Ζυμαρικά, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Γιουβέτσι με κεφτεδάκια και τυρί στο φούρνο

23 Ιουνίου 2020

Το γιουβέτσι. Το αγαπημένο ελληνικό κυριακάτικο φαγητό. Ιστορίες οικογενειακής τρέλας, αγάπες, καβγάδες, όλα παίζουν γύρω απο μία κατσαρόλα ή ένα ταψί γιουβέτσι. Και όπως με όλα τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όσες οι νοικοκυρές, τόσες και οι συνταγές. Συνήθως βέβαια το βασικό υλικό του είναι το μοσχαράκι, και αυτό που αλλάζει είναι το ζυμαρικό. Εγώ πάλι, όπως το συνηθίζω, μου αρέσει να το αλλάζω γενικότερα, ανάλογα με το χρόνο, την όρεξη και τα υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα.

γιουβέτσι με κεφτεδάκια

Φυσικά και αγαπώ το κλασικό γιουβέτσι, με το κοκκινιστό μοσχαράκι και το κριθαράκι, το οποίο προτιμώ μαγειρεμένο αποκλειστικά στην κατσαρόλα, να μελώνει το κριθαράκι και διαλύεται το κρέας, αλλά καθώς συνήθως τα κυριακάτικα τραπέζια σερβίρονται στο πατρικό μου, αφήνω την Ερατούλα να το φτιάχνει με τον μοναδικό τρόπο της και εγώ απλώς το απολαμβάνω.

γιουβέτσι με κεφτεδάκια-3

Όταν έρχεται η ώρα να το μαγειρέψω εγώ, συνήθως προτιμώ τις πολύ πιο σύντομες, και ελαφρώς πειραγμένες εκδοχές του, όπως το μεσογειακό μου γιουβέτσι με κοτόπουλο και κους κους, και το αγαπημένο μου comfort γιουβετσάκι με κιμά, που για μένα είναι ένας ύμνος στην μαμαδίστικη καθημερινή μαγειρική. Αυτό που από καιρό λιγουρευόμουν και δεν είχα δοκιμάσει ακόμα ήταν ένα γιουβέτσι με κεφτεδάκια, ένα φαγητό που συνδυάζει δυο πολύ πολύ αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων…

γιουβέτσι με κεφτεδάκια-4

Σκέψου μικρά, αρωματικά κεφτεδάκια, ψημένα στο φούρνο, και αρωματισμένα με τα αγαπημένα μεσογειακά μυρωδικά. Σκέψου λαχταριστό, μελωμένο (αυτή είναι νομίζω η λέξη-κλειδί στο καλό γιουβέτσι) κριθαράκι, μέσα σε πλούσια ντοματένια σάλτσα. Και σκέψου τώρα αυτά τα δυο μαζί, να συμπληρώνονται ιδανικά από ένα πικάντικο ελληνικό κίτρινο τυρί, το οποίο λιώνει ηδονικά στο φούρνο, και δημιουργεί αυτό το cheese pull που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

γιουβέτσι με κεφτεδάκια-5

Για να επαναλάβουμε και αυτά που ξέρουμε από καιρό, εννοείται ότι τα κεφτεδάκια βασίζονται στην καλύτερη συνταγή για κεφτέδες που έγινε ποτέ, αυτή της γιαγιάς Σύλβας (κι αν για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να φανταστώ σου έχει ξεφύγει, τρέχα να τη δεις τώρα, καλοκαίρι ήρθε, σίγουρα θα σου χρειαστεί, και η συνταγή, και ο δεκάλογος του καλού κεφτέ που τη συνοδεύει), την οποία βέβαια μπορεί να μην αλλάζω ποτέ, αλλά κανένας δεν είπε ότι δεν μπορώ να την πειράζω λίγο, για να δω μέχρι πού μπορεί να πάει. Και πάει, ω ναι, πάει. Πάει και με όλα τα καλοκαιρινά μυρωδικά που αγαπώ. Πάει και στο φούρνο, όταν θες να κάνεις ένα διάλλειμα από το τηγάνι.

γιουβέτσι με κεφτεδάκια-6

Στην τελική ρε παιδί μου, μιλάμε για κεφτέ/κριθαράκι/ντομάτα/τυρί. Τι μπορεί να πάει στραβά; Θα σου πω εγώ, τίποτα δεν μπορεί. Οι γεύσεις δένουν τέλεια μεταξύ τους, τα παιδιά λατρεύουν οποιοδήποτε πιάτο έχει μέσα τη λέξη “κεφτεδάκια”, κι εσύ μόλις βρήκες το ιδανικό φαγητό για να σερβίρεις με την ίδια ευκολία είτε στο καθημερινό, είτε στο κυριακάτικο τραπέζι σου.

γιουβέτσι με κεφτεδάκια-7

Γιουβέτσι με κεφτεδάκια και τυρί στο φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • για τα κεφτεδάκια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο στο multi
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μείγμα μεσογειακών μυρωδικών (ή 2 κ.γ. θυμάρι, 1 κ.γ. δενδρολίβανο, 1 κ.γ. μαντζουράνα, 2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη)
  • αλάτι πιτέρι
  • για το γιουβέτσι
  • 250 γραμ. κριθαράκι μέτριο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. χυμό ντομάτας ή ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ. τυρί αρσενικό Νάξου
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπωλ και ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
  4. Ραντίζουμε τα κεφτεδάκια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα (αν έχει λειτουργία αέρα με γκριλ ακόμα καλύτερα) για περίπου 20-25 λεπτά.
  5. Αφήνουμε τα κεφτεδάκια να κρυώσουν.
  6. Σε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο (που ιδανικά μπαίνει και στο φούρνο), σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.
  7. Μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, μισό λίτρο νερό και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει βράση.
  8. Μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε το κριθαράκι, ανακατεύουντας συχνά για να μην κολλήσει.
  9. Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, και εφόσον η κατσαρόλα μας μπαίνει στο φούρνο, προσθέτουμε μέσα στο κριθαράκι τα κεφτεδάκια, τρίβουμε από πάνω το τυρί και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το υγρό και να μελώσει, και το τυρί να λιώσει και να σχηματίσει κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού.
  10. Αν η κατσαρόλα μας δεν μπαίνει στο φούρνο, μεταφέρουμε το κριθαράκι σε ταψί και συνεχίζουμε όπως περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply