Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Χοιρινή τηγανιά με λάχανο

8 Νοεμβρίου 2018

Καλώς μας ήρθε κι ο Νοέμβριος… Εντάξει, μπορεί να μην θυμίζει τόσο Νοέμβριο, μπορεί να μην έχεις με τίποτα την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στα τέλη του φθινοπώρου και στα πρόθυρα του χειμώνα, μπορεί ακόμα να κυκλοφορείς με ένα ελαφρύ πανωφόρι το πρωί και το μεσημέρι να μην το χρειάζεσαι καν, αλλά είμαι σίγουρη ότι η μαγειρική σου έχει γίνει πιο χειμωνιάτικη. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Φαγητά της κατσαρόλας, νόστιμα κρέατα και λαχανικά, λίγο πιο έντονα μπαχαρικά, αχνιστά πιάτα που ζεσταίνουν την καρδούλα μας. Comfort…

χοιρινή τηγανιά με λάχανο 2

Υπάρχει ένα φαγάκι, που εδώ στα μέρη μου, θεωρείται απολύτως comfort food. Αυτό είναι το χοιρινό με το λάχανο. Και πάλι, όπως με τα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά, όσες νοικοκυρές ρωτήσεις, τόσες διαφορετικές συνταγές θα πάρεις, και όλες θα σου πουν πως έχουν την καλύτερη. Άλλες θα το έχουν για το καλό κυριακάτικο φαγητό τους, άλλες για ένα θρεπτικό καθημερινό μεσημεριανό γεύμα, άλλες βάζουν ντομάτα, άλλες θα το κάνουν λεμονάτο, άλλες θα φοβηθούν τα πολλά μπαχάρια, και άλλες θα φανούν πιο θαρραλέες.

χοιρινή τηγανιά με λάχανο 3

Και υπάρχουν και άλλες, όπως η αφεντιά μου, που θα ετοιμάσουν μια χοιρινή τηγανιά με λάχανο, πολύ απλή, λίγο πιο ελαφριά, αλλά οπωσδήποτε με τα δυνατά αρώματα της πάπρικας και του κύμινου. Το λάχανο, όπως και το ιδανικό του ταίρι, το πράσο, ζεματίζονται πριν μαγειρευτούν μαζί με το κρέας, κι έτσι γίνονται πολύ πιο ελαφριά, χάνουν τη βαριά μυρωδιά τους, και αφήνουν μόνο τη γλυκύτητά τους στο φαγητό. Η όλη διαδικασία, από τη αρχή ως το τέλος διαρκεί λιγότερο από μία ώρα (πολύ λιγότερο αν έχεις προνοήσει και ζεματίσει τα λαχανικά από την προηγούμενη) κι έτσι, σε πολύ σύντομο χρόνο, με απλά υλικά και εύκολο μαγείρεμα, έχουμε ένα φαγάκι-λουκούμι.

χοιρινή τηγανιά με λάχανο 4

Φαγητό μερακλήδικο, μεζές από τους λίγους, ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει μία βελούδινη σταρένια ΑΛΦΑ Weiss. Τρυφερό κρεατάκι και νόστιμο λάχανο της εποχής, αρωματισμένα με τα κατ’ εξοχήν παραδοσιακά μπαχαρικά της Βόρειας Ελλάδας. Ο χειμώνας άλλωστε, όποτε κι αν αποφασίσει να έρθει, ζητάει γεύσεις έντονες, με χαρακτήρα, που αναδεικνύουν τα υλικά της εποχής.

Αρκεί να το κάνεις εικόνα. Το αγαπημένο σου ορεινό χωριό, μια βόλτα στο χειμωνιάτικο κρύο, η μυρωδιά από τις ξυλόσομπες παντού, και μέσα στο σπίτι σε περιμένει ένα αναμμένο τζάκι, ένα τραπέζι γεμάτο μεζέδες, στη μέση μια μεγάλη χοιρινή τηγανιά με λάχανο, και γύρω γύρω οι ΑΛΦΑ Weiss να συνοδεύουν την απόλαυση. Τέτοιος χειμωνιάτικος μεζές άλλωστε ταιριάζει ιδανικά με το γεμάτο σώμα και τον πλούσιο αφρό της φυσικά θολής ΑΛΦΑ Weiss.

χοιρινή τηγανιά με λάχανο 5

Σε αναμονή λοιπόν άλλου ένα χειμώνα που, από ότι φαίνεται, θα αργήσει… Δε μας πειράζει και πολύ βέβαια. Χαιρόμαστε τον καλό καιρό, όσο αυτός θα κρατήσει, γεμίζουμε ΑΛΦΑ Weiss το ψυγείο, και, αν θέλουμε να φέρουμε τον χειμώνα στην κουζίνα μας, ξέρουμε τι συνταγές πρέπει να ετοιμάσουμε. Και αυτή είναι σίγουρα μία από αυτές.

χοιρινή τηγανιά με λάχανο 6

 

Χοιρινή τηγανιά με λάχανο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 1 κιλό κρέας χοιρινό από σπάλα ή κιλότο
  • 2 πράσα
  • 1 μικρό λάχανο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο, το στεγνώνουμε καλά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Έχουμε ζητήσει από το χασάπη να το κόψει σε κομμάτια για τηγανιά.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες. Τα ζεματίζουμε για περίπου 3-4 λεπτά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Στραγγίζουμε καλά.
  3. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το λάχανο. Το ζεματίζουμε κι αυτό για 2-3 λεπτά και στραγγίζουμε.
  4. Σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού. Προσέχουμε να μην στριμώχνονται στην κατσαρόλα, αν δεν χωράνε, τα σωτάρουμε σε δύο δόσεις.
  6. Σωτάρουμε καλά και από όλες τις μεριές τα κομμάτια, να πάρουν χρώμα γύρω γύρω. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (σε μέτρια προς δυνατή).
  7. Αφαιρούμε τα κομμάτια του χοιρινού από την κατσαρόλα και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, ελάχιστο λάδι ακόμα.
  8. Ρίχνουμε τα πράσα και σωτάρουμε για περίπου 1 λεπτό.
  9. Επαναφέρουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και το κύμινο και ανακατεύουμε καλά.
  10. Σβήνουμε με το κρασί, "ξύνοντας" λίγο τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα, αν υπάρχει λίγο καμμένο από το σωτάρισμα.
  11. Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγη ακόμα πάπρικα και κύμινο, αν θέλουμε το άρωμά τους λίγο πιο έντονο.
  12. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζουμε, και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20-25 λεπτά.
  13. Μόλις δούμε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί μέχρι μέσα, αλλά είναι ακόμα τρυφερό, σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα.
  14. Αν τυχόν δούμε ότι στα 20 λεπτά έχει βγάλει αρκετά υγρά, αφήνουμε να μαγειρευτεί τα τελευταία λεπτά με ανοιχτό καπάκι.
Σημειώσεις
Το ζεμάτισμα των πράσων και του λάχανου μπορεί να γίνει και την προηγούμενη ημέρα.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ερμιόνη 8 Νοεμβρίου 2018 at 12:03

    Επικό φαγητό κορίτσι!
    Νόστιμο, σπιρτόζικο, χουχουλιάρικο, με ωραία αρώματα που ζωηρεύουν τις αισθήσεις!
    Άντε να ανυπομονούμε για το χειμώνα επιτέλους!

  • Reply paraxeno pirouni 9 Νοεμβρίου 2018 at 09:21

    Λάχανο και χειμώνας πάνε μαζί. Απλή και εύκολη η δική σου εκδοχή του αγαπημένου αυτού πιάτου, συνήθως βιάζομαι και δεν ζεματίζω πράσο και λάχανο αλλά θα το κάνω την επόμενη φορά για να είναι πιο ελαφρύ το φαγητό. Θα δοκιμάσω να προσθέσω και κύμινο, συνήθως βάζω μόνο πάπρικα. Καλό χουχουλιάρικο χειμώνα λοιπόν!

  • Leave a Reply