Tips & How To, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Κεφτέδες τηγανητοί (ο δεκάλογος του καλού κεφτέ)

26 Ιουνίου 2014
fried-meatballs-1

 

Ο κεφτές. Μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Άπειρες οι παραλλαγές, άπειρες και οι θεωρίες. Όσες νοικοκυρές υπάρχουν στην Ελλάδα, άλλες τόσες οικογενειακές συνταγές για κεφτέδες υπάρχουν. Αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων. Συνδυασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι, ιδανικά σε ταπεράκι, μέσα σε ψυγειάκι, στην παραλία, ομπρέλες, ψάθες, πιτσιρίκια να τρέχουν, μαμάδες να ουρλιάζουν «Νικολάκιιιιιιι, βγες από τη θάλασσα επιτέέέέλους»… Ιδανικά είπα; Όχι δεν εννοούσα ιδανικά για μένα, αλλά μη μου πείτε ότι δεν σας έρχεται αμέσως
στο μυαλό η εικόνα;
Η εικόνα που μου έρχεται εμένα στο μυαλό πάντως, είναι από την παιδική μου ηλικία. Να γυρνάμε από τη θάλασσα, τα πιτσιρίκια κατάκοπα από το κολύμπι και το παιχνίδι και οι γονείς κατάκοποι από το κουβάλημα και την προσπάθεια να μας καταφέρουν να φύγουμε, και ενώ εμείς κάνουμε το μπάνιο μας και φρεσκαριζόμαστε, η καημένη η μαμά μου να στέκεται όρθια πάνω από το τηγάνι στην μικρή κουζίνα του εξοχικού σπιτιού, μέσα στη ζέστη του καταμεσήμερου για να φτιάξει φρέσκους κεφτέδες, γιατί όπως λέει η ίδια πάντα «ο κεφτές τρώγεται εκείνη την ώρα». Δίκιο έχει, δε λέω…

 

Πριν από λίγο καιρό σας είχα δείξει τη συνταγή για Καλοκαιρινούς κεφτέδες με κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και φέτα και σας είχα πει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας αγαπημένη συνταγή για τη βάση του φαγητού, δηλαδή τους κεφτέδες. Ε, λοιπόν, αυτή είναι η δική μου συνταγή. Ή καλύτερα η συνταγή της γιαγιάς μου, με τα μυστικά τα δικά της, της μαμάς μου, και τις δικές μου επισημάνσεις. Όλα δηλαδή όσα κατέληξαν να είναι…

 

Ο δεκάλογος του κεφτέ

 

1.    Ο κεφτές θέλει καλό ζύμωμα. Μην τον λυπάστε, ευκαιρία να βγάλετε το άχτι σας.

 

2.    Ο κεφτές θέλει ξεκούραση. Αφού του βγάλετε την πίστη στο ζύμωμα, αφήστε τον καημένο
τον κιμά να μείνει λίγο μόνος του, στην ησυχία του, να απορροφήσει όλα του τα
αρώματα.

 

3.  Ο κεφτές θέλει πολύ ψωμί. Sorry guys, αλλά αν θέλετε υγιεινό και ελαφρύ φαγητό, το ξέρετε εξ’ αρχής ότι βρίσκεστε σε λάθος ανάρτηση.

 

4.  Ο κεφτές θέλει ξύδι. Και το κρεμμύδι μαζί με τα υγρά του, μην τα φοβάστε τα πολλά
υγρά στον κεφτέ.

 

5.  Ο κεφτές θέλει μπόλικο δυόσμο. Η γιαγιά μου έβαζε δυόσμο σε όλα τα βαριά φαγητά,
τα δροσίζει και τα ελαφραίνει.

 

6. Ο κεφτές θέλει baking powder. Όχι πολύ, μισό κουταλάκι. Είναι το πιο καλοφυλαγμένο μυστικό μαγειρικής της γιαγιάς Σύλβας. Και όχι μόνο ο κεφτές. Μισό κουταλάκι baking powder στη μπεσαμέλ κάνει θαύματα.

 

7.  Ο κεφτές θέλει επίβλεψη στο τηγάνι. Άμα τον αφήσεις μόνο του στο τηγάνι πολύ ώρα, την έβαψες. Λίγο νωρίτερα να τον βγάλεις, θα είναι άψητος. Λίγο αργότερα και έγινε κοτρώνα.

 

8.  Ο κεφτές θέλει επίβλεψη και μετά το τηγάνι. Άμα τον αφήσεις μόνο του θα σου τον φάνε. Όλους θα τους φάνε. Θα καούνε μεν, αλλά θα τους φάνε.

 

9.   Ο κεφτές θέλει πατάτα τηγανιτή. Και τζατζίκι. Και μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Και ψωμί για βουτιές. Και μια παγωμένη μπύρα.

