Ζαχαροπλαστείο, Μαρμελάδες, Συνταγές

Μαρμελάδα μανταρίνι πορτοκάλι

30 Ιανουαρίου 2020

Το κορίτσι-μαρμελάδα επέστρεψε! Ναι, ξέρω, με τόσα χρόνια που έχω να φτιάξω καινούργια μαρμελάδα εδώ μέσα, ίσως και να έχω χάσει τον τίτλο (που κάποτε μου έδωσα από μόνη μου, άλλη ιστορία αυτή), αλλά, ναι, ναι, επιτέλους, ήρθε η ώρα της επιστροφής. Και τι επιστροφή… Με τον πιο αρωματικό και γευστικό συνδυασμό, την πιο αγαπημένη χειμωνιάτικη γεύση. Μαρμελάδα μανταρίνι πορτοκάλι. Θέλω να χοροπηδήξω από χαρά για αυτή τη μαρμελάδα, θέλω να χοροπηδήξεις κι εσύ από χαρά για αυτή τη μαρμελάδα, πραγματικά, πρόκειται για μια από τις καλύτερες που έχω φτιάξει ποτέ.

citrus fruit 1

Λατρεύω τα εσπεριδοειδή. Περιμένω πώς και πώς κάθε χειμώνα να έρθει η εποχή των μανταρινιών, νομίζω ότι αν έπρεπε να διαλέξω, είναι ίσως τα αγαπημένα μου από όλα τα φρούτα (εκτός βέβαια αν με ρωτήσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο, οπότε και μάλλον θα σου πω τα ροδάκινα, αλλά οκ, είναι σίγουρα τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα φρούτα). Πεθαίνω για το άρωμά τους, δεν έχω καλύτερο από το να μπω σε ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο όπου κάποιος έχει μόλις φάει μανταρίνια, είναι το καλύτερο αρωματικό χώρου. Ειδικά αν βάλεις και τις φλούδες τους πάνω στο καλοριφέρ που καίει, αφού τα φας, μπορείς να κάνεις το άρωμά τους να κρατήσει για τόσο πολύ!

tangerine orange jam 1

Και τα πορτοκάλια όμως. Δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το σπίτι μου. Ζουμερά ζουμερά, με μεθυστικό άρωμα, είτε όταν τα στίβεις για χυμό, είτε όταν τα τρως, νιώθεις το καλό που σου κάνουν από την πρώτη στιγμή που τα γεύεσαι. Για να μη μιλήσω για τη διαφορά που κάνουν σε κάθε γλυκό που θα μπουν. Θα είναι μόνο το ξύσμα τους; Θα είναι και ο χυμός τους; Σε κέικ, σε μπισκότα, σε τάρτες, νομίζω ότι το άρωμά τους χαρακτηρίζει τα καλύτερα γλυκά (για να μην μιλήσω για αυτόν τον, σχεδόν ερωτικό, συνδυασμό τους με τη σοκολάτα).

tangerine orange jam 3

Φαντάσου τώρα τα αρώματα και τις γεύσεις των δύο αυτών φρούτων μαζί, κλεισμένα σε ένα βαζάκι. Μαρμελάδα μανταρίνι πορτοκάλι. Όνειρο. Μπορεί ο ενθουσιασμός μου να σου φαίνεται υπερβολικός (καλά ρε κοπελιά, για μια μαρμελάδα μιλάμε), αλλά πίστεψέ με, αν δοκιμάσεις αυτή τη γεύση θα καταλάβεις τι εννοώ. Το χρώμα της είναι εκτυφλωτικό, το άρωμά της μεθυστικό, και η γεύση της τόσο διαφορετική, γλυκιά και γεμάτη, όπως τα ίδια τα φρούτα, βγάζει δε αυτή την ελάχιστη και καθόλου ενοχλητική πίκρα, που την κάνει απόλυτα ισορροπημένη. Απ’ τη στιγμή που ανοίγεις το βαζάκι και σε πλημμυρίζει το άρωμα, μέχρι την ώρα που τη γεύεσαι πάνω στο ζεστό, φρυγανισμένο και βουτυρωμένο ψωμί, αλλά και αργότερα, όταν αυτή η γεύση και η σπιρτάδα μένει στο στόμα σου για πολύ ακόμα, καταλαβαίνεις ότι είναι μια μαρμελάδα ανώτερη.

citrus fruit 6

Για να γίνει βέβαια έτσι, χρειάζεται μια μικρή διαδικασία. Μη φανταστείς τίποτα δύσκολο. Μαρμελάδα φτιάχνουμε. Και όπως κάθε μαρμελάδα, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, έχει όμως διαδικασία. Ειδικά σε αυτήν όμως, δεν μπορείς να αρκεστείς στο να πλύνεις και να τεμαχίσεις τα φρούτα. Πρέπει να προηγηθεί και το βράσιμο, των μεν μανταρινιών ολόκληρων, των δε πορτοκαλιών μόνο της φλούδας, ώστε να φύγει όλη η ενοχλητική πικράδα και να μείνει μόνο η γεύση. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι πρέπει να αφαιρέσεις όλα τα κουκούτσια από τα μανταρίνια. Γιατί τα χιώτικα μανταρίνια που θα βάλεις (υ-πο-χρε-ω-τι-κά), μπορεί να έχουν υπέροχο άρωμα, αλλά έχουν και άπειρα κουκούτσια. Αφού ξεπεράσεις αυτές τις δυο μικροδουλίτσες, τα υπόλοιπα είναι τίποτα…

citrus fruit 7

Την αγάπησα αυτή τη μαρμελάδα, και νομίζω ότι αυτό είναι φανερό. Την αγάπησα τόσο που, ενώ τη θέλω σε κάθε πρωινό μου, θέλω και να την καταναλώσω με μεγάλη φειδώ, γιατί θα λυπηθώ πολύ όταν τελειώσει… Και ποιος έχει την υπομονή να περιμένει μέχρι τον επόμενο χειμώνα; Εσύ πάντως αλήθεια, μην περιμένεις καθόλου. Βρες τα πιο ζουμερά πορτοκάλια που μπορείς, και τα, ούτως ή άλλως πεντανόστιμα χιώτικα μανταρίνια, και δοκίμασέ την. Αλήθεια, αν δεν σου αρέσει, να μη με λένε πια το κορίτσι-μαρμελάδα!

tangerine orange jam 4

Μαρμελάδα μανταρίνι - πορτοκάλι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 7 βάζα

Υλικά
  • 14-15 μανταρίνια χιώτικα
  • 5 πορτακάλια για φάγωμα, όχι για χυμό
  • 2 κιλά ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τα φρούτα, και βγάζουμε τα κοτσάνια και τα φύλλα από τα μανταρίνια.
  2. Βάζουμε τα μανταρίνια σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσουν.
  3. Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά τα σουρώνουμε, ξεπλένοντάς τα παράλληλα με άφθονο κρύο νερό, και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  4. Στο μεταξύ ξεφλουδίζουμε με τον αποφλοιωτή λαχανικών τα πορτοκάλια, προσέχοντας να μην κόβουμε καθόλου από το άσπρο μέρος της φλούδας, αλλά μόνο το πορτοκαλί.
  5. Σε μια άλλη, μικρότερη κατσαρόλα, βάζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών να βράσουν. Μόλις πάρουν μια βράση, τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά τις σουρώνουμε.
  6. Επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο βήμα άλλες 2 φορές.
  7. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα υπόλοιπα πορτοκάλια με ένα μαχαιράκι από το άσπρο που τα περιβάλει, αφαιρούμε τις άκρες τους, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, πάνω από ένα μπωλ.
  8. Πιέζουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια των πορτοκαλιών για να φύγει ο περισσότερος χυμός τους μέσα στο μπωλ.
  9. Ρίχνουμε τα κομμάτια της σάρκας των πορτοκαλιών, μαζί με τις βρασμένες και σουρωμένες φλούδες τους, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
  10. Παίρνουμε τα μανταρίνια, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τις χοντρές άκρες τους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα.
  11. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, ανάβουμε τη φωτιά στο πιο δυνατό και ανακατεύουμε ελαφρώς, μέχρι να πάρει βράση.
  12. Μόλις πάρει μία πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράζει για περίπου 50 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  13. Προς το τέλος του βρασμού, αποσύρρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και την περνάμε με το ραβδομπλέντερ (βλ. σημειώσεις*).
  14. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι.
  15. Όταν είναι έτοιμη, τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Όλα μας τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα.

*Προσωπικά μου αρέσει η μαρμελάδα να έχει μέσα αρκετά και μεγαλούτσικα κομμάτια, οπότε επιλέγω να μην την κάνω τελείως "λιώμα" με το ραβδομπλέντερ. Είναι όμως επιλογή του καθενός, πώς προτιμάει τη μαρμελάδα.

Η συγκεκριμένη συνταγή έβγαλε 7 βάζα των 350 γραμμαρίων.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Χαρά 3 Ιανουαρίου 2021 at 16:15

    Τις φλούδες από τα πορτοκάλια, στη μαρμελάδα με πορτοκάλια και μανταρινια, τι τις κάνετε; Μου φαίνεται πολύ ωραία μαρμελάδα και θα ήθελα να την κάνω, γι’ αυτό σας ρωτάω. Ευχαριστώ.

    • Reply Χρύσα 6 Ιανουαρίου 2021 at 18:11

      Καλησπέρα και καλή χρονιά,
      τις προσθέτουμε, αφού τις βράσουμε, όπως λέει η συνταγή, μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με τα υπόλοιπα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Το συγκεκριμένο βήμα έλειπε από τη συνταγή, το διόρθωσα, τώρα μπορείτε να το δείτε σωστά.
      Ευχαριστώ για την επισήμανση.

    Leave a Reply