Κλειστή τάρτα με κιμά, μανιτάρια και κάστανα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 12
Υλικά
  • για τη ζύμη της τάρτας
  • 150 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 125 γραμ. φρέσκα μανιτάρια μικρά λευκά κομμένα στα δύο
  • 25 γραμ. αποξηραμένα μανιτάρια λεντινούλες (shitake)
  • 150 ml χλιαρό νερό
  • 200 γραμ. κάστανα προβρασμένα
  • 50 γραμ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 120 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • κρόκος από 1 αβγό και λίγο νεράκι
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τον γάντζο. Αν δεν έχουμε σταθερό μίξερ, ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Προχωράμε με τη γέμιση. Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι με αντικολλητικό πάτο βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε για λίγο, ίσα ίσα να γυαλίσει.
  5. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε. Δεν ανακατεύουμε πολύ, για να μην βγάλει πολλά υγρά.
  6. Στο μεταξύ, βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπωλ με το χλιαρό νερό, να μαλακώσουν.
  7. Μόλις ο κιμάς καβουρδιστεί καλά, προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, τα κάστανα, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  8. Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό τους.
  9. Τα κόβουμε στα δύο και τα προσθέτουμε στον κιμά.
  10. Προσθέτουμε την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  11. Ρίχνουμε το ζωμό από τα μανιτάρια, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι.
  12. Μόλις ο κιμάς απορροφήσει όλα τα υγρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  13. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και απλώνουμε τα ¾ της ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό φύλλο πάχους ½ εκατοστό.
  14. Καλύπτουμε μία ταρτιέρα ή μία φόρμα του κέικ με αποσπώμενο πάτο με το φύλλο.
  15. Επιστρέφουμε στον κιμά που έχει κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το φύλλο.
  16. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο, με το οποίο καλύπτουμε τον κιμά.
  17. Κλείνουμε με το κάτω φύλλο που το φέρνουμε προς τα πάνω, και κόβουμε τα περισσευούμενα μέρη.
  18. Αν έχουμε κάποιο ειδικό εργαλείο φτιάχνουμε σχέδιο στο πάνω φύλλο πριν το απλώσουμε, ή μπορούμε να διακοσμήσουμε την τάρτα μας με σχεδιάκια που θα φτιάξουμε με μικρά κουπ πατ στην ζύμη που μας περισεύει.
  19. Χτυπάμε τον κρόκο με ελάχιστο νεράκι και αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας.
  20. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει καλά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2018/12/mushroom-chestnut-meat-pie.html