 

10.  Ο κεφτές θέλει καλή παρέα και δεν θέλει τύψεις.

Κεφτέδες τηγανητοί (ο δεκάλογος του καλού κεφτέ)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20

Υλικά
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός
  • 4 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) μόνο την ψίχα, μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά
  • 2 αβγά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 5 κ.σ. λάδι
  • ¼ κ.γ σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • αλάτι πιπέρι
  • επιπλέον
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε ζυμώνοντας με τα χέρια όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε πολύ.
  2. Αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή με μία ώρα, για να ανακατευθούν τα αρώματα.
  3. Βάζουμε σε μία πλακέ κατσαρόλα ή ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι το λάδι για το τηγάνισμα, να κάψει καλά. Θέλουμε ποσότητα λαδιού τόση ώστε να καλύπτει το μισό ύψος των κεφτέδων.
  4. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, και πλάθουμε μπαλάκια, όχι πολύ μικρά (μην είμαστε τσιγκούνηδες, κεφτέδες είπαμε, όχι κεφτεδάκια).
  5. Βάζουμε σε μια καθαρή σακούλα (προσέχουμε να μην έχει τρύπες) μπόλικο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα λίγους-λίγους τους κεφτέδες, για να αλευρωθούν.
  6. Μόλις έχει κάψει το λάδι πολύ, βάζουμε με πολλή προσοχή λίγους κεφτέδες στο τηγάνι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν ίσα-ίσα. (τονίζουμε το ίσα-ίσα, προσοχή μην τους κάψουμε!)

Σχετικά άρθρα

19 Σχόλια

  • Reply peps 26 Ιουνίου 2014 at 07:53

    Καλά…..πριν λίγο εσένα σκεφτόμουν…..δηλαδή όχι εσένα αλλά τους κεφτέδες σου με τις ντομάτες!!! Ετοιμάζομουν να μπω στο μπλογκ σου να δω τα υλικά….και βλέπω τη συνταγη για τους κεφτέδες!!!!χαχαχαχαχα
    Εντάξει….αυτό είναι σημάδι οτι πρέπει οπωσδήποτε να τους δοκιμάσω!!
    Από εμφάνιση σκίζουν, είμαι σίγουρη και για τη νοστιμιά τους!!
    Καλημέρα!!

    • Reply Χρύσα 26 Ιουνίου 2014 at 19:13

      Τα σημάδια δεν πρέπει να τα αγνοούμε ποτέ Πέπη μου!
      Δοκίμασέ τους και να δεις πόσο θα με ξαναθυμηθείς!

    • Reply peps 29 Ιουνίου 2014 at 09:35

      Είχα αφήσει σχόλιο αλλά δε το βλέπω!
      Ξαναγράφω…
      Συγχαρητήρια!!
      Δεν έχω ξαναφάει τόσο μαλακό, αφράτο και πανάλαφρο κεφτέ!!!
      Μεγάαααλη επιτυχία!!
      Ακόλουθησα πιστά τον δεκάλογο!!!
      Μπράβο σου!!

    • Reply Χρύσα 29 Ιουνίου 2014 at 11:16

      Χαίρομαι, χαίρομαι, χαίρομαι!!!!!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 26 Ιουνίου 2014 at 09:33

    Στην αρχή έλεγα να …. τσιμπήσω μόνο έναν, αλλά όπως τους βλέπω θέλω όλη την πιατέλα χα χα χααα!
    Και θα συμφωνήσω απόλυτα για το μπέικιν, εγώ το βάζω σε όλα τα "κιμαδομπαλάκια", μπιφτέκια, κεφτέδες, σουτζουκάκια, ακόμα και στα γιουβαρλάκια μου! Τα κάνει όλα πολύ αφράτα!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 26 Ιουνίου 2014 at 19:16

      Καλέ πάρε όσους θες, τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα;;;
      Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις κι εσύ τη χρησιμότητα του μπέικιν, έχεις και περισσότερη εμπειρία από μένα!
      Φιλιά Ελενάκι!

  • Reply AgapameAnDolmas 26 Ιουνίου 2014 at 09:48

    εμεις περνουμε και τους κεφτεδες στο ταπερ στη θαλασσα!!! χαχαχαο δεκαλογος του κεφτε θα επρεπε να γινει νομος απ το συνταγμα!! ακριβως ετσι τους εκανε η γιαγια μου!! το καλυτερο φαι!!

    • Reply Χρύσα 26 Ιουνίου 2014 at 19:20

      Να τον προωθήσουμε τότε στη βουλή, να τον κατοχυρώσουμε, χαχαχαχα!
      Άλλωστε, σαν τον κεφτέ δεν έχει!!!
      Φιλιά!

