Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Μεξικάνικες πιπεριές στο φούρνο γεμιστές με κιμά

15 Μαΐου 2020

Τελικά καλοκαιριάζει; Κι αν καλοκαιριάζει, θα το καταλάβουμε; Λέω να μην μπω στο μονοπάτι αυτού του προβληματισμού, γιατί φοβάμαι ότι δεν θα βγω. Μέρα με τη μέρα προχωράμε άλλωστε, βδομάδα με τη βδομάδα κάνουμε σχέδια, ας μην αφήνουμε το μυαλό να τρέχει πιο μακριά, εκτός κι αν είναι μόνο για ευχάριστες σκέψεις… Ας μείνουμε στο σήμερα, ας φέρουμε το καλοκαίρι σιγά σιγά στην κουζίνα και στο τραπέζι μας για αρχή, και μετά, βλέπουμε.

mexican stuffed peppers-2

Άλλωστε, δεν μπορείς να πεις, η κουζίνα μας κράτησε πολύ καλή συντροφιά τους τελευταίους δύο μήνες, γιατί να την εγκαταλείψουμε τώρα; Τόσα καινούργια πράγματα μάθαμε, τόσες ώρες ζυμώματος, ψησίματος, χαμένα θα πάνε όλα αυτά; Ναι, οκ, ενδεχομένως όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία να μην είναι τόσο εύκολο να περνάς τόσες ώρες στην κουζίνα, αλλά υπάρχουν άλλες τόσες και τόσες συνταγές που δεν έχεις προλάβει ακόμα να δοκιμάσεις, υπάρχουν κι άλλα πράγματα να μάθεις, κι άλλα πειράματα να κάνεις.

mexican stuffed peppers-3

Τα μπαλκόνια άλλωστε έχουν γεμίσει ήδη με φουντωμένες γλάστρες, είναι σίγουρο ότι φέτος το περιποιήθηκες και λίγο παραπάνω, οπότε μπορείς να φανταστείς ιδανικότερο σκηνικό για να απολαύσεις τις πρώτες καλοκαιρινές μπύρες, παρέα με τα πιο αγαπημένα σου πρόσωπα, τα πραγματικά πιο αγαπημένα σου, αυτά που “επιτρέπεις” να μπουν στον κλειστό σου μετά-την-καραντίνα χώρο, με μέτρα προστασίας μεν, αλλά με την ίδια λαχτάρα να τσουγκρίσεις και να πεις “καλό καλοκαίρι”, ακόμα κι αν πραγματικά δεν ξέρεις πώς θα είναι αυτό;

mexican stuffed peppers-4

Και κάπου εδώ αρχίζεις να σκέφτεσαι καλοκαιρινές συνταγές, συνταγές για μεζεδάκια, συνταγές που σε ταξιδεύουν γευστικά, αλλά δε σε κλείνουν και στην κουζίνα για ώρες πολλές… Εδώ είμαι εγώ, μη μου αγχώνεσαι. Έρχομαι σήμερα, ή μάλλον, επανέρχομαι σήμερα, με το αγαπημένο μου μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικα πιάτα, για να το φτιάξεις μόνος ή μόνη σου, με τα μπαχαρικά που πολύ πιθανόν ήδη να έχεις στο ντουλάπι σου, ή έστω θα έπρεπε να έχεις. Πρώτο βήμα λοιπόν, να φτιάξεις με τα χεράκια σου το δικό σου μείγμα μπαχαρικών, πανεύκολα και χωρίς κανέναν κόπο.

mexican stuffed peppers-7

Και μετά; Μετά αρχίζουν τα καλά. Μετά θα φτιάξεις όλες τις αγαπημένες σου μεξικάνικες συνταγές, που όλες μυρίζουν καλοκαίρι. Σαλάτες, burritos, quessadillas, όλα παίζουν, αλλά, να σου πω, πώς θα σου φαινόταν να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό; Κάτι ιδιαίτερο, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικείο; Θέλεις να φτιάξεις ας πούμε, γεμιστές πιπεριές; Όχι, όχι, δεν μιλάω για τα κλασικά γεμιστά της γιαγιάς σου, μιλάω για τα πιο ανατρεπτικά γεμιστά που μπορείς να δοκιμάσεις, για πιπεριές που τις γεμίζεις με κιμά αρωματισμένο με τα μπαχαρικά που λέγαμε, και τις σερβίρεις όπως τα περισσότερα μεξικανικά μεζεδάκια, με δροσερό στραγγιστό γιαούρτι, με μοσχοβολιστό φρέσκο κόλιανδρο, ή αν δεν τον χωνεύεις καθόλου, με μαϊντανό, και με αρωματικό lime που, εδώ που τα λέμε, από μόνο του σε ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά.

mexican stuffed peppers-9

Την ιδέα για τις λαχταριστές αυτές πιπεριές την πήρα από την αγαπημένη μου Joanne του Olive and Mango, η οποία βέβαια προτείνει μια πιο healthy εκδοχή τους, με γέμιση από κινόα, οπότε έχεις να διαλέξεις τι σου ταιριάζει περισσότερο, ή, ακόμα πιο καλά, να τις δοκιμάσεις και τις δύο. Οι παγωμένες μπύρες θεωρούνται απαραίτητες, ενώ, μπορείς να τις σερβίρεις είτε ως μεζεδάκι, ειδικά αν επιλέξεις να κόψεις τις πιπεριές στη μέση και τις γεμίσεις σαν βαρκούλες, είτε ως κυρίως πιάτο, που θυμίζει τα κλασικά γεμιστά που οι περισσότεροι αγαπάμε.

mexican stuffed peppers-10

Όσο θα περιμένουμε λοιπόν ακόμα το καλοκαίρι, όπως κι αν θα είναι αυτό, ξεκινάμε να μαγειρεύουμε καλοκαιρινές συνταγές που μας φτιάχνουν το κέφι και μας ταξιδεύουν γευστικά. Απολαμβάνουμε το μπακλόνι μας και τη δροσιά που μας προσφέρει, και περναμε καλά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τις αγαπημένες μας γεύσεις.

Καλό σαββατοκύριακο!

mexican stuffed peppers-8

Μεξικάνικες πιπεριές στο φούρνο γεμιστές με κιμά

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 10 πιπεριές πράσινες (για γεμιστά) μικρού μεγέθους
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 ml χυμό ντομάτας
  • 150 γραμ. καλαμπόκι
  • 100 γραμ. κόκκινα φασόλια από κονσέρβα
  • 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο
  • 1 lime κομμένο στα 4
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο (για το ταψί)
  • για το σερβίρισμα
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Εκτέλεση
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και καβουρδίζουμε τον κιμά.
  2. Μόλις αλλάξει τελείως χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, μέχρι να γυαλίσει.
  3. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, ελάχιστο νεράκι (ένα φλυτζανάκι του καφά), το καλαμπόκι, τα φασόλια και το μείγμα μπαχαρικών, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  4. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 15-20 λεπτά.
  5. Ανοίγουμε τις πιπεριές όπως κάνουμε για τα γεμιστά, ή τις κόβουμε κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια.
  6. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, γεμίζουμε τις πιπεριές που ανοίξαμε, βάζουμε πάλι το "καπάκι" τους και τις τοποθετούμε όρθιες στο ταψί.
  7. Αν έχουμε κόψει τις πιπεριές στη μέση, βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κιμά σε καθεμία, και τις τοποθετούμε "ξαπλωμένες" στο ταψί.
  8. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, βάζουμε λίγο νερό στο ταψί, σκορπίζουμε μέσα και τα κομμάτια lime και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
  9. Σερβίρουμε τις πιπεριές ζεστές με στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό και, αν θέλουμε, λίγο ακόμα μείγμα μπαχαρικών και μερικές σταγόνες lime.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply