Ζαχαροπλαστείο, Κρέμες/Μους, Συνταγές

Δίχρωμη κρέμα ψυγείου με mascarpone, πραλίνα φουντουκιού και amaretti

15 Ιουνίου 2015
mascarpone-nutella-cream1-1

Για να το πούμε κι αλλιώς – το γλυκό της εξοχής…

Στην εξοχή τα πράγματα είναι πάντα πιο απλά. Απλό το ντύσιμο, ανύπαρκτο το μακιγιάζ (σας παρακαλώ πολύ…), απλή και χαλαρή η συμπεριφορά, απλά τα παιχνίδια των παιδιών. Είτε μιλάμε για διακοπές, είτε για τις ανάσες του σαββατοκύριακου, στην εξοχή βολεύεσαι με ό,τι έχεις.

 

Δεν έχεις εκατό σκεύη και άλλα τόσα γκατζετάκια, δεν έχεις άπειρο χώρο για να δημιουργήσεις αλλά και να αποθηκεύσεις, και φυσικά, για να μην ξεχνάμε και το βασικό λόγο για τον οποίο είσαι εκεί, δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με χρονοβόρες και πολύπλοκες συνταγές, γιατί απλά…πρέπει να ξεκουραστείς. Να κοιμηθείς, να κολυμπήσεις, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παίξεις με το παιδί σου μπάλα και κρυφτό.
Κι όταν θέλεις να φτιάξεις ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο για ένα εορταστικό τραπέζι ας πούμε γιατί ο αγαπημένος σου μπαμπάκας έχει γενέθλια και θέλεις να τον ευχαριστήσεις όσο περισσότερο γίνεται; Ε, τότε σκέφτεσαι απλά, γυρνάς στα βασικά, και ετοιμάζεις από το τίποτα μια λιχουδιά, λίγο παιδική μεν, αλλά με ένα twist που την ανεβάζει γευστικά και αισθητικά (περισσότερα για αυτό το συγκεκριμένο τραπέζι σε επόμενη ανάρτηση, μήπως από τις γεύσεις του γλυκού καταλαβαίνετε το θέμα του;).
Όχι, σκεφτείτε. Λίγα αρωματικά και τραγανά μπισκοτάκια amaretti ριγμένα επιμελώς ατημέλητα μέσα σε ένα ποτήρι. Μία στρώση κρέμα πραλίνας, που δεν είναι τίποτε άλλο από την κλασική κρέμα στιγμής, ανακατεμένη με πραλίνα φουντουκιού. Μία δεύτερη στρώση, πάλι από την κλασική κρέμα, αυτή τη φορά ανακατεμένη με τυρί mascarpone. Και τελειώνουμε με λίγη ακόμα πραλίνα, αυτή τη φορά αραιωμένη με λίγο ζεστό γάλα, να πάρει τη μορφή ζεστής σως, που θα καλύψει την επιφάνεια του γλυκού.
Διαφορετικές υφές, διαφορετικές γεύσεις, δεμένες τόσο αρμονικά μεταξύ τους. Για πείτε, σας φαίνεται ακόμα ένα απλό γλυκό;
(Συμβουλή απόλαυσης: Όταν βυθίζετε το κουταλάκι στο ποτήρι, φροντίστε να παίρνετε από όλες τις στρώσεις σε κάθε κουταλιά…)

Η συνταγή (για 6 ποτήρια)

2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια
700 ml (χωρισμένο στα 2) + 50 ml γάλα
5+2 κ.σ. γεμάτες πραλίνα φουντουκιού
250 γραμ. τυρί mascarpone
24 μπισκότα amaretti συν έξτρα για το σερβίρισμα

Βάζουμε στον πάτο καθενός από 6 ποτήρια, από 4 μπισκότα amaretti.
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα πραλίνας, χτυπώντας με το μίξερ το περιεχόμενο του ενός φακέλου κρέμας στιγμής με το μισό γάλα. Μόλις σφίξει αρκετά, προσθέτουμε και την πραλίνα φουντουκιού (τις 5 κ.σ.) και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα, μέχρι να ανακατευτεί. Μοιράζουμε το περιεχόμενο στα 6 ποτήρια.
Κάνουμε την κρέμα mascarpone με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χτυπάμε το περιεχόμενο του δεύτερου φακέλου με το άλλο μισό γάλα και όταν σφίξει, προσθέτουμε το mascarpone, χτυπάμε λίγο ακόμα και προσθέτουμε μοιρασμένη την κρέμα στα ποτήρια, πάνω από την κρέμα πραλίνας.
Ζεσταίνουμε τα 50 ml γάλα και τα ανακατεύουμε με τις 2 κ.σ. πραλίνας φουντουκιού, ετοιμάζοντας έτσι τη ζεστή σως, την οποία ρίχνουμε πάνω από την κρέμα mascarpone.
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με ένα amaretti σε κάθε ποτήρι και βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο για περίπου μία ώρα πριν τα σερβίρουμε.

 

 

 

Και μπορεί το σαββατοκύριακο που μας πέρασε να φαίνεται ότι τεμπέλιασα, αλλά την Πέμπτη το απόγευμα ετοίμασα αυτές τις δύο τούρτες, μία με τα χρώματα και το σήμα της αγαπημένης ομάδας ενός 9χρονου φίλου μου, της Barcelona, και άλλη μία με το σχέδιο που διάλεξε ο καλλιτέχνης 8χρονος αδερφός του, ένας επίδοξος rock star. Το πιο σημαντικό ήταν ότι και τα δύο αγόρια με βοήθησαν με τις τούρτες τους, κι έτσι και περάσαμε ένα πολύ διασκεδαστικό απόγευμα παίζοντας και μαθαίνοντας με τις ζαχαρόπαστες και τους βρώσιμους μαρκαδόρους, αλλά και έσβησαν τα κεράκια των γενεθλίων τους πάνω στις τούρτες που διάλεξαν, αλλά και έφτιαξαν μόνοι τους…
Τούρτα Barcelona

 

Τούρτα Rock Star

Σχετικά άρθρα

31 Σχόλια

  • Reply Beauty Follower 15 Ιουνίου 2015 at 06:40

    Καλημερα!
    Μα αυτο δεν ειναι το ωραιο της εξοχης… ολα γινονται απλά και πιο αληθινά 😉
    Τα γλυκάκια στο ποτηρι μουρλια.
    Μα καλα που βρηκες χρονο και δυναμη να φτιαξεις οχι μια μονο τουρτα αλλα δύο!!!

    Καλή σου εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:01

      Πιο απλά και πιο αληθινά, όπως το λες!
      Είχα πολύ καλούς βοηθούς με τις τούρτες, και όλα έγιναν ευκολότερα!

  • Reply mia maria 15 Ιουνίου 2015 at 07:55

    Πολύ λαχταριστό το γλυκάκι! Η νοστιμιά με απλά υλικά!
    Οι τούρτες πολύ όμορφες! Μπράβο 🙂

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:02

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Amelie 15 Ιουνίου 2015 at 08:13

    Το γλυκό το σημείωσα ήδη, ευχαριστούμε πολύ και καλοφάγωτο να είναι όταν το φτιάξουμε!!! Τα είπα μαζεμένα! Οι τούρτες που έφτιαξες είναι υπέροχες, τέλειες, καταπληκτικές, μπράβο και πάλι μπράβο!!!

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:03

      Πολύ και καλοφάγωτο θα είναι, πίστεψέ με Αμαλία!
      Ευχαριστώ και πάλι ευχαριστώ!!!

  • Reply Notoula 15 Ιουνίου 2015 at 10:09

    Οι τούρτες πολύ όμορφες! Αν ήσουν Αθήνα θα σε φώναζα για ιδιαίτερα μαθήματα.
    Θα έφτιαχνα και το υπέροχο γλυκό που μας προτείνεις και στο τέλος θα το τσακίζαμε παρέα στην βεράντα.

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:03

      Ααα, αυτή η περιγραφή αξίζει να κάνω μια βόλτα στην Αθήνα, έχω καιρό να έρθω!
      Σε ευχαριστώ Γιώτα!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 15 Ιουνίου 2015 at 12:56

    Πολλή δουλειά !! Οι τούρτες φοβερές, αλλά και τα γλυκάκια στις βαζάκια!

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:04

      Πολλή, αλλά γλυκιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 15 Ιουνίου 2015 at 14:48

    Μα τι εύκολο και λαχταριστό γλυκάκι!!!!
    Με γεύσεις που ξετρελαίνουν!
    Να τον χαίρεσαι τον πατερούλη σου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:04

      Πανεύκολο και εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού!
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές Έλενα!

  • Reply Katerina Verigka 15 Ιουνίου 2015 at 19:23

    Πόσο μ'αρέσουν τα γλυκά με πολλές στρώσεις!
    Μπράβο σου και για τις τούρτες, εξαιρετική δουλειά φαίνεται!
    Καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:07

      Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα, τα γλυκά με τις στρώσεις είναι αλήθεια πάντα πιο εντυπωσιακά!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply evi@thehealthycook 15 Ιουνίου 2015 at 19:25

    καλά το γλυκάκι είναι μούρλια (θα έτρωγα δύο!!), αλλά ΔΥΟ τούρτες βρε θηρίο??
    μπράβο!! όλα υπέροχα!!

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:08

      Δύο, ναι, ε τι, ποιος από τους δύο θα έμενε παραπονεμένος, δε γινόταν…
      Ευχαριστώ Εύη μου!

  • Reply Χρυσαυγή 15 Ιουνίου 2015 at 19:55

    Οι τουρτες εντυπωσιακες!!! Μπραβο σας!!
    Οσο για το γλυκισμα στα ποτηρια ειναι του γουστου μου εντελως!! Μου αρεσουν αυτα τα κρεμενια επιδορπια σε ατομικη συσκευασια!! Οσο για τις φωτογραφιες σου Χρυσα, ειναι καθε φορα τοσο ομορφες !!!!
    Σε φιλω!!

    • Reply Χρύσα 15 Ιουνίου 2015 at 21:10

      Ευχαριστούμε! Τα εύσημα πάνε στους βοηθούς, που είχαν και τις εμπνεύσεις, και την όρεξη να "δουλέψουν"!
      Η ατομική συσκευασία βοηθάει να μην μένει κανένας παραπονεμένος για το κομμάτι του!
      Πιο πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες, μάλλον η εξάσκηση αρχίζει και αποδίδει….
      Φιλιά!

  • Reply Αθηνά 16 Ιουνίου 2015 at 09:09

    Εκπληκτικό το γλυκάκι (λατρεύω και τα αμαρέτι!!) Αλλά οι τούρτες είναι πολύ ωραίες!! Μπράβο και πάλι μπράβο που έκανες 2!! Πολύ δουλειά λέμε! Φιλιά πολλά !

  • Reply peps 16 Ιουνίου 2015 at 14:02

    Καλά…το τίτλος τα είπε όλα!!! σούπερ το γλυκάκι!!!
    Μπράβο και για τις τούρτες!!!

  • Reply thegreenmixer.com 16 Ιουνίου 2015 at 14:51

    Το γλυκό εύκολο σκετικά και πολύ εμφανίσημο, πέρα απο νόστιμο (και συμφωνώ με την σημείωση για το πως πρέπει να το τρώμε, κάνει μεγάλη διαφορά). Μπράβο και για τις τούρτες πυο έφτιαξες, πολύ όμορφες τις έκανες. Να τους χάιρεσαι όλους!

  • Reply Νανά @kouzinista 16 Ιουνίου 2015 at 15:27

    Λαχταριστό αυτό το γλυκάκι σε στρώσεις με τα τραγανά μπισκοτάκια. Στη διαφορετικότητα των υφών κρύβεται η μοναδική του νοστιμιά! Σλουρπ! Νομίζω, όμως, ότι για να πετύχεις την τέλεια 3 στρώσεων κουταλιά χρειάζεσαι ένα κουτάλι της σούπας.
    Να χαίρεσαι και τον μπαμπάκα σου!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 16 Ιουνίου 2015 at 19:21

    τελειο το γλυκακι Χρυσα μου!! και ευκολο και γρηγορο και με υλικα που μπορουμε να βρουμε και στο χωριο/εξοχικο !! οι τουρτες σουπερ!! πολλα φιλια

  • Reply Ερμιόνη 16 Ιουνίου 2015 at 19:30

    Και οι τούρτες φανταστικές (πολύ κομψές) και το εορταστικό γλυκό υπέροχο!
    Πολύχρονος ο μπαμπάς, να τον χαίρεστε και πάντα έτσι γλυκαμένο να τον έχετε!
    Φιλιά πολλά!

  • Reply Dimitra Decorasylum 17 Ιουνίου 2015 at 06:49

    Να χαίρεσαι τον μπαμπά σου, ο οποίος σίγουρα θα απόλαυσε το γλυκό που μάς παρουσιάζεις! Δεν θα το περιμένα πως είναι τελικά τόσο εύκολο! Όσο για τις τούρτες τις απόλαυσα κι από το IG. Την καλημέρα μου 🙂

  • Reply Tante Kiki 17 Ιουνίου 2015 at 06:52

    Καλημέρα …νόστιμα τα γλυκάκια, ευκολάκια κι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι και οι τούρτες πολύ ωραίες!!

  • Reply Μarion, 17 Ιουνίου 2015 at 07:07

    Φανταστικό γλυκάκι Χρύσα.
    Μου αρέσει που έβαλες πραλινα & μασκαρπόνε στην κρεμα στιγμής.
    Ωραία η ιδέα σου.
    Να τον χαίρεσαι τον μπαμπά 🙂

    Μπράβο για τις τούρτες. Πολύ ωραίες τις έκανες.
    Ετσι τεμπελιάζεις εσύ ?? 😉

    Φιλιά πολλά : )

  • Reply Αγγελική~CooKika 18 Ιουνίου 2015 at 07:22

    Μπράβο Χρύσα μου για τα υπέροχα εκδρομικά γλυκάκια και για τις τούρτες ! Να τους χαίρεσαι όλους και να τους γλυκαίνεις με τις δημιουργίες σου. Είναι πολύ ωραίο να έχεις και μικρούς βοηθούς στην κουζίνα.
    Σε φιλώ, καλημέρα!

  • Reply Foodaki 19 Ιουνίου 2015 at 22:51

    Να χαίρεσαι τον μπαμπά σου! Πολύχρονος! Τι σούπερ τούρτες έφτιαξες! όσον αφορά το γλυκό, ai ai mommy! 😉 Λατρεύω τα γλυκά στο ποτήρι γιατί ακριβώς όπως λες, βυθίζεις το κουταλάκι και παίρνεις από όλες τις γεύσεις μαζί 😉 Μιαμ!

  • Reply Dimitra 24 Ιουνίου 2015 at 14:45

    Χρόνια πολλά στο μπαμπάκα σου το διδυμάκι:))) να είναι γερός ακμαίος και ενεργός μέχρι τα βαθιά γεράματα!!! Το γλυκάκι που επέλεξες να του φτιάξεις φανταστικό!!!
    Οι τούρτες τι να πω!!! Στα είπα και στο instagram!!! Είσαι αστέρι!!!!

  • Reply - spoonstories- 30 Αυγούστου 2015 at 08:57

    Πολύχρονος ο μπαμπάς Χρύσα μου ! Τι τούρτες και γλυκάκια όμορφα είναι αυτά? Μπράβο χρυσοχέρα μου και πάλι μπράβο!

  • Απάντηση