Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Κλειστή τάρτα με κιμά, μανιτάρια και κάστανα

6 Δεκεμβρίου 2018
mushroom chestnut meat pie 8

Ο πιο γιορτινός μήνας του χρόνου μπήκε, και σιγά σιγά, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, μπαίνουμε στο κλίμα. Αρχίσατε τις προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα ή όχι ακόμα; Αν είστε σαν εμένα, τότε σίγουρα έχετε αρχίσει να καταστρώνετε τα σχέδιά σας, να αποθηκεύετε ιδέες, να κάνετε λίστες, να ρωτάτε τις μαμάδες σας για αγαπημένες οικογενειακές συνταγές, που ξέρετε σίγουρα ότι έχουν πάντα επιτυχία.

mushroom chestnut meat pie 2

Για μένα, ένα πετυχημένο εορταστικό τραπέζι είναι ένα μείγμα από όλα αυτά. Δοκιμασμένες παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο να φάνε και να ξαναφάνε, μαζί με καινούργιες γεύσεις, τολμηρούς συνδυασμούς, εποχιακά υλικά που δένουν αρμονικά μεταξύ τους, κι όλα αυτά, χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερο κόπο, ειδικά όταν μας λείπει και ο χρόνος και η ξεκούραση.

mushroom chestnut meat pie 3

Το δικό μου πάντως μενού για φέτος θέλω να έχει κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Θέλω τόσο η εμφάνιση, όσο και οι γεύσεις, να έχουν ύφος ρουστίκ, να αποπνέουν μία αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς, να θυμίζει Χριστούγεννα στο δάσος. Και ένα φαγητό σαν αυτό ταιριάζει ακριβώς στο σκηνικό που έχω στο μυαλό μου. Θες να την πεις τάρτα, θες να την πεις πίτα, λίγη σημασία έχει τελικά πώς θα την πεις, σημασία έχει να σε πείσω ότι πρέπει να έχει οπωσδήποτε μία θέση στο τραπέζι σου. Με τραγανό φύλλο και γέμιση από μοσχαρίσιο κιμά, μανιτάρια, κάστανα, μαζί με κουκουνάρι και σταφίδες και με την ένταση της κεφαλογραβιέρας, η οποία δένει όλα τα υλικά μαζί, αυτή την κλειστή τάρτα θα τη λατρέψουν όλοι σου οι καλεσμένοι, ακόμα και οι πιο περίεργοι.

mushroom chestnut meat pie 4

Η ιδέα μου ήρθε από την κλασική συνταγή της χριστουγεννιάτικης γέμισης, αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μου, αυτή που σε όλη μου τη ζωή λατρεύω να τρώω κάθε Χριστούγεννα από τα χέρια της μαμάς μου. Κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρια, τα απόλυτα χειμωνιάτικα υλικά. Η προσθήκη των μανιταριών και του τυριού και το κλείσιμο όλων αυτών μέσα σε φύλλο τραγανής ζύμης μπριζέ ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσα όταν έψαχνα την ιδέα για μια τάρτα που θα έχει τις χαρακτηριστικές γεύσεις των Χριστουγέννων, την ρουστίκ εμφάνιση που ήθελα, και φυσικά, ένα λαχταριστό αποτέλεσμα με λίγο κόπο και γρήγορη προετοιμασία.

mushroom chestnut meat pie 5

Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να λείψει από το φετινό τραπέζι μου. Όπως δεν πρόκειται να λείψει ούτε η αγαπημένη μου ΑΛΦΑ Weiss, που ταιριάζει ιδανικά με ένα πιάτο σαν κι αυτό. Ένα πιάτο με τόσο πλούσια γεύση θέλει αντίστοιχη ένταση, την οποία βρίσκω στη χαρακτηριστική ήπια πικράδα και την ιδιαίτερη επίγευση της μαγιάς της ΑΛΦΑ Weiss. Mία αφιλτράριστη, φυσικά θολή ΑΛΦΑ Weiss με γεμάτο σώμα και πλούσιο αφρό. Και νομίζω ότι πραγματικά δε χρειάζεται τίποτα άλλο επιπλέον…

mushroom chestnut meat pie 6

Ε όχι, εντάξει. Θέλει καλή παρέα. Θέλει όλη την οικογένεια μαζεμένη, τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν, τα ποτήρια να τσουγκρίζουν, οι ευχές να ακούγονται δυνατά για να πιάσουν καλύτερα. Γιατί τα Χριστούγεννα τελικά, όπως έχω ξαναπεί και λέω κάθε χρόνο, δεν έχει τόση σημασία τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό…

Καλά γιορτινά μαγειρέματα!

mushroom chestnut meat pie 7

Κλειστή τάρτα με κιμά, μανιτάρια και κάστανα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • για τη ζύμη της τάρτας
  • 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 125 γραμ. φρέσκα μανιτάρια μικρά λευκά κομμένα στα δύο
  • 25 γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια λεντινούλες (shitake)
  • 150 ml χλιαρό νερό
  • 200 γραμ. κάστανα προβρασμένα
  • 50 γραμ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 120 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • κρόκος από 1 αβγό και λίγο νεράκι
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Προχωράμε με τη γέμιση. Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για λίγο, ίσα ίσα να γυαλίσει.
  5. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε. Δεν ανακατεύουμε πολύ, για να μην βγάλει πολλά υγρά.
  6. Στο μεταξύ, βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπωλ με το χλιαρό νερό, να μαλακώσουν.
  7. Μόλις ο κιμάς καβουρδιστεί καλά, προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, τα κάστανα, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  8. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό τους.
  9. Τα κόβουμε στα δύο και τα προσθέτουμε στον κιμά.
  10. Προσθέτουμε την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  11. Ρίχνουμε το ζωμό από τα μανιτάρια, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι.
  12. Μόλις ο κιμάς απορροφήσει όλα τα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  13. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και απλώνουμε τα ¾ της ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό φύλλο πάχους ½ εκατοστό.
  14. Καλύπτουμε μία ταρτιέρα ή μία φόρμα του κέικ με αποσπώμενο πάτο με το φύλλο.
  15. Επιστρέφουμε στον κιμά που έχει κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το φύλλο.
  16. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο, με το οποίο καλύπτουμε τον κιμά.
  17. Κλείνουμε με το κάτω φύλλο που το φέρνουμε προς τα πάνω, και κόβουμε τα περισσευούμενα μέρη.
  18. Αν έχουμε κάποιο ειδικό εργαλείο φτιάχνουμε σχέδιο στο πάνω φύλλο πριν το απλώσουμε, ή μπορούμε να διακοσμήσουμε την τάρτα μας με σχεδιάκια που θα φτιάξουμε με μικρά κουπ πατ στην ζύμη που μας περισεύει.
  19. Χτυπάμε τον κρόκο με ελάχιστο νεράκι και αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.
  20. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει καλά.

 

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  • Reply Marion 9 Δεκεμβρίου 2018 at 20:57

    Χριστουγεννιάτικη η πιτα και ταιριάζει για το γιορτινό τραπέζι.
    Χορταστική και πολύ εμφανίσημη.
    Θα την εχω υποψη ; )

    Φιλιά πολλά

  • Απάντηση