Ζυμαρικά, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Γιουβετσάκι με κιμά

10 Οκτωβρίου 2016

Έχοντας μπει για τα καλά μέσα στον Οκτώβρη, και κοιτώντας λίγο τις τελευταίες συνταγές που έχω αναρτήσει, ένιωσα ξαφνικά μια νοσταλγία. Νοσταλγία για ένα ζεστό, καθημερινό, “μαμαδίστικο” φαγάκι. Ένα γιουβετσάκι βρε αδερφέ. Ένα γιουβετσάκι όπως αρέσει σε εμένα όμως…

orzo-with-minced-beef-sauce-2

Ένα μαμαδίστικο φαγητό, το οποίο η δική μου μαμά δεν έφτιαχνε ποτέ όταν ήμουν μικρή. Μεγάλη παράλειψη. Αυτό το φαγητό έχει όλα αυτά που λατρεύω. Το κριθαράκι, τον κιμά, την ντοματούλα, τα μυρωδικά, και πάνω απ’όλα, αυτό το… comfort που αναδύεται από την κατσαρόλα, μεταφέρεται στο πιάτο και γαληνεύει το μέσα σου μετά από μια δύσκολη φθινοπωρινή μέρα…

Και πόσο βολικό για τους μικρούς, πολλές φορές δύσκολους και εκλεκτικούς ουρανίσκους… Η γεύση του είναι εύκολη, απλή, παιδική. Είναι φαγητό από αυτά με τα “κρυμμένα” υλικά, αφού μπορείς να κρύψεις μέσα λαχανικά που δύσκολα τρώει το πιτσιρίκι, και το βασικότερο, είναι ένα φαγητό που ετοιμάζεται σχετικά γρήγορα, και που τρώγεται μια χαρά την επόμενη μέρα, άρα, ό,τι πρέπει για μια πιεσμένη καθημερινή.

orzo-with-minced-beef-sauce-3

Μην το δεις όμως σαν ένα παιδικό φαγητό. Δες το σαν ένα φαγητό από αυτά που σε γυρνάνε πίσω. Σε πάνε σπίτι σου. Ή στα παλιά σου αγαπημένα μέρη. Για σκέψου, ποιο θα ήταν αυτό το μέρος για σένα; Για μένα ένα τέτοιο μέρος ήταν, είναι και θα είναι το πρώτο μου σχολείο. Το νηπιαγωγείο μου. Ένα μέρος που αγαπούσα πολύ και είναι μέρος των πρώτων αναμνήσεων που έχω ακόμα ζωντανές. Και πώς τα φέρνει η ζωή, στο μέρος αυτό ξαναγύρισα πριν από ένα χρόνο, ως μαμά πια. Τώρα είναι το πρώτο σχολείο του παιδιού μου. Ένα σχολείο διαφορετικό, όπως έχει περιγράψει η φίλη μου η Κλειώ , πριν από αρκετό καιρό, και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη σε όλα όσα γράφει.

Η πολύ διαφορετική από τις άλλες, λοιπόν, διευθύντριά μας είχε μια πολύ καλή ιδέα για ένα διαφορετικό απογευματινό εργαστήριο για τα παιδάκια μας. Και ζήτησε τη συνεργασία μου. Και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό… Ετοιμάσαμε λοιπόν μαζί ένα απογευματινό εργαστήριο για γονείς και παιδιά με τίτλο “Παίζουμε με το φαγητό μας”, στο οποίο θα κάνουμε ακριβώς αυτό. Θα παίξουμε, θα έρθουμε πιο κοντά και θα μάθουμε αυτό ακριβώς που το myblissfood θέλει να καταφέρει από την πρώτη μέρα. Ότι οι γευστικές και οι μαγειρικές μας αναμνήσεις είναι πολύτιμες και μένουν για πάντα, και ότι δεν υπάρχει πιο γλυκιά απασχόληση με τα παιδιά μας από το να φτιάχνουμε κάτι νόστιμο μαζί.

orzo-with-minced-beef-sauce-4

Επιστροφή λοιπόν για τα καλά στο πρώτο μου σχολείο, με άλλη ιδιότητα από αυτή του νηπίου, αλλά με την ίδια χαρά… Ίσως και μεγαλύτερη, από αυτές τις χαρές που νιώθεις όταν κάποιος σε βάζει από το πουθενά να κάνεις καινούργια σχέδια, σχέδια όμορφα, δημιουργικά, διαφορετικά.

Και όχι, δεν θα μάθουμε στα πιτσιρίκια πώς φτιάχνεται αυτό το φαγητό… Μερικά πράγματα ας τα κρατάμε οι μαμάδες μεταξύ μας 😉

Καλή εβδομάδα σας εύχομαι!

orzo-with-minced-beef-sauce-5

 

Γιουβέτσι με κιμά

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Ένα πανεύκολο καθημερινό "μαμαδίστικο" φαγάκι...
Υλικά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 μέτρια καρότα
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 400 ml χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού (1 κύβος βοδινού σε 1 λίτρο ζεστό νερό)
  • 250 γραμ. κριθαράκι μέτριο
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 2 κ.γ. ξερό θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε στο multi το κρεμμύδι και τα καρότα.
  2. Βάζουμε σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί.
  3. Ρίχνουμε και σωτάρουμε το κρεμμύδι με τα καρότα.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά.
  5. Ρίχνουμε το χυμό και τον πελτέ ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  6. Αν χρησιμοποιούμε ξερό θυμάρι, το προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το ζωμό, περιμένουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
  8. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
  9. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας που και πού, μέχρι να δούμε ότι το κριθαράκι έχει απορροφήσει το περισσότερο (όχι όλο) το υγρό, και ο κιμάς έχει μαγειρευτεί καλά (περίπου 25-30 λεπτά).
  10. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκο θυμάρι, αφαιρούμε τα φυλλαράκια από τα κλωνάρια, τα προσθέτουμε στο φαγητό, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά.
  11. Αφήνουμε την κατσαρόλα με το φαγητό πάνω στην εστία με σβησμένη τη φωτιά και αφήνουμε το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά καθώς κρυώνει.

orzo-with-minced-beef-sauce-6

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 10 Οκτωβρίου 2016 at 09:57

    Εντάξει. Είναι από τα φαγητά που τρώς όλη την κατσαρόλα και μετά δεν έχεις καταλάβει το πως! Πολύ κόμφορτ, πολύ χουχουλιάρικο και φθινοπωρινό με την φωτογράφιση να το ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτό!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα Χρύσα!!!!!

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 10 Οκτωβρίου 2016 at 10:22

    από τα αγαπημένα του Νικολα αλλα και τα δικα μου- καθοτι γίνεται σουπερ γρήγορα!! Μαμαδίστικο comfort food στα καλύτερα του!! καλη εβδομάδα Χρύσα μου!! φιλια

  • Reply dolmadaki 10 Οκτωβρίου 2016 at 11:39

    καλημερα καλη εβδομαδα!!! συμφωνω με την χρυσαυγη τρως ολη την κατσαρολα και δεν το καταλαβαινεις !!! μαμαδιστικο φαι αγαπημενο !! υπεροχες οι φωτογραφιες ! καλη αρχη στο “σχολειο” σου !!!

  • Reply Clelia by Νεράιδες και Δράκοι 10 Οκτωβρίου 2016 at 12:06

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Με εντυπωσίασε η απλότητα της μαμαδένιας συνταγής και μου έδωσε μια εξαιρετική λύση, με τα κρυμμένα καρότα!!! Υπέροχες φωτογραφίες!!! Θα το μαγειρέψω αύριο κιόλας! Καλή αρχή στο νέο σου εγχείρημα Χρύσα μου! Τα νεραιδο-δρακάκια μου θα είναι εκεί !!! Ανυπομονώ να μαγειρέψουμε μαζί!

  • Reply Όλγα 10 Οκτωβρίου 2016 at 12:36

    Καλή αρχή στο ξεκίνημα σου Χρύσα!Εγώ περιμένω πως και πως τα cheese bombs..φιλιά!

  • Reply Ερμιόνη 10 Οκτωβρίου 2016 at 22:24

    Πολλά μπράβο υπέροχο κορίτσι!
    Είναι πολύ πολύ όμορφο το εργαστήριο που ξεκινάς και ελπίζω με όλη μου την καρδιά να έχει την ανταπόκριση που του αξίζει 🙂
    Το φαγητό που μας προτείνεις είναι πράγματι από αυτά που αποτελούν ορισμό του μαμαδίστικου / χουχουλιάρικου.
    Και πράγματι για μια καθημερινή, που ο χρόνος πιέζει, είναι ιδανική επιλογή!
    Σε φιλώ

  • Reply peps@pepi's kitchen 11 Οκτωβρίου 2016 at 08:05

    Ωραίο φαγάκι!! Φτιάχνει παρόμοιο και η μαμά μου και αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους!

  • Reply Marion 12 Οκτωβρίου 2016 at 08:59

    Εμενα αυτά τα ”ανακατεμένα” όπως τα λέω, φαγητά μου αρέσουν πολύ.
    Και είναι απίστευτα νόστιμα .

    Καλή επιτυχία στο νέο project σου : )

    Φιλιά πολλά

  • Reply Cook Taste Live 13 Οκτωβρίου 2016 at 00:47

    Καλή επιτυχία για το εργαστήριο Χρύσα, ωραία ιδέα και δημιουργική. Θα το χαρούν σίγουρα πολύ και τα πιτσιρίκια αλλά και οι γονείς!
    Όσο για το γιουβετσάκι.. ξεκάθαρα από τα πιο αγαπημένα, μαμαδίστικα και πιο νόστιμα φαγητά, το οποίο εννοείται προτιμούμε να τρώμε από τα χεράκια της μαμάς!

  • Reply evi@thehealthycook 15 Οκτωβρίου 2016 at 16:48

    καλή επιτυχία Χρύσα μου!! πολύ ωραία ασχολία και δημιουργική!
    όσο για το γιουβετσάκι, το comfort food στο μεγαλείο του!
    σε φιλώ

  • Leave a Reply