Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μπισκότα με ταχίνι και κομματάκια σοκολάτας

20 Φεβρουαρίου 2017

Καλή εβδομάδα αγαπημένοι! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για τη σημερινή ανάρτηση, γιατί την προετοιμάζω από καιρό και περίμενα πώς και πώς για να σας τη δείξω. Όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω τις συνταγές που θα ετοίμαζα στο πλαίσιο των Food Blog Awards (αλήθεια, ψηφίσατε;;;), ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα ήταν το εξής: κατηγορία Family Cooking χωρίς μία συνταγή για μπισκότα δεν γίνεται. Και ποια είναι τα πιο αγαπημένα των παιδιών; Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας φυσικά.

Εννοείται ότι μπισκότα στο σπίτι μου χωρίς να βοηθήσουν 2 μικρά παιδικά χεράκια, δεν γίνονται. Το επόμενο λοιπόν που σκέφτηκα ήταν: και γιατί μόνο 2; γιατί όχι 4 ή και 6; Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα μπισκότα. Κι εγώ λατρεύω να βάζω στην κουζίνα τα παιδιά. Λατρεύω να τα βλέπω να λερώνονται, να αλευρώνονται, να κλέβουν στα κρυφά υλικά την ώρα που νομίζουν ότι δεν βλέπεις… Να κάθονται μπροστά στο φούρνο και να περιμένουν με ανυπομονησία το τελικό αποτέλεσμα. Και η ικανοποίηση στο βλέμμα τους, όταν τα βλέπουν έτοιμα, στον πάγκο της κουζίνας, ε, αυτό νομίζω αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε.

tahini-choc-chip cookies 14

Έτσι λοιπόν, κάλεσα ένα σαββατιάτικο πρωινό την φίλη μου την Κλειώ, μαζί με τη Νεράιδα (τη Νεφέλη) και το Δράκο (τον Κωνσταντίνο) της, για να παίξουμε, να ανακατέψουμε, να πλάσουμε και να ψήσουμε (και να φάμε εννοείται), τα πιο νόστιμα μπισκότα. Γιατί τα μπισκότα είναι πάντα πιο νόστιμα όταν τα φτιάχνουμε παρέα (και όχι μόνο τα μπισκότα).

Την Κλειώ την γνώρισα πρώτα ως blogger, και κάποια στιγμή, διαβάζοντας τις αναρτήσεις της αντιλήφθηκα ότι τα παιδιά μας πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Μικρός ο κόσμος, σκέφτηκα. Μου φάνηκε ακόμα μικρότερος, όταν, σε ένα βιωματικό εργαστήριο που διοργάνωσε το σχολείο, βρέθηκα να κάθομαι δίπλα σε μία γλυκιά μαμά με τα διδυμάκια της, ένα τσαχπίνικο κορίτσι και ένα σοβαρό αγόρι, που μέχρι τότε δεν είχα γνωρίσει. “Είσαι η Χρύσα” μου είπε, “Κλειώ;” της απάντησα, και αυτό ήταν όλο. Τον αγαπώ τον κόσμο του blogging, και όταν τυχαίνει να γνωρίζω ανθρώπους που ξέρω μέσα από τη δουλειά τους, την οποία παρακολουθώ και θαυμάζω, γίνομαι πολύ χαρούμενη!

tahini-choc-chip cookies 11

Αλλά ας πάμε στα μπισκότα… Όταν είδα πρώτη φορά την αρχική συνταγή, μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί είχε μερικές μαγικές λέξεις μέσα. Συγκεκριμένα, είχε την καταπληκτική οδηγία “δεν χρειάζεται να κρυώσει η ζύμη στο ψυγείο”. Ξέρετε τι είναι για τη μαμά του νηπίου να πρέπει να το πείσει να κάνει υπομονή, πάνω που έχει πάρει φόρα, μέχρι να παγώσει η ζύμη για να φτιαχτούν τα μπισκότα; Σου χαλάει όλη τη διαδικασία.

Είχε όμως και άλλη μία μαγική λέξη… Τη λέξη Nutella στον τίτλο. Μην παρεξηγηθώ, την αγαπώ τη Nutella. Αλλά όσο κι αν την αγαπώ, αυτή τη φορά μόνο ως έμπνευση τη χρησιμοποίησα. Τα παιδιά βέβαια δεν έμαθαν ποτέ ότι η Nutella που με τόσο πονηριά έκλεβαν, και με τόση λαχτάρα έτρωγαν μέσα στα μπισκότα τους, δεν ήταν τίποτε άλλο, από ταχίνι με κακάο. Πόντος για τη μαμά. Τις σταγόνες σοκολάτας φυσικά, δεν τόλμησα να τις παραλείψω, αναγκάστηκα όμως, κάπου στα μισά της διαδικασίας, να βάλω το βάζο σε ένα ψηλό ράφι, γιατί  δεν θα έμενε ούτε μία για να βάλουμε στα μπισκότα…

tahini-choc-chip cookies 1

Αυτή λοιπόν είναι άλλη μια από τις συνταγές που ετοίμασα στο πλαίσιο των Food Blog Awards, που διοργανώνει το περιοδικό BHMAGourmet, στην κατηγορία Best Family Cooking, με χορηγό τα καταστήματα ΙΚΕΑ. Αν δεν έχετε ψηφίσει ακόμα, προλαβαίνετε ακόμα να το κάνετε εδώ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, γι’ αυτό, έχετε το νου σας, γιατί σας έχω αφήσει τα καλύτερα για το τέλος…

Προς το παρόν, μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα την εκτέλεση της συνταγής, όχι τόσο από μένα, αλλά από 6 μικρά χεράκια, που το καταευχαριστήθηκαν. Είναι για άλλη μια φορά ο τρόπος μου να σας πω: Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα, θα το διασκεδάσετε όλοι!

Καλή και γλυκιά εβδομάδα σας εύχομαι!

tahini-choc-chip cookies 2

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει.

tahini-choc-chip cookies 4

Προσθέτουμε την καστανή και τη λευκή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.

tahini-choc-chip cookies 3

Στο σημείο αυτό ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε λίγο τη μαμά να χτυπήσει με το μίξερ… 🙂 (photo credits: Νεράιδες και Δράκοι)

tahini-choc-chip cookies 5

Ρίχνουμε τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Από εδώ και πέρα μπορούμε να συνεχίσουμε το χτύπημα με κουτάλα (δηλαδή να αρχίσει το παιχνίδι…) (επάνω φωτογραφία, credits: Νεράιδες και Δράκοι)

tahini-choc-chip cookies 6

Προσθέτουμε το μισό ταχίνι και ανακατεύουμε.

tahini-choc-chip cookies 7

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα και το κορν φλάουρ, το προσθέτουμε στο μείγμα και το ενσωματώνουμε.

tahini-choc-chip cookies 8

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ταχίνι και ανακατεύουμε ελάχιστα, όχι να ενσωματωθεί στη ζύμη, αλλά να σχηματίσει κύματα μέσα της.

tahini-choc-chip cookies 9

Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε εκτός λίγες σταγόνες, για να τις προσθέσουμε, αν θέλουμε, μόλις βγουν τα μπισκότα από το φούρνο.

tahini-choc-chip cookies 10

Στρώνουμε λαδόκολλές σε δύο ταψιά, κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί στο ψήσιμο θα απλώσουν ελαφρώς. (photo credits: Νεράιδες και Δράκοι)

tahini-choc-chip cookies 12

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 10 λεπτά. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε, γιατί σκληραίνουν όσο κρυώνουν. Όταν θα είναι έτοιμα, θα είναι ακόμα μαλακά. Μόλις τα βγάλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω μερικές σταγόνες σοκολάτας. (επάνω φωτογραφία, credits: Νεράιδες και Δράκοι)

Μπισκότα με ταχίνι και κομματάκια σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 36

Υλικά
  • 115 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη (light brown sugar)
  • 100 γραμ. ζαχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 αβγό και 1 κρόκο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γραμ. ταχίνι με κακάο
  • 300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1¼ κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει.
  2. Προσθέτουμε την καστανή και τη λευκή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε τα αβγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Από εδώ και πέρα μπορούμε να συνεχίσουμε το χτύπημα με κουτάλα.
  4. Προσθέτουμε το μισό ταχίνι και ανακατεύουμε.
  5. Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα και το κορν φλάουρ, το προσθέτουμε στο μείγμα και το ενσωματώνουμε.
  6. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ταχίνι και ανακατεύουμε ελάχιστα, όχι να ενσωματωθεί στη ζύμη, αλλά να σχηματίσει κύματα μέσα της.
  7. Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε εκτός λίγες σταγόνες, για να τις προσθέσουμε, αν θέλουμε, μόλις βγουν τα μπισκότα από το φούρνο.
  8. Στρώνουμε λαδόκολλές σε δύο ταψιά, κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, γιατί στο ψήσιμο θα απλώσουν ελαφρώς.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 10 λεπτά. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε, γιατί σκληραίνουν όσο κρυώνουν. Όταν θα είναι έτοιμα, θα είναι ακόμα μαλακά.
  10. Μόλις τα βγάλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω μερικές σταγόνες σοκολάτας.

 Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν το μπουκαλάκι KORKEN,το καλαμάκι  SOTVATTEN, η επιφάνεια κοπής  FASCINERA, η πετσέτα TEKLA, όλα των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Τα σκεύη και τα εργαλεία, αλλά και οι ποδιές που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση της συνταγής είναι επίσης των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

Ευχαριστώ θερμά την Κλειώ για την βοήθεια και την υποστήριξη…

tahini-choc-chip cookies 15

 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Clelia by Νεράιδες και Δράκοι 20 Φεβρουαρίου 2017 at 10:16

    Χρύσα μου!!! Πόσο μα πόσο με συγκίνησες βρε κορίτσι μου!!! Τι όμορφα που ήταν όλα!!! Περάσαμε μία φανταστική μέρα στο σπίτι σας… η κόρη μου δε, σε αγαπάει, να το ξέρεις!!! Ευχαριστούμε για την υπέροχη φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσες να απολαύσουμε την διαδικασία μαζί σας!
    Όσο για τα μπισκότα να σημειώσω πώς ήταν πεντανόστιμα και εξαφανίστηκαν σε χρόνο dt… Η συνταγή κατοχυρώνεται στις αγαπημένες μας!
    Καλή επιτυχία κορίτσι μου στα blog awards μέσα από την καρδιά μου γιατί πραγματικά το αξίζεις!!!

  • Reply Αθηνά 20 Φεβρουαρίου 2017 at 21:14

    Κάνατε πραγματικές καλλιτεχνίες εκείνο το Σάββατο κορίτσι!! Εύγε και πάλι εύγε!!! Όταν έχεις τόσο γλυκούς βοηθούς είναι ακόμα καλύτερα!! Τέλεια τα μπισκότα και ακόμα πιο τέλεια που έχουν ταχίνι αντί για νουτέλα!! Πολλά φιλιά!!

  • Reply evangelia vlassopoulou 22 Φεβρουαρίου 2017 at 10:07

    Φανταστικά μπισκότα

  • Reply dolmadaki 23 Φεβρουαρίου 2017 at 12:18

    δεν υπαρχει καλυτερο απ το να κανεις μπισκοτα με μικροςυ βοηθους!!! γιαυτο γινονται και νοστιμα 😉 τελεια η συνατγη τελεια και τα μπισκοτα!!!

  • Reply Marion 9 Μαρτίου 2017 at 11:03

    Τι ωραία ανάρτηση Χρύσα μου!!
    Οι μικροί βοηθοί σου έκαναν την διαφορά με τα μαγικά τους χέρια.
    Πολυ ωραία μπισκότα και όπως λες η αναμονή της ζύμης στο ψυγείο δεν είναι δύσκολη μόνο για τα νήπια… αλλά και για μεγάλους!!

    Φιλιά πολλά

  • Reply Natasa 26 Οκτωβρίου 2017 at 18:31

    Μόλις τα έφτιαξα…είναι πολύ νόστιμα, πολύ εύκολα, πολύ μαστιχωτα και πολύ ευπαρουσιαστα!!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!

  • Reply Κέλλυ 6 Μαρτίου 2018 at 02:48

    Εχω σκέτο ταχίνι. Καμία ιδέα πόσο κακάο να προσθέσω για να βγουν σαν της συνταγής;

    • Reply Χρύσα 6 Μαρτίου 2018 at 10:10

      Μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις 50 γραμ. κακάο, αλλά να αφαιρέσεις και 50 γραμ. αλεύρι, γιατί αλλιως θα σκληρύνουν πολύ.

  • Reply Αναστασία 2 Ιουλίου 2019 at 20:08

    Τα έφτιαξα σήμερα με τον μικρό μου βοηθό (2,5 χρονών) και βγήκαν ΥΠΕΡΟΧΑ!!! Πολύ εύκολη συνταγή, τραγανά μπισκοτάκια που ψήνονται γρήγορα και τρώγονται ακόμα πιο γρήγορα!

    • Reply Χρύσα 3 Ιουλίου 2019 at 22:33

      Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν! Όμως χαίρομαι πιο πολύ που είχατε τόσο καλό βοηθό!

    Leave a Reply