Γιουβέτσι με κεφτεδάκια και τυρί στο φούρνο
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • για τα κεφτεδάκια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο στο multi
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αβγά
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μείγμα μεσογειακών μυρωδικών (ή 2 κ.γ. θυμάρι, 1 κ.γ. δενδρολίβανο, 1 κ.γ. μαντζουράνα, 2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη)
  • αλάτι πιτέρι
  • για το γιουβέτσι
  • 250 γραμ. κριθαράκι μέτριο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500 γραμ. χυμό ντομάτας ή ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ. τυρί αρσενικό Νάξου
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπωλ και ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
  4. Ραντίζουμε τα κεφτεδάκια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα (αν έχει λειτουργία αέρα με γκριλ ακόμα καλύτερα) για περίπου 20-25 λεπτά.
  5. Αφήνουμε τα κεφτεδάκια να κρυώσουν.
  6. Σε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο (που ιδανικά μπαίνει και στο φούρνο), σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο.
  7. Μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, μισό λίτρο νερό και τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει βράση.
  8. Μόλις αρχίσει να βράζει, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε το κριθαράκι, ανακατεύουντας συχνά για να μην κολλήσει.
  9. Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, και εφόσον η κατσαρόλα μας μπαίνει στο φούρνο, προσθέτουμε μέσα στο κριθαράκι τα κεφτεδάκια, τρίβουμε από πάνω το τυρί και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το υγρό και να μελώσει, και το τυρί να λιώσει και να σχηματίσει κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού.
  10. Αν η κατσαρόλα μας δεν μπαίνει στο φούρνο, μεταφέρουμε το κριθαράκι σε ταψί και συνεχίζουμε όπως περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/06/meatball-giouvetsi.html