Muffins/Cupcakes, Tips & How To, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Muffins με κολοκύθα και μείγμα μπαχαρικών pumpkin spice

20 Οκτωβρίου 2017
pumpkin muffins 1-1

Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρη την προηγούμενη εβδομάδα. Θα ψήσω πολλά κέικ το επόμενο διάστημα. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσα να επανέλθω με τίποτα άλλο. Ας είναι και σε μικρό μέγεθος. Αυτά τα muffins είναι τα καλύτερα που έχω φτιάξει εδώ και πολύ πολύ καιρό. Είναι τόσο μέσα στην εποχή, όσο δεν πάει. Muffins με κολοκύθα, πανεύκολα και στο τσακ μπαμ.

pumpkin muffins 2-1

Θα επιμείνω πολύ στο να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή. Γιατί το βασικό υλικό είναι αυτή τη στιγμή στην καλύτερη εποχή του. Γιατί το άρωμα του pumpkin spice όταν ψήνονται και μόλις βγαίνουν από το φούρνο είναι απλά μεθυστικό. Γιατί ανήκουν στην αγαπημένη κατηγορία «ανακατεύω τα στερεά σε ένα μπωλ, τα υγρά σε ένα δεύτερο, ενώνω, ψήνω», άρα εύκολα και γρήγορα μέχρι να πεις «κεκάκι».

pumpkin muffins 3-1

Το ξέρω ότι θα τη δοκιμάσεις τη συνταγή, γιατί εσύ κι εγώ σκεφτόμαστε το ίδιο. Θα κάνουμε όμως μια συμφωνία. Θα πας να βρεις μια όμορφη και λαχταριστή κολοκύθα και θα φτιάξεις εσύ τον πουρέ. Μην τον πάρεις έτοιμο, σε παρακαλώ, άκου πόσο εύκολο είναι να τον κάνεις. Θα πάρεις την κολοκύθα, θα την κόψεις στη μέση, θα βάλεις τα δύο κομμάτια μπρούμυτα (;!) στο ταψί, και θα την ψήσεις για περίπου μία ώρα. Θα τη βγάλεις από το φούρνο και θα την αφήσεις να κρυώσει. Στη συνέχεια θα γυρίσεις τα κομμάτια ανάσκελα (;!), θα αδειάσεις το περιεχόμενο με ένα κουτάλι μέσα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή multi. Θα το πολτοποιήσεις εκεί et voila, έτοιμος ο πουρές της κολοκύθας. Τώρα μπορείς να φτιάξεις χίλια πράγματα. Αλλά πρώτα θα φτιάξεις αυτά τα κεκάκια. Ok?

pumpkin muffins 4-1

Κι αφού συμφωνήσαμε στον πουρέ και στο πόσο εύκολος είναι, ας το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Αν είσαι foodie στο ελάχιστο και παρακολουθείς αντίστοιχα εγχώρια και μη social media accounts, εδώ και λίγο καιρό βλέπεις παντού κολοκύθες και pumpkin spice. Θέλεις να το φτιάξεις; Ω ναι, θέλεις. Και το θέλεις γιατί θα το χρησιμοποιείς όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα, σε ό,τι θες. Στα κέικ σου, στα μπισκότα, σου, στον καφέ σου, να σου πω κάτι; Εγώ θα το βάζω να βράσει σε ένα κατσαρολάκι μόνο και μόνο ως αρωματικό χώρου… Α, ναι, δεν σου είπα πώς γίνεται:

3 κ.σ. κανέλα

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. τζίντζερ

1/2 κ.γ. γαρύφαλο

1/2 κ.γ. μπαχάρι

pumpkin muffins 5-1

Είδες πόσο απλό; Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις όλα τα μπαχαρικά που χρειάζεται το pumpkin spice, βάλε όποιον συνδυασμό των παραπάνω θες στη συγκεκριμένη συνταγή, οπωσδήποτε βέβαια πρώτη και καλύτερη την κανέλα. Με τον δικό σου πουρέ κολοκύθας και το δικό σου pumpkin spice λοιπόν, τα muffins με κολοκύθα που θα φτιάξεις θα πάνε ένα βήμα παραπάνω γευστικά. Και οπτικά; Μα δεν είναι φανταστικά αυτά τα φορμάκια; Δεν είναι ίδια με μικρές κολοκύθες; Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν άνοιξα το κουτί που μου έστειλε η Silikomart και είδα μέσα τα φορμάκια Mini Raggio. Σαν μικρές κολοκύθες.

pumpkin muffins 6-1

Δεν ξέρω τελικά πόσα κέικ, muffins, cupcakes, brownies θα ψήσω ακόμα το επόμενο διάστημα. Η όρεξή μου λέει πολλά. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Τα συγκεκριμένα κεκάκια θα τα ψήσω πολλές φορές ακόμα. Τόσο ζουμερά, αφράτα, αρωματικά κεκάκια δεν τα ξεχνάς και κυρίως, δεν τα βαριέσαι εύκολα. Ειδικά όταν έχουν αποδεδειγμένη επιτυχία και με το μικρό αφεντικό του σπιτιού. Ίσως έπαιξαν ρόλο σε αυτό και οι σταγόνες σοκολάτας που αποφάσισα να προσθέσω τελευταία στιγμή. Α ναι, αυτό δε στο’ πα. Έχουν και σταγόνες σοκολάτας μέσα. Και όχι, η προσθήκη τους δεν κρίνεται προαιρετική.

Έφυγες τώρα για κολοκύθα. Τώρα…

Muffins με κολοκύθα και μείγμα μπαχαρικών pumpkin spice

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 265 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 70 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη (light brown sugar)
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 2 κ.γ. pumpkin spice (όπως περιγράφεται παραπάνω)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά
  • 460 γραμ. πουρέ κολοκύθας (όπως περιγράφεται παραπάνω)
  • 90 γραμ. λάδι καρύδας
  • 100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τα δύο είδη ζάχαρης, τη σόδα, το pumpkin spice, και το αλάτι.
  2. Σε ένα δεύτερο μπωλ ανακατεύουμε τον πουρέ της κολοκύθας, τα αβγά και το λάδι καρύδας (αν το λάδι καρύδας έχει στερεοποιηθεί λόγω θερμοκρασίας, το ζεσταίνουμε ελαφρά για να ρευστοποιηθεί)
  3. Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες της φόρμας των muffins, τις οποίες έχουμε λαδώσει ελαφρά.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά.
  7. Είναι έτοιμα όταν εισάγουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους κι αυτή βγαίνει καθαρή.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

Για την συνταγή χρησιμοποιήθηκε η φόρμα σιλικόνης Mini Raggio της εταιρίας Silikomart, την οποία ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα

6 Σχόλια

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 21 Οκτωβρίου 2017 at 20:37

    αγαπω κολοκυθα!!! τι ωραιο σχημα!! και το μι πρεπει να μοσχοβολάει!! μπραβο Χρυσα!!

  • Reply Ερμιόνη 22 Οκτωβρίου 2017 at 00:09

    Τι όμορφες φωτογραφίες! Πολύ χουχουλιάρικες και φθινοπωρινές 🙂
    Και πολύ όμορφες φόρμες βεβαίως-βεβαίως! Αλλά ναι, αν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε που λέει και ο λαός 🙂
    Ευχαριστούμε και για τη συνταγή για το σπιτικό pumpkin spice. Δείχνει απλά μαγικό. Θέλω να φτιάξω κέικ τώρα!
    Σε φιλώ

  • Reply Αγγελική 23 Οκτωβρίου 2017 at 16:22

    Είχαμε την ίδια έμπνευση με την φόρμα! Μα δεν είναι υπέροχο υλικό η κολοκύθα!
    Το pumpkin spice mix είναι τέλειο, ευχαριστούμε!! Πολλά φιλιά

  • Reply Μαρία 24 Οκτωβρίου 2017 at 10:03

    Μα τι υπέροχες φωτογραφίες βρε Χρύσα μου! Δεν έχω φάει ποτέ μάφινς ή κέικ κολοκύθας! Μόνο γλυκιά κολοκυθόπιτα έχω δοκιμάσει… Ωραία η πρότασή σου αλλά να ξέρεις ζήλεψα κι αυτές τις τέλειες φόρμες! Καλημέρες…

  • Reply dolmadaki 26 Οκτωβρίου 2017 at 12:39

    την καρδια μου εκλεψε το μιξ μπαχαρικων σου για τ αμαφιν!! φθινοπωρινα αρματικα τελεια για ενα κεικ !! οι φωτογραφιες εξαιρετικες αλλα τα μαφηνακια 8α ειναι ακομα καλυτερα 😉

  • Reply Λίνα 14 Νοεμβρίου 2017 at 23:39

    Η συνταγη φανταστικη!!! Συγχαρητήρια!!! Ευχαριστουμε κ για το pumpkin spice..πραγματικα το συναντουσα κ σε αλλες συνταγές κ δεν μπορουσα να καταλαβω τι ειναι!
    Εγω εφτιαξα σε μεγαλη φορμα για κεικ κ χρειαστηκε απλα την 2πλασια ωρα ψησιματος. Οπως επισης δεν ειχα λαδι καρυδας κ χρησιμοποιησα σπορελαιο, ομως βγηκε πεντανοστιμο!!!
    Μπραβο και παλι μπραβο!!!!

  • Απάντηση