Πρωινό, Συνταγές

Πουτίγκα πρωινού με cinammon rolls

2 Φεβρουαρίου 2017
cinammon rolls breakfast bake 1

Μπήκαμε και στο Φεβρουάριο… Ε, λοιπόν, μόνο για μένα αυτή η περίοδος, από την Πρωτοχρονιά, μέχρι και την αρχή της άνοιξης, είναι η πιο άχαρη του χρόνου; Όχι, εντάξει, καταλαβαίνω την ομορφιά του χειμώνα πριν τις γιορτές, πραγματικά, δεν μπορείς να καταλάβεις Χριστούγεννα με ήλιο και ζέστη, αλλά ρε παιδί, μου, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τσουπ, μόλις περάσουν οι γιορτές, και να βρεθούμε στην άνοιξη; Αυτές τις μουντές μέρες, πάντα θέλω να βρίσκω να κάνω κάτι για να τις κάνω πιο ενδιαφέρουσες. Ένα καλό κυριακάτικο πρωινό βοηθάει πάντα, δεν βρίσκετε;

cinammon rolls breakfast bake 2

Εντάξει, το έχω ομολογήσει πολλές φορές, το πρωινό μου τις καθημερινές περιορίζεται πάντα σε μια μπάρα δημητριακών, ή ένα γιαούρτι με κάποιο φρούτο ή λίγη granola, και πάντα, μα πάντα, το τρώω αφού φτάσω στη δουλειά. Το σαββατοκύριακο όμως, προσπαθώ να ετοιμάζω κάτι που να απολαύσουμε όλοι μαζί, και έτσι να ξεκινάει ομορφότερα η μέρα μας.

cinammon rolls breakfast bake 2

Τριγυρνώντας στους διαδρόμους του τμήματος τροφίμων του ΙΚΕΑ, πέρασα μπροστά από τα αγαπημένα μου cinammon rolls, αυτά τα μικρά, γλυκά, αμαρτωλά ρολάκια που μοσχοβολάνε κανέλα, και που μπορώ να ανοίξω το σακουλάκι και να ξεχάσω να το κλείσω, αν δεν μου το πάρει κάποιος από τα χέρια… Σκέφτηκα λοιπόν, ότι εκείνη την Κυριακή, το πρωινό μας οπωσδήποτε θα συμπεριλάμβανε και λίγα (λίγα;) από αυτά.

cinammon rolls breakfast bake 3

Στον ακριβώς πίσω διάδρομο, μία κρέμα βανίλιας μου έκλεισε το μάτι. Καλά πάμε, σκέφτηκα. Περπατώντας λίγο ακόμα, πέρασα δίπλα από τις αγαπημένες μου μαρμελάδες, και φυσικά, δεν κρατήθηκα, έβαλα δύο στο καλαθάκι μου… Ναι, αλλά με τι να τις συνδυάσω; Η απορία μου έμεινε αναπάντητη μέχρι να φτάσω στα ψυγεία, όπου και βρέθηκα face to face με αυτές τις γλυκύτατες βάφλες-καρδούλες. Ο καφές φίλτρου, απαραίτητος περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, συχνά σερβιρισμένος μέσα σε κουβά, αντί σε κούπα, ολοκλήρωσε τα ψώνια μου…

cinammon rolls breakfast bake 4

Για να μην πολυλογώ, το πρωινό μας εκείνη την Κυριακή ήταν ελαφρώς υπερπαραγωγή. Το καλύτερο όμως είναι ότι ήταν μια πανεύκολη υπερπαραγωγή. Από αυτές που μπορούν να ετοιμαστούν με το ένα μάτι κλειστό, πριν ακόμα το πολύτιμο σκούρο καφέ υγρό περάσει μέσα στον οργανισμό…

cinammon rolls breakfast bake 5

Ναι, όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει χειροποίητα. Από τις μαρμελάδες (που πάντα απολαμβάνω να φτιάχνω) και την κρέμα βανίλιας (τη συνταγή της κρεμ αγκλαιζ της μαμάς μου που συνειδητοποίησα ότι δεν σας έχω δώσει ακόμα…), μέχρι τις βάφλες (αν είχα μια βαφλιέρα) και φυσικά τα ίδια τα ρολάκια κανέλας.

Αλλά να σου πω και κάτι; Είναι και μερικές φορές που βαριέσαι ρε παιδί μου. Και ξέρεις και κάτι ακόμα; Δεν είναι κακό να βαριέσαι. Ειδικά όταν έχεις περάσει μια εβδομάδα τρέχοντας σαν τον Βέγγο, και οι πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης του σαββατοκύριακου περιορίζονται από όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που δεν κατάφερες να φέρεις σε πέρας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (που έτρεχες σαν τον Βέγγο), ναι, αλήθεια, είναι ok να βαριέσαι και να θέλεις να κάνεις ένα κλικ και να γίνουν όλα μόνα τους.

cinammon rolls breakfast bake 6

Προσπερνώντας λοιπόν το μίνι ξέσπασμα της σύγχρονης-τρελής-εργαζόμενης-ελληνίδας μάνας, ας μιλήσουμε λίγο για αυτή τη συνταγή. Καταρχήν, είναι από εκείνες τις συνταγές που εγώ προσωπικά δεν θεωρώ συνταγές (τι είπα τώρα…). Αυτές που ανακατεύεις τρία πράγματα από δω, τρία από εκεί, τα βάζεις στο φούρνο και βγαίνει το υπερθέαμα. Τα ρολάκια από μόνα τους είναι εθιστικά, το εμπεδώσαμε αυτό. Τα συνδύασα με μήλα και σταφίδες, προφανώς ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνδυασμούς του, αλλά η μυρωδιά της κανέλας με οδηγεί πάντα στα μήλα και τις σταφίδες, τι να πω… Από κει και πέρα, το μείγμα των αβγών κάνει μόνο του τη δουλειά του στο φούρνο, και το αποτέλεσμα είναι μία μοσχοβολιστή, λαχταριστή πουτίγκα, που, αν συνδυαστεί ζεστή με την κρέμα βανίλιας, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει κάποιος να σας πάρει το κουτάλι από το χέρι για να σταματήσετε να τρώτε.

cinammon rolls breakfast bake 7

Και ένα μικρό tip για να κάνετε την δουλειά ακόμα πιο εύκολη. Μπορείτε να προετοιμάσετε την πουτίγκα από την προηγούμενη, να τη βάλετε στο ψυγείο καλά κλεισμένη με διάφανη μεμβράνη και το πρωί να χρειαστεί μόνο να την ψήσετε. Προνοήστε μόνο να βάλετε ένα ταψάκι κάτω από το πυρίμαχο όταν το βάλετε στο φούρνο, γιατί προς το τέλος του ψησίματος η πουτίγκα θα φουσκώσει, θα φουσκώσει, και υπάρχει κίνδυνος να χυθεί λίγο από το υγρό απ’έξω (λιωμένη ζάχαρη και αβγό στον πάτο του φούρνου, Κυριακή πρωί, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα…).

cinammon rolls breakfast bake 8

Η συγκεκριμένη πουτίγκα τρώγεται πολύ ωραία και κρύα, το επόμενο πρωί (ή και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ας μη γελιόμαστε…). Εγώ, όσο περίσσεψε, το έβαλα σε μικρά μπωλάκια, έριξα από πάνω και την κρέμα, τα έκλεισα, τα πήρα τη Δευτέρα το πρωί στη δουλειά, και τα μοιραστήκαμε οι συνάδελφοι του γραφείου παρεούλα… Ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να ξεκινήσει η εβδομάδα μας…

Η συνταγή αυτή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των Food Blog Awars 2016, που διοργανώνει και φέτος το περιοδικό BHMA Gourmet, και το blog μου είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Family Cooking. Αν σας άρεσε η συνταγή, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε για το διαγωνισμό εδώ, με τρία απλά βήματα. Τσεκάρετε το κουτάκι δίπλα από τη φωτογραφία μου, συμπληρώνετε λίγο πιο κάτω το email σας, και πατάτε DONE.

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη στο διαγωνισμό, και σας εύχομαι πραγματικά να δοκιμάσετε αυτή την πουτίγκα τι σαββατοκύριακο που μας έρχεται!

Ακολουθεί η εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα:

cinammon rolls breakfast bake 9

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος, το πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και στρώνουμε τα cinammon rolls. Αν χρησιμοποιούμε μεγάλα, καλό είναι να τα κόψουμε σε κομμάτια.

cinammon rolls breakfast bake 10

Ανάμεσα στα cinammon rolls ρίχνουμε τα κομμάτια μήλου και τις σταφίδες.

cinammon rolls breakfast bake 11

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αβγά με έναν αβγοδάρτη.

cinammon rolls breakfast bake 12

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα λίγο-λίγο και ανακατεύουμε καλά.

cinammon rolls breakfast bake 13

Περιχύνουμε τα cinammon rolls με το μείγμα των αβγών και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ακόμα καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα, ή μέχρι να δούμε ότι το μείγμα των αβγών έχει σφίξει καλά. Σερβίρουμε με σάλτσα βανίλιας ή κρεμ αγκλαίζ.

