύτερο κέικ στο καπάκι; Ω ναι… Δεν είχα σκοπό, αλλά μόλις το δοκίμασα, ήξερα ότι αυτή τη συνταγή δεν μπορώ να την κρατήσω για τον εαυτό μου. Ούτε και να περιμένω πολύ μέχρι να σας τη δείξω, γιατί θα τελειώσουν τα μανταρίνια και μετά δεν θα έχει και πολύ νόημα…
Έκανα και τεστ γεύσης με πολλούς δοκιμαστές, και το πέρασε με άριστα. Όπως και το δικό μου τεστ, αυτό της ταχύτητας και της ευκολίας της ετοιμασίας του. Και ξέρετε πόσο βασικό το θεωρώ αυτό. Επιπλέον, με όλα κι όλα τέσσερα υλικά, γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Η μόνη διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί είναι το βράσιμο των μανταρινιών, τα οποία στη συνέχεια πολτοποιούνται ολόκληρα (σάρκα και φλούδα) και μπαίνουν στο μείγμα.
Το ολόκληρο φρούτο μέσα στο κέικ δίνει πολύ ένταση στη γεύση, και μία τόσο ζουμερή υφή, που όποιος το δοκιμάζει για πρώτη φορά (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) πιστεύει ότι είναι σιροπιασμένο, ενώ δεν είναι. Φροντίστε μόνο να προμηθευτείτε καλά μανταρίνια, κατά προτίμηση βιολογικά, και να τα πλύνετε καλά πριν να τα βράσετε.
Η αμυγδαλόσκονη, η οποία αντικαθιστά το αλεύρι, προσθέτει πολύ στη γεύση, και το κάνει και ένα κέικ φιλικό προς όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Η γεύση του αμυγδάλου, διακριτική μεν, αλλά όχι και τελείως αθόρυβη, είναι τόσο ταιριαστή με το μανταρίνι…
Και αφού πιάσαμε τα υλικά ένα ένα, ας πούμε και για τα αβγά, αφού το μανταρίνι μπορεί να δίνει όλη τη γεύση, αλλά αυτά κάνουν όλο το εφέ. Έξι τον αριθμό, μη σας τρομάζουν, οι κρόκοι χτυπιούνται με τη ζάχαρη, τα ασπράδια μαρέγκα, και όταν ενώνονται ξανά, μας δίνουν ένα τόσο φουσκωτό μείγμα, που εγώ πραγματικά φοβήθηκα ότι στο ψήσιμο θα ξεχειλίσει. Κι εκεί που φουσκώνει, φουσκώνει, φουσκώνει, μόλις βγει από το φούρνο, κάνει ένα πουουουφφφ και κάθεται στο κέντρο, δημιουργώντας μια όμορφη λακουβίτσα.
Είναι ιδανικό συνοδευτικό ενός αρωματικού τσαγιού, ενώ, αν το διατηρήσετε στο ψυγείο, τις επόμενες μέρες θα είναι ακόμα πιο ζουμερό και θα μοιάζει ακόμα περισσότερο με σιροπιασμένο. Δεν ξέρω αν σας έπεισα, εγώ πάντως πάω να πάρω ένα κομματάκι ακόμα….
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 18
- 6 μανταρίνια κλημεντίνες
- 6 αβγά
- 250 γραμ. αμύγδαλα λευκά, ωμά
- 250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα βάζουμε να βράσουν για περίπου 30-40 λεπτά σε άφθονο νερό.
- Αφού βράσουν, περιμένουμε να κρυώσουν καλά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια που τυχόν έχουν και τα πολτοποιούμε ολόκληρα στο μπλέντερ.
- Αλέθουμε τα αμύγδαλα λίγα λίγα με λίγη από τη ζάχαρη στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Χωρίζουμε τα αβγά σε ασπράδια και κρόκους.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε στους κρόκους τον πολτό από τα μανταρίνια και την αμυγδαλόσκονη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ενσωματώνουμε σιγά σιγά και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά μια, κατά προτίμηση, ανοιγόμενη φόρμα διαμέτρου 26 εκ., ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και η λάμα βγαίνει καθαρή.
- Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο κέικ με πορτοκάλια ή λεμόνια. Αν το κάνουμε με λεμόνια, αυξάνουμε λίγο τη ζάχαρη.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Nigella Lawson "How to eat".
38 Comments
Και πάνω που έλεγα να σταματήσω τα γλυκά…έρχεται αυτό το κέικ. Πάνε οι δεσμεύσεις περί αποχής! Μα πόσο νόστιμο θα είναι! Και πόσο εύκολο! Έχεις δίκιο ότι περνάει όλα τα τεστ, χωρίς να απαιτεί πολλά υλικά και χρόνο.
Και οι δικές μου οι δεσμεύσεις κάπως έτσι πήγαν περίπατο Αμαλία…
Καλημέρα Χρύσα έφτιαξα κι εγώ ένα με μανταρίνι και αμύγδαλα αλλά δεν μου άρεσε τελικά γιατί είχε και μπαχαρικά, αλλά επειδή θέλω ένα με μανταρίνια θα δοκιμάσω αυτό.
Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το κέικ είναι ότι ήταν τελείως ξεκάθαρη η γεύση του μανταρινιού. Ανοίγεις το σκεύος και μοσχοβολάει όλος ο χώρος…
Εξαιρετικό!!
Η γεύση του θα είναι πολύ πλούσια με ολόκληρα τα μανταρίνια μέσα στο κέικ!!
Και μόνο με 4 υλικά!!
Μπράβο! πολύ ωραία συνταγή!!
Είναι όντως πολύ πλούσια η γεύση του, δεν σου αφήνει καμία αμφιβολία!
Ευχαριστώ Peps!
Και 3η συνταγη για κέικ να βάλεις στα καπάκια δεν θα με χαλάσει καθόλου χα χα!
Το χρώμα του ειναι μοναδικό… φαντάζομαι αρώματα που θα βγάζει 😉
Όχι κυρία μου, γιατί αν φτιάξω και τρίτο στη σειρά, θα πρέπει και να το φάω!
Το άρωμά του είναι όπως το φαντάζεσαι!
Δεν θέλω να μου ζορίζεσαι… μπορεις να το στειλεις απο δω μεριά χι χι!
Υπέροχο, και με ολόκληρο το φρούτο θα το κάνει νωπό και έξτρα αρωματικό!
Καλημέρα Χρύσα!
Ζ.
Έτσι ακριβώς το κάνει Ζαμπία μου!
Καλό βράδυ από μένα!
Μας έπεισες! Μας έπεισες κυρία μου!
Χαίρομαι, χαίρομαι!
Στο συγχωρούμε που έκανες τέτοιο έγκλημα και έβαλες στα καπάκια κέικ, γιατί φαίνεται λαχταριστό,ζουμερό και μυρωδάτο.
Α, είστε πολύ καλή… Είναι όλα αυτά που λες…
Ετσι, έτσι … να μας κακομαθαίνεις με νόστιμα κεκάκια!
Φτιάχνω ένα κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια πολτοποιημένα και πραγματικά η προσθήκη του πολτοποιημένου φρούτου κάνει το κέικ να δείχνει σαν σιροπιαστό.
Θα πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσω και με μανταρίνια!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Εγώ θέλω να το δοκιμάσω και με λεμόνια, αλλά περιμένω να βρω τα ιδανικά….
Και με το πορτοκάλι όμως θα είναι τέλειο!
Ενταξει RESPECT!!!!
TΟ κεικ!!!!
Αρρωμα, γευση, υλικα, χρωμα, εμφανιση, υγρασια, υφη… Σε ολα αριστα!!
Μπραβο Χρυσα!!!!!!!
Εσύ που εξειδικεύεσαι στα κέικ, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσεις…
Πραγματικά τα έχει όλα!
Πραγματικά εξαιρετικό Χρύσα, δικαιολογείσαι που μας ξαναέβαλες κέικ! Πεντανόστιμο και ζουμερό με τα αμύγδαλα και τα μανταρίνια, αλήθεια δεν πικρίζει καθόλου από την φλούδα; Θέλει κάποια ιδιαίτερη ποικιλία;
Φιλιά
Εγώ χρησιμοποίησα κλημεντίνες, και με τη συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης, δεν πικρίζει καθόλου. Αν δεν είσαι σίγουρη όμως, μπορείς να ρίξεις το πρώτο νερό και να το ξαναβράσεις λίγο ακόμα.
Αξίζει τον κόπο η δοκιμή, πίστεψέ με Μίνα!
Like one mind ρε παιδί μου! Όλη η μέρα η σοφία(ετών 3) λέει" μαμά τι κέικ θα φτιαξουμέ" κ γω σπάω το κεφάλι μου τι κέικ να φτιάξουμε.ολο τα ίδια και τα ίδια. Μου φαίνεται θα το φάω όλο Μονή μου. Δε με ξέρεις αλλά εμείς εδώ σε μελετάμε. Το cheesecake twix με καραμέλα ειναι η σπεσιαλιτέ μου( έτσι λένε εδώ τα πειραματόζωα μου) οπότε ευχαριστώ! Καλή συνεχεια!
Ένα μεγάλο φιλί στη Σοφία από μένα, που από τώρα βοηθάει τη μαμά!
Χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκες τη σπεσιαλιτέ σου εδώ, θα χαρώ πολύ να μαθαίνω τις εντυπώσεις από τις δοκιμές σου!
Ευχαριστώ πολύ!
