Τάρτα με μανιτάρια και μπέικον
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • για τη ζύμη της τάρτας
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 300 γραμ. αλεύρι
  • 120 ml κρύο νερο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. μπέικον
  • 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (χρησιμοποίησα λευκά, καφέ και πορτομπέλο)
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 50 γραμ. μανιτάρια αποξηραμένα*
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. πολτό σκόρδου
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • πιπέρι**
  • 100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • για τη μπεσαμέλ
  • 45 γραμ. βούτυρο
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 ml γάλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι**
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας τον γάντζο. Αν δεν έχουμε, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε στην αρχή με μία κουτάλα και στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μία ενιαία μαλακή ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.
  4. Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το ζεστό νερό και αφήνουμε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  5. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες.
  6. Ρίχνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί καλά.
  7. Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν σχεδόν εντελώς.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια από το νερό, το οποίο κρατάμε στην άκρη, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο, το θυμάρι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
  11. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  12. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  13. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε δυνατή φωτιά.
  14. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε καλά.
  15. Μόλις σχηματιστεί μία πάστα, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό που είχαν μουλιάσει τα μανιτάρια και το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
  16. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά, μέχρι να πήξει.
  17. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μόλις πήξει ελαφρώς, θέλουμε να έχει υφή κρέμας, όχι πολύ πηχτής, γιατί θα ψηθεί παραπάνω και στο φούρνο.
  18. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών με τον πλάστη.
  19. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μία ταρτιέρα και κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
  20. Ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα και το ¼ της μπεσαμέλ μέσα στα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
  21. Αδειάζουμε το μείγμα των μανιταριών πάνω στην ζύμη της τάρτας.
  22. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από το μείγμα των μανιταριών και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  23. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα πάνω στην μπεσαμέλ, τοποθετούμε την ταρτιέρα πάνω σε μία λαμαρίνα του φούρνου (για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ξεχειλίσει η μπεσαμέλ και να πέσει στον πάτο του φούρνου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  24. Αφήνουμε την ψημένη τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε, για να σφίξει λίγο η γέμιση.
Σημειώσεις
* μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μανιτάρια θέλουμε, ιδανικά ταιριάζουν οι κανθαρέλες και οι βωλίτες ή τα porcini.
** δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι στη γέμιση ή την μπεσαμέλ, γιατί, τόσο το μπέικον, όσο και η γραβιέρα είναι αρκετά αλμυρά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2021/11/mushroom-bacon-pie.html