 

Πουτίγκα πρωινού με cinammon rolls

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • 20-22 mini cinammon rolls (ή περίπου 10 κανονικού μεγέθους)
  • 2 μικρά μήλα κομμένα σε κυβάκια
  • 100 γραμ. σταφίδες ξανθές
  • 3 αβγά
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 500 ml γάλα
  • βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους
  • 50 γραμ. καστανή ζάχαρη demerara για το σκεύος
Εκτέλεση
  1. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος, το πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και στρώνουμε τα cinammon rolls. Αν χρησιμοποιούμε μεγάλα, καλό είναι να τα κόψουμε σε κομμάτια.
  2. Ανάμεσα στα cinammon rolls ρίχνουμε τα κομμάτια μήλου και τις σταφίδες.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αβγά με έναν αβγοδάρτη.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα λίγο-λίγο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Περιχύνουμε τα cinammon rolls με το μείγμα των αβγών και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ακόμα καστανή ζάχαρη.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα, ή μέχρι να δούμε ότι το μείγμα των αβγών έχει σφίξει καλά.
  7. Σερβίρουμε με σάλτσα βανίλιας ή κρεμ αγκλαίζ.

Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκε το πυρίμαχο σκεύος SMORD, τα πιάτα και τα μπωλ DINERA, η καράφα VARDAGEN, τα μπωλάκια ΙΚΕΑ635+, η κούπα JAMNT, η κανάτα SOCKERART, η κανάτα ENSIDIG, το βάζο αποθήκευσης VARDAGEN  και τα μαχαιροπίρουνα OSTRON, των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποίησα στην εκτέλεση είναι επίσης από την ΙΚΕΑ.

Σχετικά άρθρα

7 Σχόλια

  • Reply evangelia vlassopoulou 2 Φεβρουαρίου 2017 at 10:54

    Υπέροχες φωτογραφίες, με κάνεις να τα θέλω όλα

  • Reply mia maria 2 Φεβρουαρίου 2017 at 23:44

    Τι ωραία ιδέα! Κι εγώ την κρέμα βανίλιας τώρα την ανακάλυψα και μου αρέσει πολύ!

  • Reply Penelope 3 Φεβρουαρίου 2017 at 18:22

    Λιτά και απλά θα πω…ότι μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα για ένα από τα επόμενα Σαββατοκυριακάτικα πρωϊνά μας, Χρύσα.
    Καλή επιτυχία και στον φετινό διαγωνισμό σου εύχομαι.

  • Reply dolmadaki 4 Φεβρουαρίου 2017 at 18:48

    τα κυριακατικα πρωινα παντα ειναι υπερπαραγωγη!! και γω ανακατευω να ετοιμασω πρωινο σουπερ τις κυριακες γττις αλλες μερες ισα που προλαβαινουμε να φαμε!!! ζηλεψα και τις βαφλες αλλα αυτη πουτιγκα ολα τα λεφτα!!! καλη επιτυχια και στο διαγωνισμοοο!!

  • Reply Marion 5 Φεβρουαρίου 2017 at 19:58

    Με τέτοιο πρωϊνό σηκώνομαι από τα χαράματα ..χιχι..
    Και ναι μερικές φορές χρειάζεται να μην τα κάνεις όλα εσύ, αλλά να διευκολύνεσαι και λίγο από τις καταστάσεις. Οι βάφλες τέλειες.
    Η πουτίγκα με τα ρολλάκια κανέλας .. τι να πω.. κόλαση. Αλλά… το »κερασάκι στην τούρτα» είναι η σάλτσα βανίλιας. Εντάξει την δοκίμασα κι εγώ και νομίζω πως έγινε η αγαπημένη μου.

    Πολύ ωραία παρουσίαση Χρύσα. Μπράβο.

    Φιλιά πολλά

  • Reply PanDora 12 Φεβρουαρίου 2017 at 17:11

    Ωραία ιδέα για πρωινό!

    Μπράβο σου,
    PanDora
    http://www.pandoraskitchen.gr

  • Reply daphnie 10 Μαρτίου 2017 at 09:12

    Αχ, μας άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί!

  • Απάντηση