Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Κεφτεδάκια γεμιστά με καπνιστό τυρί και chutney ντομάτας

11 Μαΐου 2018

Χμμμ, το νιώθεις κι εσύ πως καλοκαιριάζει, ε; Τι, δεν πιστεύω να σε πτοούν οι μπόρες, ε; Κλασικές ανοιξιάτικες μπόρες, που κάνουν την αναμονή προς τις ατέλειωτες ηλιόλουστες μέρες πιο ενδιαφέρουσα. Γιατί αν μας δινόταν το καλοκαίρι έτσι απλά, χωρίς να μας παιδέψει λιγάκι, σίγουρα δεν θα το εκτιμούσαμε το ίδιο. Πάντως έρχεται, το νιώθω. Και μαζί του έρχονται αγαπημένα τραπέζια, γεμάτα με μεζεδάκια, μυρωδιές και γεύσεις αλλιώτικες, γεύσεις καλοκαιρινές.

stuffed meatballs & tomato chutney 2

Και γεύσεις πειραγμένες. Όπως αυτή η συνταγή. Ξέρεις ότι ορκίζομαι στους κεφτέδες της γιαγιάς μου έτσι δεν είναι; Δεν έχω αφήσει ευκαιρία να πάει χαμένη χωρίς να σου το πω ξανά και ξανά. Κι όμως, ακόμα και οι πιο υπέροχοι, οι πιο λαχταριστοί και αγαπημένοι μου κεφτέδες θέλουν κι αυτοί το twist τους που και που. Ειδικά όταν τους σκέφτομαι, όχι ως το κυρίως πιάτο σε ένα τραπέζι, αλλά ως ένα μεζεδάκι που θα φέρει κοντά φίλους, παρέες, για να τα πούνε, να γελάσουν, να διασκεδάσουν, και να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία γευστικής απόλασης.

stuffed meatballs & tomato chutney 3

Γι’ αυτό κι εγώ τα πείραξα τα κεφτεδάκια της. Και τα έψησα στο φούρνο, αντί να τα τηγανίσω, και ήταν ίσως η μεγαλύτερη (μαγειρική) επανάσταση που μπορεί να έκανα απέναντί της. Και τα μίκρυνα, να γίνουν μπουκίτσες, να τσιμπιούνται χωρίς ούτε καν να χρειάζεται πιρούνι, έτσι όπως συνηθίζεται σε ένα μεζεδο-τραπέζι, τουλάχιστον εδώ στα βόρεια. Και τα γέμισα, με ένα πλούσιο, καπνιστό, μετσοβίτικο τυρί, να δαγκώνεις τη μπουκιά και να σκάει η γέμιση στο στόμα σου. Και τα αρωμάτισα με μαντζουράνα, ποια, εγώ, που θεωρώ τη λέξη “δυόσμος” το δεύτερο συνθετικό του κεφτέ. Και να σου πω κάτι; Όλα αυτά τους πήγαν τόσο, μα τόσο, μα τόσο πολύ…

stuffed meatballs & tomato chutney 5

Όμως έκανα κι άλλα… Έκανα το πιο πλούσιο, αρωματικό και “ντοματένιο” chutney, για να τα συνοδεύσω. Ένα chutney με τις πρώτες φετινές ντομάτες, που δε χρειάζεται καν να είναι στα καλύτερά τους, γλυκόξινο και πικάντικο όσο χρειάζεται, με την πιπεριά Φλωρίνης, το θυμάρι και το μπούκοβο να του δίνει το γευστικό kick που χρειάζεται. Και πήγε τόσο πολύ με τα κεφτεδάκια μου, που με έκανε να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να είναι αυτή η πρώτη φορά που δοκίμασα κάτι τέτοιο. Έτσι είναι. Μερικές φορές χρειάζεσαι κάτι να σε σπρώξει λίγο για να πας τις γευστικές σου αναζητήσεις λίγο παραπέρα.

stuffed meatballs & tomato chutney 6

Κι επειδή ο τέλειος συνδυασμός μου χρειάζεται παρέα, η απόλαυση ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι ΑΛΦΑ Weiss, την αφιλτράριστη, φυσικά θολή μπύρα, με το γεμάτο σώμα και τον πλούσιο αφρό, την ήπια πικρή και φρουτώδη γεύση, μια ελληνική weiss, ιδανική να αναδείξει τις πλούσιες βορειοελλαδίτικες γεύσεις, τόσο από τα κεφτεδάκια, όσο και το chutney ντομάτας μου, γεύσεις οικείες μεν, ελαφρώς πειραγμένες δε, ώστε να μην μας είναι τελείως ξένες.

stuffed meatballs & tomato chutney 7

Μεζεδάκι λοιπόν για σήμερα, ιδανικό για τις παρεΐστικες βραδιές και τα μεσημέρια μας, με συνοδεία απολαυστικής ΑΛΦΑ Weiss. Με μυρωδάτα υλικά, με τσαχπινιές στην εκτέλεση, και βορειοελλαδίτικες γεύσεις, για καλοφαγάδες… Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε…

Σας φιλώ!

stuffed meatballs & tomato chutney 8

 

Κεφτεδάκια γεμιστά με καπνιστό τυρί

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20

Υλικά
  • για τα κεφτεδάκια
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός
  • 2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) μόνο την ψίχα, μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά
  • 1 αβγό
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 3 κ.σ. λάδι
  • ½ σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 3 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα ψιλοκομμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • ¼ τυρί μετσόβου καπνιστό, κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τα κεφτεδάκια.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε ζυμώνοντας με τα χέρια όλα τα υλικά για τους κεφτέδες. Ζυμώνουμε πολύ.
  3. Αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή με μία ώρα, για να ανακατευτούν τα αρώματα.
  4. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, και πλάθουμε μπαλάκια (μεγέθους μπάλας του πινγκ πονγκ), γεμίζοντάς τα με ένα κυβάκι τυρί το καθένα.
  5. Βάζουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα.
  6. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου (το οποίο έχουμε προθερμάνει) στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Ενδιαμέσως τα βγάζουμε και τα γυρίζουμε πλευρά.

 
Chutney ντομάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Υλικά
  • 1 κιλό ντομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γραμ. καστανή μαλακή ζάχαρη
  • 150 ml λευκό ξύδι
  • 150 γραμ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο.
  4. Ανάβουμε τη φωτιά στο τέρμα, ανακατεύουμε και, μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να έχει την υφή πηκτής μαρμελάδας.
  5. Σε περίπτωση που δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή για όση ποσότητα δεν χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε το μείγμα ζεστό σε αποστειρωμένο βάζο, το οποίο κλείνουμε ερμητικά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως ώστε να το αποθηκεύσουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  6. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσουμε αποστειρωμένα βάζα, το chutney διατηρείται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο βάζο για περίπου 10 μέρες.

stuffed meatballs & tomato chutney 9

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ερμιόνη 11 Μαΐου 2018 at 22:49

    Φαίνονται νοστιμότατα τα κεφτεδάκια!
    Το πείραγμα που τους έκανες τους πήγε πολύ!
    Και είναι ωραίο συνοδευτικό για την παγωμένη μπιρίτσα, ειδικά τώρα που πάρα τον άστατο καιρό καλοκαιριάζει!

  • Leave a Reply