Από τα πιο αρωματικά κέικ!!! Πώς να αντέξεις Χρύσα μου με τέτοιο θεσπέσιο πειρασμό!!! Φτιάχνω κι εγώ κέικ μανταρινιού αλλά η τεχνική του είναι διαφορετική οπότε πολύ σύντομα θα το δοκιμάσω!!!
Καλό βράδυ!! Φιλιά!
Ασε, είναι που έχω και μεγάλη αντοχή στους πειρασμούς…. (εδώ γελάμε)…
Δοκίμασέ το και θα δεις!
τι απιστευτο χρωμα!!! Και φανταζομαι τι μυρωδια.. Πολυ πρωτοτυπο.. Μου αρεσει η Nigella!! Λεω να το δοκιμασουμε!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!
Η Nigella είναι η αδυναμία μου! Δοκιμάστε το, φρουτάκι, αμυγδαλάκι, αβγουλάκι, ό,τι πρέπει για το Νικόλα!
Πρώτα από όλα μου έκανε εντύπωση το λαμπερό χρώμα του! Φαντάζομαι τη νοστιμιά του! Υπέροχο!!!
4 (τέσσερα!?!) υλικά μόνο? εντυπωσιακό!
έφτιαξα και εγώ πρόσφατα κέικ με μανταρίνι και μπορώ να πω πως το άρωμα και η γεύση του ήταν όντως ανεπανάληπτα! πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου και ακριβώς πάνω στην ώρα.
Είναι καιρός που θέλω να δοκιμάσω κεικ με ολόκληρο πορτοκάλι γιατί έχω ακούσει τα καλύτερα, φαντάζομαι και με μανταρίνι θα είναι εξίσου καλό – ίσως και καλύτερο αν κρίνω από τις φωτό! 🙂
Χx
Είχα δει αυτή τη συνταγή στο site της Nigella και ήμουν σκεπτική, διότι δεν είχε πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές…… αλλά τώρα που το βλέπω δοκιμασμένο και προσαρμοσμένο…. σίγουρα θα το φτιάξω, γιατί λατρεύω τα μανταρίνια!! 😀
Τέλειο κέικ-γλυκό μου κάνει περισσότερο και με ένα σιρόπι θα είναι φοβερό κέρασμα, και με τόσο
λίγα υλικά, χωρίς βούτυρο, φοβερό!!
Καλή σου ημέρα!!
εμένα με έπεισες πάντως!! πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την απλότητά του και από τα τόσο λίγα υλικά!!
και στην επόμενη ανάρτηση να βάλεις κέικ, εμένα δεν με πειράζει καθόλου!! ειδικά αν είναι τόσο εντυπωσιακό!! χαχαχα!
φιλιά πολλά!
Μου αρεσουν τα αρωματικα κεκακια!!!!!
Καλό ξημέρωμα 🙂
Σε φιλώ!
Eμένα με έπεισες Χρύσα μου 😉
Αμα μπαίνουν ολόκληρα τα φρούτα το κεικ έχει πλούσια γεύση.
Μοσχομυριστό και με τσάι είναι ότι πρέπει
Φιλιά
ειναι απο τα πιο νοστιμα κεικ που υπαρχουν και το λεω με σιγουρια!!!αυτο το κεικ το χω κανει χρυσα μου, μονο που αντι μανταρινι ελεγε η συνταγη πορτοκαλι(βρασιμο,πολτοποιηση)…θεικο,ειναι σαν σιροπιαστο,ο μπαμπας μου ειχε ξετρελαθει!!!αχ ευχαριστω που μου το θυμισες,θα το κανω με μανταρινακι αυτη τη φορα το συντομοτερο,ααα να μην ξεχασω να πω ….οι φωτο σου τελειιιιεεεεες χρυσα!!!
φιλια πολλα καικαλη εβδομαδουλα!!
Εμένα πάντως κοπελιά με έπεισες και με το παραπάνω!
4 μόνο υλικά;;
Υφή υγρή και ζουμερή χωρίς ωστόσο να περιέχεται σιρόπι;
Και το αμύγδαλο (όπως και το φουντούκι) στα κέικ μου αρέσει πολύ! Τα κάνει πιο φινετσάτα στη γεύση τους νομίζω.
Φιλιά
Καλημέρα! Τι διαστάσεις έχει η φόρμα του κέικ; αν έχεις ήδη σκόνη αμυγδαλου, τι ποσότητα χρησιμοποιείς; ταιριάζει το φουντούκι με μανταρίνια; γιατί αυτό έχω πρόχειρο… Ευχαριστώ προκαταβολικά!
Καλημέρα Χριστίνα,
η συγκεκριμένη φόρμα έχει διάμετρο 26 εκ. Αν έχεις σκόνη αμυγδάλου, ακόμα καλύτερα, σε γλιτώνει από ένα βήμα. Χρησιμοποιείς την ίδια ποσότητα. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με φουντούκια, νομίζω ότι γενικότερα τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν καλύτερα με το αμύγδαλο.
Ελπίζω να βοήθησα!