Μαρμελάδα μανταρίνι - πορτοκάλι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 7 βάζα
Υλικά
  • 14-15 μανταρίνια χιώτικα
  • 5 πορτακάλια για φάγωμα, όχι για χυμό
  • 2 κιλά ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τα φρούτα, και βγάζουμε τα κοτσάνια και τα φύλλα από τα μανταρίνια.
  2. Βάζουμε τα μανταρίνια σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσουν.
  3. Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά τα σουρώνουμε, ξεπλένοντάς τα παράλληλα με άφθονο κρύο νερό, και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  4. Στο μεταξύ ξεφλουδίζουμε με τον αποφλοιωτή λαχανικών τα πορτοκάλια, προσέχοντας να μην κόβουμε καθόλου από το άσπρο μέρος της φλούδας, αλλά μόνο το πορτοκαλί.
  5. Σε μια άλλη, μικρότερη κατσαρόλα, βάζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών να βράσουν. Μόλις πάρουν μια βράση, τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά τις σουρώνουμε.
  6. Επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο βήμα άλλες 2 φορές.
  7. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα υπόλοιπα πορτοκάλια με ένα μαχαιράκι από το άσπρο που τα περιβάλει, αφαιρούμε τις άκρες τους, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια, και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, πάνω από ένα μπωλ.
  8. Πιέζουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια των πορτοκαλιών για να φύγει ο περισσότερος χυμός τους μέσα στο μπωλ.
  9. Ρίχνουμε τα κομμάτια της σάρκας των πορτοκαλιών, μαζί με τις βρασμένες και σουρωμένες φλούδες τους, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
  10. Παίρνουμε τα μανταρίνια, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τις χοντρές άκρες τους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Προσθέτουμε όλα τα κομμάτια στην κατσαρόλα.
  11. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, ανάβουμε τη φωτιά στο πιο δυνατό και ανακατεύουμε ελαφρώς, μέχρι να πάρει βράση.
  12. Μόλις πάρει μία πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράζει για περίπου 50 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  13. Προς το τέλος του βρασμού, αποσύρρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και την περνάμε με το ραβδομπλέντερ (βλ. σημειώσεις*).
  14. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι.
  15. Όταν είναι έτοιμη, τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Όλα μας τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα.

*Προσωπικά μου αρέσει η μαρμελάδα να έχει μέσα αρκετά και μεγαλούτσικα κομμάτια, οπότε επιλέγω να μην την κάνω τελείως "λιώμα" με το ραβδομπλέντερ. Είναι όμως επιλογή του καθενός, πώς προτιμάει τη μαρμελάδα.

Η συγκεκριμένη συνταγή έβγαλε 7 βάζα των 350 γραμμαρίων.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2020/01/tangerine-orange-jam.html