Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Spaghetti alla puttanesca

11 Σεπτεμβρίου 2014
(Σημείωση: Αν μετά από αυτή την ανάρτηση δεν ξανακούσετε νέα μου, παρακαλώ ειδοποιήστε τις αρχές… ;))
Η σημερινή ανάρτηση λοιπόν θα ξεκινήσει με μία δημόσια δήλωση προς τον καλό μου:
Αγαπημένε μου,

θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι η μακαρονάδα που έφαγες τις προάλλες, η συνταγή της οποίας μου ήρθε δήθεν τυχαία στο μυαλό, μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για την πασίγνωστη συνταγή spaghetti alla puttanesca, η οποία
προέρχεται από τη Νότια Ιταλία, την έχουν μαγειρέψει κατά καιρούς από τις ιταλίδες νοικοκυρές μέχρι τους διασημότερους σεφ του κόσμου, και τα βασικά της υλικά αποτελούνται από ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο, ελιές, κάπαρη και αντσούγιες. Με λίγα λόγια αγαπημένε μου θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι η μακαρονάδα που έφαγες τις προάλλες περιείχε αντσούγιες. Όχι μία, τέσσερις. Και είπες ότι σου άρεσε. Το θυμάσαι, ναι; Επίσης να θυμάσαι ότι μ’ αγαπάς πολύ και ότι είμαι η μάνα του παιδιού σου….

Όπως καταλάβατε, έχουμε ένα θεματάκι στο σπίτι με κάποια υλικά. Και με την κάπαρη έχουμε θέμα, και επειδή αυτή δεν θα μπορούσε να κρυφτεί,  την έβγαλα από την εκτέλεση. Η αντσούγια όμως, δε φαίνεται. Δίνει όμως αυτό το κάτι διαφορετικό, μια άλλη γεύση, που ταιριάζει απόλυτα σε μερικά πιάτα. Γιατί λοιπόν να στενοχωριόμαστε; Δεν είναι δα ότι είπα και ψέματα… Απλά, δεν είπα όλη την αλήθεια όταν ρωτήθηκα τι έχει μέσα… Ελπίζω μόνο, μετά από αυτή την ανάρτηση, μην πάρει νέο νόημα το όνομα της συνταγής…

 

Για το οποίο όνομα, κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές περί της προέλευσής του, όλες σκοτεινές και με αρκετή δόση διαφθοράς και ατμόσφαιρα ιταλικού νότου… Πρόκειται πάντως για μια από τις πιο γρήγορες, εύκολες και απλές συνταγές για μακαρονάδα, και για την περίπτωσή μου ήταν ό,τι έπρεπε το μεσημέρι του Σαββάτου που μας πέρασε, οπότε και τη μαγείρεψα.
Διότι το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το σπίτι μου έμοιαζε περισσότερο με εργαστήριο παραγωγής διαφόρων ντοματοπροϊόντων, παρά με σπίτι. Την Παρασκευή το μεσημέρι όταν γύρισα από τη δουλειά, με περίμεναν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 30 κιλά ντομάτες ρόμα! Για να μην σας τα πολυλογώ, το Σάββατο το βράδυ στο τραπέζι του μπαλκονιού (γιατί μόνο εκεί χωρούσαν) υπήρχαν 26 βαζάκια με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό για ζυμαρικά, και καμιά 20αριά μεγάλα βάζα με σάλτσα ντομάτας για κάθε χρήση. Χώρια τις προετοιμασίες για το πάρτυ γενεθλίων του Γιώργου, το οποίο θα γίνει αυτό το Σάββατο, και για το οποίο θα τα πούμε τη Δευτέρα (αν δεν έχω πέσει ξερή από  την κούραση, ή αν δεν έχει πειστεί ο Κώστας από τα παραπάνω και με έχει σκοτώσει…).
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, 1ον: δεν υπήρχε χρόνος, διάθεση ή κουράγιο για κανονικές μαγειρικές, και 2ον: με τέτοιες ωραίες ντομάτες να κυκλοφορούν στην κουζίνα για λίγο καιρό ακόμα, έπρεπε οπωσδήποτε να φτιάξω κάτι που να πρωταγωνιστεί η γεύση τους.

Μην κολλάτε λοιπόν στον τίτλο, η συνταγή αυτή είναι ύμνος στην απλότητα των υλικών, από τις μακαρονάδες που
θέλεις να κλείνεις τα μάτια με την κάθε πιρουνιά, για να μεγιστοποιείς την απόλαυση που σου δίνει…

Η συνταγή
1 πακέτο ζυμαρικά spaghetti
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο ή
ψιλοκομμένο)
4-5 φιλέτα αντσούγιας
1 κ.γ. μπούκοβο
5-6 ντομάτες ρόμα, κομμένες σε
κύβους
10-15 ελιές καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια
μερικά φύλλα βασιλικού (όσο μας
αρέσει, αν πρόκειται για πλατύφυλλο, να είναι ψιλοκομμένα)
φρέσκια παρμεζάνα για το
σερβίρισμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φροντίζουμε πριν τα σουρώσουμε να κρατήσουμε περίπου 2 κούπες από το νερό που έβρασαν.
Ταυτόχρονα, σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο, τις αντσούγιες και το
μπούκοβο. Προσθέτουμε και τις ελιές και ανακατεύουμε μέχρι να χρυσίσει το σκόρδο και να λιώσουν οι αντσούγιες, περίπου 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τους κύβους της ντομάτας και λίγο από το νερό που κρατήσαμε, και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να διαλύονται οι ντομάτες. Τελευταίο προσθέτουμε το βασιλικό.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας να πάνε παντού όλα τα υλικά. Αν η σάλτσα
είναι πολύ στεγνή, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με πολύ παρμεζάνα και λίγο ακόμα φρέσκο βασιλικό.

 

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 06:54

    χαχχαχαχχααα
    Κλαίω με το σημείωμα προς τον άντρα σου!
    χαχαχχαχαχααα

    Όλες τα έχουμε κάνει και όλοι έχουν πέσει στην παγίδα γλυκιά μου Χρύσα!

    Η μακαρονάδα σου τα σπάει… Μα καλά μόνο 4 αντζούγες? Για μένα θα διπλασιάσεις την ποσότητα αν θες να τα πάμε καλά!!!
    Τελεια όπως και οι φωτογραφίες σου με τον υπέροχο μπλε φόντο!
    Φιλιαααααααααααααααα

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:12

      Τι να κάνω η γυναίκα! Αφού άμα το έλεγα επί τοπου θα έτρωγε άκυρο η μακαρονάδα!
      Να σου πω, παραπάνω ήθελα να βάλω, αλλά φοβήθηκα μήπως το καταλάβει… χι!
      Άμα έρθεις να σου κάνω το τραπέζι, θα βάλω ειδικά για σένα παραπάνω!
      Φιλάκια!

    • Reply Χρυσαυγή 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 05:47

      Την επόμενη φορά βάλε λίγο παραπάνω, και μετά ακόμα πιο λίγο μέχρι να τον εθίσεις στην αντζούγια!! αχαχχαχαχαχααα

    • Reply Χρύσα 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:49

      Ααα, εσύ μου φαίνεται είσαι επαγγελματίας!

  • Reply kikitchen and the chef 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 06:57

    Γεια σου χρυσα,
    καλα αυτο με τα υλικα που "αποκρυπτεις" στον καλο σου το χω κανει πολλες φορες και γω.Το πιο προσφατο: στην συνταγη "μπρανταδα " μπακαλιαρου¨" που σαφεστατα ειχε κρεμα γαλακτος(μπαμ εκανε και μονο απο την οψη),του ειπα οτι εχει ελαχιστο γαλα μεσα(αν ελεγα κρεμαγαλακτος ουτεπου θα το αγγιζε)!!!
    Η σημερινη σου μακαροναδα ειναι το μεγαλειο της απλοτητας,η αξία των απλων υλικών!!!υπεροχη!!!φιλια!!

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:14

      Και δεν καταλαβε διαφορά;;; Μια χαρά σε βρίσκω Κική!
      Ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

  • Reply peps 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 06:59

    Σπέσιαλ υλικά …..σπέσιαλ μακαρονάδα!!
    Κρύψε και για μένα τις αντζούγιες και τη τρώω άνετα!!

    Καλημέρα!!

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:15

      Μία κρυμμένη σπέσιαλ για την κύρια Πεπη παρακαλώ!
      Εφτασεεε!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 07:21

    Νομίζω από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες είναι η συγκεκριμμένη, την φτιάχνω συχνά γιατί πρόβλημα με τις ανζούγιες εμείς δεν έχουμε.
    Αν όμως ξέρεις να μου πεις κανένα κόλπο πως να κρύβω το ροκφόρ στα φαγητά μου, που εγώ το λατρεύω και ο καλός μου δεν το θέλει, πολύ θα το εκτιμούσα.
    Φιλιά Χρύσα μου, καλή σου μέρα!

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:17

      Λοιπόν, το ροκφορ δύσκολα, έχω κρύψει όμως γκοργοντζολα με μεγάλη επιτυχία! Έχει λίγο πιο ήπια γεύση και μπορεί να πιάσει! Δοκιμασε!
      Φιλιά Έλενα!

  • Reply Dimitra Decorasylum 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 08:53

    Έχεις απίστευτο χιούμορ!!!! Αν και για την κάπαρη θα συμφωνήσω με τον άντρα σου :))
    Και στο δικό μου "βιβλίο" η συνταγή είναι κανονικότατη μαγειρική! Δεν χρειάζονται εξάλλου πολύπλοκα πράγματα για καλό φαγητό! Την καλημέρα μου

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:19

      Να 'σαι καλά Δήμητρα! Εννοείται ότι δε χρειάζονται περίπλοκα πράγματα για γευστικές απολαύσεις! Συνήθως τα πιο απλά είναι και τα καλύτερα!
      Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:34

    ολες εχουμε κρυψει συστατικα σε ενα πιατο!!! χαχαχαχαχααχαχα γελαω με το σημειωμα!! τελεια η μακαροναδα κ ομολογω οτι και γω θα προτιμουσα να μου κρυψουν τις αντζουγες!!

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:21

      Καλά μη τις φοβάσαι, δε φαίνονται! Από ότι κατάλαβα πάντως, είναι συνηθισμένη η τακτική του "κρυψίματος"….

  • Reply Kitchen Stories 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:52

    Ωραιότατη παρά το "δύσκολο" όνομά της!
    Το πήρε, λέει, γαι την ευκολία της στην προετοιμασία της…

    Για μένα μια απ΄όλα!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:23

      Μωρε από όπου κι αν το πηρε….
      Μια απ' ολα για την κύρια Ζαμπία!

  • Reply Ελπίδα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:09

    Μ Α Κ Α Ρ Ο Ν Α Δ Α!!! και τη συγκεκριμένη θελω πολυ να τη δοκιμασω!!! πολλα φιλια Χρυσα μου!! Ελπίζω να μην σε κυνηγαει το αγορι σου.. χεχεχε

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:25

      Ναι, ναι, το έχω μάθει πλέον, όπου μακαρονάδα, πάντα η Ελπίδα θα είναι εκεί!
      Εντάξει, τη γλύτωσαν, μην ανησυχείς!
      Φιλάκια!

  • Reply Ariadni St. 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 16:31

    αχχαχαχαχαχ είσαι απίστευτη και γω δεν τρελένομαι για ανζούγιες, αλλά θα την έτρωγα άνετα αυτη τη μακαροναδα!

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:26

      Αριάδνη μου δένει τόσο ωραία με τα υπόλοιπα υλικά, που δεν την καταλαβαίνεις, δοκιμασε και θα με θυμηθεις!

  • Reply Ερμιόνη 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:08

    Χρύσα εντάξει; Όλα καλά; Πώς πήρε τα νέα ο συζυγούλης;
    Με τις αντσούγιες πάντως κι εγώ έχω ένα θεματάκι, οπότε μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να τις φάω!
    Ωραία και τα χρώματα του πιάτου, ζωηρά, καλοκαιρινά, σου φτιάχνουν τη διάθεση!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:29

      Εδώ, εδω, όλα καλά! Φτηνά τη γλίτωσα αυτή τη φορά, μέχρι το επόμενο πείραμα!
      Όσο κρατάνε ακόμα τα καλοκαιρινά υλικά τα εκμεταλλευόμαστε!
      Φιλάκια Ερμιόνη μου!

  • Reply Tante Kiki 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:13

    Χρύσα είσαι εκεί;;; Όλα καλά;;;; Ελπίζω δηλαδή γιατί με τέτοια νόστιμη μακαρονάδα ό,τι και να έχει μέσα …εεεεεεεε δικαιολογείσαι!!! Σκέτη νοστιμιά έφτιαξες!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 19:31

      Μια χαρά Κική, μου τη χαρισε αυτή τη φορά ο γλυκός μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια!

  • Reply kiki 11 Σεπτεμβρίου 2014 at 21:14

    Γελάω :-)))
    Από τις ωραιότερες μακαρονάδες και την παρουσίασες πολύ πολύ όμορφα! Καλώς σε βρήκα!

    • Reply Χρύσα 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:51

      Καλωσόρισες Κική!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Και χαίρομαι πολύ που γέλασε!

  • Reply mookies 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 00:17

    Απολαυστική η πουτανέσκα σου και ακόμη πιο απολαυστικό
    το γράμμα στον αγαπημένο σου!

    • Reply Χρύσα 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:52

      Εκείνος να δεις πώς το απολαυσε… Δεν θα ξαναδοκιμασει τίποτα καινούργιο νομίζω!

  • Reply Beauty Follower 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:24

    Τελεια φαινεται η μακαροναδα σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply Χρύσα 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:52

      Ευχαριστώ πολύ κορίτσι!

  • Reply Μarion, 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:37

    χαχαχα…από τις απαντήσεις σου βλέπω ότι όλα πήγαν καλά και ότι είσαι αρτιμελής και καλά 🙂 χιχι.

    Μα έπρεπε να του το πεις αφού είχε φαει το πιάτο του με όρεξη να δει πως τελικά του αρέσουν οι ατζούγιες..:)
    Πολύ ωραία μακαρονάδα και η καπαρη θα είνα ωραία.

    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 12 Σεπτεμβρίου 2014 at 13:56

      Ευτυχώς όλα πήγαν καλά Μάριον!
      Ήθελα να υπάρχει απόσταση… ασφάλειας… χαχαχα!!!
      Φιλιά!

    Leave a Reply