Τούρτα σοκολάτα με γέμιση από μασκαρπόνε και επικάλυψη σοκολάτας
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • για το κέικ-παντεσπάνι
  • 240 ml νερό
  • 1 κ.σ. καφές φίλτρου (σκόνη)
  • 220 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 65 γραμ. κακάο
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 350 γραμ. ζάχαρη
  • 240 ml ξινόγαλα ή αριάνι
  • 120 ml αραβοσιτέλαιο
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • για τη γέμιση μασκαρπόνε
  • 250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
  • 60 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 220 ml κρέμα γάλακτος
  • για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας
  • 100 γραμ. κουβερτούρα
  • 175 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 25 γραμ. κακάο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2-3 κ.σ. γάλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το κέικ-παντεσπάνι. Φτιάχνουμε στην καφετιέρα τον καφέ φίλτρου, χρησιμοποιώντας τις αναλογίες της συνταγής.
  2. Σε ένα μπώλ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμιξης, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξινόγαλα, το λάδι, τα αβγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε, είτε με το μίξερ, είτε με τον αβγοδάρτη.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Ρίχνουμε και τον έτοιμο καφέ φίλτρου στο μείγμα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα σε δύο ή τρία (ανάλογα με τις στρώσεις που θέλουμε να κάνουμε) μικρά ταψάκια των 20-23 εκ. (ό,τι μέγεθος διαθέτουμε), τα οποία έχουμε λαδώσει και στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (βλ. σημειώσεις).
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα αν θα το έχουμε χωρίσει σε 2 ή 3 ταψάκια).
  7. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας καλά με το μίξερ όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να γεμίσουμε την τούρτα.
  8. Για την επικάλυψη με βουτυρόκρεμα σοκολάτας, κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μπωλ και λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαιν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερο το βούτυρο, την άχνη και το κακάο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μείγμα.
  10. Προσθέτουμε την λιωμένη και χλιαρή κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  11. Ρίχνουμε και τη βανίλια, χτυπάμε και προσθέτουμε λίγο από το γάλα, αν χρειάζεται να γίνει η υφή της κρέμας πιο απαλή.
  12. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε.
  13. Για τη συναρμολόγηση, τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το κέικ-παντεσπάνι στην πιατέλα που θα σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω την μισή από τη γέμιση μασκαρπόνε. Απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  14. Τοποθετούμε από πάνω άλλον ένα δίσκο από το κέικ-παντεσπάνι, στη συνέχεια την υπόλοιπη γέμιση, την απλώνουμε και σκεπάζουμε με τον τελευταίο δίσκο (αν έχουμε μόνο δύο στρώσεις παντεσπάνι και μία μόνο γέμιση, βάζουμε όλη τη γέμιση ανάμεσα στα δύο παντεσπάνια).
  15. Με ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα, απλώνουμε την βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια του κέικ, καλύπτοντας καλά και τα πλαϊνά.
  16. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν την κόψουμε, για να σφίξει καλά η επικάλυψη.
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε μικρά ταψάκια, μπορούμε να ψήσουμε όλο το μείγμα σε μία κλασική φόρμα του κέικ (των 23-25 εκ) και να το κόψουμε εγκάρσια όταν ψηθεί και κρυώσει καλά. Στην περίπτωση αυτή ψήνουμε το κέικ για περίπου 40 λεπτά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2023/11/chocolate-mascarpone-layer-cake.html