Ροφήματα/Ποτά, Συνταγές

Λεμονάδα με σιρόπι ιβίσκου

2 Ιουνίου 2015

Καλό καλοκαίρι!

Επιτέλους, το ημερολόγιο γράφει Ιούνιος… Τον αγαπώ τον Ιούνιο. Ειδικά όταν ξεκινάει με τριήμερο… Και ποιος δεν έχει ανάγκη από ένα τριήμερο, όταν πλησιάζουμε στα μέσα της χρονιάς; Ε, λοιπόν, το τριήμερο αυτό έκανα ακριβώς αυτό που ήθελα. Τεμπέλιασα. Ναι. Το μόνο που έφτιαξα ήταν αυτή η λεμονάδα…

 

Τα πρώτα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, όταν έχεις τη δυνατότητα να τα περνάς δίπλα στη θάλασσα, είναι υπέροχα… Και εμείς εκμεταλλευτήκαμε την αργία της Δευτέρας και κάναμε την πρώτη μας εξόρμηση. Μπορεί ο καιρός να μας τα χάλασε λίγο, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Άλλωστε όταν έχεις πει τόσες και τόσες ιστορίες στο νήπιο όλο το χειμώνα για τη θάλασσα “…και θα κάνουμε βουτιές…”, “…και θα φτιάχνουμε πύργους…”, “…και θα παίζεις έξω όσο θέλεις…”, δεν μπορείς παρά να τηρήσεις τις υποσχέσεις σου. Να το θέσω διαφορετικά, δεν τολμάς να αθετήσεις τις υποσχέσεις σου (όποιος έχει συναναστραφεί ποτέ πιτσιρίκια, ξέρει…).
Καλά, μπορεί βουτιές να μην έκανε (και κυρίως γιατί θα έπρεπε να μπει και κάποιος μαζί του στη θάλασσα, και κανείς μας δεν ήταν τόσο γενναίος-μπρρρ…), αλλά πλατσούρισε ατελείωτα, έφτιαξε και χάλασε κι εγώ δεν ξέρω πόσους πύργους, και έπαιξε όσο ήθελε έξω, αφού, μόλις γυρνούσε από τη μία βόλτα που είχε βγει, ας πούμε με μένα, μετά από λίγο έπιανε τον μπαμπά του, ύστερα τον παππού, τη γιαγιά, το θείο, και πάει λέγοντας…

 

 

Αλλά κι εμείς την είχαμε ανάγκη αυτή την ανάσα… Να μας δει λίγο ο ήλιος, να κοιμηθούμε, να αράξουμε, να πάμε καμιά βόλτα, να χαλαρώσουμε… Εντάξει, μπορεί μόλις έπεφτε ο ήλιος να πρέπει να κλειστούμε μέσα και να κουκουλωθούμε με διπλές κουβέρτες, αλλά όταν το πρωί έχει καφέ στο μπαλκόνι, θαλασσινή ηρεμία και πουλάκια που κελαηδούν ευτυχισμένα, ξεχνάς και κρύο, και τα πάντα. Για τρεις μέρες μπόρεσα επιτέλους να κατεβάσω διακόπτη.  Μέχρι που κατάφερα να διαβάσω και βιβλίο. Ανέλπιστο…
Αλλά είπαμε… Τεμπελιά. Δεν μαγείρεψα τίποτα, άλλωστε όταν πας τριήμερο με την μαμά μου, δεν σου αφήνει και πολλά περιθώρια… Είχε κάνει προετοιμασία για να ταΐσει 10 άτομα για 5 τουλάχιστον μέρες. Τι να κάνω κι εγώ πια… Δεν ετοίμασα τίποτα. Μόνο μία λεμονάδα. Αλλά τι λεμονάδα….

 

 

Από λεμόνια. Ναι, ξέρω, τελείως εκτός εποχής. Αλλά τι να κάνω που η διάθεση ήθελε λεμονάδα. Τι να την κάνω τη λεμονάδα το χειμώνα που είναι καλά τα λεμόνια, τώρα τη θέλω. Είχα και αυτό το σιρόπι από ιβίσκο που είχα φέρει μαζί μου το χειμώνα από το ταξίδι στο Λονδίνο. Το είχα αγοράσει από μια χριστουγεννιάτικη αγορά, αρχικά γιατί μου άρεσε πολύ το μπουκάλι του (πόσα πράγματα έχω αγοράσει γιατί μου άρεσε το μπουκάλι/βαζάκι/κουτί…), αλλά και επειδή, όταν το δοκίμασα, η γεύση του σιροπιού από το κόκκινο λουλούδι μου είχε φανεί πολύ ιδιαίτερη, δεν είχα ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο. Στην αρχή το χρησιμοποιούσα με τρομερή φειδώ, αλλά ανακάλυψα ότι κόντευε να λήξει, επομένως αποφάσισα να μην το λυπηθώ, και μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα να το αξιοποιήσω με αυτόν τον τρόπο.
Εννοείται προφανώς ότι δεν περιμένω να έχει ο καθένας ένα τέτοιο σιρόπι στο ντουλάπι του, αλλά η λεμονάδα μπορεί να γίνει εξίσου νόστιμη και όμορφα κοκκινωπή με λίγη συμπυκνωμένη βυσσινάδα ή με ένα σιρόπι γρεναδίνης.
Προσαρμόστε τις αναλογίες στο γούστο σας (εμένα για παράδειγμα μου αρέσει η λεμονάδα να είναι λεμονάδα, να είναι αρκετά ξινή), και ετοιμάστε ένα δροσιστικό ποτό για να καλωσορίσετε έναν από τους ομορφότερους μήνες του χρόνου!

Η συνταγή (για 4 ποτήρια)

(οι αναλογίες είναι τελείως ενδεικτικές, και εξαρτώνται από το πόσο ζουμερά ή ξινά είναι τα λεμόνια μας, και πόσο ξινή μας αρέσει η λεμονάδα)

150 ml χυμό από λεμόνια
300 ml νερό
100 γραμ, ζάχαρη
200 ml σιρόπι ιβίσκου, ή βυσσινάδα, ή γρεναδίνη

Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το νερό και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αραιώνουμε με λίγο ακόμα νερό ή προσθέτουμε ζάχαρη. Γεμίζουμε τα ποτήρια με πάγο και μοιράζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε από πάνω τη λεμονάδα και σερβίρουμε με καλαμάκια στο ποτήρι. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε!

 

(Η food blogger επί τω έργω, μέσα από το φακό της Ερατούλας…)

You Might Also Like

35 Comments

  • Reply Beauty Follower 2 Ιουνίου 2015 at 06:56

    Καλημέρα!
    Το παιρνω για καλό σημάδι οτι ο μήνα αρχίζει με 3ημερο 😉
    Στην υγεια σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:50

      Εννοείται!
      Καλό μήνα!

  • Reply Αθηνά 2 Ιουνίου 2015 at 08:02

    Πολύ όμορφη η λεμονάδα σου και δροσιστική!! Καλό καλοκαίρι με πολλές βουτιές και κάστρα και παιχνίδια !!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:51

      Ευχαριστώ πολυ Αθηνά!
      Και σε εσάς εύχομαι το ίδιο!
      Καλό μήνα!

  • Reply Amelie 2 Ιουνίου 2015 at 08:18

    Αχ τι ωραία λεμονάδα! Πόσο όμορφο, ζωηρό χρώμα! Σας εύχομαι πολλές καλοκαιρινές εξορμήσεις, με καλύτερο καιρό πλέον και πολλές-πολλές βουτιές (έτσι, για να χαρεί και το καημένο το νηπιάκι σας που του έμεινε απωθημένο).

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:52

      Ευχαριστώ Αμαλία μου, χαίρομαι που σου αρέσει!
      Προβλέπονται πολλές βουτιές φέτος!
      Φιλιά, καλό μήνα!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 2 Ιουνίου 2015 at 09:52

    Σιρόπι ιβίσκου δεν έχω, έχω όμως ένα υπέροχο σιρόπι τριαντάφυλλο!
    Λες να ταιριάζει??
    Καλό καλοκαίρι Χρύσα μου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:53

      Νομίζω ότι θα του πηγαίνει πολυ! Με πολλά πολλά παγάκια θα είναι τέλειο!
      Φιλιά Έλενα, καλό μήνα!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 2 Ιουνίου 2015 at 09:56

    τι ωραία λεμονάδα, και τι ωραία φωτό !! Και εγώ λεμονάδα ετοιμάζω.. Μπορεί να μην είναι το λεμόνι το πιο εποχιακό φρούτο αυτή την εποχή αλλά η λεμονάδα είναι ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές μας απολαύσεις 🙂 Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι !!!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:55

      Ναι, νομίζω ότι θα βλέπουμε πολλές λεμονάδες από εδώ και πέρα, και πολυ χαίρομαι γι' αυτό!
      Καλό καλοκαίρι και σε σένα Άρη!

  • Reply peps 2 Ιουνίου 2015 at 10:13

    Δροσερή λεμονάδα και δροσερή παρουσίαση!!
    Ωραίες φωτόγραφίες!!!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:56

      Ευχαριστώ πολύ Πέπη!
      Η λεμονάδα είναι όντως δροσερή, και τη φωτογράφηση τη χάρηκα πολύ!
      Καλό μήνα!

  • Reply kikitchen and the chef 2 Ιουνίου 2015 at 11:26

    μπορεινα μην ξερω πως ειναι το σιροπι ιβισκου αλλα μονο που βλεπωτις φωτος σου δροσιζομαι!!!!!ναι ηρθε το καλοκαιριτελικααα!!!
    αυτο με το προετοιμαζεται η μαμα σου για να ταισει 10 ατομα για 5 μερες κατι μου θυμιζει…..α τη μαμα μου!!!!αχαχα!!
    φιλια καλο μηνα!!!!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 20:58

      Νομίζω τελικά ότι το κανουν οι περισσότερες… Μήπως κι εμείς τι κάνουμε;
      Το σιρόπι του ιβίσκου είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο, αν ποτε βρεθεί μπροστά σου, δοκιμασε το!
      Καλό μήνα Κική!

  • Reply evi@thehealthycook 2 Ιουνίου 2015 at 16:54

    υπέροχη λεμονάδα και πολύ χαλαρωτικές φωτογραφίες!!
    δείχνουν πως πράγματι ξεκουράστηκες και πέρασες όμορφα!
    η λεμονάδα είναι ότι πρέπει αυτή την εποχή!
    φιλιά πολλά Χρύσα μου!!

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 21:05

      Χαίρομαι που φαίνεται στις φωτογραφίες αυτό ακριβώς που ήθελα να δείξω Εύη!
      Χαλάρωση και αρχή καλοκαιριού!
      Καλό μήνα!

  • Reply thegreenmixer.com 2 Ιουνίου 2015 at 18:47

    Ούτε μαγείρεψες, διάβασες βιβλίο και ξεκουράστηκες?? Μην τα λες αυτά παραέξω γιατί θα κάνεις πολύ κόσμο να ζηλέψει….(το μάτι που το βάζεις?).
    Δεν εχω δοκιμάσει ποτε σιρόπι ιβισκου αλλά βλέποντας τις φωτογραφίες σου θέλω να κυλιστώ στο γκαζόν και να αράξω πίνοντας ένα ποτηράκι (για τους μεγάλους δεν θα βάλεις το κάτιτις παραπάνω?)

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 21:08

      Κοιμήθηκα, δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα πια!
      Θα σου αρέσει το σιρόπι, τώρα, για το τελευταίο σου αίτημα, υποθέτω ότι καναδυό δαχτυλακια βότκα θα είναι ο, τι πρέπει, μόλις τα παιδιά πάνε για ύπνο!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 2 Ιουνίου 2015 at 19:50

    σουπερ η λεμοναδα Χρυσα μου!! καταπλητκικο το χρωμα!! φανταζομαι και η γευση εε;; Κι εμενα δεν μου αρεσουν οι πολυ γλυκες!! Κι εμεις εξορμησαμε στη θαλασσα.. αλλα τη βουτια την καναμε..χεχε.. πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 21:14

      Ευχαριστώ Ελπίδα μου!
      Το τολμήσατε, ε; πω πω, εγώ κρύωνα πολύ πάντως! Τα πιτσιρίκια βέβαια, δεν καταλαβαίνουν τίποτα!

  • Reply Ερμιόνη 2 Ιουνίου 2015 at 20:16

    Καλό μήνα κοριτσάκι!
    Τι ωραία φωτογράφιση, άκρως καλοκαιρινή! Μου αρέσει πολύ και η τελευταία φωτογραφία!
    Η λεμονάδα είναι παντός καιρού νομίζω και μου αρέσει όταν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, όπως στην περίπτωση σου.
    Το σιρόπι ιβίσκου δεν το έχω στα υπόψη μου, αλλά με τη βυσσινάδα που μπορώ να τη φανταστώ, θα είναι σούπερ!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 21:19

      Καλό μήνα Ερμιόνη!
      Είναι η εποχή για πολλές λεμοναδες και άλλα δροσιστικό ποτά!
      Και με βυσσιναδα είναι πολύ ταιριαστό συνδυασμός!
      Φιλιά!

  • Reply CookTasteLive 2 Ιουνίου 2015 at 21:02

    Το θυμάμαι αυτό το σιροπάκι! Μου χε κάνει φοβερή εντύπωση όταν το χες αναφέρει πρώτη φορά.
    Βλέποντας μόνο τις φωτό έχω να σε πληροφορήσω πως μια δροσιά και ανεμελιά βγήκε από την οθόνη! Και θα συμφωνήσω με το Πρασινο-μιξεράκι.. πρόσεχε το μάτι hehe!
    Μπράβο, υποδεχθήκατε το καλοκαίρι με τον καλύτερο τρόπο.

    • Reply Χρύσα 2 Ιουνίου 2015 at 21:23

      Αααα, σε ευχαριστώ πολύ Εύη!
      Όπως είπα και στην Τάνια, κοιμήθηκα και δε φοβάμαι τίποτα πια! Ούτε καν το κακό το μάτι!
      Φιλάκια και καλό μηνα!

  • Reply Ειρήνη Ε. 3 Ιουνίου 2015 at 06:44

    Βλέπω λεμονάδες και αμέσως ο νους μου τρέχει σε παραλίες, ακρογιαλιές και μπανάκια! Πολύ ωραία εκδοχή της αγαπημένης λεμονάδας που θα μας δροσίσει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού! Ωραίο χρώμα!
    Καλή σου ημέρα.

    • Reply Χρύσα 3 Ιουνίου 2015 at 19:10

      Όλοι το ίδιο πράγμα σκεφτόμαστε Ειρήνη!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια!

  • Reply mia maria 3 Ιουνίου 2015 at 07:48

    Πολύ όμορφη λεμονάδα! Λαχταριστή και δροσιστική 🙂

    • Reply Χρύσα 3 Ιουνίου 2015 at 19:10

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!

  • Reply Silena 3 Ιουνίου 2015 at 14:52

    Το καλύτερο δροσιστικό ποτό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!!!! Και τι όμορφο χρώμα!!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 3 Ιουνίου 2015 at 19:11

      Πραγματικά δροσίζει πολύ, και το χρειαζόμαστε Σιλένα!
      Ευχαριστώ!

  • Reply Nανά @kouzinista 3 Ιουνίου 2015 at 18:29

    Πώς το εξηγείς αυτό που την εποχή που σου πίνεται μια δροσερή λεμονάδα, τα λεμόνια λες κι έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης; Η εκδοχή σου με το σιρόπι ιβίσκου φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα. Ίσως να μπορούσα να αντικαταστήσω το σιρόπι με τσάι ιβίσκου που έχω στο ντουλάπι. Φαντάζομαι θα υστερεί σε γεύση αλλά θα δώσει το κόκκινο χρώμα. Τι λες κι εσύ;

    • Reply Χρύσα 3 Ιουνίου 2015 at 19:14

      Κι αυτά που με το ζόρι βρίσκεις βγάζουν το μισό χυμό από τα ωραία χειμωνιάτικα…
      Το τσάι θα της πηγαίνει, θα της δώσει ίσως και αλλιώτικη γεύση, παρόλα αυτά θα πρέπει να τη δοκιμάσεις στη ζάχαρη… Γιατί οι αναλογίες μου βασίστηκαν στο ότι θα ανακατευτεί με το σιρόπι και θα γλυκάνει, πιθανόν με το τσάι να θέλει λίγη περισσότερη ζάχαρη. Πολύ θα ήθελα να μάθω αν σου έγινε ωραία, αν τη δοκιμάσεις τελικά!

  • Reply AgapameAnDolmas 4 Ιουνίου 2015 at 09:46

    καλημερα!!! τι υπεροχη πινκ λεμονέιντ που λέν κ στο χωριο μου στο αμέρικα!!!! πρεπει να εχει ιδιαιτερη γευση με τον ιβισκο!!! την ειδα κ ζηλεψα να πιω κατι δροσιστικο!!! αυτο π λεει η νανα απο πανω το σκεφτομαι γτ εχω τσαι ιβισκου

  • Reply Μarion, 4 Ιουνίου 2015 at 10:34

    Eντάξει…. εμένα αυτο που μου άρεσε μετά τη λεμονάδα, είναι οι φωτογραφίες, η παρουσίαση…το styling…ολα…εξαιρετικά.
    Η λεμονάδα πολύ ωραία με αυτό το χρώμα.. δεν έχω δοκιμάσει σιροπι ιβίσκου.. σίγουρα θα είναι πολύ ωραίο.
    Μπράβο Χρύσα μου, πολύ ωραία όλα.

    Φιλιά

  • Reply Χρυσαυγή 4 Ιουνίου 2015 at 22:44

    Τι να πω για την λεμοναδα περα απο το οτι την λατρευω; Σε αυτο ομως που ηθελα να σταθω ειναι οι δροσερες και φανταστικες σου φωτογραφιες!!!! Τι ωραιος φοντος το γρασιδι!!!!!!

  • Leave a Reply