Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Μακαρονάδα alla vodka, με μανιτάρια και μπέικον

29 Οκτωβρίου 2020

Μήπως έχετε και εσείς παράδοση στο σπίτι σας να τρώτε μακαρονάδες το Σάββατο; Στο δικό μας σπίτι το κάνουμε πολύ συχνά, το ονομάζουμε Pasta Saturday, και ο βασικός κανόνας είναι ότι ετοιμάζουμε μια μακαρονάδα που δεν είναι ούτε η κλασική με κόκκινη σάλτσα, ούτε με κιμά. Τώρα τελευταία, κάθε φορά που τολμάω να ρωτήσω “τι μακαρονάδα θέλετε σήμερα”, η απάντηση που παίρνω είναι “alla vodka”, οπότε, ανάλογα με τα υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, συνήθως φτιάχνω κάποια παραλλαγή της αγαπημένης αυτής μακαρονάδας.

bacon mushroom alla vodka pasta-3

Η αλήθεια είναι ότι την alla vodka την αγαπώ κι εγώ πολύ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που σου τη δείχνω εδώ. Από τις πρώτες μακαρονάδες που ανέβασα ποτέ, στην κλασική εκδοχή της, είναι μια μακαρονάδα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο ποτέ. Κρεμώδης, γλυκιά σάλτσα ντομάτας, απλή, αλλά και διαφορετική από όλες τις άλλες. Γίνεται ακόμα πιο λαχταριστή με την προσθήκη μανιταριών και κάποιου αλλαντικού, το οποίο, στη σημερινή συνταγή είναι μπέικον, και πάλι μετά από τη λαϊκή εντολή που έλαβα από τα αγόρια του σπιτιού.

bacon mushroom alla vodka pasta-2

Τα αγόρια του σπιτιού… Πόση πλάκα έχουν όταν έχουν μπροστά τους ένα φαγητό που αγαπούν. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που αντίκρυσε ο Γιώργος μία alla vodka. Στο εστιατόριο που την πρωτοδοκίμασα κι εγώ, στον περίφημο “Οβελίξ” στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, όταν ήταν, αν θυμάμαι καλά, περίπου 4 χρονών. Μόλις είχε τελειώσει ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα, όταν προσγειώθηκε μπροστά του το γιγάντιο σκεύος με τα καυτά ζυμαρικά. Ξέχασε και την πίτσα, ξέχασε τα πάντα, γύρισε και μου είπε: “εγώ θέλω από αυτό.”. Και από τότε έγινε μία από τις αγαπημένες του μακαρονάδες.

bacon mushroom alla vodka pasta-4

Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη World Pasta Day (μα τι υπέροχα που ακούγεται μια τέτοια μέρα, έτσι δεν είναι;), και μιας που οι οθόνες είχαν ήδη από μέρες αρχίσει να γεμίζουν λαχταριστές μακαρονάδες όλων των ειδών, είπα κι εγώ να ετοιμάσω (και φυσικά να μοιραστώ) αυτήν την ιδιαίτερα αγαπημένη μας, όπως κατάλαβες, μακαρονάδα, μια μακαρονάδα που και ντοματένια είναι, και κρεμώδης είναι, και απίστευτα αρωματική είναι (μα πόσο άρωμα μπορεί να μένει όταν εξατμιστεί το αλκοόλ από τη βότκα! Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, δεν το φαντάζεσαι…), και γενικότερα, έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει και η δική σου αγαπημένη.

bacon mushroom alla vodka pasta-5

Επιπλέον, η ευκολία της σάλτσας που μαγειρεύεται στον ίδιο χρόνο που χρειάζονται τα ζυμαρικά για να μισοβράσουν, και του τελειώματος του βρασμού τους μέσα σε αυτή τη λαχταριστή σάλτσα, καθιστά τη μακαρονάδα αυτή μια εξαιρετική λύση για γρήγορο και εύκολο φαγητό, που κάθε άλλο παρά πρόχειρο μοιάζει. Πόντος για την ευκολία, πόντος για την ταχύτητα, διπλός πόντος για τη γεύση, τι άλλο θες, τι;

bacon mushroom alla vodka pasta-7

Τώρα λοιπόν που ο καιρός σηκώνει και καμμιά λίγο πιο βαριά σαλτσούλα, κανένα φαγάκι από αυτά, ξέρεις, τα πιο αμαρτωλά και εθιστικά, τώρα είναι η ευκαιρία να μάθεις κι εσύ, αν δεν την ξέρεις ήδη φυσικά, την μακαρονάδα alla vodka. Κι αν ακόμα την ξέρεις καλά, ήρθε η ώρα να πειραματιστείς κι εσύ μαζί της, να δοκιμάσεις διαφορετικά υλικά, και να ομορφύνεις τα σαββατιάτικα μεσημέρια σου με τη δική σου Pasta Saturday συνταγή…

bacon mushroom alla vodka pasta-8

 

Μακαρονάδα με σάλτσα alla vodka, μανιτάρια και μπέικον

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 500 γραμ. ζυμαρικά τύπου linguini (ή όποιο άλλο θέλουμε)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γραμ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 150 γραμ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 200 ml βότκα
  • 500 ml χυμό ντομάτας
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και βράζουμε τα ζυμαρικά για 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες του πακέτου.
  2. Στο μεταξύ βάζουμε σε μία μέτρια κατσαρόλα (κατά προτίμηση με αντικολλητικό πάτο) το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν καλά.
  3. Σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, και προσθέτουμε το μπέικον, το οποίο σωτάρουμε μέχρι για λίγο μέχρι να μαγειρευτεί.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και την πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια.
  5. Σβήνουμε με τη βότκα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 2 περίπου λεπτά
  8. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε με μία κουτάλα ζυμαρικών ή πιρούνα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, φροντίζοντας να μεταφέρουμε και λίγο από το νερό που έβρασαν. Αφήνουμε λίγο από το νερό που έβρασαν στην άκρη, μήπως το χρειαστούμε.
  9. Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα (αν χρειάζεται περισσότερο υγρό, ρίχνουμε και λίγο από το νερό που κρατήσαμε, όχι περισσότερο από μισή κούπα), κλείνουμε το καπάκι, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι, για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρουμε, για να απορροφήσουν τα ζυμαρικά τη σάλτσα.
  10. Σερβίρουμε αμέσως, με τριμμένη παρμεζάνα.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply