Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ μανταρινιού με αμύγδαλο/Clementine almond cake

5 Φεβρουαρίου 2015
clementinecake1

scroll down for the recipe in English

Δεύτερο κέικ στο καπάκι; Ω ναι… Δεν είχα σκοπό, αλλά μόλις το δοκίμασα, ήξερα ότι αυτή τη συνταγή δεν μπορώ να την κρατήσω για τον εαυτό μου. Ούτε και να περιμένω πολύ μέχρι να σας τη δείξω, γιατί θα τελειώσουν τα μανταρίνια και μετά δεν θα έχει και πολύ νόημα…
Έκανα και τεστ γεύσης με πολλούς δοκιμαστές, και το πέρασε με άριστα. Όπως και το δικό μου τεστ, αυτό της ταχύτητας και της ευκολίας της ετοιμασίας του. Και ξέρετε πόσο βασικό το θεωρώ αυτό. Επιπλέον, με όλα κι όλα τέσσερα υλικά, γίνεται ακόμα πιο εύκολο.  Η μόνη διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί είναι το βράσιμο των μανταρινιών, τα οποία στη συνέχεια πολτοποιούνται ολόκληρα (σάρκα και φλούδα) και μπαίνουν στο μείγμα.

 

Το ολόκληρο φρούτο μέσα στο κέικ δίνει πολύ ένταση στη γεύση, και μία τόσο ζουμερή υφή, που όποιος το δοκιμάζει για πρώτη φορά (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) πιστεύει ότι είναι σιροπιασμένο, ενώ δεν είναι. Φροντίστε μόνο να προμηθευτείτε καλά μανταρίνια, κατά προτίμηση βιολογικά,  και να τα πλύνετε καλά πριν να τα βράσετε.
Η αμυγδαλόσκονη, η οποία αντικαθιστά το αλεύρι, προσθέτει πολύ στη γεύση, και το κάνει και ένα κέικ φιλικό προς όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Η γεύση του αμυγδάλου, διακριτική μεν, αλλά όχι και τελείως αθόρυβη, είναι τόσο ταιριαστή με το μανταρίνι…
Και αφού πιάσαμε τα υλικά ένα ένα, ας πούμε και για τα αβγά, αφού το μανταρίνι μπορεί να δίνει όλη τη γεύση, αλλά αυτά κάνουν όλο το εφέ. Έξι τον αριθμό, μη σας τρομάζουν, οι κρόκοι χτυπιούνται με τη ζάχαρη, τα ασπράδια μαρέγκα, και όταν ενώνονται ξανά, μας δίνουν ένα τόσο φουσκωτό μείγμα, που εγώ πραγματικά φοβήθηκα ότι στο ψήσιμο θα ξεχειλίσει. Κι εκεί που φουσκώνει, φουσκώνει, φουσκώνει, μόλις βγει από το φούρνο, κάνει ένα πουουουφφφ και κάθεται στο κέντρο, δημιουργώντας μια όμορφη λακουβίτσα.
Είναι ιδανικό συνοδευτικό ενός αρωματικού τσαγιού, ενώ, αν το διατηρήσετε στο ψυγείο, τις επόμενες μέρες θα είναι ακόμα πιο ζουμερό και θα μοιάζει ακόμα περισσότερο με σιροπιασμένο. Δεν ξέρω αν σας έπεισα, εγώ πάντως πάω να πάρω ένα κομματάκι ακόμα….

Η συνταγή

6 μανταρίνια
6 αβγά
250 γραμ. αμύγδαλα λευκά, ωμά
250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα βάζουμε να βράσουν για περίπου 30-40 λεπτά σε άφθονο νερό. Αφού βράσουν, περιμένουμε να κρυώσουν καλά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε ολόκληρα στο μπλέντερ.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα λίγα λίγα με λίγη από τη ζάχαρη στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη.
Χωρίζουμε τα αβγά σε ασπράδια και κρόκους, και χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε στους κρόκους τα μανταρίνια και την αμυγδαλόσκονη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια, κατά προτίμηση ανοιγόμενη, φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του και η λάμα βγαίνει καθαρή.

Tip:
– Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο κέικ με πορτοκάλια ή λεμόνια. Αν το κάνουμε με λεμόνια, αυξάνουμε λίγο τη ζάχαρη.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Nigella Lawson «How to eat».

