Cinnamon rolls
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • 350 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι (βλ. σημείωση 1)
  • 1 φακελάκι (9 γραμ.) ξηρή μαγιά
  • 180 ml γάλα
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα (βλ. σημείωση 2)
  • για το γλάσο
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα
  • 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 40 ml γάλα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μπωλ που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, μέχρι να είναι χλιαρό στο άγγιγμα.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χτυπημένο αβγό, το αλάτι και το μείγμα γάλα-βούτυρο. Εφαρμόζουμε το εξάρτημα γάντζος και ξεκινάμε το ζύμωμα.
  3. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και ξεκινάμε το ζύμωμα.
  4. Ζυμώνουμε για περίπου 5-7 λεπτά (με το μίξερ) ή μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη, η οποία ίσα ίσα θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη στο μπωλ, τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
  6. Μετά από μία ώρα και αφού έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, ρίχνουμε πάνω τη ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο σχήμα.
  7. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη το βούτυρο και πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη και την κανέλα.
  8. Τυλίγουμε τη γεμιστή ζύμη σε ρολό, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του ορθογωνίου.
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε 12 κομμάτια.
  10. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με μικρή απόσταση μεταξύ τους, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει η ζύμη για τουλάχιστον 30 λεπτά, καλύτερα για 1-1,5 ώρα. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε να φτιάξουμε την overnight εκδοχή τους, τυλίγουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί, το βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το βάλουμε στον φούρνο.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς από πάνω.
  12. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Αν το γλάσο είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, αν είναι πολύ αραιό, προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη.
  13. Όταν βγάλουμε τα ρολάκια από τον φούρνο, απλώνουμε από πάνω το γλάσο.
  14. Σερβίρουμε ιδανικά χλιαρά, με μια κούπα από το αγαπημένο μας ζεστό ρόφημα!
Σημειώσεις
1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν δεν έχουμε αλεύρι για τσουρέκια, αλλά το αλεύρι για τσουρέκια θα τους δώσει πολύ πιο αφράτη και ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μισό-μισό από το καθένα.
2. Αν τα φτιάξουμε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χριστουγεννιάτικο μείγμα μπαχαρικών.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2024/01/cinnamon-rolls.html