  • Reply Ελπίδα 26 Ιουνίου 2014 at 15:45

    χεχεχε.. εμεις έτσι ακριβως σημερα… Θαλασσα και βουτιές και μετά…. κεφτεδες, πατατουλες και βουτιά στη χωριατικη!! φιλια

    • Reply Χρύσα 26 Ιουνίου 2014 at 19:22

      Να πω ότι δε ζηλευω λίγο, ψέματα θα πω!
      Την καλύτερη δουλειά κάνατε Ελπίδα μου, θα ακολουθήσουμε κι εμεις αυριο!

  • Reply Ερμιόνη 26 Ιουνίου 2014 at 20:23

    Respect ο κεφτές και ο δεκάλογος που τον συνοδεύει!
    Πραγματικά τεράστιο κεφάλαιο της κουζίνας μας, τόσες παραλλαγές και όλες τους είναι λατρεμένες!
    Η εικόνα της μαμάς στο εξοχικό μετά το μπάνιο, πόσο οικεία και πόσο αγαπημένη!
    Και πράγματι αν οι κεφτέδες μείνουν αφύλαχτοι εξαφανίστηκαν σε δευτερόλεπτα!
    Τι ωραίο όνομα που έχει η γιαγιά… Σύλβα!
    Και δεν ήξερα το κόλπο για το μπέικιν. Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας λοιπόν!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 27 Ιουνίου 2014 at 06:28

      Το κόλπο με το μπέικιν έπρεπε να το μοιραστώ, δεν είναι από αυτά που τα κρατάς κρυφά! Δοκίμασέ του και σε άλλους κιμάδες, όπως είπε και η Έλενα, και επίσης, κάνει θαύματα στη μπεσαμέλ!
      Ευχαριστώ Ερμιόνη μου, χαίρομαι που σου άρεσε και ο δεκάλογος!
      Φιλάκια πολλά!

  • Reply Elenis Cooking 27 Ιουνίου 2014 at 06:38

    Χρύσα μου έρχομαι, βλέπω το τραπέζι με τους υπέροχους κεφτέδες σου και δε μπορώ να κρατηθώ. Φοβεροί φαίνονται, μπραβο και για το δεκάλογο μου άρεσε πάρα πολύ. Φιλάκια

    • Reply Χρύσα 27 Ιουνίου 2014 at 10:54

      Μην κρατιέσαι Ελένη μου, πάρε όσους θες!
      Ευχαριστώ πολύ!
      Φιλιά!

  • Reply mia maria 28 Ιουνίου 2014 at 10:41

    Όχι τσιρίδες στην παραλία, μαζί σου και εγώ! Οι κεφτέδες όμως υπέροχοι!
    Χρήσιμος ο δεκάλογος του καλού κεφτέ 🙂

  • Reply - spoonstories- 28 Ιουνίου 2014 at 21:07

    Χιχχι τέλειος ο δεκάλογος του κεφτέ^^Σε ευχαριστούμε για τα μυστικά. Σ
    Ένα πράγμα έχω να σου πω, πεινάω σαν τρελή και νηστεύω … με τυράννησες με τη σημερινή σου ανάρτηση αλλά όταν μπορέσω θα φτιάξω τους υπέροχους κεφτέδες σου και θα τους απολαύσω έτσι όπως ακριβώς μας είπες…πλούσια και χωρίς τύψεις^^
    Φιλιά Χρύσα μου!

  • Reply Eleanna Giannopoulou 29 Ιουνίου 2014 at 22:11

    Τέλειος ο δεκάλογος του κεφτέ! Θα τον ακολουθήσω πιστά! Ειδικά το νούμερο 8 … 😉

  • Reply Tante Kiki 14 Ιουλίου 2014 at 16:24

    Υποκλίνομαι στους αγαπημένους μου κεφτέδες που τους έκανες υπέροχους αλλά και στον δεκάλογό τους!!! Ποίημα!!!

  • Reply Dimitra 18 Σεπτεμβρίου 2014 at 18:59

    Τους είδα και τους ερωτεύτηκα! Ο δεκάλογος με ενθουσίασε και η επιβεβαίωση της αγαπημένης μου peps παραπάνω ήταν το κερασάκι στον…κεφτέ:)))
    Τους έφτιαξα χτες (χωρις δυοσμο λογω περιεργων τεκνων) και η γεύση τους ήταν συναρπαστική!!! Ο γιος μου έφαγε 7 μονοκοπανιά και ο άντρας μου είπε "στα 40 σου έμαθες να φτιάχνεις κεφτέδες επιτέλους:))))
    Αφράτοι, γευστικοί και πανεύκολοι, απομυθοποίησαν τη δυσκολία γύρω απο το ονομα τους!!!
    Σ'ευχαριστώ Χρύσα καθώς και τη μανούλα και τη γιαγια Σύλβα:)))

  • Απάντηση