 

Clementine
almond cake
The
recipe
6 clementines
6
eggs
250
gr. white almonds, raw
250
gr. granulated sugar
Wash the clementines and have them boil for about 30-40 minutes in
plenty of water. After they have boiled, wait for them to cool, cut them in
half, remove the pits and mash them in the blender.
Mill the almonds, a few at a time in the food processor with some of the
sugar until they make powder.
Separate the eggs into whites and yolks and whip the yolks with the
sugar until they become fluffy. Whip the whites into a stiff meringue. Then add
the tangerines and almond powder to the yolks and continue whipping. Slowly add
the meringue, folding it in gently using a spatula.
Slightly butter a preferably opening cake pan, add the mixture and bake in
a preheated oven at 170 degrees for about an hour. The cake is ready when you
insert a knife in the middle and the blade comes out clean.
Tip:
– You can make the same cake with oranges or lemons. If you use lemons, increase
the amount of sugar a bit.

 

The recipe is
an adaptation from Nigella Lawson’s book “How to Eat”.

Σχετικά άρθρα

38 Σχόλια

  • Reply Amelie 5 Φεβρουαρίου 2015 at 07:49

    Και πάνω που έλεγα να σταματήσω τα γλυκά…έρχεται αυτό το κέικ. Πάνε οι δεσμεύσεις περί αποχής! Μα πόσο νόστιμο θα είναι! Και πόσο εύκολο! Έχεις δίκιο ότι περνάει όλα τα τεστ, χωρίς να απαιτεί πολλά υλικά και χρόνο.

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:17

      Και οι δικές μου οι δεσμεύσεις κάπως έτσι πήγαν περίπατο Αμαλία…

  • Reply Ξανθή 5 Φεβρουαρίου 2015 at 07:55

    Καλημέρα Χρύσα έφτιαξα κι εγώ ένα με μανταρίνι και αμύγδαλα αλλά δεν μου άρεσε τελικά γιατί είχε και μπαχαρικά, αλλά επειδή θέλω ένα με μανταρίνια θα δοκιμάσω αυτό.

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:18

      Αυτό που μου άρεσε περισσότερο σε αυτό το κέικ είναι ότι ήταν τελείως ξεκάθαρη η γεύση του μανταρινιού. Ανοίγεις το σκεύος και μοσχοβολάει όλος ο χώρος…

  • Reply peps@pepi's kitchen 5 Φεβρουαρίου 2015 at 08:14

    Εξαιρετικό!!
    Η γεύση του θα είναι πολύ πλούσια με ολόκληρα τα μανταρίνια μέσα στο κέικ!!
    Και μόνο με 4 υλικά!!
    Μπράβο! πολύ ωραία συνταγή!!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:19

      Είναι όντως πολύ πλούσια η γεύση του, δεν σου αφήνει καμία αμφιβολία!
      Ευχαριστώ Peps!

  • Reply Beauty Follower 5 Φεβρουαρίου 2015 at 08:36

    Και 3η συνταγη για κέικ να βάλεις στα καπάκια δεν θα με χαλάσει καθόλου χα χα!
    Το χρώμα του ειναι μοναδικό… φαντάζομαι αρώματα που θα βγάζει 😉

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:20

      Όχι κυρία μου, γιατί αν φτιάξω και τρίτο στη σειρά, θα πρέπει και να το φάω!
      Το άρωμά του είναι όπως το φαντάζεσαι!

    • Reply Beauty Follower 6 Φεβρουαρίου 2015 at 12:00

      Δεν θέλω να μου ζορίζεσαι… μπορεις να το στειλεις απο δω μεριά χι χι!

  • Reply Kitchen Stories 5 Φεβρουαρίου 2015 at 08:50

    Υπέροχο, και με ολόκληρο το φρούτο θα το κάνει νωπό και έξτρα αρωματικό!

    Καλημέρα Χρύσα!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:21

      Έτσι ακριβώς το κάνει Ζαμπία μου!
      Καλό βράδυ από μένα!

  • Reply Notoula 5 Φεβρουαρίου 2015 at 09:08

    Μας έπεισες! Μας έπεισες κυρία μου!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:21

      Χαίρομαι, χαίρομαι!

  • Reply thegreenmixer.com 5 Φεβρουαρίου 2015 at 10:19

    Στο συγχωρούμε που έκανες τέτοιο έγκλημα και έβαλες στα καπάκια κέικ, γιατί φαίνεται λαχταριστό,ζουμερό και μυρωδάτο.

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:21

      Α, είστε πολύ καλή… Είναι όλα αυτά που λες…

  • Reply ΕΛΕΝΑ 5 Φεβρουαρίου 2015 at 11:44

    Ετσι, έτσι … να μας κακομαθαίνεις με νόστιμα κεκάκια!
    Φτιάχνω ένα κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια πολτοποιημένα και πραγματικά η προσθήκη του πολτοποιημένου φρούτου κάνει το κέικ να δείχνει σαν σιροπιαστό.
    Θα πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσω και με μανταρίνια!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:23

      Εγώ θέλω να το δοκιμάσω και με λεμόνια, αλλά περιμένω να βρω τα ιδανικά….
      Και με το πορτοκάλι όμως θα είναι τέλειο!

  • Reply Χρυσαυγή 5 Φεβρουαρίου 2015 at 14:59

    Ενταξει RESPECT!!!!
    TΟ κεικ!!!!
    Αρρωμα, γευση, υλικα, χρωμα, εμφανιση, υγρασια, υφη… Σε ολα αριστα!!
    Μπραβο Χρυσα!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:24

      Εσύ που εξειδικεύεσαι στα κέικ, πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσεις…
      Πραγματικά τα έχει όλα!

  • Reply mookies 5 Φεβρουαρίου 2015 at 16:08

    Πραγματικά εξαιρετικό Χρύσα, δικαιολογείσαι που μας ξαναέβαλες κέικ! Πεντανόστιμο και ζουμερό με τα αμύγδαλα και τα μανταρίνια, αλήθεια δεν πικρίζει καθόλου από την φλούδα; Θέλει κάποια ιδιαίτερη ποικιλία;
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:25

      Εγώ χρησιμοποίησα κλημεντίνες, και με τη συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης, δεν πικρίζει καθόλου. Αν δεν είσαι σίγουρη όμως, μπορείς να ρίξεις το πρώτο νερό και να το ξαναβράσεις λίγο ακόμα.
      Αξίζει τον κόπο η δοκιμή, πίστεψέ με Μίνα!

  • Reply Akela 5 Φεβρουαρίου 2015 at 16:09

    Like one mind ρε παιδί μου! Όλη η μέρα η σοφία(ετών 3) λέει" μαμά τι κέικ θα φτιαξουμέ" κ γω σπάω το κεφάλι μου τι κέικ να φτιάξουμε.ολο τα ίδια και τα ίδια. Μου φαίνεται θα το φάω όλο Μονή μου. Δε με ξέρεις αλλά εμείς εδώ σε μελετάμε. Το cheesecake twix με καραμέλα ειναι η σπεσιαλιτέ μου( έτσι λένε εδώ τα πειραματόζωα μου) οπότε ευχαριστώ! Καλή συνεχεια!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:27

      Ένα μεγάλο φιλί στη Σοφία από μένα, που από τώρα βοηθάει τη μαμά!
      Χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκες τη σπεσιαλιτέ σου εδώ, θα χαρώ πολύ να μαθαίνω τις εντυπώσεις από τις δοκιμές σου!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Silena 5 Φεβρουαρίου 2015 at 17:21

    Από τα πιο αρωματικά κέικ!!! Πώς να αντέξεις Χρύσα μου με τέτοιο θεσπέσιο πειρασμό!!! Φτιάχνω κι εγώ κέικ μανταρινιού αλλά η τεχνική του είναι διαφορετική οπότε πολύ σύντομα θα το δοκιμάσω!!!
    Καλό βράδυ!! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:28

      Ασε, είναι που έχω και μεγάλη αντοχή στους πειρασμούς…. (εδώ γελάμε)…
      Δοκίμασέ το και θα δεις!

  • Reply Ελπίδα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 20:18

    τι απιστευτο χρωμα!!! Και φανταζομαι τι μυρωδια.. Πολυ πρωτοτυπο.. Μου αρεσει η Nigella!! Λεω να το δοκιμασουμε!! πολλα φιλια Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 5 Φεβρουαρίου 2015 at 21:29

      Η Nigella είναι η αδυναμία μου! Δοκιμάστε το, φρουτάκι, αμυγδαλάκι, αβγουλάκι, ό,τι πρέπει για το Νικόλα!

  • Reply mia maria 6 Φεβρουαρίου 2015 at 08:49

    Πρώτα από όλα μου έκανε εντύπωση το λαμπερό χρώμα του! Φαντάζομαι τη νοστιμιά του! Υπέροχο!!!

