Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Η πίτα του βοσκού (Shepherd’s pie)

26 Ιανουαρίου 2017
shepherd's pie 1

Ένα όμορφο, χειμωνιάτικο κυριακάτικο τραπέζι. Ένα καθημερινό χουχουλιάρικο γεύμα ή δείπνο, στο τραπέζι της κουζίνας ή στον καναπέ με ένα μπωλ στο χέρι, μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, αυτό είναι ένα φαγάκι που ταιριάζει σε αυτές τις εικόνες. Σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Στο δικό μου τουλάχιστον ταιριάζει πάντα. Η πίτα του βοσκού, η Shepherd’s pie, ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της (παρεξηγημένης) βρετανικής κουζίνας.

shepherd's pie 2

Με τη σημερινή συνταγή ξεκινά μια σειρά αναρτήσεων στο πλαίσιο των Food Blog Awards 2016, του διαγωνισμού για food bloggers που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος το περιοδικό ΒΗΜΑ Gourmet. Όπως σας είχα πει εδώ και λίγο καιρό, έχω τη μεγάλη χαρά και την τιμή να συμμετέχω ως φιναλίστ για δεύτερη χρονιά στον διαγωνισμό, στην κατηγορία Best Family Cooking, μια κατηγορία που εκφράζει απόλυτα τη δουλειά που προσπαθώ να κάνω εδώ και λίγο παραπάνω από τρία χρόνια σε αυτή τη μικρή γωνιά του διαδικτύου.

Η χαρά μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο χορηγός της κατηγορίας Best Family Cooking για φέτος είναι η ΙΚΕΑ, κι επομένως θα δείτε όλες τις συνταγές να παρουσιάζονται στα υπέροχα σερβίτσια και σκεύη της εταιρίας, τη χαρά του κάθε food blogger δηλαδή!

shepherd's pie 3

Το φαγητό αυτό λοιπόν, με το οποίο, πολύ συνειδητά, αποφάσισα να ξεκινήσω τις αναρτήσεις του διαγωνισμού, είναι μία από τις αγαπημένες μου επιλογές για ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, όχι μόνο γιατί έχει όλα τα συστατικά που λατρεύω – κιμάς, πουρές πατάτας, τυριά -, αλλά και γιατί το θεωρώ ιδανικό για δύο ακόμα λόγους.

Πρώτον, γιατί, παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι έχει πολύ δουλειά για να γίνει (γεγονός που πάντα κάνει ένα φαγητό εντυπωσιακό για όσους το παρουσιάζεις), γίνεται πάρα πολύ εύκολα, και κυρίως, μπορεί να γίνει σε δύο ή και τρία στάδια. Αν λοιπόν δεν μπορείς να διαθέσεις περίπου μιάμιση με δύο ωρίτσες χαλαρώνοντας στην κουζίνα για να το ετοιμάσεις (δεν μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω), γιατί για παράδειγμα θες να πας μια βόλτα ή να κοιμηθείς λίγο παραπάνω (εδώ σε καταλαβαίνω απόλυτα), μπορείς να ετοιμάσεις τον κιμά, ή τον πουρέ, ή και τα δύο από την προηγούμενη, και να σου μείνει μόνο το ψήσιμο. Σε βόλεψα, ε;

Δεύτερον, γιατί το υπόλοιπο που θα μείνει (γιατί θα μείνει, όσο κι αν δε με πιστεύεις), θα το ευχαριστηθείς ακόμα περισσότερο τη Δευτέρα το μεσημέρι (ή το απόγευμα, ή το βράδυ), που θα γυρίσεις από τη δουλειά, και θα σε περιμένει απλά να το ξαναζεστάνεις και να το απολαύσεις, γεμίζοντάς σε με γαλήνη και ζεστασιά, γιατί είναι το απόλυτο comfort food.

shepherd's pie 4

Βάλτε το λοιπόν από τώρα στο πρόγραμμα του σαββατοκύριακου, και, αν σας αρέσουν οι συνταγές μου, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε για το διαγωνισμό εδώ, με τρία απλά βήματα. Τσεκάρετε το κουτάκι δίπλα από τη φωτογραφία μου, συμπληρώνετε λίγο πιο κάτω το email σας, και πατάτε DONE. Απλό δεν είναι; 🙂

Και επειδή θέλω να σας καλοπιάσω λίγο ακόμα, ακολουθεί η εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα…

shepherd's pie 5

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά. Σε μία κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι που έχει κάψει καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σωτάρουμε και προσθέτουμε τον κιμά. Σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να καβουρδιστεί καλά, να αλλάξει χρώμα.

 

shepherd's pie 7

Προσθέτουμε τα καρότα, τον αρακά, τον κύβο και το νερό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.

 

shepherd's pie 8

Αφήνουμε να σιγοβράζει ο κιμάς, μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 15-20 λεπτά.

 

shepherd's pie 9

Μόλις είναι έτοιμος, προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.

 

shepherd's pie 6

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν πολύ, σχεδόν να λιώνουν.

 

shepherd's pie 11

Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τις πατάμε με το πρες πουρέ για να λιώσουν τελείως.

 

shepherd's pie 12

Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά και το σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

 

shepherd's pie 13

 

shepherd's pie 10

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να πάει παντού. Στρώνουμε κάτω τον κιμά, και με το πίσω μέρος της κουτάλας απλώνουμε να πάει παντού.

 

shepherd's pie 14

Ρίχνουμε από πάνω τον πουρέ της πατάτας και τον απλώνουμε. Σκορπίζουμε επάνω από τον κιμά μερικά κομματάκια βούτυρο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

 

Η πίτα του βοσκού (Shepherd's pie)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • Για τον κιμά
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 100 γραμ. αρακά
  • 1 κύβο ζωμός βοδινού
  • 100 ml νερό
  • 50 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 500 ml γάλα
  • 200 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Επιπλέον
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • τριμμένη φρυγανιά για το ταψί
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά. Σε μία κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι που έχει κάψει καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  2. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά.
  3. Σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να καβουρδιστεί καλά, να αλλάξει χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τα καρότα, τον αρακά, τον κύβο και το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
  6. Αφήνουμε να σιγοβράζει ο κιμάς, μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 15-20 λεπτά.
  7. Μόλις είναι έτοιμος, προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.
  8. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν πολύ, σχεδόν να λιώνουν.
  9. Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο μπωλ.
  10. Προσθέτουμε το βούτυρο και τις πατάμε με το πρες πουρέ για να λιώσουν τελείως.
  11. Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά και το σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
  12. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να πάει παντού.
  13. Στρώνουμε κάτω τον κιμά, και με το πίσω μέρος της κουτάλας απλώνουμε να πάει παντού.
  14. Ρίχνουμε από πάνω τον πουρέ της πατάτας και τον απλώνουμε.
  15. Σκορπίζουμε επάνω από τον κιμά μερικά κομματάκια βούτυρο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποίησα τα πιάτα, το πυρίμαχο σκεύος και τη σαλατιέρα  της σειράς VARDAGEN, το μπωλ και τις πετσέτες της σειράς SOMMAR 2017, τα μαχαιροπίρουνα SKUREN της ΙΚΕΑ και τα ποτήρια FLIMRA. Όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποίησα στην εκτέλεση είναι επίσης από την ΙΚΕΑ.

Σχετικά άρθρα

6 Σχόλια

  • Reply peps@pepi's kitchen 27 Ιανουαρίου 2017 at 08:33

    Ωραία πίτα και μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες εκτέλεσης!!

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 28 Ιανουαρίου 2017 at 10:07

    απο τις συνταγές που θα ηθελα πολυ να δοκιμασω!! το comfort food στα καλυτερά του!! Τελειες οι φωτογραφιες αλλά και τα σκέυη του ικεα!! πολλα φιλια Χρυσα μου

  • Reply Ερμιόνη 28 Ιανουαρίου 2017 at 21:15

    Φαγητό της θαλπωρής η πίτα του βοσκού!
    Πολύ μαμαδίστικο, με υλικά που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους!
    Ο αρακάς και το καρότο ενσωματώνονται και όμορφα και έξυπνα!
    Πόσο ωραίο το τσαμπί με τα καρότα (5η φωτογραφία)
    Πολλά φιλιά!

  • Reply Αθηνά 30 Ιανουαρίου 2017 at 12:24

    Είναι πραγματικά από τα αγαπημένα μου χειμερινά φαγητά!! Δεν βάζω καρότο και αρακά στον κιμά αλλά θα το δοκιμάσω σίγουρα!! Η παρουσίαση τα σπάειειειειει!!!

  • Reply Άντζελα Β. 31 Ιανουαρίου 2017 at 21:13

    Το μαγείρεψα την Κυριακή και είναι η πιο ωραία συνταγή για shepard’s pie που έχω δοκιμάσει! Έγινε ανάρπαστη! Μπράβο Χρύσα!

  • Reply dolmadaki 4 Φεβρουαρίου 2017 at 19:32

    λατρεμενο φαγητο και πανευκολο!! οι φωτογραφιες εξαιρετικες! δε χρειαζεται το κειμενο γτ χαζευεις βλεποντας τες και ονειρευεσαι το πυρεξακι με την πιτα!!

  • Απάντηση