Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Μεσογειακή σαλάτα ζυμαρικών με πέστο βασιλικού

7 Ιουνίου 2018

Μερικές φορές τα πιο απλά είναι και τα πιο ωραία, σωστά; Ειδικά στη μαγειρική. Ειδικά το καλοκαίρι. Το έχεις καταλάβει ότι ήρθε, σωστά; Και τι σημαίνει καλοκαίρι στη μαγειρική; Για μένα σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Φρεσκάδα. Στα υλικά, στις γεύσεις, στις εκτελέσεις. Λίγα, εποχιακά πάντα, υλικά, έντονα αρώματα και γεύσεις, και όσο το δυνατό λιγότερο μαγείρεμα γίνεται. Αυτόματα νομίζω το μυαλό πάει σε μια μακαρονάδα με πέστο βασιλικού.

mediterranean pesto pasta salad 2

Εγώ πάντως θα μπορούσα να περάσω όλο το καλοκαίρι τρώγοντας τέτοια φαγητά. Εντάξει, και μερικούς κεφτέδες… Αλλά ακόμα και με τους κεφτέδες μου θα ήθελα μία τέτοια σαλάτα ζυμαρικών κρύα κρύα από δίπλα. Εντάξει, και πατάτες τηγανιτές. Οκ, ξεφεύγω, το ξέρω, αλλά το νόημα το πιάσαμε, σωστά; Ένα τέτοιο πιάτο πάει παντού, έτσι δεν είναι; Πάει μόνο του στο πικ νικ, στην παραλία, ακόμα και στο ταπεράκι του γραφείου, μέχρι να έρθουν οι πολυπόθητες διακοπές (μόνο, σε παρακαλώ, στο γραφείο πάρτο πιο χαλαρά με το σκόρδο, οk;). Πάει όμως και συνοδευτικό, στο μπάρμπεκιου, στο τραπέζι μετά τη θάλασσα, ένα βράδυ με ποδοσφαιρικό αγώνα (θα έχουμε μπόλικα τέτοια βράδια άλλωστε φέτος…). Γενικότερα, αυτό το πιάτο φωνάζει καλοκαίρι, και το ξέρεις.

mediterranean pesto pasta salad 3

Καταρχήν είναι το άρωμα του βασιλικού, το κυρίαρχο άρωμα του βασιλικού, σε αυτή τη λατρεμένη κρύα σαλτσούλα, για την εφεύρεση της οποίας πρέπει όλοι μας να ευγνωμονούμε τους γείτονες Ιταλούς. Μιλάω φυσικά για το πέστο βασιλικού, που θέλει λίγα και απλά υλικά για να γίνει, και που αρκεί μόνο να ανοίγεις το βαζάκι και να το μυρίζεις, για να μεταφερθείς νοερά σε μέρη μαγικά, εκεί που πάντα είναι καλοκαίρι…

Ναι, αυτό το πέστο βασιλικού σήμερα θα το φτιάξεις μόνος ή μόνη σου, το ξέρω ότι η γλάστρα σου μόλις άρχισε να παίρνει ύψος, δεν χρειάζεται να τη μαδήσεις ακόμα, με αυτή θα φτιάξουμε πέστο στο τέλος του καλοκαιριού. Φρέσκο, μυρωδάτο πλατύφυλλο βασιλικό αυτές τις μέρες θα βρεις παντού. Λίγο κουκουνάρι (ή και άλλο ξηρό καρπό αν έχεις, δε μας πειράζει, εγώ το φτιάχνω και με ωμό αμύγδαλο και γίνεται εξίσου τέλειο), λίγο σκορδάκι, λίγη παρμεζάνα και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που θα βρεις, λίγο χτύπημα στο μούλτι, και έτοιμο.

mediterranean pesto pasta salad 4

Και μετά βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Θέλουμε άρωμα, και γεύση και χρώμα. Τα μεσογειακά υλικά μας έχουν άφθονα και από τα τρία. Βάλε όποια θες και όσα θες. Βάλε λίγα τοματίνια. Βάλε λίγη μοτσαρέλα. Βάλε λίγη κάπαρη και λίγες ελίτσες. Εγώ σταμάτησα εκεί, γιατί την ήθελα απλή. Εσύ βάλε και ό,τι άλλο θες. Θα πρόσθετα άνετα και λίγες καρδιές αγκινάρας, αν δεν είχα περίεργους στο σπίτι. Ή ακόμα και λίγα κομματάκια από ψητό φιλέτο κοτόπουλο, και θα το έκανα ένα πλήρες γεύμα. Βάλε ό,τι θες. Αλήθεια. Κάνε μου μόνο μία χάρη, βάλε τα καλύτερα που θα βρεις. Τα τρώμε ωμά, αν δεν είναι τα πιο ποιοτικά υλικά, θα σε προδώσουν.

mediterranean pesto pasta salad 5

Είπαμε, η εποχή θέλει ελάχιστα μαγειρέματα, και πολλά πολλά φρέσκα υλικά. Άσε το φούρνο ήσυχο όσο μπορείς, δεν αντέχεται με τη ζέστη, περιόρισε το χρόνο μαγειρέματος, άσε στην άκρη τις βαριές σάλτσες… Πάμε φρέσκα, πάμε δροσερά, πάμε μυρωδάτα. Κάνε μια βόλτα στη λαϊκή και άσε τις αισθήσεις σου να σε οδηγήσουν στις καλύτερες ντομάτες, στα πιο δροσερά αγγουράκια, σε πολύχρωμες πιπεριές και σε γεμάτες μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Γέμισε το μπαλκόνι σου γλάστρες με μυρωδικά και άσε τη μύτη σου να αποφασίσει τι γεύση θα έχει το φαγητό σου κάθε μέρα.

Γιατί τι θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος, ε; Λίγη ντοματούλα, λίγο τυράκι, λίγο βασιλικό, λίγο λαδάκι… λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι(α) μου… λίγο καλοκαίρι βρε αδερφέ!

mediterranean pesto pasta salad 6

Πέστο βασιλικού

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Υλικά
  • 1 ματσάκι φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
  • 30 γραμ. κουκουνάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 40 γραμ. παρμεζάνα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Ρίχνω όλα τα υλικά στο multi και αναμειγνύω.
  2. Αν το μείγμα μου είναι πολύ σφιχτό, προσθέτω λίγο λαδάκι ακόμα.

 
Μεσογειακή σαλάτα ζυμαρικών με πέστο βασιλικού

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 5

Υλικά
  • 500 γραμ. κοντά ζυμαρικά (βίδες, κογχυλάκια, πένες, κλπ)
  • 100 γραμ. πέστο βασιλικού
  • 300 γραμ. τοματίνια
  • 250 γραμ. μικρές μοτσαρέλες
  • 150 γραμ. ελιές χωρίς κουκούτσια
  • 2 κ.σ. κάπαρη
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το πέστο.
  3. Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ σκεύος.
  4. Τα αναμειγνύουμε κατευθείαν, όπως είναι ζεστά, με το πέστο.
  5. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  6. Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και ξαρμυρίζουμε την κάπαρη.
  7. Προσθέτουμε τα τοματίνια, τις ελιές, την κάπαρη και τις μοτσαρέλες και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζυμαρικών χλιαρή, ή και κρύα, από το ψυγείο.

mediterranean pesto pasta salad 7

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ερμιόνη 7 Ιουνίου 2018 at 21:21

    Λατρεύω τα καλοκαιρινά φαγητά, κυρίως για την απλότητά τους.
    Με λίγες καλές πρώτες ύλες μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτα νόστιμα και ελαφριά πιάτα.
    Γεμάτη χρώμα και γεύση η πρόταση σου Χρύσα, είναι ότι πρέπει νομίζω για μετά από μπανάκι στη θάλασσα 🙂

  • Leave a Reply