  • Reply CookTasteLive 6 Φεβρουαρίου 2015 at 19:57

    4 (τέσσερα!?!) υλικά μόνο? εντυπωσιακό!
    έφτιαξα και εγώ πρόσφατα κέικ με μανταρίνι και μπορώ να πω πως το άρωμα και η γεύση του ήταν όντως ανεπανάληπτα! πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου και ακριβώς πάνω στην ώρα.
    Είναι καιρός που θέλω να δοκιμάσω κεικ με ολόκληρο πορτοκάλι γιατί έχω ακούσει τα καλύτερα, φαντάζομαι και με μανταρίνι θα είναι εξίσου καλό – ίσως και καλύτερο αν κρίνω από τις φωτό! 🙂
    Χx

  • Reply Μυρωδία 7 Φεβρουαρίου 2015 at 10:18

    Είχα δει αυτή τη συνταγή στο site της Nigella και ήμουν σκεπτική, διότι δεν είχε πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές…… αλλά τώρα που το βλέπω δοκιμασμένο και προσαρμοσμένο…. σίγουρα θα το φτιάξω, γιατί λατρεύω τα μανταρίνια!! 😀

  • Reply Μάχη Μ 7 Φεβρουαρίου 2015 at 10:50

    Τέλειο κέικ-γλυκό μου κάνει περισσότερο και με ένα σιρόπι θα είναι φοβερό κέρασμα, και με τόσο
    λίγα υλικά, χωρίς βούτυρο, φοβερό!!
    Καλή σου ημέρα!!

  • Reply evi@thehealthycook 7 Φεβρουαρίου 2015 at 15:59

    εμένα με έπεισες πάντως!! πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την απλότητά του και από τα τόσο λίγα υλικά!!
    και στην επόμενη ανάρτηση να βάλεις κέικ, εμένα δεν με πειράζει καθόλου!! ειδικά αν είναι τόσο εντυπωσιακό!! χαχαχα!
    φιλιά πολλά!

  • Reply Ariadni St. 8 Φεβρουαρίου 2015 at 21:00

    Μου αρεσουν τα αρωματικα κεκακια!!!!!
    Καλό ξημέρωμα 🙂
    Σε φιλώ!

  • Reply Μarion, 8 Φεβρουαρίου 2015 at 21:16

    Eμένα με έπεισες Χρύσα μου 😉
    Αμα μπαίνουν ολόκληρα τα φρούτα το κεικ έχει πλούσια γεύση.
    Μοσχομυριστό και με τσάι είναι ότι πρέπει

    Φιλιά

  • Reply kikitchen and the chef 9 Φεβρουαρίου 2015 at 07:01

    ειναι απο τα πιο νοστιμα κεικ που υπαρχουν και το λεω με σιγουρια!!!αυτο το κεικ το χω κανει χρυσα μου, μονο που αντι μανταρινι ελεγε η συνταγη πορτοκαλι(βρασιμο,πολτοποιηση)…θεικο,ειναι σαν σιροπιαστο,ο μπαμπας μου ειχε ξετρελαθει!!!αχ ευχαριστω που μου το θυμισες,θα το κανω με μανταρινακι αυτη τη φορα το συντομοτερο,ααα να μην ξεχασω να πω ….οι φωτο σου τελειιιιεεεεες χρυσα!!!
    φιλια πολλα καικαλη εβδομαδουλα!!

  • Reply Ερμιόνη 9 Φεβρουαρίου 2015 at 21:16

    Εμένα πάντως κοπελιά με έπεισες και με το παραπάνω!
    4 μόνο υλικά;;
    Υφή υγρή και ζουμερή χωρίς ωστόσο να περιέχεται σιρόπι;
    Και το αμύγδαλο (όπως και το φουντούκι) στα κέικ μου αρέσει πολύ! Τα κάνει πιο φινετσάτα στη γεύση τους νομίζω.
    Φιλιά

  • Reply Χριστίνα 18 Νοεμβρίου 2017 at 10:53

    Καλημέρα! Τι διαστάσεις έχει η φόρμα του κέικ; αν έχεις ήδη σκόνη αμυγδαλου, τι ποσότητα χρησιμοποιείς; ταιριάζει το φουντούκι με μανταρίνια; γιατί αυτό έχω πρόχειρο… Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    • Reply Χρύσα 19 Νοεμβρίου 2017 at 12:12

      Καλημέρα Χριστίνα,
      η συγκεκριμένη φόρμα έχει διάμετρο 26 εκ. Αν έχεις σκόνη αμυγδάλου, ακόμα καλύτερα, σε γλιτώνει από ένα βήμα. Χρησιμοποιείς την ίδια ποσότητα. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με φουντούκια, νομίζω ότι γενικότερα τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν καλύτερα με το αμύγδαλο.
      Ελπίζω να βοήθησα!

    Απάντηση