Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Κλαφουτί (clafoutis) με κεράσια

4 Ιουνίου 2020

Πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, και τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Δεν είναι υπέροχο όταν συμβαίνει αυτό; Νομίζω ότι έχω πει μιλήσει πάρα πολλές φορές για το πόσο αγαπώ τα καλοκαιρινά φρούτα, και τα κεράσια είναι συνήθως από τα πρώτα που θα τσιμπήσω από τον πάγκο του μανάβη ή της λαϊκής. Αυτές οι μικρές και χαριτωμένες, κατακόκκινες, ζουμερές βόμβες γεύσης και χρώματος, είναι ένα εξαιρετικό απογευματινό σνακ από μόνες τους ή μαζί με άλλα φρούτα της εποχής, αλλά ταιριάζουν και μέσα σε πολλά αγαπημένα γλυκά.

clafoutis-2

Πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, και τα σχολεία ξεκίνησαν για τα καλά. Να μια πρόταση που δεν περίμενα να γράψω ποτέ, ούτε και κανένας πιστεύω ότι θα περίμενε να τη διαβάζει τέτοια εποχή. Δεν ξέρω για το δικό σας σπίτι, πάντως στο δικό μας επικρατούσε ενθουσιασμός από μέρες πριν. Και μπορεί οι μέρες του φετινού Ιουνίου στο σχολείο να μη θυμίζουν τόσο πολύ αυτές που τα παιδιά ξέρουν, όμως έχουν δείξει ήδη τόση προσαρμοστικότητα από την αρχή της πανδημίας, που νομίζω ότι τα καταφέρνουν μια χαρά και με την νέα κατάσταση, έτσι δεν είναι; Όπως κάθε νέο ξεκίνημα λοιπόν, έτσι κι αυτό, το ήθελε το γλυκάκι του για να το γιορτάσουμε.

clafoutis-3

Είπα λοιπόν κι εγώ να εκμεταλλευτώ τα (ομολογουμένως πάρα πολλά) κεράσια που βρήκα σε ανέλπιστα καλή τιμή, και να ετοιμάσω ένα γλυκάκι που ήθελα από καιρό. Το παραδοσιακό γαλλικό κλαφουτί (clafoutis), όσο κι αν ακούγεται κάτι περίπλοκο και πολύ… “γαλλικό”, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο απλά γλυκά που μπορεί να φτιάξει κανείς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ψημένη στο φούρνο κρέμα, μπορείς να το πεις και ένα μεγάλο pancake που φτιάχνεις στο ταψάκι, γεμάτη με τα φρέσκα, αρωματικά κεράσια της εποχής. Εκτός από το φρουτάκι-πρωταγωνιστή, τα υπόλοιπα που χρειάζεται να έχεις είναι αβγά-ζάχαρη-γάλα-αλεύρι, υλικά που συνήθως δε λείπουν από το ψυγείο και το ντουλάπι, ειδικά αν έχεις παιδιά.

clafoutis-4

Μπορείς να αρωματίσεις την κρέμα με βανίλια ή και με λίγο ξύσμα λεμονιού, αλλά εγώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω λίγο άρωμα αμυγδάλου που είχα στο ντουλάπι μου, γιατί ο συνδυασμός κεράσι-αμύγδαλο με τρελαίνει, και ήθελα οπωσδήποτε να έχει το κλαφουτί μου αμυγδαλένια γεύση. Ψήνεται εύκολα στο φούρνο και χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή μην παραψηθεί και χάσει την κρεμώδη υφή του, και μπορεί να σερβιριστεί μόνο του με λίγη άχνη ζάχαρη από πάνω ή, αν τόσο πολύ δεν μπορούμε να αντισταθούμε, του ταιριάζει πολύ και μια μπάλλα παγωτό από πάνω.

clafoutis-5

Όπως οι περισσότερες παραδοσιακές γαλλικές συνταγές, έχει τη μαγεία να σε ταξιδεύει γευστικά σε μικρά γαλλικά χωριά, λιβάδια με λεβάντες και ηλιοβασιλέματα κάτω από αμπέλια. Εκεί που, ιδανικά θα σου το σέρβιρε μία κομψή γαλλίδα γιαγιά, στην ιδανική, χλιαρή θερμοκρασία, μαζί με ένα ποτήρι δροσερή λεμονάδα. Δεν είναι καθόλου κακό φυσικά να ονειρεύεσαι, ίσα ίσα κιόλας, αλλά, μέχρι να καταφέρεις να βρεθείς εκεί (εσύ ή εγώ, δεν έχει σημασία…), ετοίμασέ το και απόλαυσέ το στο μπαλκόνι σου, παρέα με το κρύο ή το ζεστό καφεδάκι σου, ανάλογα και με τα κέφια του καιρού.

clafoutis-6

Μπορούμε άλλωστε να συνεχίσουμε να καλομαθαίνουμε λίγο τον εαυτό μας, έτσι δεν είναι; Οκ, τα καλοκαιρινά φρούτα είναι γλυκά σαν… γλυκά από μόνα τους, το ξέρω, είμαι η πρώτη που το λέω, αλλά είναι και πρώτης τάξεως υλικά για να δημιουργήσεις εξαιρετικές συνταγές, εύκολες και πεντανόστιμες, οπότε, ας τα εκμεταλευτούμε. Άλλωστε όλοι αξίζουμε ένα ταξιδάκι, και ένα γευστικό ταξίδι στη γαλλική εξοχή με το κλαφουτί μας μπορεί να είναι ό,τι καλύτερο για τα απογεύματα του Ιουνίου…

clafoutis-7

Κλαφουτί (clafoutis) με κεράσια

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • ½ κιλό κεράσια
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 300 ml γάλα
  • 140 γραμ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 75 γραμ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. άρωμα αμυγδάλου
Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια από τα κεράσια, προσπαθώντας να τα κρατήσουμε ολόκληρα.
  2. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μία ταρτιέρα ή ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου περίπου 25-28 εκ. και τοποθετούμε μέσα τα κεράσια σε μία στρώση.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμιξης, ανακατεύουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα αβγά, καλά, με έναν αβγοδάρτη.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το άρωμα αμυγδάλου και ανακατεύουμε ξανά καλά, μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.
  5. Ρίχνουμε το χυλό μέσα στο σκεύος, πάνω από τα κεράσια.
  6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 45-50 λεπτά. Το κλαφουτί είναι έτοιμο όταν μένει σταθερό αν το κουνήσουμε ελαφρώς, έχει αρχίζει να καφετίζει το στεφάνι του, και, αν εισάγουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του, αυτή βγαίνει καθαρή.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply