Πρωινό, Συνταγές

Μείγμα για χειροποίητο μούσλι

19 Νοεμβρίου 2018

Ξεκίνημα εβδομάδας με την ενέργεια στο φουλ; Ναι, το ξέρω ότι είναι ουτοπία. Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που ξυπνάνε Δευτέρα πρωί έτοιμοι να σηκωθούν με όρεξη και κουράγιο να κατακτήσουν τον κόσμο. Σίγουρα εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Θα ήθελα όμως. Εντάξει, ίσως μετά από μισή κούπα καφέ τα πράγματα να αρχίζουν να πηγαίνουν καλύτερα, και σίγουρα ένα καλό πρωινό πάντα βοηθάει. Βέβαια, πρωινό από πρωινό διαφέρει.

breakfast oats 2

Δεν θα προσποιηθώ βέβαια ότι το ιδανικό πρωινό μου δεν συμπεριλαμβάνει φρέσκα κρουασάν, μυρωδάτες μαρμελάδες και ίσως μια γεμάτη κρέμα μπουγάτσα. Πόση ενέργεια όμως μου δίνουν όλα αυτά; Ελάχιστη. Και πόσο διαρκεί αυτή η ενέργεια; Ίσως λίγες ώρες. Ας τα κρατήσουμε λοιπόν για ένα πιο αργό πρωινό Σαββάτου ή Κυριακής. Γιατί στη γεμάτη τρέλα καθημερινότητά μου χρειάζομαι κάτι άλλο. Χρειάζομαι αυτό. Ένα μπωλ γεμάτο ενέργεια, καλές θερμίδες, ένα μπωλ – καύσιμο, που θα με κρατήσει χορτάτη για πολλές ώρες, χωρίς να με βαρύνει. Ναι, ναι, αυτό το πρωινό μου κάνει καλό. Και μη φανταστείς ποτέ ότι θυσιάζω τη γεύση στο βωμό της ενέργειας. Αυτό το πρωινό είναι νό-στι-μο.

breakfast oats 3

Σε αυτό το πρωινό ορκίζομαι εδώ και περίπου 8-9 μήνες, από τα τελειώματα περίπου της εγκυμοσύνης μου. Ύστερα, όταν ήρθε ο μπέμπης, συνέχισα ακάθεκτη, το όφειλα άλλωστε στο μικρό πλασματάκι να τρέφομαι όσο το δυνατόν καλύτερα, καθώς κι αυτό από την αρχή φάνηκε αχόρταγο, και έπρεπε και να μπορώ να ανταποκριθώ στους ατελείωτους θηλασμούς, αλλά και να του προσφέρω όσα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία μπορούσα. Και τώρα, τώρα που ο μπέμπης έχει γίνει ένα σούπερ μωρό 7μιση μηνών, με ύψος και κιλά σχεδόν 12μηνου, τώρα που ήδη έχει κάνει την αρχή στο μπουσούλημα και προβλέπεται μέχρι τα Χριστούγεννα να αλωνίζει όλο το σπίτι, τώρα νομίζω ότι το χρειάζομαι πιο πολύ από ποτέ.

breakfast oats 4

Θα μου πεις, και πρέπει ρε φιλενάδα να κάτσω να φτιάξω και το μούσλι; Τόσα και τόσα με βάζεις να φτιάχνω μόνος μου. Δεν μπορώ να το πάρω έτοιμο; Ένας διάδρομος ολόκληρος δημητριακά στο σούπερ μάρκετ, γιατί να παιδεύομαι; Και θα σου απαντήσω κατηγορηματικά. Πρώτον, θα σου πάρει 5 ολόκληρα λεπτά να ετοιμάσεις το μείγμα για μούσλι σχεδόν 10 ημερών. Κι αυτό επειδή θα σου πάρει χρόνο να ανοίξεις 5 διαφορετικά σακουλάκια, αλλιώς η φάση είναι “τα ρίχνω όλα σε ένα μπωλ, ανακατεύω, βάζω στο βάζο και τέλος”. Δεύτερον και πιο σημαντικό, νομίζω μας έχει γίνει πια σαφές ότι όταν μιλάμε για όλα τα σκευάσματα δημητριακών του σούπερ μάρκετ, μπάρες, γκρανόλα, μούσλι, κλπ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μέσα υψηλά ποσοστά ζάχαρης, και πολλές φορές διάφορα άλλα συστατικά που καθόλου δεν θα θέλαμε να ξέρουμε τι είναι.

breakfast oats 5

Πέντε μόνο υλικά έχει το δικό μου πρωινό. Πέντε υλικά που ανακατεύονται με το γάλα και το μέλι και δίνουν μία υπέροχη κρέμα, που μπορούμε να απολαύσουμε κρύα ή ζεστή. Βρώμη, λιναρόσπορο, ινδοκάρυδο, cranberries και σταγόνες σοκολάτας. Κι αυτό γιατί είμαι ιδιαιτέρως ιδιότροπη σε ό,τι αφορά τους διάφορους σπόρους και ξηρούς καρπούς. Εσύ που φυσικά είσαι πιο φυσιολογικό άτομο από μένα, μπορείς να προσθέσεις ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, όποιους άλλους -όσπορους μπορεί να σου αρέσουν (ιιιου). Μπορείς να προσθέσεις μερικά αμύγδαλα ή φουντούκια, ή κάσιους. Φυσικά μπορείς να βάλεις άλλα ή κι άλλα ξερά φρούτα, εγώ πολλές φορές εναλλάσω τα cranberries με ξερά δαμάσκηνα ή σύκα, ή σταφίδες. Το ινδοκάρυδο μου αρέσει πάρα πολύ στη γεύση, αλλά δίνει και πολύ ωραία υφή στην κρέμα. Κατά καιρούς όμως το αλλάζω με νιφάδες καρύδας, για ένα πιο… εξωτικό αποτέλεσμα. Τη σοκολάτα δεν τη διαπραγματεύομαι, για τους προφανείς λόγους.

breakfast oats 6

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές είναι όλες ανοιχτές. Γάλα αγελαδινό, γάλα κατσικίσιο, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας; Όποιο γάλα τραβάει η όρεξή σου, είτε χλιαρό, είτε κρύο από το ψυγείο. Το αγαπημένο μου σε αυτό το πρωινό είναι το αμυγδάλου, γιατί δίνει επιπλέον γεύση, αλλά και με το αγελαδινό μια χαρά είναι. Μια γεμάτη κουταλιά μέλι για την απαραίτητη γλύκα, μπόλικα φρέσκα φρούτα εποχής, και δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Μπορείς επίσης να βάλεις το μούσλι με το γάλα (με λίγο περισσότερο γάλα) σε ένα βαζάκι ή ταπεράκι στο ψυγείο, να το αφήσεις όλο το βράδυ, και το πρωί να προσθέσεις μόνο τα φρούτα και το μέλι και να απολαύσεις τα περίφημα πια overnight oats που λέμε και στο χωριό μου.

Είναι τόσο εύκολο να το ετοιμάσεις, που νιώθω ότι σε κοροϊδεύω που σου γράφω και τη συνταγή, το κάνω παρόλα αυτά, γιατί θέλω να το δεις και με τα μάτια σου ότι μιλάμε για μια συνταγή 3 σειρών και 5 λεπτών. Άσε λοιπόν το κρουσάν για την Κυριακή, και σήκω να κατακτήσουμε τον κόσμο! (καλά, μια υπερβολή πού και πού τη δικαιούμαι…)

breakfast oats 7

Μείγμα για χειροποίητο μούσλι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 250 γραμ. βρώμη
  • 100 γραμ. λιναρόσπορο
  • 75 γραμ. ινδοκάρυδο
  • 100 γραμ. αποξηραμένα cranberries
  • 100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  2. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
  3. Σερβίρουμε σε ένα μπωλ περίπου 5 κ.σ. μούσλι με 150 ml γάλα της αρεσκείας μας, λίγο μέλι και φρέσκα φρούτα.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply