Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με πορτοκάλι και σταφίδες (νηστίσιμο)

17 Μαρτίου 2014
orange-and-raisins-cake-1
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ή μάλλον, όχι καλή, υπέροχη εβδομάδα, ηλιόλουστη και λαμπερή! Πώς αλλάζει όμως η διάθεσή μας όταν φτιάχνει ο καιρός…… Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης το Σάββατο το πρωί, μου έδωσε την εντύπωση ότι οι άνθρωποι γύρω μου ήταν πιο χαρούμενοι, πιο ήρεμοι, τολμώ να πω και πιο αισιόδοξοι! Τι να πω, μπορεί να ήταν και η ιδέα μου, και απλά να έβλεπα σαν σε καθρέφτη τη δική μου διάθεση! Ελπίζω μόνο να κρατήσει αυτός ο υπέροχος ήλιος τη θέση του, γιατί τώρα που μπήκα σε ανοιξιάτικο mood, δύσκολα ξαναβγαίνω!
Κι επειδή όπως ίσως καταλάβατε, το σαββατοκύριακο ξεπόρτισα, και δεν έκατσα στο σπίτι μου να κλειστώ στην κουζίνα, ετοίμασα ένα πανεύκολο κεκάκι, πολύ γρήγορο στην προετοιμασία του, σούπερ αρωματικό, και επιπλέον, νηστίσιμο, για όσους τηρούν την παράδοση.
Το συγκεκριμένο κέικ το λατρεύω από παιδί! Το έφτιαχνε πολύ συχνά η μαμά μου, αν και δε συνηθίζαμε τη νηστεία στο σπίτι μου, πέραν της Μ. Εβδομάδας, και το τσακίζαμε πολύ πολύ γρήγορα! Γι’ αυτό και η δοσολογία των υλικών στη συνταγή της, και αυτή που θα σας δώσω εδώ είναι για μεγάλο ταψί. Αν αποφασίσετε να το κάνετε, θα σας συμβούλευα να το κάνετε κι εσείς έτσι. Είναι σχεδόν… εθιστική η γεύση του! Και επιπλέον, με τόσο μεγάλη ποσότητα πορτοκαλιού, είναι πολύ θρεπτικό.
Εμείς πάντως το καθιερώσαμε…. Ένα κομματάκι κάθε μέρα θα το τσιμπίσει ο μικρούλης. Αν θέλω ας κάνω κι αλλιώς, αφού μπαίνει βγαίνει στην κουζίνα, το βλέπει στο τραπέζι, το δείχνει και φωνάζει: «καπ,καπ» (σημείωμα του μεταφραστή: καπ=κέικ….)!!!

Η συνταγή (για στρόγγυλο ταψί 28 εκ.)

600 ml χυμό πορτοκαλιού
400 ml αραβοσιτέλαιο
400 γραμ. ζάχαρη
700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. σόδα
1 1/2 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
200 γραμ. σταφίδα ξανθή

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά υλικά, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, το baking powder, τα αρώματα. Κοσκινίζουμε μέσα στο μίγμα το αλεύρι και το ενσωματώνουμε με μία κουτάλα ή μαρίζ. Στο τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού τις έχουμε ανακατέψει πρώτα με μια κουταλιά αλεύρι, για να μην καθήσουν στον πάτο του ταψιού. Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Όπως με κάθε κέικ, θα πρέπει να βάζουμε στο κέντρο του ταψιού ένα μαχαίρι (το προτιμώ από μια οδοντογλυφίδα) και να βγαίνει στεγνό.

 

Σχετικά άρθρα

25 Σχόλια

  • Reply Tante Kiki 17 Μαρτίου 2014 at 08:18

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Χρύσα μου!!! Αγαπημένος συνδυασμός για κέικ… σου έγινε υπέροχο, αφράτο, αρωματικό!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά!!

    • Reply Χρύσα 17 Μαρτίου 2014 at 15:26

      Καλή σου εβδομάδα Κική μου!
      Πορτοκάλι – σταφίδα, εγγυημενος συνδυασμός!

  • Reply AgapameAnDolmas 17 Μαρτίου 2014 at 08:30

    καλημέρα!! τ΄΄ελειο το κεικ σου!

    • Reply Χρύσα 17 Μαρτίου 2014 at 15:26

      Thanks ντολμαδάκι!

  • Reply mia maria 17 Μαρτίου 2014 at 08:56

    Πόσο δίκιο έχεις, πως μας φτιάχνει το κέφι με λίγο ήλιο!!!
    Πολύ ωραίο το κέικ σου, πολύ αρωματικό!
    Καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 17 Μαρτίου 2014 at 15:28

      Μακάρι να κρατήσει Μαρία μου, και ο ήλιος και το κεφι!
      Πολλά φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 17 Μαρτίου 2014 at 10:59

    Είμαι σίγουρη ότι το συγκεκριμένο κέικ θα είναι απολύτως εθιστικό!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 17 Μαρτίου 2014 at 15:29

      Είναι, είναι… Μπαινοβγαίνεις στην κουζίνα και σου φωνάζει το άτιμο….
      Φιλάκια!

  • Reply - spoonstories- 17 Μαρτίου 2014 at 11:51

    Τέλειο! Δεν καταλαβαίνεις νηστεία με τόση νοστιμιά! Φιλιά, καλή εβδομάδα!!

    • Reply Χρύσα 17 Μαρτίου 2014 at 15:31

      Το κακό με μερικά νηστίσιμα είναι ότι είναι πολύ νόστιμα!
      Ευχαριστώ Λιλια, καλή σου εβδομάδα!

    • Reply - spoonstories- 17 Μαρτίου 2014 at 21:31

      Χαχαχα ακριβώς έτσι!

  • Reply Ερμιόνη 17 Μαρτίου 2014 at 21:01

    Φοβερά τα αρώματα του κέικ σου Χρύσα! Λογικό να αρέσει και στον μικρό κύριο!
    Μου αρέσει που έχεις κρατήσει τη συνταγή της μαμάς!
    Σε φιλώ, καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 17 Μαρτίου 2014 at 21:24

      Έχει πάρει την όρεξη από τη μανούλα…… 😉
      Μερικές συνταγές δεν τις αλλάζουμε ποτέ!
      Φιλάκια πολλά Ερμιόνη μου!

  • Reply mia xara 18 Μαρτίου 2014 at 01:00

    Γεια σου Χρύσα μου, πρέπει να μοσχοβόλησε ο τόπος με το όμορφο κέικ σου!!! Δεν τον αδικώ το μικρούλη σου που ζητάει συνέχεια!! Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 18 Μαρτίου 2014 at 19:12

      Μοσχοβολησε, δε λες τίποτα Χαρά! Πορτοκαλι-κανέλα-γαρύφαλλο, το τέλειο αρωματικό χώρου!

  • Reply Elenis Cooking 18 Μαρτίου 2014 at 18:06

    Υπέροχο το κέικ σου Χρύσα μου, δείχνει και αφράτο αφράτο!!!Δίκιο έχει ο μικρός σου και ζητάει συνέχεια κομματάκι!!!
    Φιλάκια!!!!

    • Reply Χρύσα 18 Μαρτίου 2014 at 19:17

      Χαίρομαι που σ' άρεσε Ελενακι μου!
      Τα παιδιά τρελλαινονται με κάτι τέτοια γλυκακια!
      Φιλιά!

  • Reply Silena 18 Μαρτίου 2014 at 21:19

    Κι εγώ στην ίδια διάθεση βρίσκομαι αυτές τις μέρες και θα είχα ακόμα καλύτερη αν δοκίμαζα λίγο από το μυρωδάτο κέικ!!!!!!! Απολαυστικότατο!!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 19 Μαρτίου 2014 at 13:36

      Πεάστε, περάστε, κερνάμε!
      Η διάθεση να παραμείνει παρακαλώ!

  • Reply Beauty Follower 19 Μαρτίου 2014 at 08:55

    Μου αρεσει πολυ το πορτοκάλι
    και για εναν περιεργο λογο
    βρισκω τα νηστίσμα γλυκά
    νοστιμότατα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 19 Μαρτίου 2014 at 13:41

      Κι εμένα μου αρέσουν σχεδόν όλα τα νηστίσιμα γλυκά!
      Ενώ με τα φαγητά δεν μπορώ να πω το ίδιο……
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Lia Papadopoulou 20 Μαρτίου 2014 at 05:54

    Εύκολο, νηστήσιμο και νοστιμότατοοοο!!! Καλημέρα, Χρύσα!!!

    • Reply Χρύσα 20 Μαρτίου 2014 at 13:28

      Χαίρομαι που σ' άρεσε Λία, ευχαριστώ πολύ!!!

  • Reply lenia 20 Μαρτίου 2014 at 07:38

    Λατρεύω τα πορτοκαλένια κέικ!Δείχνει υπέροχο,Χρύσα μου!
    Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 20 Μαρτίου 2014 at 13:29

      Ευχαριστώ πολύ Λένια μου! Είναι αγαπημένη γεύση το πορτοκάλι!

    Απάντηση