Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Φρέσκια μακαρονάδα με ντομάτα, βασιλικό και φέτα

28 Ιουλίου 2014
tomato-basil-pasta-4
Και τι θα πει φρέσκια δηλαδή; Οι άλλες τι είναι, μπαγιάτικες;
Όχι βέβαια, αλλά είναι η πιο ακριβής απόδοση που μπορεί να της δοθεί, καθώς δεν
έχει μαγειρεμένη σάλτσα, αλλά δεν είναι και κρύα μακαρονοσαλάτα. Θα μπορούσε
φυσικά να ονομαστεί και καλοκαιρινή, καθώς δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινή από αυτή,
και πώς να υπάρχει άλλωστε: ντομάτες, βασιλικός, τυράκι φέτα που το τρώμε με τα
κιλά το καλοκαίρι… ό,τι πιο καλοκαιρινό σε υλικό νομίζω. Αλλά θεωρώ ότι αν ονομάσω
άλλη μία συνταγή «Καλοκαιρινή κάτι με κάτι», θα έχω επαναληφθεί πολύ και δεν το
θέλω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και η αγαπημένη φίλη της μαμάς μου που μας έχει
δώσει τη συνταγή, φρέσκια μακαρονάδα τη λέει, οπότε δεν μπορώ παρά να την
ακολουθήσω. Εμείς στο σπίτι, από τότε που μας την έδωσε, αρκετά χρόνια πριν,
μακαρονάδα της Χαρίκλειας τη λέμε.

 

Και από τότε που μας την έδωσε, τα καλοκαίρια απέκτησαν την
πιο «σταθερή» τους συνταγή. Γιατί φυσικά, όταν κάποια στιγμή ο Κώστας (νέος γαμπρός
στο σπίτι τότε) της έδειξε ιδιαίτερη αδυναμία (μετάφραση: μόνο που δεν την έτρωγε
μέσα από την κατσαρόλα) η Ερατούλα την έφτιαχνε ξανά και ξανά, κυρίως όταν είμασταν
όλοι μαζί στο σπίτι στη Χαλκιδική. Και τα χρόνια πέρασαν, και τίποτα δεν άλλαξε
(εκτός από το ότι ο Κώστας ξεθάρρεψε και τώρα μπορεί να τη φάει και μέσα από
την κατσαρόλα) και η Ερατούλα τη φτιάχνει ξανά και ξανά, κυρίως όταν είμαστε όλοι
μαζί στο σπίτι στη Χαλκιδική. Αυτή τη φορά όμως, την έβγαλα από την κουζίνα και
την έφτιαξα μόνη μου. Το καλό είναι ότι δε χρειάζεται πολύ ώρα για να
ετοιμαστεί, γιατί ξέρετε τι δύσκολο είναι να βγάλεις την Ερατώ από την κουζίνα της;

 

Αυτή η μακαρονάδα είναι τόσο εύκολη όσο να κόψεις σε κομμάτια
τις ντομάτες, να ψιλοκόψεις τον βασιλικό, να τρίψεις τη φέτα και να βράσεις τα
ζυμαρικά. Οι δύο συμβουλές οι δικές μου είναι 1ον: φτιάξτε τη «σάλτσα»
από την προηγούμενη και αφήστε την καλά κλεισμένη στο ψυγείο για να δέσουν τα
αρώματα και 2ον: μην επιχειρήσετε να την κάνετε καν, αν δεν έχετε τις
πιο ώριμες, κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες. Στην αντίθετη περίπτωση, εγώ δεν
εγγυώμαι για την επιτυχία της. Η τρίτη συμβουλή είναι του Κώστα, γιατί αν εγώ ή
η Ερατώ ή η Χαρίκλεια γίναμε ειδικές στο να την φτιάχνουμε, ο Κώστας είναι
ειδικός στο να την τρώει: όταν σερβίρετε, να παίρνετε από κάτω – κάτω, από τον
πάτο της κατσαρόλας, γιατί εκεί έχει πάει το περισσότερο ζουμάκι.

 

Καλό είναι να βράσετε τα ζυμαρικά την τελευταία στιγμή πριν
τη σερβίρετε, για να έχει ακριβώς τη θερμοκρασία που πρέπει, αλλά και την άλλη
μέρα, κρύα, από το ψυγείο, τρώγεται μια χαρά. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
όποιο σχήμα ζυμαρικών θέλετε, αλλά με το κογχυλάκι κρατάτε όλη την ουσία μέσα,
ε, και αφού είναι καλοκαίρι, ας είμαστε και μέσα στο θέμα!

 

Με αυτή τη συνταγή μπορεί να σας αποχαιρετήσω για το καλοκαίρι,
καθώς ξεκινάει η άδειά μου από την Παρασκευή, αλλά, μια και δεν θα πάμε κάπου
μακριά και θα βρισκόμαστε στη Χαλκιδική σε σπίτι με πλήρως οργανωμένη κουζίνα, στην
οποία το καλοκαίρι μαγειρεύονται πάντα διάφορες νοστιμιές, όλο και θα τα λέμε
εκτάκτως από εδώ…

 

Η συνταγή

 

 

1 πακέτο ζυμαρικά κογχυλάκια

 

4-5 ώριμες ντομάτες (ανάλογα με το μέγεθος)

 

1 κούπα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

 

250
γραμ. τυρί φέτα

 

2 σκελίδες σκόρδο

 

¼ κούπας ελαιόλαδο

 

Ετοιμάζουμε τη «σάλτσα» από την προηγούμενη, κατευθείαν μέσα
σε μπωλ με καπάκι ή τάπερ που κλείνει καλά. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια τις ντομάτες
και τις βάζουμε μέσα στο σκεύος μαζί με τα ζουμιά που θα βγάλουν. Ψιλοκόβουμε τα
φύλλα του βασιλικού και τα προσθέτουμε κι αυτά. Τρίβουμε μέσα στο σκεύος τη φέτα
με τα χέρια μας (τα κομμάτια της είναι ωραίο να είναι ακανόνιστα, όχι ομοιόμορφα,
ας έχει και μερικά πιο χοντροκομμένα). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο
τριμμένο. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε καλά το καπάκι (κυρίως γιατί ενδέχεται
να μυρίσει το ψυγείο μας λίγο σκόρδο) και αφήνουμε στο ψυγείο.

 

Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Σε μία
μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα κογχυλάκια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμα,
τα σουρώνουμε, τα μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα, βγάζουμε τη «σάλτσα» από το
ψυγείο και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού, και
σερβίρουμε αμέσως.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

26 Σχόλια

  • Reply ΕΛΕΝΑ 28 Ιουλίου 2014 at 09:45

    Αυτή η καλοκαιρινή, δροσερή, πανεύκολη, μυρωδάτη μακαρονάδα, μου έδωσε ιδέα για το σημερινό μαγείρεμα!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:33

      Α, χαίρομαι που σε ενέπνευσε Έλενα!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Ελπίδα 28 Ιουλίου 2014 at 10:55

    το έχω ξζνζπει και θα το ξαναπω.. αγαπάμε τα μακαρόνια.. Με όποια μορφή και με όποια σάλτσα .. ή και χωρίς.. Καλές διακοπες Χρυσα μου.. Και αληθεια.. Σε ποιο μερος της Χαλκιδικης θα πάτε;;; φιλια

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:35

      Και ποιος δεν τα αγαπάει Ελπίδα μου!
      Θα είμαστε κοντά στη Νικήτη, εκεί που περνάμε όλα μας τα καλοκαίρια! Αν σας βγάλει ο δρόμος σας, θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά!

  • Reply AgapameAnDolmas 28 Ιουλίου 2014 at 11:35

    πως μ αρεσουν αυτες οι καλοκαιρινες μακαροναδες!!! τελεια!

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:36

      Κι εμενα ντολμαδάκι!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Χρυσαυγή 28 Ιουλίου 2014 at 12:19

    χαχαχαχαχα
    Τα λες πολυ ωραια!!!!
    Απολαμβανω τον τροπο που μιλας οπως απολαμβανει ο Κωστας τη μακαροναδα σου!!!
    Καλες διακοπες λοιπον και καλες βουτιες!!!!
    Φιλια πολλα!!

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:38

      Χαίρομαι που σου άρεσε το κειμενο, ξέρω ότι η συγκεκριμένη μακαρονάδα ΔΕΝ είναι για σένα, λόγω φέτας!
      Καλές διακοπές και σε σένα Χρυσαυγή μου!

  • Reply peps 28 Ιουλίου 2014 at 13:51

    Από τις αγαπημένες μου μακαρονάδες!!!
    Δροσιστική, ελαφριά, σούπερ καλοκαιρινή!!
    Προχτές έτσι την έφτιαξα, μόνο που έβαλα όλα τα υλικά στο μούλτι.

    Φιλιά!
    Καλές διακοπες!!

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:39

      Ολα στο μουλτι, ε;ολυ ωραία ιδέα, θα τη δοκιμάσω για αλλαγή!
      Φιλάκια Πεπη, καλές διακοπές και σε σένα!

  • Reply Beauty Follower 28 Ιουλίου 2014 at 15:37

    Τελειο καλοκαιρινο πιάτο!

    Καλο καλοκαίρι κορίτσι 🙂

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:40

      Ευχαριστώ Beauty!
      Επίσης!

  • Reply Elenis Cooking 28 Ιουλίου 2014 at 16:46

    Πολύ ωραία ιδέα Χρύσα μου, αρκετά δροσερό πιάτο και απολύτως καλοκαιρινό!
    Καλή εβδομάδα, φιλιά πολλά!!!

    • Reply Χρύσα 28 Ιουλίου 2014 at 18:41

      Ευχαριστώ Ελενάκι! Πιο καλοκαιρινο δε γίνεται!
      Φιλάκια!

  • Reply Ερμιόνη 28 Ιουλίου 2014 at 20:22

    Υπέροχη μακαρονάδα!
    Πανεύκολη και πεντανόστιμη!
    Πράγματι μοσχοβολά καλοκαίρι και αποπνέει έντονη φρεσκάδα!
    Να γυρνάς από θάλασσα και να σε περιμένει ένα τέτοιο φαγάκι! Δεν έχω καλύτερο νομίζω!
    Καλά να περνάς κοριτσάκι! Καλή ξεκούραση ελπίζω!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 29 Ιουλίου 2014 at 08:01

      Ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
      Ναι, ναι, μετά τη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο!
      Ελπίζω κι εγώ στην ξεκούραση αυτών των ημερών, τη χρειαζόμαστε όλοι νομίζω!
      Φιλάκια πολλά!

  • Reply - spoonstories- 28 Ιουλίου 2014 at 20:39

    Όσες μακαρονοσυνταγές και να δω δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθώ!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα τις επόμενες μέρες!Είναι δροσερή και νόστιμη!
    Καλό βράδυ Χρύσα!!

    • Reply Χρύσα 29 Ιουλίου 2014 at 08:02

      Κανένας δεν τις βαριέται! Είναι άπειρες οι παραλλαγές και για όλα τα γούστα!
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια Λίλια!

  • Reply niki nikoula 29 Ιουλίου 2014 at 12:19

    Αγαπημένες γεύσεις και υπέροχη παρουσίαση!καλό μεσημέρι!

    • Reply Χρύσα 31 Ιουλίου 2014 at 10:53

      Ευχαριστώ πολύ Νίκη! Χαίρομαι που σου άρεσε!

  • Reply Tante Kiki 29 Ιουλίου 2014 at 17:25

    Από τις πιο ωραίες μακαρονάδες Χρύσα που την λατρεύω και τη φτιάχνω με παραλλαγές συχνά ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους!!! Την έφτιαξες πολύ νόστιμη!!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλές διακοπές να περάσετε!!!

    • Reply Χρύσα 31 Ιουλίου 2014 at 10:54

      Ναι, η εποχή της ντομάτας προσφέρεται για άπειρους πειραματισμούς με τα ζυμαρικά!
      Ευχαριστώ πολύ Κική!
      Καλές διακοπές και σε σένα!

  • Reply Μarion, 1 Αυγούστου 2014 at 21:10

    Οντως καλοκαιρινή μακαρονάδα Χρύσα μου
    Κι ελαφριά. Οτι πρέπει για ζεστές μέρες.

    Καλά να περάσετε στις διακοπές σας

    Φιλιά 🙂

  • Reply Eleanna Giannopoulou 5 Αυγούστου 2014 at 21:38

    Πολύ καλή ιδέα Χρύσα , πρωτότυπη κι εύκολη! Ιδανική λύση για να απολάυσουμε τις ωραίες καλοκαιρινές ντομάτες σε κάτι άλλο εκτός από την κλασική χωριάτικη σαλάτα!

  • Reply Dimitra Decorasylum 11 Αυγούστου 2014 at 16:34

    Την Κυριακή ετοίμασα την μαγειρεμένη εκδοχή της αλλά κι αυτή μπαίνει στην λίστα καθώς σίγουρα όχι μόνο είναι νοστιμότατη αλλά και πολύ δροσερή! Την καλησπέρα μου & καλή εβδομάδα!

    (τώρα είδα την ανάρτηση….κάλλιο αργά παρά ποτέ!)

  • Reply lenia 18 Αυγούστου 2014 at 12:46

    Απλή, αλλά πεντανόστιμη καλοκαιρινή μακαρονάδα!
    Φιλάκια!

  • Απάντηση