Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Ψαρονέφρι με λεμόνι και lime

13 Φεβρουαρίου 2020

Εσπεριδοειδών συνέχεια. Αλλαγή χρώματος, από το φωτεινό πορτοκαλί της μαρμελάδας που λάτρεψα, στο εκτυφλωτικό κίτρινο του λεμονιού και το τόσο ζωντανό πράσινο του lime. Κάθε χειμώνα, τέτοια εποχή τα εσπεριδοειδή γεμίζουν τις κουζίνες, τις κατσαρόλες και τα ταψιά, και φυσικά τις οθόνες. Το χρειαζόμαστε το χρώμα αυτή την εποχή, αυτή τη μουντή και άχρωμη εποχή. Κι όσο κι αν το χρώμα τραβάει το μάτι, η ουσία είναι στη γεύση. Όπου κι αν τα χρησιμοποιήσεις, η γεύση του φαγητού ή του γλυκού ανεβαίνει επίπεδο.

citrus pork tenderloin 2

Από ένα λεμονάτο μοσχαράκι κατσαρόλας, ή μαμαδίστικες πατάτες φούρνου, μέχρι τις πιο ευφάνταστες μακαρονάδες και τα αγαπημένα dressing για σαλάτες, αλλά και από άπειρες συνταγές για κέικ και μπισκότα, μέχρι κρέμες και αλείμματα, και λατρεμένα limoncello (βρες τα όλα εδώ), οι “λεμονάτες” συνταγές μας τραβάνε πάντα την προσοχή, και όχι άδικα. Θυμίζουν καλοκαίρι και ανεβάζουν τη διάθεση από την ώρα του μαγειρέματος, όταν μοσχοβολάει ολόκληρο το σπίτι, μέχρι και την τελευταία απολαυστική μπουκια.

citrus pork tenderloin 3

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτό το φαγητό. Ένα απλό, συνηθισμένο χοιρινό φιλέτο, ένα λεμονάτο ψαρονέφρι. Μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά αν το συνδυάσεις με λίγο χυμό λεμονιού και lime και του προσθέσεις μερικά μυρωδικά, έχεις μπροστά σου μια ανεβασμένη συνταγή, ιδανική, τόσο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι, μιας και είναι έτοιμη σε λιγότερο από 45 λεπτά, αλλά και για ένα πιο εορταστικό γεύμα ή μπουφέ, καθώς η γεύση της θα εντυπωσιάσει εύκολα και τον πιο δύσκολο καλεσμένο. Εγώ το δοκίμασα για πρώτη φορά στο ρεβεγιόν της Παραμονής των Χριστουγέννων και είχε μεγάλη επιτυχία.

citrus pork tenderloin 4

Η διαδικασία μαγειρέματός του απλούστατη. Μία επάλειψη με ένα καλό ελαιόλαδο, ένα “μασαζάκι” με ένα μείγμα μεσογειακών μυρωδικών, λίγο κύμινο και πάπρικα, και ένα “λουσιματάκι” με τον μυρωδάτο χυμό του λεμονιού και του lime, και η προετοιμασία τελείωσε. Ούτε μαρινάρισμα, ούτε αναμονή, ούτε τίποτα. Ένα γρήγορο πέρασμα στο στεγνό τηγάνι για να θωρακιστεί γύρω γύρω και να κρατήσει το κρέας τους χυμούς του, και ψήσιμο στο φούρνο για μισή ωρίτσα. Μπορείς δε να το συνδυάσεις τέλεια τόσο με πατάτες φούρνου (λεμονάτες, εννοείται), ή με πουρέ πατάτας, αλλά και με ένα απλό ρύζι basmati. Εντάξει, εννοείται ότι ταιριάζει με πατάτες τηγανητές, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές μεταξύ μας, αυτό δεν το άκουσες από μένα…

citrus pork tenderloin 5

Το λεμονάτο ψαρονέφρι μου λοιπόν προστίθεται με τιμές στις αγαπημένες μου συνταγές με εσπεριδοειδή, αφού πέρασε με άριστα το τεστ, τόσο του εορταστικού τραπεζιού, όσο και του δύσκολου της παρέας, του μεγάλου μου γιου, καθώς ούτε πολύ ξινό ήταν, ούτε πολύ έντονο ή αδιάφορο σε γεύση, ήταν και πάρα πολύ τρυφερό, ό,τι καλύτερο για μικρούς και μεγάλους. Ένα ευκολάκι σε προετοιμασία και ψήσιμο, αλλά πολύ εντυπωσιακό σε παρουσίαση και γεύση, από τις συνταγές που πραγματικά δεν πρέπει να λείπουν από το ρεπερτόριό σου.

citrus pork tenderloin 8

Ψαρονέφρι με λεμόνι και lime

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 1 ολόκληρο ψαρονέφρι περίπου 450-500 γραμ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μείγμα μεσογειακών μυρωδικών
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ πάπρικα γλυκιά καπνιστή
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 λεμόνι
  • 1 lime
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  2. Σε ένα μικρό μπωλάκι ανακατεύουμε το μειγμα μεσογειακών μυρωδικών με το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Αλείφουμε το ψαρονέφρι με το ελαιόλαδο.
  4. Βάζουμε στη χούφτα μας το μείγμα των μυρωδικών-μπαχαρικών και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ψαρονέφρι, κάνοντας ελαφρύ "μασάζ".
  5. Στίβουμε το χυμό από το μισό λεμόνι και το μισό lime και περιχύνουμε το ψαρονέφρι.
  6. Βάζουμε σε μια εστία με δυνατή φωτιά ένα τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα. Το σκεύος μας καλό είναι να μπαίνει στο φούρνο.
  7. Σωτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
  8. Αν το σκεύος μας μπορεί να μπει στο φούρνο, προσθέτουμε μέσα το άλλο μισό λεμόνι και το άλλο μισό lime (ολόκληρα, όχι το χυμό) και το μεταφέρουμε όπως είναι στον προθερμασμένο φούρνο. Αν όχι, μεταφέρουμε το ψαρονέφρι σε ενα ταψί, προσθέτουμε το λεμόνι και το lime και το βάζουμε στο ψούρνο.
  9. Ψήνουμε το ψαρονέφρι για περίπου 30-35 λεπτά.
  10. Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή πουρέ πατάτας, ή ρύζι μπασμάτι.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply