Ζαχαροπλαστείο, Παγωτά, Συνταγές

Παγωτό Black Forest

21 Ιουνίου 2018

Μερικές συνταγές τις ψάχνεις πολύ, άλλες πάλι σε βρίσκουν αυτές. Κάποιες φορές όμως συμβαίνει κάτι ενδιάμεσο. Κάποιες φορές η τέλεια συνταγή που ψάχνεις πολύ, σε βρίσκει εκεί που δεν το περιμένεις. Κι ενώ έχεις δοκιμάσει πολλές μέχρι την τελική, κάποια στιγμή γίνεται ένα “κλικ”, και λες “το βρήκα”. Έτσι έπαθα κι εγώ με αυτό το παγωτό. Το παγωτό black forest. Ένα παγωτό που ήθελα να δοκιμάσω από πρόπερσι το καλοκαίρι, ξεκίνησα να κάνω δοκιμές πέρυσι, και φέτος βρήκα την ιδανική συνταγή, με όλες ακριβώς τις “τσαχπινιές” που του χρειάζονται για να γίνει το αγαπημένο μου (και σου) παγωτό για αυτό το καλοκαίρι.

black forest ice cream 2

Βέβαια, ψέμματα να μη λέμε, είναι πολύ ωραίο πράγμα να κάνεις διάφορες δοκιμές και πειραματισμούς, μέχρι να πετύχεις το αποτέλεσμα που ψάχνεις, ειδικά όταν μιλάμε για παγωτό. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όσο δοκιμάζεις τρως. Και επαναλαμβάνω, μιλάμε για παγωτό. Κι εγώ πέρασα πολύ ωραία δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς για αυτό το παγωτό black forest, είτε από συνταγές που έβρισκα στο διαδίκτυο, είτε από το κεφάλι μου. Είναι βλέπεις που δεν θέλω μόνο την πιο νόστιμη εκδοχή. Θέλω ταυτόχρονα και την πιο εύκολη και την πιο γρήγορη.

black forest ice cream 3

Τι είναι όμως το παγωτό black forest, τι είναι αυτό το τόσο ιδιαίτερο, elegant και λαχταριστό παγωτό; Είναι ας το πούμε όλη η γεύση και τα υλικά μιας τούρτας black forest, μέσα σε μία (καλά, σε πολλές) μπάλα παγωτό. Είναι κρέμα, σοκολάτα και κεράσια. Τόσο απλά; Ναι, τόσο απλά.

Κρέμα, όπως το αγαπημένο σου παγωτό, η πιο αγνή γεύση που υπάρχει.

Σοκολάτα, σε δύο υφές, γιατί η υφή στο παγωτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Κεράσια, μεταμορφωμένα στο πιο γρήγορο και εύκολο γλυκό που μπορείς να φανταστείς.

black forest ice cream 4

Ως βάση λοιπόν έχουμε το αγαπημένο μας παγωτό κρέμα. Και ξέρεις κάτι; Μπορείς να το κάνεις με όποιον τρόπο θες. Μπορείς να το φτιάξεις από το μηδέν, με την βασική συνταγή που σου έχω δώσει κι εγώ, αυτό που γίνεται στην παγωτομηχανή. Μπορείς να το φτιάξεις με την κλασική μαμαδίστικη συνταγή για παγωτό, αυτό που γίνεται με το ζαχαρούχο γάλα. Ή ακόμα, μπορείς να πας μέχρι το αγαπημένο σου ζαχαροπλαστείο, και να πάρεις μισό κιλό παγωτό κρέμα. Εγώ δεν θα σε κακολογήσω, το ξέρεις. Εγώ να ξέρεις μαζί σου είμαι. Την αγαπώ την παγωτομηχανή μου, αλλά ο χρόνος μου τώρα τελευταία είναι ιδιαιτέρως περιορισμένος, οπότε μάντεψε ποια εκδοχή χρησιμοποίησα εδώ σήμερα.

black forest ice cream 7

Σοκολάτα. Μμμμ, Όλα τα παγωτά χρειάζονται λίγη (εώς πολλή) σοκολάτα, ας είμαστε ειλικρινείς. Ganache σοκολάτας έχουμε εδώ, να ανακατεύεται ηδονικά μέσα στο παγωτό, δημιουργώντας κύματα, και προκαλώντας έκρηξη στο στόμα σε κάθε κουταλιά που τη συναντάς. Αλλά και μπισκότο. Τριμμένο με τα χέρια, για να μην έχει την ίδια υφή σε όλο το παγωτό. Να συναντάς τα ψίχουλά του, αλλά και μεγαλύτερα κομμάτια. Να σου προσφέρει αυτό το κρίτσι κρίτσι που το κάνει όλο πιο ενδιαφέρον. Να σου πω μια αλήθεια; Αν είχα λίγο έτοιμο κέικ σοκολάτας μπορεί να αντικαθιστούσα το μπισκότο με αυτό, αφού πρώτα το έτριβα με τα χέρια μου κατά τον ίδιο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είτε το μπισκότο, είτε το κέικ, κάνουν παγωτό να θυμίζει πιο πολύ την κλασική τούρτα black forest.

black forest ice cream 6

Και φυσικά, δεν υφίσταται black forest χωρίς τα κεράσια. Δεν τα θέλω όμως ωμά. Δόξα τω Θεώ, έχω φάει πολλά κεράσια μέχρι τώρα φέτος το καλοκαίρι. Θα μπορούσα να τα βάλω ως μαρμελάδα. Το δοκίμασα. Δεν τρελάθηκα. Ενσωματώθηκε τελείως μέσα στο παγωτό, χάθηκαν όλα τα ζουμερά κομμάτια αυτού του τόσο λαχταριστού φρούτου. Λίγο γλυκό του κουταλιού όμως; Αυτό ναι μάλιστα. Αλλά δεν είχα. Και κάπως έτσι έγινε αυτό που σου είπα πιο πάνω. Κάπως έτσι η ιδέα για γλυκό κεράσι που γίνεται στο φούρνο ήρθε και με βρήκε. Ναι, ακριβώς, στο φούρνο. Τα ξεκουκουτσιάζεις, τα κόβεις στη μέση, τα στρώνεις στο ταψί, τα πασπαλίζεις με ζάχαρη, τα βάζεις στο φούρνο και τσουπ, 20 λεπτάκια μετά έτοιμο το στιγμιαίο γλυκό του κουταλιού κεράσι. Θε-ϊ-κό.

black forest ice cream 5

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο παγωτό black forest. Το κοιτάω, το ξανακοιτάω και, όσο το κοιτάω, τόσο το θέλω. Το καλοκαίρι και τα παγωτά άλλωστε πάνε χέρι-χέρι. Και το να μεταφέρουμε τις αγαπημένες γεύσεις κλασικών γλυκών σε παγωτό θα έχει πάντα ενδιαφέρον. Αναρωτιέμαι με ποιο να συνεχίσω… Ποια άλλη να είναι η επόμενη συνταγή που θα ψάξω… Ή μήπως να αφήσω να με βρει εκείνη μόνη της; Είναι κι όλες εκείνες οι αγαπημένες μου συνταγές που ήδη σου έχω δείξει… Κι εκεί που το καλοκαίρι μου φαίνεται ακόμα μεγάλο, ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι μάλλον ούτε φέτος θα προλάβω να δοκιμάσω όλα τα παγωτά που έχω στο μυαλό…

Αλήθεια, εσύ ξεκίνησες να μετράς τα παγωτά του καλοκαιριού;;;

black forest ice cream 8

Παγωτό Black Forest

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 500 γραμ. παγωτό κρέμα (ή μία δόση από αυτή τη συνταγή)
  • 300 γραμ. κεράσια
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 75 γραμ. κουβερτούρα
  • 5-6 μπισκότα σοκολάτας γεμιστά με κρέμα βανίλιας. τριμμένα
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τα κεράσια, βγάζοντας τα κουκούτσια και κόβοντάς τα στη μέση.
  2. Τα τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  3. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, και, όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  4. Ετοιμάζουμε μία ganache σοκολάτας. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπωλ.
  5. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Αμέσως πριν αρχίσει να βράζει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα.
  6. Αφήνουμε για ένα λεπτό την κρέμα με την κουβερτούρα στο μπωλ και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα, και αφήνουμε τη ganache να κρυώσει τελείως.
  7. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο παγωτό, το αφήνουμε να μαλακώσει αρκετά και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με τα κεράσια και με τα τριμμένα μπισκότα.
  8. Αν φτιάξουμε δικό μας παγωτό στην παγωτομηχανή, προσθέτουμε τα κεράσια και τα τριμμένα μπισκότα στα τελευταία 3 λεπτά που γυρνάει το παγωτό.
  9. Αδειάζουμε το παγωτό στο σκεύος που θα το αποθηκεύσουμε, και περιχύνουμε με τη ganache, δημιουργώντας κυματισμούς (όπως κάνουμε στο κέικ μαρμπρέ).
  10. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

black forest ice cream 9

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 21 Ιουνίου 2018 at 12:18

    πωπωπωπω Παναγιά μου!! Το αγαπημενο μου γλυκο σε παγωτο!! Λιποθυμω.. Απλά…

  • Reply Ερμιόνη 21 Ιουνίου 2018 at 17:41

    Φανταστικό φαίνεται!
    Νομίζω βέβαια ότι περισσότερο από όλα με ενθουσίασε ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζεις τα κεράσια! Ιδιοφυέστατος!
    Δεν έχω προλάβει να φτιάξω παγωτό φέτος, άντε να δούμε 🙁
    Σε φιλώ

  • Reply mia maria 24 Ιουνίου 2018 at 16:46

    Πολύ λαχταριστό! Μου άρεσε η ιδέα σου να κάνεις πρώτα τα κεράσια γλυκό! Yummy!!

  • Reply Marion 28 Ιουνίου 2018 at 20:11

    Οι φωτογραφίες σου φανταστικές.
    Τις κοιτάω και τις ξανακοιτάω…βασικα το παγωτο κοιτάω μονο.χιχι
    Τέλειο. Δεν έχω λόγια.

    Φιλιά πολλά

  • Leave a Reply