Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα, πιπεριές, ελιές και ξινομυζήθρα

19 Ιουνίου 2017

Δευτέρα σήμερα, κι ξεκινάει άλλη μία εβδομάδα, καλοκαιρινή μεν, αλλά ακόμα εδώ. Ακόμα στην πόλη, ακόμα στη δουλειά, και η ανάγκη για ένα διαφορετικό, ελαφρύ, δροσιστικό αλλά χορταστικό ταπεράκι ολοένα και μεγαλώνει. Τι θα λέγατε για μια καλοκαιρινή, μεσογειακή, λαχταριστή σαλάτα με κινόα και όλα τα μυρωδάτα υλικά που φωνάζουν ελληνικό καλοκαίρι;

summer quinoa salad 2

Εντάξει, τον φετινό Ιούνιο δεν τον λες και τόσο καλοκαιρινό μήνα, μας έχει κάνει λίγο τα νεύρα τσατάλια, αλλά ok, το ξεπερνάμε. Έχουμε άλλωστε και τόσα πολλά να κάνουμε τα σαββατοκύριακα όταν δε μας αφήνει να πάμε στη θάλασσα και ξεμένουμε στην πόλη, που το θέμα είναι να τα απολαμβάνουμε. Εσείς αλήθεια, πώς το περάσατε το σαββατοκύριακο;

summer quinoa salad 3

Εμείς πάντως το περιμέναμε πώς και πώς. Όποιος έχει στο σπίτι του αγοράκια από 3 μέχρι 103 χρονών δε χρειάζεται κόπο για να μαντέψει το γιατί. Εδώ και μήνες περιμέναμε να δούμε τις νέες περιπέτειες του Κεραυνού Μακουήν, εδώ και εβδομάδες κοιμόμασταν και ξυπνούσαμε με το ίδιο ερώτημα. “Πότε θα πάμε να δούμε το Cars το 3;”. Και φυσικά πήγαμε. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και όσο πλησίαζε η ώρα, η αγωνία του μεγάλωνε. Και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα, και έσβησαν τα φώτα της αίθουσας, δεν υπήρχε άλλο παιδί τόσο προσηλωμένο, τόσο συγκεντρωμένο, τόσο μαγνητισμένο, τολμώ να πω, στη μεγάλη οθόνη. Ούτε ποπ κορν, ούτε σοκολάτες, ούτε μια γουλιά νερό, τίποτα. Και κάπως έτσι, σε ρυθμούς κυπέλλου Piston, κύλησε το σαββατοκύριακό μας.

summer quinoa salad 4

Και βέβαια, μια και οι προβλέψεις του καιρού, και μερικές ακόμα κοινωνικές υποχρεώσεις (όχι υποχρεώσεις, λάθος λέξη όταν αγαπημένοι σου φίλοι βαφτίζουν τη μικρούλα τους) μας κράτησαν στην πόλη, ήταν μια καλή ευκαιρία να μπω στην κουζίνα και να προετοιμάσω καλύτερα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού. Και επειδή βαριέμαι ατελείωτα τα ίδια και τα ίδια σαντουϊτσάκια στη δουλειά, ήθελα μια αλλαγή. Μια νόστιμη, αλλά ελαφριά και υγιεινή αλλαγή.

summer quinoa salad 5

Μου αρέσει η κινόα. Καλά, από μόνη της δε λέει και τίποτα, αλλά μου αρέσει η ευελιξία με την οποία μπορεί να μεταμορφωθεί σε οτιδήποτε. Μου αρέσει πάρα πολύ και η υφή της, αυτό το ανεπαίσθητο σκάσιμο στο δοντάκι σε κάθε κουταλιά. Και ναι, η θρεπτική της αξία παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή για να τη χρησιμοποιώ.

summer quinoa salad 6

Και τα υπόλοιπα υλικά; Τίποτα πρωτότυπο, τίποτα ιδιαίτερο, μόνο όλο το ελληνικό καλοκαίρι στο πιάτο. Κόκκινες πιπεριές φλωρίνης, πράσινες ελιές, κόκκινο κρεμμύδι, καταπράσινος μυρωδάτος δυόσμος, και η αγαπημένη μου κρητική ξινομυζήθρα. Κα-λο-καί-ρι λέμε. Να γεμίζει το μάτι χρώματα, να τρυπούν τη μύτη οι μυρωδιές, να λαχταράει το στόμα κι άλλη μπουκιά, κι άλλη, κι άλλη. Μα καλά, θα πεις, για μια σαλάτα όλα αυτά; Ναι φυσικά, για μια σαλάτα.

summer quinoa salad 7

Κι αν τη βλέπεις και λες “ωχου, τώρα, ποιος τρέχει να ετοιμάζει ταπεράκια”, θα σου απαντήσω ότι θες περίπου μισή ωρίτσα αρχή με τέλος για να το ετοιμάσεις. Τι κι αν το σαββατοκύριακο πέρασε, εύκολα μπορείς να προγραμματίσεις την υπόλοιπη εβδομάδα σου. Γιατί μην ξεχνάς κιόλας, το επόμενο σαββατοκύριακο θα έρθει πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι, μήπως θα ήταν καλό να προσέξεις λίγο παραπάνω τι θα φας αυτές τις μέρες; Παραλίες λέμε!

Καλή και χαλαρή εβδομάδα σας εύχομαι!

summer quinoa salad 8

Καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα, πιπεριές, ελιές και ξινομυζήθρα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 250 γραμ. κινόα
  • 2 πιπεριές φλωρίνης από βάζο
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
  • 100 γραμ. ελιές σε φέτες
  • 200 γραμ. ξινομυζήθρα τριμμένη
  • 3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ξεπλένουμε καλά την κινόα και τη σιγοβράζουμε με μισό λίτρο νερό, μέχρι να το απορροφήσει όλο και να φουσκώσει αρκετά.
  2. Αφήνουμε την κινόα να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε το dressing.
  3. Βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει καλά το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι, κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε καλά.
  4. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το δυόσμο, θρυμματίζουμε την ξινομηζύθρα με ένα πιρούνι, και τα ρίχνουμε όλα σε ένα μπωλ.
  5. Προσθέτουμε τις ελιές, την κινόα και ανακατεύουμε.
  6. Περιχύνουμε με το dressing, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπωλ ή τάπερ με καπάκι που κλείνει καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο.

summer quinoa salad 9

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marion 20 Ιουνίου 2017 at 20:26

    Ακόμα δεν την έχω δοκιμάσει την κινόα.
    Σίγουρα είναι ένα υλικό πολύ ευέλικτο όπως λες και τα καλοκαιρινά υλικά που πρόσθεσες έκανες μια πολύ νόστιμη σαλάτα,
    Η ξινομυζήθρα τέλεια.

    Φιλιά 🙂

  • Reply Ερμιόνη 20 Ιουνίου 2017 at 22:28

    Την κινόα δεν τη συμπαθώ βρε Χρύσα 🙂
    Δε λέω θα της δώσω 1-2 ευκαιρίες ακόμα, αλλά δεν τη σκέφτομαι ευχάριστα!
    Οι φώτος σου όμως μου αρέσουν πολύ! πολύ καλό το pouring shot!
    Και πολύ όμορφο το κείμενο σου, με χαλάρωσε πολύ η ανάγνωσή του! Σε φιλώ!

  • Leave a Reply