Ζύμες, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Τάρτα με μανιτάρια και μπέικον

5 Νοεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν μερικές συνταγές που πριν να ξεκινήσεις καν να τις φτιάχνεις, ξέρεις ότι θα πάνε καλά; Δεν νιώθεις πολύ ωραία όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο καλό όσο το φανταζόσουν τη στιγμή που τις διάβαζες ή τις σκεφτόσουν; Αυτό συμβαίνει συνήθως με συνταγές που οι συνδυασμοί των υλικών τους μπορεί να μην είναι πρωτότυποι, είναι όμως τόσο ταιριαστοί, που τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Όπως τα μανιτάρια με το μπέικον. Έτσι λοιπόν το έπαθα κι εγώ με αυτή την τάρτα, την τάρτα που φωνάζει φθινόπωρο, την πιο νόστιμη τάρτα με μανιτάρια που έχω φτιάξει ποτέ.

mushroom bacon pie-1

Ξεκίνησα θέλοντας να φτιάξω ένα ορεκτικό για ένα τραπέζι που ήθελα να έχει φθινοπωρινό άρωμα και γεύσεις. Ένα τραπέζι που θα μπορούσε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση για τη χειμερινή σεζόν ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, ένα τραπέζι που επιτέλους θα έβγαινε και η πρώτη γάστρα με το χειμωνιάτικο χοιρινό. Και μόνο η πρώτη αυτή σκέψη με οδήγησε στα μανιτάρια. Θεωρώ ότι φθινόπωρο χωρίς πολλές συνταγές με μανιτάρια δεν είναι φθινόπωρο.

mushroom bacon pie-4

Άλλωστε μια αλμυρή τάρτα ως ορεκτικό σε ένα τραπέζι είναι πάντα μια ιδέα στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς, και μια πολύ ωραία και πρακτική ιδέα, καθώς συνήθως μπορεί να προετοιμαστεί και από προηγούμενη ημέρα και να ψηθεί λίγες ώρες πριν σερβιριστεί. Και ξέρεις πόσο μου αρέσουν εμένα τέτοιες ιδέες, καθώς θεωρώ ότι η προετοιμασία ενός οποιουδήποτε τραπεζιού δεν θα έπρεπε να είναι ούτε κουραστική, ούτε αγχωτική.

mushroom bacon pie-6

Το ιδανικό βέβαια για μένα θα ήταν να έχω τη δεδομένη στιγμή διαθέσιμα άγρια μανιτάρια κατευθείαν από το δάσος, όπως για παράδειγμα είχα όταν έφτιαξα αυτή τη θεική μακαρονάδα, όμως αυτή τη φορά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν, και επομένως έπρεπε να χρησιμοποιήσω την επόμενη καλύτερη επιλογή, να αναμείξω δηλαδή φρέσκα, αλλά “ήμερα” μανιτάρια, μαζί με άγρια αποξηραμένα, όπως και έκανα. Και για να δώσω περισσότερο ενδιαφέρον στη γεύση της τάρτας, τα συνδύασα με το αγαπημένο τους υλικό, το μπέικον, μαζί με άρωμα σκόρδου και θυμαριού. Εννοείται πως έπρεπε να προσθέσω και λίγο τυρί, μια ήπια σε γεύση γραβιέρα ήταν για μένα η ιδανική επιλογή, και η “μανιταρένια” μπεσαμέλ (θα διαβάσεις τη συνταγή αναλυτικά και θα καταλάβεις) με την τριμμένη παρμεζάνα από πάνω, αυτό που θα έδενε όλο το πιάτο και θα έδινε το αποτέλεσμα που είχα στο μυαλό μου.

mushroom bacon pie-7

Και το έδωσε. Αλήθεια, αν θέλεις να νιώσεις τη γήινη γεύση του φθινοπωρινού δάσους σε μία και μόνη μπουκιά, δοκίμασε αυτή την τάρτα με μανιτάρια και θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ. Με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από δίπλα, ιδανικά μπροστά σε ένα αναμένο τζάκι και με τη βροχή να πέφτει έξω από το παράθυρο. Φθινόπωρο αφού…

mushroom bacon pie-8

 

Τάρτα με μανιτάρια και μπέικον

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • για τη ζύμη της τάρτας
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 300 γραμ. αλεύρι
  • 120 ml κρύο νερο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. μπέικον
  • 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (χρησιμοποίησα λευκά, καφέ και πορτομπέλο)
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 50 γραμ. μανιτάρια αποξηραμένα*
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. πολτό σκόρδου
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • πιπέρι**
  • 100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • για τη μπεσαμέλ
  • 45 γραμ. βούτυρο
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 ml γάλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι**
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας τον γάντζο. Αν δεν έχουμε, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μία ενιαία μαλακή ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
  4. Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το ζεστό νερό και αφήνουμε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  5. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες.
  6. Ρίχνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί καλά.
  7. Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν σχεδόν εντελώς.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια από το νερό, το οποίο κρατάμε στην άκρη, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
  11. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  13. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε δυνατή φωτιά.
  14. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε καλά.
  15. Μόλις σχηματιστεί μία πάστα, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό που είχαν μουλιάσει τα μανιτάρια και το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
  16. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά, μέχρι να πήξει.
  17. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μόλις πήξει ελαφρώς, θέλουμε να έχει υφή κρέμας, όχι πολύ πηχτής, γιατί θα ψηθεί παραπάνω και στο φούρνο.
  18. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών με τον πλάστη.
  19. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μία ταρτιέρα και κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
  20. Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και το ¼ της μπεσαμέλ μέσα στα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
  21. Αδειάζουμε το μείγμα των μανιταριών πάνω στην ζύμη της τάρτας.
  22. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από το μείγμα των μανιταριών και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  23. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα πάνω στην μπεσαμέλ, τοποθετούμε την ταρτιέρα πάνω σε μία λαμαρίνα του φούρνου (για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ξεχειλίσει η μπεσαμέλ και να πέσει στον πάτο του φούρνου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  24. Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε, για να σφίξει λίγο η γέμιση.
Σημειώσεις
* μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μανιτάρια θέλουμε, ιδανικά ταιριάζουν οι κανθαρέλες και οι βωλίτες ή τα porcini.
** δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι στη γέμιση ή την μπεσαμέλ, γιατί, τόσο το μπέικον, όσο και η γραβιέρα είναι αρκετά αλμυρά.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply